Neobsahuje názory Henryka Laholy

Chlast hiphop klub úlet Stream

Chceš vědět, co si myslím o Stream.cz? Klikni si na pokračování a dozvíš se to jako první!

Patrick Zandl, můj nejoblíbenější multimilionář, opinion maker a zneuznaná celebrita, která podle rejžuje na tom co umí, před několika dny spustil projekt "internetové televize nové generace" Stream.cz.

Po technické stránce bych Streamu asi nic podstatného nevytknul. Obrázky se hýbou, hudba hraje a nic víc snad nikdo od televize po technické stránce neočekává. Nějaké žvásty o tom, že byl zvolen špatný FLASH namísto mnohem lepšího WMV, XviD, MOV, RM, MPEG apod. ke každému novému projektu v Česku už taknějak patří, pár zoufalců štěkne cosi o validním kódu a stoprocentně se najdou desítky lidí, co se webdesignu věnují celý život, tedy už 15 let, a co vědí, že menu ve FLASHi je špatně, takže by to udělali úplně jinak, kdyby je to napadlo udělat a kdyby to uměli. Netřeba podobné štěky řešit.

Jediná technická výtka, kterou mám, je ta, že na 1Mbit lince se mi přehrávání zasekává (ne, chytrolíni, HW mám dostatečný).

I Web2.0, tagy, komunity a podobné haraburdí je přítomno, takže z hlediska ideového splňuje Stream všechny znaky projektu pro rok 2007.

Bohužel jsem od mládí postižen – to že na něco mohu koukat mi ještě nepřipadá jako dostatečný motiv k tomu, abych na to koukal, k tomu potřebuju i nějaký obsah... A tady je kámen úrazu.

Po obsahové stránce je víc než zřejmé, že Patrick (či Miloš Petana?) ví, kde je "cílovka" a kde je "segment". Stream je zjevně zaměřen na skupinu 15-25, takže chápu, že jeho obsah musí být kewl a že rozhodně nebude mým šálkem kávy. V rámci masochistických testů jsem si pustil asi deset klipů a donutil se je dokoukat, dobrovolně bych je ale sledoval maximálně pár sekund. Bohužel klipy nejsou jen nudné. Především iritují svou stupiditou a vlezlou důvěrností, které je srovnatelná snad jen s "kontaktními pořady pro teenagery" na televizi Óčko. Lze tedy předpokládat, že budou v cílové skupině velmi úspěšné a populární. Obsah je zatím skoro tak dementní jako volební spot Unie svobody, ale věřím, že za pár týdnů jeho kvalit dosáhne. Už dnes se děsím toho, že za pár měsíců bude moje RSS čtečka zaplevelená tunou odkazů na virální "fak kúl klipečky, co sou těžce na pohodu".

Kdyby se snad někdo přes třicet bez frontální lobotomie odvážil na Stream přijít, zažene ho nejpozději třetí klip. Já se na klipy koukal "ze studijních důvodů", takže jsem viděl víc než bych si kdy představil, přesto i já našel svého exorcistu. Byla to nějaká vyžilá bosorka, pravící hlasem moderátorky alternativního hudebního magazínu: "Určitě ses někdy probudil po brutální kalbě s ještě brutálnější kocovinou." (cool kocovina) Pak jsem okno s videem zavřel, protože s podobnou vraždou bych se nedokázal bavit ani kdyby mne oslovila v rockovém klubu, natož abych ji poslouchal dobrovolně na internetu. U tohoto klipu byla dvanáctá sekunda zkrátka terminální.

Obsah spoléhá na to, že se jedná o trendovou záležitost. Ve srovnání s klasickou televizí působí Stream "pirátsky" (už to logo...) a "alternativně", takže může těžit z faktu, že internet snese i to, co by v klasické TV neprošlo. Stream láká na obsah, u něhož si cílový divák řekne "hustý!" spíš než na takový, u kterého si řekne "dobrý!" V pubertě nám taky stačilo, když jsme zahlédli v seriálu odhalené prso, rázem z něho byl kultovní pořad a připadali jsme si, že jsme účastni čehosi pololegálního či přímo rebelského. Stream bude v tomto smyslu jistě velmi cooltovní záležitost pro alternativní mládež (neptejte se "k čemu alternativní", sami jste-jsme nebyli jiní).

Nepředpokládám časem nijaký odklon od naznačené linie někam ke vkusu či náročnosti, to ani náhodou. Kde není poptávka, tam není třeba nabídky. Čekám pokračování ve stejném stylu, v extrémním případě končící uzavřenou skupinou konzumentů, co budou do zblbnutí tagovat a komentovat a komunitně sjíždět obsahově prázdné a amatérsky natočené repky. Následující měsíce tedy neodpoví na otázku, zda může být úspěšná internetová televize, dozvíme se však, zda k úspěchu nějakého projektu stačí, že mluví stejnou řečí jako jeho cílová skupina, i když vlastně nic neříká.

Patrick se kdesi zmínil o tom, že oni jsou televize pro "klipovou generaci", která nedokáže udržet pozornost delší dobu a rychle přepíná. Já nedokázal udržet pozornost ani 30 sekund. Jsem klipová generace? Mám rád Čtvrtníčkův humor, ale Gynekologii jsem vypnul po minutě. Je to proto, že jsem klipová generace, co nedokáže udržet pozornost? Takže nezbývá, než abych o Streamu zopakoval to, co Patrick sám napsal před lety o jiném projektu: "Vývojář tvrdí, že já nejsem cílová skupina (to mi říká každý, už se bojím o svoje právo na existenci)". Stream jistě právo na existenci má,předpokládám ale, že se naše cesty už nebudou křížit. Holt, nejsem ta cílová skupina.

Zatím ale nevidím důvod, proč by se na Stream měl někdo dívat – pokud tedy tím důvodem nejsou slova jako pařba, kalbička, akce, cool, vohoz a imperativní styl komunikace (pusť si, koukni, pošli, hlasuj...) To je pro internetovou televizi ale zpropadeně málo. Uvidíme, zda to stačí aspoň na "kultovní trendy cool in" web s videem.

Ono je to totiž leckdy málo i na blog.

Dne 2.01.2007

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře