Jak přestat s psaním?

Na vaše dotazy dnes odpovídají největší žijící odborníci na přestávání, totiž Pixy a já...

Situace: Píšete si nějaký zápisník či, nedejbože, blog a jednoho dne začnete cítit, že se nějak vaše psaní uzavírá. Že další pokračování ve stejné podobě a stejném formátu nemá smysl, že už vás to ani nebaví, že je to moc mus a v kruhu a že by to chtělo na chvíli vysadit, zastavit se, porozhlídnout se a dělat zase něco jiného, nějak jinak a psát až budete mít zase někdy chuť.

Jak na to?

Je to prosté, opravdu. Můžete stránky smazat nebo je prostě jen přestat psát.

Pokud vám to připadá blbé vůči svým čtenářům (nemáte k nim sice žádné závazky, ale přeci jen za ty roky už je mezi vámi nějaké pouto), tak jim to asi budete chtít říct a nějak se s nimi rozloučit. S většinou se za čas sice možná zase uvidíte, ale přesto to považujete za slušné. Vždyť i s kolegama v práci se loučíte, i když se uvidíte hned druhý den!

Otázka je – jakým způsobem to udělat?

Můžete to udělat třeba jako já. Můžete v jednom článku shrnout svou činnost, napsat stručnou bilanci, poděkovat čtenářům za zájem a oznámit jim, že si jdete odpočinout.

Můžete to udělat třeba jako Pixy. Napsat že vás to už v tu chvíli tak nebaví, že tenhle web v téhle podobě končí a že budete-li v budoucnu psát, bude to jinam a jinak.

Pak si můžete opravdu vychutnávat ten stav bez psaní, můžete se dosytosti rozhlížet, můžete se o sobě dozvědět věci všelijaké (nedokázal jste být dál celebrita, tak jste se stal ukřivděnou legendou, například) a můžete v klidu odpočívat.

A pak, za rok třeba, přijde chvíle, kdy si, odpočatí, zase od boku a s chutí střelíte zápisek, a druhý, a třetí, napíšete ho jinam a jinak a bavíte se tím co děláte a co píšete, píšete zase pro radost svoji a svých několika čtenářů a je to fajn, páč k vám chodí jen pár lidí, se kterými je milo pokecat, a sebranka z Googlu a Seznamu a náhodných odkazů o vás zatím neví.

Zkuste si to, je to úžasné. Doporučují dvě ze dvou ukřivděných legend.

 

Zástupy pitomců, co vás budou chtít utopit na lžíci vody, co si slovo "odpočinout" vyloží jako "už nikdy víc", co vám předhodí to že skutečně "píšete jinam a jinak" jako váš poklesek a co budou trousit neadresné poznámky o bloggerech, kteří halasně končí a zase začínají, zaručeny!

 

PS: Toto je víceméně zbytečný zápisek, protože vám, mým čtenářům, je to co tu píšu jasné. Jen jsem potřeboval mít URL pro vyfakování všech těch šulínů, co mi to chtějí nandat a dokázat mi – nevím co, asi svou bloggersko-morální integritu. Máte smůlu, holoubkové, to že v mých zápiscích čtete něco jiného než v nich píšu není moje vina.

Dne 27.01.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Nena ) 27.01.2007, 01:32:16 [X] [D]
To mi připomíná Marka Twaina a jeho názor na přestávání s kouřením... ne že by ho teda přitom štval třeba google.

[2] ukrivdená legenda.. (Roman - Mail - WWW) 27.01.2007, 02:08:35 [X] [D]
už si presne nepamatám ako a kde som to všade popísal, ale pokiaľ viem tak z tejto tézy o ukrivdených legendách tradične vytĺkám politický kapitál ja. Dokonca to robím aj na C64 scéne.. som známy požierač zombíkov (tak nazývam odídené legendy ktoré tvrdia už roky, že scéna je mŕtva a že ich už nezaujíma), ktorí s nostalgiou oslavujú svoju zašlú slávu a na prítomnosť pozerajú s dešpektom . Lenže, scéna je mŕtva už tak veľa rokov, že strachovať sa o ňu už pomaly ale isto vyšlo z módy. Myslím že postupom času sa niečo podobné dá sledovať na českej blogerskej scéne. Odchod nie je definitívou a prestať úplne písať sa jednoducho nedá. Aspon jeden komentárik, kde tu, veď to ešte nie je závislosť... Czésć nepíšúcim a mlčiacim výnimkám... ;-)))

[3] píše pitomec (Samušo ) 27.01.2007, 03:13:38 [X] [D]
Nechcem rýpať, ale medzi Tvojou sebaspytujúcou, až clivou bilanciou "Třicet" a Pixyho máváním bílého šátku je podstatný rozdiel v nálade textu. U Pixyho ma to pokračovanie v písaní prekvapilo rozhodne menej, ako u Teba; fakt to vyzeralo tak, že si s tým sekol definitívne. Tá veľká podráždená červená ceduľa nezmení nič na tom, že text už bol pochopený inak, ako si to Ty myslel. Totiž, odpočinok poznáme aj večný.
Prajem všetko dobré.
S úctou,
Samo Trnka

[4] (Arthur Dent ) 27.01.2007, 10:48:49 [X] [D]
[3] Nemůžu ti za to, jak jsi pochopil a interpretoval poměrně jasná slova a nebudu se dohadovat s lidmi, co si něco nějak "vyložili". Samo, u tebe mne to mrzí, ale co už...

[5] (Arthur Dent ) 27.01.2007, 10:51:28 [X] [D]
[2] Pokud to vztáhnu na sebe: Stejná chyba jako jiní. Nikde jsem nepsal, že "odcházím ze scény" (z jaký, proboha?) Opravdu výraz "jdu si odpočinout, už mě to nebaví" znamená "už se nikdy nevrátím a nikdy mě to bavit nebude"? Pokud ano, pak se všem omluvím... Ale obávám se že ne... ;)

[6] (ringo ) 27.01.2007, 11:53:59 [X] [D]
2 Arthur [4][5]: Vidíš, a já myslel, že tě to věčné vysvětlování unavuje ;).

[7] (Arthur Dent ) 27.01.2007, 12:14:07 [X] [D]
[6] Jak čeho, jak kdy a jak komu. U těchto dvou pánů mám zrovna dojem, že oni by to pochopit mohli. ;)

[8] Presne.. (Roman - Mail - WWW) 27.01.2007, 13:13:55 [X] [D]
[5] Na teba som ani velmi nereagoval. Praveze, pokial si dobre pamatam, tak som to spomínal v súvislosti s Pixim, keď upozorňoval na DGX-ovom blogu na náznaky blížiaceho sa konca (už pomerne dávno) ;-). Odhliadnuc od toho, že straty motivácie sú nevyhnutnou súčasťou života, mi toto verejné "odchádzanie" vždy pripadalo teatrálne a patetické. Uznávam zásadu, že treba skončiť bez hrmotania a nenápadne. Teda nie takto:

Mr.Alpha left the so-called "c64-scene" OCTOBER 12 2001
yeah ! i`m gone ! wish you all the best with the 8bit veteran and thanx to all for friendship,support and attention !
Mr.Alpha

13. OCTOBER 2001
Mr.Alpha left the so-called "c64-scene" 13:25

Mr.Alpha decided yesterday to leave the c64 scene ! He posted that himself here,but this news got deleted ! Quite lame behavour !

... Vtedy som tú správu presunul to "koša". Keby to pri odchádzaní robil každý verejné vyhlásenia, tak by sme mali odchádzačov plné správy. Mám pocit, že nakoniec sa aj tak väčšina teatrálnych odchádzačov vracia.

[9] pochopenie.. (Roman - Mail - WWW) 27.01.2007, 13:31:52 [X] [D]
Chápať to asi chápem. Je to zodpovedný prístup, dať vedieť čo bude ďalej, opisať svoje pocity a tak podobne, pochopenie preto nemám ;-). Neviem prečo ma to irituje. Asi preto, že aj ja mám z času na čas nutkanie to zabaliť, všetkým poriadne vynadať a oznámiť ich ako nimi pohŕdam a nenávidím ich. Od istého momentu človek proste nemá trpezlivosť vysvetlovať dokola to isté každej novej vlne návštevníkov jeho webu. A je asi jedno či je to blog, alebo nejaká služba s jasnou víziou a filozofiou ako "c64 scene news" server. Akurát pred pár dňami keď sa prevalila naplno producentská aféra "Timbaland" s ukradnutým podmazom v piesni "Do It" (spieva Nelly Furtado), tak si zasa môj web všimla aj komerčná "retro" scéna a zasa som musel hodiť do koša 2 správy.. jedni predávali retro-tričká hry "bruce-lee" a druhi "prinasaju c64 hry na vas mobil"... asi by som to mal celé prerobiť a za komerčné správy si nechať platiť...

[10] (pixy ) 27.01.2007, 13:39:29 [X] [D]
[8] OK, když to tak bereš, tak to tak bereš. Já ale uzavření blogu příspěvkem s oznámením a vysvětlením považuji přinejmenším za elementární slušnost. U bložíku, kam chodí deset lidí za týden, by něco takového asi bylo teatrální gesto. Ale u něčeho, co vycházelo soustavně několik let, co má několik tisíc stálých čtenářů (s mnohými z nichž jsme si byli bližší než autor s anonymním čtenářem) a co je odkazováno na stovkách míst, by bylo sprosté se slušně nerozloučit a nevysvětlit, co a proč končí. Je pár jiných "titulů", které jsem nechal vyhnít beze slova vysvětlení - ale je třeba diferencovat.

[11] Veru... (Roman - Mail - WWW) 27.01.2007, 13:53:18 [X] [D]
[10]Ja s tým vlastne súhlasím. Vyprokovalo ma až to zbieranie spoluhráčov na "mariáš" ;-) a spomínané hlášky u DGX-a ;-) Teraz je to už ale imé. Zasa si aktívny, takže tie krátke postmortem správy na pixilophone vyznievajú vtipne a pozitívne. ;-)

[12] (Arthur Dent ) 27.01.2007, 13:53:45 [X] [D]
Je-li rozloučení "teatrálním odchodem", pak ano, pak máš pravdu. Chtěl jsem si zkusit jak psát, zda psát, kam psát, viděl jsem že mi to nejde, tak jsem rok nepsal, zabýval jsem se něčím jiným, ale jak vidno, lidi jsou lidi.

Připadlo mi slušné předtím říct, po dvou a půl roce psaní: Helejte, lidi, dám si oraz... A připadlo mi lepší říct to na rovinu a všem než se odplížit a následujícího půl roku odpovídat na maily "proč nepíšeš?" Říkal jsem si, že by bylo při té příležitosti třeba fajn shrnout, co mi to dalo a co mi to vzalo...

Jak je vidět, mýlil jsem se. Člověk se pořád učí a dnes už je mi jasné, že říct "Bylo to s vámi fajn, tohle se mi líbilo, tohle mě štvalo, a teď si od toho jdu odpočinout" je docela nebezpečné. Zjevně to málokdo pochopí jako akt slušnosti a kdekdo to bude považovat za "teatrální gesto".

Řečeno slovy klasika: Já to celé bedlivě poslouchal a vzal jsem si z toho ponaučení, že bude-li ještě někdy ta příležitost, tak se příště na nějaké vysvětlení a rozloučení pro čtenáře, co mě dvaapůl roku četli, vyseru! ;)

[13] ;-)) (Roman - Mail - WWW) 27.01.2007, 14:06:05 [X] [D]
Ja by som to tak urobil. Hajzli jedni hnusní nevdační! ;-)))

[14] nu što (Samušo ) 27.01.2007, 14:25:59 [X] [D]
[4] Čo už, nedorozumenia sa stávajú. Ťažko sa mi odhliada od vlastnej pravdy, ale rešpektujem to, že na vlastnom blogu sa nikomu nemusíš spovedať z toho, čo píšeš a ako si to myslel. Mrzí ma, že som Ti spôsobil rozčarovanie, ozaj som nechcel.
V každom prípade sa veľmi teším, že bloguješ naďalej a dúfam, že rád.

[15] (Lokutus - WWW) 27.01.2007, 14:29:37 [X] [D]
Ta červená cedule je cool. Hele Arthure, jak jsi tehdy věděl, že v roce 2007 budou mít někteří lidé problém pochopit rozdíl mezi odpočinkem od koncem? :-)

[16] (Arthur Dent ) 27.01.2007, 14:43:39 [X] [D]
[14] Však jsem taky neřekl ani slovo, jen že sis nevybral nejvhodnější příklad. Vím o jiných, kteří "skončili" (doopravdy, i s prohlášením SKONČIL JSEM a s mazáním archivu!) a "začali" během jednoho měsíce. ;) Píšu, jak jistě vidno, s chutí a bavím se tím. Odpočinek pomohl.

[17] (Samušo - Mail ) 27.01.2007, 15:03:24 [X] [D]
[16] Ty, Arthure, a tak šuťomba by si mi nevedel bonznúť, že ktorí to sú menovite? Google nepomáha.

[18] (hasala ) 06.03.2007, 12:26:26 [X] [D]
[3]

me to prekvepilo u obou ze dvou pripadu - ale co - dokazu s tim zit:)

jo a: "nununu"