Neobsahuje názory Henryka Laholy

Co znamená WEB2.0?

Stačí se zeptat, v diskusích na lupě, živě, rootu a jinde vám to sedmnáctileté hvězdy internetu, technologií a přilehlého světa vysvětlí s naprostým přehledem, tak že z toho bude každému jasné, že jste totální idiot, co neví která bije, a zůstáváte tragicky na chvostu dění. Jistě máte, lamy, tabulkový layout a nevíte co je Orkut. RTFM, BFU! A to jako fakt LOL...

Motto:

Samsone, probuď se
Samsone silnej buď
Samsone, Samsone
kreténi na padrť

Ve vlasech tvejch
se zrcadlí
celej věk

Opři se o sloupy
vyplivni všechen vztek

Hlavsa, Zajíček, skladba Samson z alba Co znamená vésti koně


Jo, Web2.0 hýbe světem. Nebo aspoň "odbornými médii". Z vyjádření věrozvěstů web2.0 jsem nabyl dojmu, že jde o to, že:

- Web 2.0 je nový
 – Je komunitní
 – Je aplikační
 – Je AJAX...
 – Je budoucnosti internetu

Když jsem se nad tím zamyslel, tak jsem došel k závěru, že leda tak hovno, milí zlatí. Web2.0 je jen označení, které má naznačit, že web už není to co býval, že je tu nový svěží vítr. Spíš jde ale o zbožné přání, aby se vrátily zlaté časy internetové horečky, kdy kdo nebyl dotkom, byl pasé. Za tři roky bylo spousta dotkomů, ale málo výdělků, takže do webu po téhle krvavé zkušenosti pár let peníze netekly. Což spoustě webových teoretiků a lidí s webem pracovně spjatých vadí, domnívají se že půstu už bylo dost a tak se chytli jako klíště termínu, který by mohl zabedněným investorům naznačit, že zlatá éra se vrací.

Fajn, máme termín, ale chybí obsah. Co člověk, to vlastní představa o tom, co že to ten Web2.0 vlastně je. Jediné na čem se shodnou je to, že web2.0 je nový přístup. Pardon, paradigma. Někteří tvrdí že je to AJAX. Jiní že je to označení pro "aplikace k pronájmu" (writely a spol.) Ještě jiné říkají, že jde o komunitní aplikace jako Orkut a Last.fm, kde komunita sdílí myšlenky a memy. A ještě jiní tvrdí, že Web2.0 je AJAX + aplikace + komunity. Asi jako Lenin tvrdil, že sověty + elektrifikace = komunismus.

Teze utopistů, snících o sdílení a společném (duševním) vlastnictví jsou dnes stejně pochybné a přiboudlé jako byly před sto lety. Lidé se za těch sto let nijak moc nezměnili. Stále věří na vrabce v hrsti, věří tomu že košile bližší kabátu, že co je doma to se počítá a stále existují blouznivci, kteří věří, že ten dělá to a ten zas tohle a když budeme mít všichni všechno dohromady, budeme se mít líp. Myšlenka tím nereálnější, čím lákavější. Nefungovala v Rusku, nefungovala v Kalifornii květinových dětí a nefunguje ani na webu. Že last.fm a Orkut funguje? Jistě, i Sovětský svaz fungoval, jak mnozí věřili (a dodneška věří)...

(Vsuvka: Pro rozvoj takového myšlení je často kritický druhý semestr na fakultě. Nákaza podobnými myšlenkami se projevuje nošením batikovaných triček, posedáváním před staveništěm, provoláváním věčné lásky a míru, označováním marihuany slovem ganja, házením kamenů na policii, hlásáním hesel před velvyslanectvími, vytvářením bubnových kruhů, militantním linuxismem a podobnými hipísáckými syndromy. Profesor H. Urdiik z univerzity v Oxfordu doporučuje mladým lidem v té době nejezdit si na víkendy pro peníze k rodičům, nechat myšlenky na chudé děti v Africe koňovi a vydělat si na chléb a studia vezdejší na nějaké hezké brigádě.)


Ale zpět k Webu 2.0

Druhá hlavní myšlenka Webu 2.0 je, že aplikace si nebudete kupovat na svůj počítač, ale budete je provozovat "na dálku". Tedy to co mají velké, sálové počítače již od začátku (a to co implementuje třeba systém XWindows). Web (ten bez přídomku, takže asi 1.0) označuje celosvětový hypertext. Primárně textové médium, do něhož byly poměrně křečovitě a neorganicky implementovány další funkce (FLASH). Jen ignorant si může myslet, že hypertext, srovnatelný snad nejlépe se slovníkem, kde u hesla bývá "viz také", je technologií, na níž je možno provozovat aplikace. Jistě, AJAX funguje "skoro jako aplikační prostředí", ale spíš než o reálnou cestu budoucího vývoje se jedná o geekovskou masturbaci, která ukazuje, jak nápaditě se dá obejít omezení webu a JavaScriptem udělat s HTML a CSS to, co se s tím dělat nikdy nemělo. Asi jako když Přemek Podlaha ukazuje krásnou sekačku na trávu z mejdla s jelenem a dvou PET lahví, kterou zaslal do pořadu pan Radek z Brna.

HTML / CSS a HTTP protokol zkrátka nejsou nástroje pro provozování aplikací klient-server. To že přesto někteří (mě nevyjímaje) nad těmito technologiemi takové aplikace staví je spíš z nouze ctnost a takové to domácí kutilství. Helejte, mám raketu, postavil jsem si ji z lepenkový trubky a celuloidovýho filmu. A když seženu hodně lepenky a hodně filmů, tak určitě vypustím i Družici2.0!

Web2.0 je tedy:

 – prázdný pojem, u něhož se jeho věrozvěstové shodnou jen na tom, že je to nové
 – naprosto trestuhodné plýtvání intelektuálním potenciálem programátorů a vývojářů, kteří se snaží z Trabanta a tuny plechu postavit tank
 – buzzword, o němž někteří doufají, že na něj skočí investoři
 – klacek, kterým mohou zastydlí hipíci, snící o krásném společném světě, mlátit po hlavách hnusné pragmatiky.

Můžete mít jiný názor, toto je můj. Rozsoudí nás podzim 2008, nikoli urputné diskuse na webových diskusních fórech, a to ani když budou 2.0.

 

PS: O tom, jak funguje v praxi myšlenka komunitních webů, výmluvně vypovídá příklad Wikipedie. Její autoři se před několika dny dali slyšet, že je zklamal vývoj Wikipedie (asi že pravda a láska nezvítězila nad lží, nenávistí a spory). Ovšem nepovažují to za chybu v systému, ale v lidech a hodlají vytvořit novou, lepší wikipedii. Někdo se zkrátka nepoučí a veškrní dál v naději, že jednou ta pravda a láska zvítězí i nad zkušeností.

PPS:Ceník Web2.0

Dne 23.09.2006

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Kovboj - WWW) 05.02.2007, 07:09:02 [X] [D]
Máš pravdu, vidíme to stejně...
http://kovboj.bloguje.cz/476140-co-je-to-web-2-0.php

Ale myslím že takových nás bude víc. Možná bych se ani nedivil, kdyby nás byla i většina (samozřejmě po odečtení všech marketérů ;-)

[2] (Smajlix - WWW) 01.03.2007, 17:37:16 [X] [D]
Já si dovolím docela nesouhlsit ->
http://smajlix.xf.cz/item/10/

[3] (Arthur Dent [openID] - WWW) 01.03.2007, 17:44:25 [X] [D]
[2] Nikoli, to má do nesouhlasu hodně daleko, to je zmatené psaní plné nadšení, nepochopení a gramatických chyb.

[4] (Smajlix - WWW) 01.03.2007, 18:07:40 [X] [D]
Jen ještě k tomu tvému dovětku, novou wikipedii vytvořit něchtějí - projekt se jmenuje Digital Universe a je to o něčem mírně jiném ->
http://www.kuro5hin.org/story/2004/12/30/142458/25 [en]

Jinak co se týče kritiky Wikipedie ze strany autorů je to o tom, že wikipedia potřebuje více profeisonálů, kteří by upravovali obsah do relevatní podoby.

[5] (Smajlix - WWW) 01.03.2007, 18:16:25 [X] [D]
[3] Nesouhlas v tom pravém slova smyslu to není, je to pouze to, jak vidím web 2.0 já. Ano, gramatické chyby tam jsou, to nepochybně. Zmatené psaní? Pokud si to myslíš. Já bych bych doporučil si přečíst jak pojmenoval O'Reilly onen WEB 2.0 a třeba pochopíš o čem píši. Jestli to chápeš a nesouhlasíš, tak rád uslyším výtky.

Ty osobně píšeš (možná sem si to špatně vyložil), že WEB 2.0 říká: "A teď se posaďte na prdel, toto tu ještě nebylo!", nicméně já tvrdím že říká: "Toto je tak a tak a už to není to co to bývalo, vyvinulo se to, jsou to nové myšlenky a inovované prostředky."

Za gramatické chyby se omlouvám, kdyby vadili.

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 02.03.2007, 00:04:49 [X] [D]
Promiň, Smajlixi, nezlob se, ale opravdu nemáš zkušenosti ani renomé na to mi říkat, co bych si měl přečíst a co bych měl chápat. Už jsem ve světě počítačů viděl dost na to, abych si dokázal dát dvě a dvě dohromady, takže bych to s dovolením otočil: Doporučuji ti se internetem ještě tak pět let zabývat a pak třeba pochopíš, o čem píšu já. :)

Víš, máš pravdu v tom, že "Web2.0" je název pro určitou změnu pohledu na web, o tom není sporu. Ale tenhle článek reaguje na jistou situaci v jisté době (skoro před půl rokem, všiml sis?) a komentuje stav, kdy se vyrojily desítky článků jako byl ten tvůj, kde se, shodou okolností také plusmínus sedmnáctiletí, autoři snažili "vlámat do otevřených dveří" a čím nezkušenější byli, tím víc se oháněli citacemi ze zahraničních zdrojů a odvozovali z nich, jak je české prostředí zatuchlé. Oni se naučili HTML a CSS a Javascript a pak přišli k AJAXu a jsou z toho nadšení - a nechápou, co je na tom špatné. Vždyť to přeci báječně funguje a dají se v tom psát webové aplikace! Jenže lidi, co mají zkušenosti, už nejsou tak jednoznačně nadšení... Všiml sis? :) PS: Gramatické chyby vadí, a vadí moc. A ještě víc ty stylistické... "Je to o tom, že...", "Web2.0 neexituje" nebo " Lidé začali natáčet na mobily videa a chtěli je sdílet - servery na ukládání videí přišli." - promiň, ale to se fakt nedá číst. Omlouvalo by tě jediné, a to kdybys byl původem Němec, protože používáš německý slovosled. :)

[7] (janel - Mail - WWW) 18.07.2007, 15:51:36 [X] [D]
No nevim, nevim, k tomuhle článku jsem se dostal s odstupem 10 měsíců a zdá se mi evidentně překonaný. Ale třeba tvrzení: "HTML / CSS a HTTP protokol zkrátka nejsou nástroje pro provozování aplikací klient-server." mi nějak nesedí, proč třeba banky takové aplikace provozují prakticky všechny (pravda některé s Javou nebo haldami JavaScriptu)? WWW je IMHO od samého počátku návrat k terminálové technologii, stejně jako haldy aplikací v mobilních telefonech, jen si to nechceme přiznat ;-) Při přednáškách jsem před více než pěti lety poukazoval na to, že mobil je vlastně TAKY textový terminál a ty miliony uživatelů mobilů všichni visí na Linuxu nebo nějakém *IXu ;-) Ale to jsem odbočil od tématu.

Web 2.0 intzuitivně cítím jako novou generaci online aplikací všeho druhu s tím, že se na jejich tvorbu přesunuje nová generace programátorů. Prostě díky dostupnosti vývojových nástrojů pro webové aplikace a serverů se přestává (berte to jako nadsázku) programovat pro lokální počítače a masově se začínají programovat právě Web 2.0 aplikace. A mnohdy to jsou jen školácká cvičení, co dokážu z lokálu portovat na web...