Killer applications

Zajímavé aplikace pro tento den aneb To musíte mít!

Každý člověk, který vyvíjí cokoli pro internet, se dostane do okamžiku, kdy si potřebuje vyzkoušet, jak se jeho aplikace chová v jiných prohlížečích než je ten, který používá. Já mám na svém PC jako primární prohlížeč SeaMonkey, jako "záložní" Operu a IE6/Maxthon a v naprosté většině případů to stačí.

Jenže jistota je kulomet, víc hlav víc ví a čím víc prohlížečů, tím víc nekompatibilit, takže jsem si řekl, že by bylo dobré testovat nejen v této Velké Trojce, ale i třeba v IE7 a v nějakých těch linuxových prohlížečích. IE7 mi po instalaci hlásil nějaké prapodivné chyby (zjevně nekompatibilita s bůhvíčím, nemám půl chutě zkoumat s čím) a desktopový Linux tu nemám.

Naštěstí se objevila dnešní první Killer aplikace, která tenhle problém vyřešila.

Ne že by tu nebylo VMware, ale – nějak jsme si nesedli. V letech 2002/2003 jsem používal i Bochs, ale především na ladění vlastního kernelu, žádný "velký" OS jsem v něm nespouštěl. Pořád tu ale nebylo nic, co bych byl ochoten nějak systematičtěji používat. Takže když jsem objevil zprávu, že virtualizační software VirtualBox je nyní pod GNU licencí, stáhnul jsem jej víceméně jen ze zvědavosti a ležel mi na disku pár dní.

Pak jsem ho nainstaloval (instalace mne příjemně překvapila svou rychlostí) a spustil. Pak jsem zkusil nainstalovat "čisté" WinXP SP2, do nich Virtual Guest Additions a konečně i ten IE7. Příjemné překvapení... Instalace bez problémů, síťové připojení bez problémů, za dvě hodinky od instalace VBoxu jsem se už koukal na stránky v IE7.


VBox1


Založil jsem si další virtuální stroj a na něj jsem nainstaloval Fedoru 6, takže můžu zkoušet i linuxové prohlížeče Epiphany, Galeon, Firefox, ...

VBox2

Takže mám, když na to přijde, Linux jako jedno z oken ve Windows. Každému kdo potřebuje podobné testy tedy doporučuju – VirtualBox od InnoTek, pro domácí použití zdarma.


Jaká je ta druhá aplikace? Samosebou neméně užitečná!

Každý člověk, který se pohybuje na internetových diskusních fórech, čte blogy nebo Lupu potřebuje nutně čas od času vyjádřit svůj názor na probírané téma nějakým trefným výrazem. Třeba:

To je prosté jak bulharská striptérka!

Někdy je potřeba vyjádřit podiv nad smyslem:

Promiňte, jestli vám připadne, že jsem hloupější než syn vesnického idiota a televizní rosničky, ale co přesně bylo účelem tohoto cvičení?

či patřičně ohodnotit autorovy formulační a stylistické schopnosti:

Je to zkomolené, matoucí a ještě nudnější než palubní časopis belgických aerolinií.

Nebo prostě jen vyjádřit své nadšení:

Lákavější věci jsem už viděl na zemi v pavilonu slonů.

Často je též zapotřebí vyjádřit názor na autora:

hnusný plesnivý povidlo, který má důvtip a šarm německýho ovčáka po transplantaci hlavy

intelektuální ekvivalent domácího učitele přírodopisu

prolhanej úskočnej a sviňskej prevít s šarmem a společenskou grácií filcky

nechutenej neotesanej pologramotnej nemuzikální chlípnej tupej kosmickej vágus

nebo rovnou epicky:

Člověk tak bezvýznamný a omezený, který je schopen po večerech našívat jmenovky na svoje kondomy z lodních přídělů. Člověk tak strašlivě hloupý, že má námitky i proti svému obhájci. A také strašně se naparující prcek. Neschopný opravář automatů s napoleonským komplexem, který vzbuzuje u členů posádky tolik úcty jako papoušek Dlouhého Johna Silvera. Kdo by dovolil tomu muži, této karikatuře muže, jež by nepřelstila ani čajový pytlík, aby získala postavení, z něhož by mohla ohrozit posádku? Kdo? Jedině tak jogurt!

Lze i patřičně ohodnotit nové netradiční pojetí klasického díla:

Á, komiksová verze Vergiliovy Aeneas. Epos o Agamemnónově boji o Helenu Trojskou – dílo největšího římského básníka, jenž se kdy brkem dotkl pergamenu. "Prásk, bum, pic ho, zhebni v posteli, ty trojskej prasopse, bác, plesk." Vycházejí z původního textu. Jsem si jist, že by Vergilius souhlasil.

Ať už tak či onak, naprosto nezbytným pomocníkem je pro vás vyhledávač hlášek z Červeného trpaslíka! Jeho autorem je Internetová Osobnost Roku 2008 Peter Kahoun, působící pod uměleckým jménem Kahi. Je, mimochodem, autorem i další úžasné aplikace, kterou jsem s jeho svolením implementoval na Bloguje – totiž Uploaderu.

Doufám, že se mi podaří přemluvit Filipa Rožánka, aby zaintegroval Kahiho Red Dwarf Search do Komentářové služby.

Pokud tedy máte pocit, že se ve vašem počítači nic nového neděje a že to tam už páchne jako v pytlíku solenejch buráků, tak zkuste atmosféru vašeho operačního systému oživit některou z těchto aplikací...

Dne 27.01.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Lokutus - WWW) 27.01.2007, 17:10:56 [X] [D]
Můžu se zeptat čím jste si s VMwarem konkrétně nesedli?

[2] (Arg - Mail - WWW) 27.01.2007, 17:20:49 [X] [D]
Tenhle clanek je asi tak uzitecny, jako automat na kondomy ve Vatikanu...jo, funguje to ;D

[3] Dobře (Don Kahi de la Mancha - WWW) 27.01.2007, 17:34:34 [X] [D]
Když mě můj duchovní otec zastaví a řekne "Dobře jsi to udělal!", to je pocit lepší než život...

[4] virtual sw (rony - WWW) 27.01.2007, 22:24:49 [X] [D]
Malá preventívna otázka: nenainštaluje si ten soft niečo, čo beží nepretržite v počítači podobne ako vmware sieťové rozhrania?

Dej si pozor, co říkáš o mamince! Jsem dospělý a nehodlám se s tím smířit.

[5] (Arthur Dent ) 28.01.2007, 09:08:03 [X] [D]
[4] Mezi "síťovými adaptéry" se nic neobjevilo, žádné "bridge connection" a podobné VMwarovské *****oviny...

[6] Vidiet ze necitas moj blog ;) (Havran - WWW) 16.02.2007, 20:13:00 [X] [D]
Ked som objavil VirtualBox tiez ma potesila jeho velkost a to ze neinstaluje ziadne specialne, neustale beziace voloviny ako VMware. VMware Server sice mam nahodeny ale hlavne kvoli tomu ze na VirtualBox zatial neslape FreeBSD. VirtualBox ale na druhu stranu skvele bezi aj na pocitacoch z mensim mnozstvom RAM (512), takze na virtualizaciu WindowsXP jasne vedie :). Jo a

Púšťajte si ďalší OS na svojom PC virtuálne!
Submitted by Havran on Mon, 2007-01-22 22:48.Rôzne

:D