Megahustorebélie

provokace, anarchie a tak vůbec, aneb "rudá hvězda zemně září soudruh se dost blbě tváří"

A tak zatímco Kyklop dnes loví v hoch vodách wagnerovské hudby, já si pustil záznam vystoupení HNF z Rockfestu 1987, abych se dostal trošku do té správné anarchisticko-rebelantské nálady jako před lety a psychicky se tak přiblížil veršovánkám dnešních anarchopunkýšů, konkrétně kapely Bojkot. Odkaz mi poslal WhiteDog, za což mu patří jednak dík, jednak nakopat, protože jsem se při čtení málem smíchy udusil colou a McHamburgrem... (Dělám si legraci. Dusil jsem se samosebou krabicovým vínem a sojovým salátem z naklíčených pilin.)

Správný áčkař dnes, stejně jako v roce 1987 (a stejně jako v roce 1977) od systému nic nečeká a jeho cílem je systém zbořit. "Nečekám nic od reforem / nových zásad nových norem / miluju jen kladivo / které bije na zdivo // Nad mou hlavou rudý prapor / hlásá pouze zmar a zápor / hlásá ránu kladiva / která padne do zdiva" Což o to, ani já od reforem nic nečekám, dokonce ani nečekám reformy. Ale je sympatické, že přiznávají to s tím rudým praporem... ;)

Kdyby HNF v roce 1987 zazpívali něco o Nikaragui, z fleku by byli oficiální kapelou a ozdobou Festivalu politické písně Sokolov. Dneska? "V jižní části Mexika / leží jeden stát / jmenuje se Chiapas / a já ho mám rád / jejich plány na převratu / měly hlavu měly patu" Úžasné veršovánky, fakt škoda, hoši, že už není ten Sokolov. Mohli jste tam hrát v jedné řadě s dalšími protiválečně a mírově orientovanými umělci. Jen – co to je ta "převrata"?

Některé problémy dnešních áček ovšem HNF neměli: "Evropa se sjednocuje / a to mě dost zarmucuje / na lidi se totiž sere / kapitál se kumuluje / byrokrati ze západu / pokazí mi vždy náladu / finančníci hrabou prachy / všichni spěchaj do Evropy // REF: evropská unie – služka byrokracie" Koukám, že pravicový liberál se s levicovým radikálem shodnou alespoň na jedné věci: EU je služka byrokracie. Jen bych slovo "kumuluje" nahradil přesnějším "přerozděluje"... :)

Dneska hoši nemají ten problém, který byl palčivý v 80. letech, totiž vojenskou prezenční službu. Takže protiválečné songy jsou už víceméně pasé (snad jen ten "fašoun Bill Clinton a jeho ruce politý krví lidí bez viny"), zato je potřeba řádně to nandat všem diskofilům ("těmle zmrdům z karláčů / nadáváme do sráčů"), diskotékám ("holky tam jsou v pohodě / jenom v disko náladě") a vůbec ("ABBu místo boha máte disko hudbu uznáváte / v čele vašich hitparád stojí ňákej disko smrad").

Ohledně politickospolečenské situace je taky jasno: "V týdle disko republice cpou ti disko do palice / v tomhle disko státě disko hudba má tě" – "to je ten náš fašistickej stát". Takže Česká Disko-Fašistická Republika.

Je to fakt už dvacet let, kdy HNF zpívali o tom, že "my nejsme ti co vykřikujou Anarchie, Anarchie / vždyť punkrock přeci není žádnej náboženskej kult / Co vám dává totál chaos, pouliční demolice / vysedávat po hospodách dokáže i vůl..." ?

A dneska? Jak mladí, tak uvědomělí: "Už jen slovo anarchie / obrovsky nás fascinuje / svoje hlavy pozvedneme / všechny svině pobijeme // REF: Černorudá vlajka vlaje / o systému pochybuje / teorie nenávisti / vůči státu vůči vlasti // Státní správu instituce / zničme v zájmu revoluce / ať žije naše planeta / v zájmu lásky života".

Co na to říct? Snad jen ironické Nevěřte punkrocku, je mu už přes třicet...

PS: Aspoň zasmát se tomu člověk může. Subcomandante Marcos v čele, volnej trh jde do prdele...

Dne 22.01.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Laura ) 22.01.2007, 15:01:50 [X] [D]
Ale ale, to s tím kladivem přeci nejsou áčkaři, to je přeci Gellner :-)))))))) a ještě ne přesně citovaný :-))))))

[2] (Laura ) 22.01.2007, 15:03:38 [X] [D]
Čímž nechci zpochybňovat, že Gellner byl anarchista... O tom žádná, ale jaksi jen trochu.. .jiný :-)))

[3] (Laura ) 22.01.2007, 15:05:49 [X] [D]
A ještě trochu mimo - to asi pochopí jen modří, co už vědí (např. ngvadi)- ale nemůžu si pomoct, ta asociace je silnější než já:
Cínové vojáčky pro naše děti!!! Zavřete huby, otevřete doly!!!

[4] (Arthur Dent ) 22.01.2007, 15:22:35 [X] [D]
Lauro, Lauro... Lauro! Cituju texty těhle áček. Tam je to o kladivu a je to tam takhle. Jestli to napsal Gellner je mi pro tuto chvíli šumák, protože já cituju áčka, víme? :) I kdyby to napsal Mao Ce-Tung, jde mi o to, co zpívají a ne o to kde to vzali. To bychom se mohli patlat ještě v Bakuninovi a v Ho Či Minových spisech... ;)

Takže žádné "Ale ale", klikneme si na odkaz, koukneme a víme... :)

Jo a jinak: Lauro, ty jíš katův chléb. Pojď, pohleď v mou dutou leb! Mé oči, žal, orel z nich žral, ty však spanilý jsi zjev!

Ale o Gellnerovi a Morgensternovi si popovídáme až u Visáčů, jo? Protože jak známo - všichni mi lhali, blázna si ze mne dělali, přede mnou citem se rozplývali, za zády se mi vysmáli, básníci, žurnály, učenci lhali, po léta za nos mě vodíce, muži mi lhali a ženy mi lhaly, ženy, ty lhaly mi nejvíce... :)

[5] (katchaba ) 22.01.2007, 15:41:21 [X] [D]
škoda, že jsem nikdy nebyla anarchistka, vona to musí bejt docela sranda :-)

[6] (kryska ) 22.01.2007, 17:55:13 [X] [D]
To katschaba - ani ne... I když - když mi začali tvrdit, že o anarchii se nejvíc dozvím na pravidelné schůzce jejich organizace...

Ale jinak, jestli si dobře vzpomínám, šlo hlavně o to, že byl člověk proti a bylo to děsně alternativní ;op

[7] Arthure, (Kyklop ) 23.01.2007, 01:51:05 [X] [D]
kdybych věděl, že to dneska rozjedeš s punkem, tak bych netrapil s Wagnerem.

Ale díky za vzpomínání - hned jsem si vybavil Avii s plachtou, kterou v prosinci 1991 privezl "legenda" A-scény Jakub Polák do našeho Města několik anarcho-punk kapel z Prahy a Sokolova, aby kluci po hodině rozmrzání v refrénu řvali: "Havel je zrádce, Gidžidka na hrad!" nebo tak něco. Byl to mazec, ale samozřejmě s atmosféru z akcí kolem r.1987 to nemůže být porovnáváno. Na jednom takovém koncertu jsem se poznal s manželkou... :-)

A pojem skutečnej Ačkař? Když někdo, tak jedině Jakub Polák, kterému je přes padesát let a v něm to prostě je a bude.

[8] (Michal ) 06.02.2007, 19:37:17 [X] [D]
@Arthur: Jen žádné "žádné 'Ale ale'". Toho Gellnera tam mají uvedeného a i podle té úrovně člověka trkne, že to asi nepsal stejný člověk jako ty ostatní slaboduchosti. Takže když už to tasíte hned jako úvodní vzorek, tak "klikneme si na odkaz, koukneme a víme." Např zde:

http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/frantisek-gellner/necekam-nic-od-reforem-radosti-zivota.html

Rok 2007, 1987, 1977 ani nic tomu blízké to rozhodně není.

[9] (Michal ) 06.02.2007, 19:40:23 [X] [D]
"všechny svině pobijeme ... ... v zájmu lásky života"

Tyhle věci jsou nevtipnější, když je autoři myslí smrtelně vážně.