Líbí se vám váš byt?

A co školník? Líbí se mu Školníkův byt? (Článek je věnován Kyklopovi)

Bylo mi patnáct. Doma jsem na kazeťáku sjížděl Pražský Výběr a Depeche Mode, někde jsem měl i Citron a Vitacit (bože, to byly dementní názvy kapel!) a s White Dogem jsme plánovali založit rockovou kapelu (nakonec jsme ji i založili, jen si ani jeden nemůžeme vzpomenout kam... Nahráli jsme dva songy a jeden z nich zmátl našeho třídního metalistu Pučmelouna natolik, že to považoval za utajenou nahrávku Debustrolu).

V té době (1987-1988) se k nám dostaly kromě povinných kazet s HNF, Dead Kennedys, Jasnou Pákou i dva songy z "proletpunkové poemy ze života učňovské mládeže", která nesla název, zmiňovaný v úvodu, totiž Školníkův byt.

Teď v čase trochu skočím dopředu, nebojte se, zas se do 80. let vrátíme... Sháněl jsem dlouho, dlouho kompletní nahrávku celého díla, čistě z nostalgických důvodů. Podařilo se mi to až loni v červenci, kdy jsem také objevil Pravdu o Školníkově bytu, dokonce i s odkazem na MP3 a s poznámkou, kterou si dovolím ocitovat: "Kopírujte si to jak chcete, ale neprodávejte to dál! / Serte na mafiány, zloděje a veksláky z OSY! Nekupujte komerční sračky od "majors"! " – to kdyby chtěl být někdo autorskoprávně chytrý. Ale zpátky do osmdesátých...

Školníkův byt byla nahrávka pro nás dosti mysteriózní. Dostala se k nám jako pátá kopie osmé kopie, takže na tu dobu v ještě poslouchatelné kvalitě, ale bez jakýchkoli informací. Pátrali jsme po názvu a kromě autorem zmiňované skupiny "Hill" se nám dostalo i zaručené informace, že to je dílo "Orchestru Bissext". Byla to skupina "Clysma 20 litrů". (Já říkal že byla doba podivných názvů.)

Každopádně přivřete oči, vy co jste zažili zavzpomínejte, vy co ne si zkuste představit: V televizi Hložek se Zagorovou, David, Bartošová, Penk či Cézar. V rádiu totéž. V obchodech s deskama totéž. Všechno ostatní pololegální až ilegální. (Jo, něco jako CzechTek...) Je vám patnáct, šestnáct, jste na gymplu a úspěšně se vám vyhlo nejen SSM, ale i středněproudý popík Sandra, Samantha, Sabrina a Sí Sí Keč (já vím, C. C. Catch, ale neodolal jsem). Popěvky o lásce střídají popěvky o budování socialismu a ti drsní zpívají v náznacích něco o tom, že táhnou zničit bluda.

A teď k vám z kazeťáku kdosi řve, že ty buchty na gymplech, ty maj prdel jako plech, zato holky z učňáku, ty mě mají za páku, když je štípnu do mandy, hnedka je fůra srandy... Nářez! Srovnatelný snad jen s úžasným nápadem dramaturgie ČST vysílat pořad Atentát na kulturu. Hned druhý den byla ve škole ohromná sháňka po nahrávkách Hudebního hluchu, Sen noci svatojánské Bandu, Plastiků a Umělé hmoty...

Svěží hudební dílko nám vlilo optimismu do žil, protože když už tohleto, tak my přeci taky! Nehledě na to, že to byla – dnešním slovníkem řečeno – hustorebelie. Jenže tehdy taková rebelie ještě dokázala někoho naštvat. :)



Z hospody se vrací Frankie školník, on má dlouhý vlasy jako hipík, povídá "Čau kluci, co děláte, jakto že tu buchty žádný nemáte? Povidám vám, kluci, mě serete! Kdy už ňáký nový buchty seženete, už mě tu ty vaše flundry serou, všecko mi z lednice dycky sežerou!"

Každý patnáctiletý je vyplesklý z toho, když uslyší někde sprosté slovo. A to i dneska. Ti co nezažili si nedokáží představit míru vyplesknutí, jakou zažíval patnáctiletý v roce 1987, když zaslechl v písničce "...mě serete"! Mluvili jsme tak, spousta lidí tak mluvila a mluví, ale tehdy se to nějak nesmělo říkat či co...

Děj proletpunkové poémy snad ani nemá smysl popisovat, stačí si přečíst libreto. Ve zkratce: Řezničtí učni si dělají mejdany u školníka Frankieho, chlastají a klátí holky. Jenže hned vedle maj důchodci klub, kde chtějí poslouchat dechovku. A protože je učni od Frankieho rušej, tak si stěžují mistrovi z učňáku. Nakonec dojde k boji a důchodci pomocí šrapnelů a smradlavých hrnců zvítězí a školníkův byt zapálí.



Když to poslouchám dneska, tak je vidět naivita celého díla. To je to nejmenší a v nostalgickém vzpomínání to je snadno odpustitelné... Navíc – i vám bylo patnáct! Ale ať byl Školníkův byt naivní jak chtěl, nedá se mu upřít vliv, který na naši generaci měl. Vážně! Zeptejte se Jakuba Horáka... :)

A pokud náhodou do naší generace a naší krevní skupiny patříte, tak si Školníkův byt stáhněte ze stránek jeho autora a zavzpomínejte si se mnou.



A naserem, a naserem to do důchodců laserem...

Dne 12.01.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (lukyn.v ) 12.01.2007, 18:20:37 [X] [D]
Paráda, Arthur Dent se vrátil! :) Ty "kazeťáky" implementované přímo do článku jsou skvělé, a nahrávky linoucí se z nich ještě skvělejší, ale... Nechci být nějakým komentujícím, remcajícím rejpalem, ale nahlásit bych to asi měl, řekl jsem si. Opera s těmy "kazeťáky" má trochu problémy. Občas nejsou vidět, občas nejdou zapnout. Např. když se mi podaří zapnout a pak stránkou roluju, přestane být ovladatelný. Vůbec to nereaguje. Nevim, zdali to neblbne jenom mně. Doufám, že ne.

[2] No vida (pixy ) 12.01.2007, 18:21:49 [X] [D]
No vida, co mě všechno minulo. Já měl na střední ve třídě samý středoproudy (zlatá mládež, Karlovy Vary, polovina 80's), jen jednoho "hipíka", co byl blázen do Kissáků :)

Na pořádnou muziku jsem narazil až na vejšce, mám to poněkud opožděně zastydlý... A jinak my jsme říkali "Syslí Křeč" (současníky byla dvojice Kačagogo a Kačaklap).

[3] (Arthur Dent ) 12.01.2007, 19:19:46 [X] [D]
[2] Já měl ve třídě... ech... no, řeknu to takhle: White Dog a já jsme možná byli ti nejpodivnější, co se hudebního vkusu týče, ale rozhodně ne nijak výjimeční. U nás se poslouchalo vše od metalu přes punk a Cure až k Depeche Mode. (Diskanti byli taky, ale bylo jich jen pár...)

[4] (Arthur Dent ) 12.01.2007, 21:28:21 [X] [D]
[1] Je to jasné. Opera a punk se nesnesou! :) Blbne to v Opeře 9 i mně, ale co nadělám...

[5] (lukyn.v ) 12.01.2007, 21:51:50 [X] [D]
Škoda. Doufejme tedy, že tahle rubrika nebude jenom o punku. :)

[6] (Arthur Dent ) 12.01.2007, 22:01:18 [X] [D]
[5] Ne, samosebou že ne. Bude i o nové vlně se starým obsahem, o elektropunku, o alternativě a independent kytarovkách, o hudbě podivné, o hudbě elektronické i dřevěné, vlastně - skoro o všem kromě opery :)

[7] Vzpomínka (Kyklop - WWW) 14.01.2007, 01:23:13 [X] [D]
Výborně!

Přiznávám, že Školníkův byt neznám (nebo tedy už pár týdnů díky Arthurovi jo :-), ale vše ostatní ano - třeba tu Sandru, Samanthu, SiSinku Keč atd.:-)))), ale samozřejmě Plastiky, Umělou hmotu, Hudební hluch atd. Měl jsem totiž v té době staršího bráchu, máničku, který se pohyboval v této scéně a jako mladíčka mne zasvěcoval. Vzpomínám na vinyl, kde byl Husák a vláda před rakví s Československou vlajkou a hrály tam všechny tyhle kapely jako Umělá hmota, Třírychlostní pepíček, Odvážní bobříci, atd. myslím, že vinyl vyšel v Itálii díky lidem z Jazzové sekce.
Poslouchali jsme muziku z kotoučáku B-101 a na cívky se vešlo sakra muziky, kór když to hodil člověk mono :-) Taky jsem si přepisoval texty Zelího = É Ucho akord Debil bandu - Orchestr Bissext... Krokodlak od MCH Bandu (ex.Extempore) mě děsil...

Pak už přišlo "oteplení" a koncerty na Chmelnici = Garáž, místo Plastiků Půlnoc, místo Jasné Páky Hudba Praha (z té hudební změny jsem byl zklamaný), Dybbuk, zakazovaný Chadima hrál na saxik v Litoměřicích v roce 89 na Rock festu a zpívala s ním Bittová (mělá černé minišaty a byla hrozně sexy).
Pro dobrou muziku se dalo chodit do Polské prodejny kultury u Václaváku, kde se dala sehnat Lp Closer Joy Division, ale taky B-52´s, Tuxedemoon, The Smith...
Punk? Jasně, že HNF, ale také třeba Jateční ulice z Teplic :-)

Pak už se to 17.11.zlomilo a začala kurewsky pěkná jízda koncertů - Garáž, SPS, Svobodné slovo, Stres, The Three, Lahka Muza, a zacali jezdit zahraniční H/C kapely a přišlo nejlepší HC období - 1991/95 (NoMeansNo, Yuppicide, Sick Of It All stovky dalších). Z těch velkých "megahvězd" Sonici, Laibach a další pod 10:15 production a to už klidně mohl přijít Armagedon...

I když to nebyla skvělá doba, určité aspekty byly výborné a dnes tady chybí...
A jak včera Jirous ve své 13.komnatě řekl, tak s minulým režimem bitvu vyhrál, ale s tím současným (plným komerčních sraček, peněz, konzumu a blbosti), prohráváme všichni...

No, trošku jsem se rozkecal, sorry ;-)

[8] (Arthur Dent ) 14.01.2007, 01:35:44 [X] [D]
[7] Rozkecání vítáno...Hele, čistě soukromě: Neznali jste se "z hácéčka" s Drapim?
Laibach tu byl dvakrát, byl jsem na tom prvním koncertu. Tuším že příště o něm bude řeč, v článku s pracovním názvem "Jasně že Rammstein je naprosto nový a unikátní a nic podobného tu předtím nebylo..." :)

[9] (Arthur Dent ) 14.01.2007, 02:11:44 [X] [D]
[7] Ještě PS: Třírychlostního Pepíčka a Ještě Jsme Se Nedohodli mám někde taky. A Dvouletou fámu. A Huberta Macháně. A Švehlík a Stehlík a Kilhets... což mi připomíná: V příštím pokračování se dostane i na něco pro hiphopery... "My tu žijem na Jižáku, každej z nás má dobrou fachu. Venca v metru uklízí, Bohouš dělá v buřtárně a pivo tam všem nabízí. Flašky vykupuje Zdenda, ale nejlíp se má Čenda, ten brzo přijde z lapáku..." Nesmím zapomenout ani na skupinu Pohlavní styk ("Kropáčova Vrutice, to je pěkná vesnice...") nebo na Modrý Tanky. Na Čínskou čtvrť (tyjo, on Samir už není Samir, už se zase jmenuje nějak jinak).

A pak se určitě dostane i na kapely, k nimž jsem čuchnul trošku blíž, tedy Lucidum Intervalla, Kokrment, Svatý Vincent nebo Majklův strýček ("Přežil jsem tah s Amritem" by bylo skvělý tričko). No, bude o čem psát, bude... :)

[10] (Ly - WWW) 14.01.2007, 09:59:46 [X] [D]
[4]: Já bych to uvítala, kdyby to bylo jenom o punku... neboť: Punk's not dead! :D

[11] Punk's not dead! (Roj ) 14.01.2007, 12:23:35 [X] [D]
pac jeste zijou DoNot :-)

[12] (Arthur Dent ) 14.01.2007, 17:44:41 [X] [D]
[10] Kromě toho, že není mrtev, není ani živ. A navíc je tu tolik jiné muziky, která za to stojí a která se mi líbí. Fakt! To že něco není ded ještě není argument pro to, aby se nepsalo o ničem jiném. Nezapomeň, že "Karel Gott is not dead too!" :)

[13] (Ly - WWW) 14.01.2007, 18:23:25 [X] [D]
[12]: Jj, Kája is not dead 2, pro někoho bohužel, pro někoho bohudík :/

NIRVANA 4EVER :P

[14] (Arthur Dent ) 14.01.2007, 18:49:00 [X] [D]
[13] Nirvana? Ale jo, někomu může stačit navždy... :)

[15] Arthure, (Kyklop ) 15.01.2007, 01:51:30 [X] [D]
1) já osobně Drapiho neznám, ale schválně se zeptám kamaráda, který v té době vydával dobrej HC fanzin a ten znal kde koho.

2) Huberta Macháně jsem měl čest poznat osobně, ale až o mnoho let později a to ještě v rolích: ošetřovatele vs. pacient. Něco měl v žilách a bláznil... Pořád lezl pod postel a nechtěl vylézt: "Co se děje? Proč lezete pod postel?" Hubert: "Tam u stropu je havran, chce mi vyklovat voči, vidíte ho?" "Ne, nic tam není." "Aha, tak už odlít." Tak vylez, ale za chvilku tam zase zalez...

A Modrý tanky - jasně, tak to díky za připomenutí. Majklův strýček - tak to bych potřeboval na CD mít jejich 1Lp. To je "kultovní" věc, která se jednou bude platit zlatem :-)

Punk´s not dead - nedávno jsme byli na severu, kde to před 89 punkem žilo a náramně jsme se bavili - kamarád vytáhnul dopisy z té doby a to byl neskutečněj nářez = graficky, gramaticky, obsahově, vulgaritami = úlet. Nasmáli jsme se náramně. Moje žena v té době tam studovala a samozřejmě jí to taky zasáhlo - číro, hadry, hulení, sraní na školu = 5 nedostatečných, opakování, vyhození z intru, hledání VB atd. Přestože číro už nenosí, tak to má v sobě a stále a asi nikdy nebude vypadat jako ostatní maminy... A to je dobře :-)

Díky za vzpomínáníčko
;-)

[16] Které první LP? (Arthur Dent ) 15.01.2007, 02:51:56 [X] [D]
Někde kdesi mám End Of Dark Psychedelia (to je to, kde je Deviant). Ale vím o ještě starší nahrávce, snad z prvního koncertu. Pamatuju si jen na to, že Amrit říkal: "Tenhle koncert je věnován holce jménem Stejsy" a na dvě písničky.

První měla úžasnej text: "Za Prahou i za Bratislavou všichni jsou vzhůru bradou, vzhůru bradou..."

Druhou možná vydoluju z paměti celou:

"Včera někdo vodbouch prezidenta,
měl k tomu asi důvod, a pak se odbouch taky,
zůstal tam ležet s kulkou v hlavě
všichni to odsoudili,
tak jaký saky paky?!

Černý ptáci odvážej černý smetí
***** (tomu nebylo rozumět)
Na zemi se válí tuba od Bromadrylu
ještě že je na koho to svýst..."

(Slyšel jsem to v roce 1997. Moje paměť mě nepřestává překvapovat...)

Tohle je opravdu první nahrávka Majklova Strýčka o které vím. Dokonce i vím kdo ji má, ale s tím člověkem jsem se zhruba deset let neviděl... TO by byl kultík, kdyby to bejvalo vyšlo :)

Ale jestli máš na mysli tu první vydanou desku (s Deviantem), tak pohledám... A na dobrou noc ještě jednu z té desky:

"Pod podloubím stojí a loupe po mně vočima
pohupuje se a tělo nabízí
přijíždí plešoun v rozhrkaný káře
k přisednutí jí vybízí
podpatky zaklapnou a za károu se zapráší
zůstávám před Kočkama sám stát
stejně musím v Perlovce piksly vynýst
pak pěkně domů pospíchat
žižkovskej hotel zas tolik nestojí
hlavně aby plešounovi penis stál...
Refrén:
Eržika je bystrá holka
tu už to dávno nebolí
osud těch holek co se tady kolem votáčej
zrovna jak ten můj není k vyžrání..."

[17] Musím se opravit... (Arthur Dent ) 15.01.2007, 03:10:23 [X] [D]
Ono to vyšlo. Vyšel jak ten koncert tak Psychedelia! Hele: http://www.dunaj.sk/store/GoodsDetail.asp?sCGoodsID=SK00082264

[18] (Kyklop ) 15.01.2007, 15:04:01 [X] [D]
Myslím právě End Of Dark Psychedelia.

Tak ty texty jsou nadčasový... ;-)

Paměť zdá se být famózní - jo, taky si pamatuju blbosti a důležitý věci neee :-)

Link mi nějak zlobí...

[19] (Marek - Mail - WWW) 15.03.2007, 22:47:58 [X] [D]
Ahoj všem, autorovi zvlášť,
díky za moc příjemnou vzpomínku, ten článek a zvlášť diskuse pod ním mě dostaly. Spoustu téhle muziky vydal na počátku 90. let Blackpoint na ručně popsaných kazetách s okopírovanými booklety, mám toho doma dost a možná je to u nich ještě k sehnání (stojí to kolem kila za kazetu, prostě lábuž).
Mám podobně jako Kyklop v hlavě spíš střípky vzpomínek, než nějaké souvislejší obrazy: Třeba jak Nedohodli hráli v Pakulu na Rockfestu v 89' a nějak jim tam vypli proud, jak jsem přišel na Chmelnici na Dvouletou fámu a místo Macháčkový stál na pódiu Radomil Uhlíř (což je dneska můj kamarád, ale tehdy bych ho - natěšenej na ten úchvatnej holčičí zpěv - nejradši z fleku zavraždil:-) A jak v 89' byl v srpnu open air u Julka Fučíkovýho na zahrádce a nakonec fízlům proklouzl i Chadima (Wir werdende stehen am Ende) a bohužel taky spolek nácků, kteří na refrén jakési kapely "Kde je doktor Mengele?" začali hajlovat a řvát: "Tady, je to skinhead."
Myslím, že mě osobně nejvíc utkvěla píseň Závody ve skoku z Nuselského mostu, což je Chadima s Neduhou, a pak Horor od Beatovýho družstva ("Ticho a tma jako v kině / za voknem film jako svině / lidi co nemaj ksichty / vracej se z noční šichty").
A Školníkův byt se ke mě v té době také dostal, na jedné straně kazety byli Hrdinové nové fronty ("Svět se posral") a na druhé tohle. Taky jsem si lámal hlavu, co to je, někdo mi tehdy dokonce tvrdil, že je to "ten druhej vod Manželů", čímž měl na mysli, že to není Lesík. Dávno jsem už tuhle věc zapomněl a jsem docela vděčnej za připomenutí.
A taky se těším na další články!

[20] (Pilda - WWW) 31.03.2007, 18:27:42 [X] [D]
Jj školníků byt je naprostá genialita a hlavn klasika. Trošku bych ho přirovnal k tomu pražskýmu výberu, protože to je úplně stejná klasika :)

[21] (pan_kac - Mail ) 03.05.2007, 01:12:08 [X] [D]
A hele, minimalne po roce objevim pokracovani prevazne neskodnyho a hned takovej objev (: Jeste tu mam v supliku nekolikrat slepovanou puvodni kazetu co prinesl bracha nekdy v roce 90 (na jedny strane PunkOpera a koncert HNF a na druhy Epidemie), ne ze by me to nejak trapilo, ale je fajn vedet co ze to vlastne bylo zac (: Diky za to! (: