Neobsahuje názory Henryka Laholy

Hádej co uvařím k večeři...

Jednoduché, rychlé a za pár minut hotové.

Stačí málo: Kus krůtích prsou, instantní nudle, vajíčko, česnek, sójovka, sůl, arašídy, kdo chce může použít i nějakou zeleninu či houby.

První fáze, která trvá tak deset minut: Vezmu krůtí prsa, opláchnu a nakrájím na tenké nudličky. Dám do misky, zaleju lžící oleje, lžící husté a sladké sojové omáčky, troškou pikantní sojovky a ačkoli nejsem jako Roj "závislý na glutamanu", tak přidám trošku Podravky. Zamíchám.

Následuje přestávka, tak hodinku, věnovaná nějaké záživné činnosti, během které maso leží v lednici a odpočívá.

Když už manželka hudrá že má hlad a pes kudy chodí tudy slintá, tak spustím Fázi 2: Na sporák dám pánev, do ní trošku oleje a rozpálím na maximální teplotu. V rychlovarné konvici nechám vařit vodu. Na rozpáleném oleji za neustálého míchání osmahnu naložené krůtí maso. Jakmile se uvaří voda, dám si do misky sušené instantní nudle a zaleju je. Zároveň hodím k masu hrst arašíd (známých i pod názvem "solené buráky"). Maso stále míchám, míchám, smažím a zhruba za minutu si ho z pánve nasypu do misky. Pánev dám znovu na sporák a rozpálím zase trochu oleje. Rozklepnu dvě vajíčka a umíchám je. Osolím, opepřím. K vajíčkům na pánev přidám slité nudle a rozmáčknu jeden stroužek česneku. Rychle osmažím, míchám. Přidám zpátky maso, promíchám, odstavím a podávám.

Celou dobu pracuju na "plném ohni" a pracuju rychle, suroviny na pánvi nesmí mít čas si oddechnout a začít se připalovat. Finální příprava trvá ani ne deset minut.

Máte-li čas a chuť experimentovat, tak můžete ve chvíli mezi osmahnutím masa a přihozením buráků přidat třeba houby nebo zeleninu... Zkoušel jsem zmraženou směs "Královská zelenina", ve které jsou takové malinkaté mrkvičky, a velmi se to k tomu hodí! Někdo by k masu přimíchal Solamyl, já škrob nesnesu – když se nezadaří, tak to ve výsledku vypadá jako by do jídla někdo nasmrkal... :(

Místo nudlí můžete zkusit třeba špagety, uvařené artur-dente. Pardon, al-dente.

Kolik surovin? No, tolik kolik sníte (maso, nudle) a kolik vám chutná (zbytek).

Nebojte se experimentovat. Vždyť vaření nejsou dogmata ani knihy, ale především chuť... Takže – dobrou!

PS: To ještě stihnete... :)

Dne 22.01.2007

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] Co jsou instantni nudle? (Roj - WWW) 22.01.2007, 17:43:55 [X] [D]
Neni to neco jako vietmanska polivka?

[2] (Axxym ) 22.01.2007, 18:00:44 [X] [D]
Jo, dá se to koupit v übermarketech v paklu o šesti jednotkách nudlí, tak jak jsou známy například z oněch vjetnamských polífek :)

[3] TiP (Axxym ) 22.01.2007, 18:19:04 [X] [D]
btw objevil jsem zajímavou kombinaci chutí, jež jsem nazval Myslivcovo vábení. Maso (prase nebo ovca) se rasantními tahy nakrájí podle orientace jednotlivých aktino-myosinových vláken na útvary přibližně stejné velikosti, tvar ad libitum. Chuť bílkovinné hmotě dodávají především rosliny z čeledi liliovitých, česnek setý a cibule kuchyňská, díky hojnému obsahu silic; sójová omáčka; sladkokyselý odstín zaopatří kečup kuchyňský; zajímavé tóny dodá majoránka vonná a tymián, Thymus Vulgaris L. ; celé mistrovské dílo jest podtrženo jemnými tóny jalovce a pro arómu lze přidat na špičku nože slivovice, či dle možností lze poseldně jmenované nahraditi gínem.

[4] (Johnny ) 22.01.2007, 21:59:30 [X] [D]
Připomíná nebo nepřipomíná mi to něco?

[5] (Arthur Dent ) 22.01.2007, 22:00:26 [X] [D]
[4] Mohlo by... :)

[6] (pixy ) 23.01.2007, 00:48:37 [X] [D]
[4], [5] > Mně taky...

Asi je něco ve vzduchu, před chvilkou jsem vymyslel, co bude zítra na oběd - a nato přistihneme kulinařit už i Arthura... Mimochodem, rovněž náležitě vybuzen "Kluky v akci" hodlám zítra experimentovat s jarními závitky (plněné směsí křehké zeleniny, kuřecích prsou a rýžových nudlí, baleno v rýžový papír) a coby druhý chod budeme plnit křupavé nachos vaničky nějakou chutnou směsí hovězího s temnými tóny kakaa a uzené papriky, na základech červené čočky a loupaných rajčat a oživené šťavnatou kapií (těžko tvořit mexický chod pro dvouleté dítě a kojící matku - zcela bez chilli a fazolí - ale snad se to zadaří).

A máš to.

[7] (Arthur Dent ) 23.01.2007, 03:48:17 [X] [D]
[6] "Rovněž..."? Já kluky v akci neviděl a vsadím se, že Johnnymu to připomíná to, co jsem před nedávnem vařil a co jedl... Dokonce on byl ten, kdo dle telefonických pokynů kydal sójovku na to maso, protože jsem zapomněl a vzpomněl jsem si na to až o 40 kilometrů dál. :)

Ale koukám, že na kluky asi budu muset kouknout, protože hovězí pojednané s uzenou paprikou je něco, co MUSIM ochutnat.

[8] ( ) 23.01.2007, 08:46:56 [X] [D]
[7] Ajta, velké nepochopení.

1) "Já, rovněž náležitě vybuzen Kluky v akci" = "Já, et item náležitě vybuzen..." = Já, krom jiného náležitě vybuzen...". Prostě jako by to nestačilo, Kluci v akci mi dodali - nebyl tam žádný komparativ.

2) Kluci v akci dělali "asijskou". Takže to jsou ty jarní závitky (i když budu modifikovat). To druhé je čistě moje okamžitá invence, to hovězí bys tam hledal marně. Uvidíme, jak se dnes zadaří, kdyžtak poreferuju.

[9] (Arthur Dent ) 23.01.2007, 09:06:13 [X] [D]
[8] Veliké.

1. Pochopil jsem to "rovněž" jako nevyslovený předpoklad, že i já byl vybuzen pánskou akcí... což nepřichází v úvahu ani v jednom možném slova smyslu :)

2. Zadaří-li se, poinformuj včetně podrobností. Já si právě dopekl své oblíbené dietetické "krůto-knedlo-zelo", takže příště trošku rejpnu do předsudků o "klasické české nezdravé"... ;)