Dvojí fikce moci

Nějaký vocas rozeslal na školy příručku o "Osvětimské lži". Jiný vocas z ministerstva hned přispěchal s druhou příručkou, která vysvětluje, jak se ta první mýlí. Co mají společného?

Tuhle jsem viděl nějaký dokument o "měsíčním podvodu". O lidech, kteří tvrdí, že Američané na Měsíci nikdy nepřistáli a že všechno bylo nafilmováno a nafoceno na Zemi někde v nějaké poušti. Argumenty mají vskutku zajímavé, některé svědčí o jejich neznalosti, jiné o postupující paranoie. Například jejich tvrzení, že "vše bylo zfingováno". Někým. Nějak. Dotyčnému se nějak podařilo přesvědčit Rusy, že slyší hlasy z Apolla, které ve skutečnosti nebylo. Přesvědčil osazenstvo všech observatoří a radioobservatoří, že vidí Apollo, které nebylo, a že přijímají signály od Měsíce. A nějak se mu podařilo nafingovat funkci laserových odražečů. :) Takové dalekosáhlé spiknutí, to je fakt něco! CIA a Mossad spolu s KGB opět v akci!

Pokud pominu ty z "popíračů", kterým jde jen o provokaci či zviditelnění, tak zůstane skupinka lidí, co téhle teorii opravdu věří. Oni opravdu věří tomu, že během studené války bylo možné uspořádat takovouhle monstrózní taškařici, kterou sežrali všichni na obou stranách zeměkoule... Oni věří v to, že je nějaké společenství, které má tuhle moc a dokáže ovládat celý svět (zednáři, židovstvo, rosekruciáni, Spolek Všemocných nebo dobrovolní hasiči z Pyšel, to je jedno). A to, že o takovém společenství není nic známo považují za důkaz jeho existence.

Je město, o kterém nesmí nikdo nic vědět. Lze považovat to, že o tomto městě neexistují žádné informace, za důkaz jeho existence? A pokud ano, je tento důkaz zároveň vyvrácením možnosti jeho existence?

Každopádně jim dělá dobře, když mohou mít pocit, že jsou zasvěcení. Mohou se augursky usmívat a pronášet vševědná slova pohrdání, typu: "Kdyby sis o tom něco přečetl, tak víš... To tě jen vláda (řízená CIA za peníze židovstva) ohlupuje!"

Stejný motiv se dá vypozorovat i u "Osvětimských lhářů". Když pominu skupinky provokatérů, milovníků třetí říše a primitivních antisemitů, tak zůstávají lidé, co tomu fakt věří. Oni věří tomu, že existuje nějaké společenství či organizace, co má moc zblbnout celé lidstvo a ovládat chod dějin. Že se několik miliónů lidí domluvilo a že si vymysleli báchorku o Osvětimi. A že ji vymysleli tak dokonale, že jí všichni věří – kromě úzké skupiny zasvěcených popíračů, protože oni "prokoukli ohlupování vlády, řízené CIA za židovské peníze..." atakdále. Oni věří tomu, že je něco tak mocného...

A sepíšou o tom brožurku, pošlou ji na školy a tvrdí, že chtějí jen "názorovou pluralitu".

Do toho se objeví vořežprut z ministerstva, který cítí potřebu na tohle reagovat, tak vydá kontraleták, další podají žalobu a já s údivem zjišťuju, že máme trestný čin "popírání holokaustu". Když nechám stranou etickou rovinu, tak se objevuje zákonitá otázka: Čím to tak škodí? A komu to škodí? Jak škodí "názor"? (A trvám na tom, že popírání holokaustu je názor, nikoli ideologie.) V naprosto odlidštěné rovině je možno říct, že popírání holokaustu je technicky vzato stejná věc jako popírání zkázy Titaniku. (Mimochodem: Na Titanik se samosebou přihlásili coby cestující všelijací defraudanti a podvodníci, co potřebovali "zmizet". Zaplatili White Star peníze, ta za ně udělala maketu obrovské lodi, nechala ji potopit a své zákazníky zatím v tichosti převezla do Argentiny, kde v klidu dožili... Oč méně reálná je tahle teorie?)

Od ministryně jsem se dokonce dozvěděl, že je to velmi nebezpečné, protože takové knihy mohou ovlivnit zejména méně vzdělané jedince.

Aha.

Takže je to kniha, která je nebezpečná hlavně blbcům.

Což ovšem nijak nevysvětluje tu "společenskou závažnost" popírání holokaustu... Že by snad ministryně podlehla stejné "fikci moci" a věřila, že skupina popíračů je nadána mocí nějak zvrátit chod dějin? Nebo že může ovlivnit rozhodující masu lidí? (Za předpokladu, že "rozhodující masa" jsou blbci, tak asi opravdu ano...)

Opět žasnu, kolik peněz z mých daní vydává stát pod heslem "Musíme chránit blbce před důsledky jejich blbosti!"

A proč vůbec chce stát pořád někoho před něčím chránit? Nota bene před něčím, o čem si ON myslí, že by to dotyčnému uškodilo... Copak jsou v téhle republice jen moudří vládci a nesvéprávní slintající idioti?

(Některé otázky je lépe nepokládat, odpověď bývá často nepříjemná...)

Na to se člověk v servisu ČTK dočte: "15. 11. 9:30 – Jednodenní konference zaměřená na problematiku problémů lidí s mentálním postižením a duševním onemocněním. Cílem konference je výměna zkušeností ze života lidí s mentálním postižením a s duševním onemocněním a zahrnutí mentálního postižení a duševního onemocnění do běžných postupů a politik na úrovni celostátní i krajské. Místo konání: Poslanecká sněmovna, Sněmovní 4, Praha 1"

Z toho lze usuzovat, že v politice a v "běžných postupech" ještě stále není dostatek mentálního postižení. I když by člověk řekl, že to, co se tu vydává za politiku a "běžné postupy", musí být dílo minimálně několika silně retardovaných...

Asi ne. Asi je potřeba zavést mnohem víc mentální retardace do politiky i do běžných postupů. Neměl by se nějaký aktivista připoutat ke komínu? "Za větší integraci mentální retardace" – to by byl transparent! Doufám, že demonstrativně odeberou ve sněmovně vzorky – třeba z lidovce Karase by mohly být pěkné...

Dne 29.11.2005

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře