Web L+M

Muselo to přijít... Očekávatelný vývoj od Dokunetu přes Internet k Novanetu.

Gaussova křivka je potvora a nic s ní nenaděláte, ani kdybyste se vztekli. Internet se šíří populací od pravého konce Gaussovy křivky k levému, a je úplně jedno, zda použijete Gaussovu křivku rozložení dle IQ, dle příjmů, dle vzdělání... Teď už je někde v půlce; za chvíli začne sestupovat. Internet se tak dostává ke stále většímu počtu stále průměrnějších lidí. Úměrně tomu se mění i "duch internetu"...

V dobách, kdy bylo na netu pětapůl lidí, jste mohli vzít jed na to, že tam byli jen ti, kteří měli nějaké vnitřní nucení k tomu "tam" být. Buď zapálení nerdi, nebo lidé, co potřebovali komunikovat či hledat informace. Internet byl tehdy, z dnešního pohledu bráno, strohý. Jak se posouval po Gaussově křivce doleva, nastal jeho rozmach (křivka vlevo i vpravo celkem prudce klesá/stoupá) a zároveň se spektrum uživatelů začalo posouvat od lidí extrémních k lidem průměrným. Buďme klidní a berme jako fakt, že lepší už to nebude.

Stejně jako podmět s přísudkem tvoří základní skladební dvojici v české větě, tak i archetypy Lojza a Máňa tvoří základ průměrného češství. (Jistě si je dokážete představit. Kdybych byl z marketingu, napsal bych: "Lojza a Máňa, znáte z televizní obrazovky!" To jsou ti s tím sousedem, kterýmu nechcípla koza.) Lojza a Máňa jsou usalašeni na vrcholku Gaussovy křivky, to asi proto, aby dobře viděli co se děje u sousedů, co kdo dělá, co kdo nedělá a hlavně co kdo měl prej dělat... Myslím že svým čtenářům nemusím popisovat tenhle typ podrobněji. Pokud stále nevíte koho si představit, tak jsou to ti, jak "von jí udělal dítě", popř. "vona mu porodila dítě". Von jí sice sem tam nějakou pleskne, když přijde z hospody, ale jinak je to zlatej chlap, svý si vydělá, něco navíc taky zařídí, to von je Lojza šikovnej, voni ze sebe nepotřebujou dělat něco extra, co jim kdo bude vyprávět... Voni si nemusej hrát na nějaký takový fajnovky, voni maj rádi prostou lidovou zábavu a nestyděj se za to. Už víte koho mám na mysli?

A právě Lojza s Máňou mi posloužili k pojmenování "Web L+M". (Feministky prominou, ale v dvojici L a M je první vždycky ten Lojza. Empiricky ověřeno pozorováním ve volné přírodě.) Je to web, jehož klíčová slova jsou "pro každého" (čti: masa), "informace" (čti: reklama a spotřeba), "bavte se" (čti: nenáročný pro nenáročné) a "aktuální" (čti: na jedno použití). Zlatý důl pro dnešní investory a podnikatele. Vždyť co může být příjemnější než nabízet svůj produkt skupině lidí, kteří nad věcmi moc nepřemýšlí (ani nemohou; není jim dáno) a kterých je hodně (což vyváží menší objem financí, který každý jeden z nich má)? Stačí jen podlézt laťku a jste tam: Ve světě báječných spotřebních produktů pro nenáročné konzumenty, co jsou leckdy tak tupí, že jsou schopni svůj konzum krýt úvěrem. Máňo, já to vymyslel! Vemem si půjčku a pojedem k móři!

Web L+M, web určený pro tyto lidi, zažívá nyní svůj boom. Obrovské finanční prostředky tečou do "webu pro L+M", stejně jako tečou do "televizí pro L+M", "rádií pro L+M" a "novin pro L+M". "Ubavit se k smrti" v praxi.

Schválně se u bombastických tiskových zpráv, oznamujících investice do českých internetových projektů, podívejte, co je to za web. Myslím, že v naprosté většině případů zjistíte, že jde o Web L+M. Je to zdánlivě logické a pochopitelné – tam je nejvíc návštěvníků, tam je největší prostor pro reklamu, tam je nejvíc lidí reklamou zasáhnutelných, tam je nejvíc lidí ochotných zaplatit za kraviny, když jim je dobře podáte... Navíc se čísla o počtu návštěvníků dobře vyjímají v tiskových zprávách: "Společnost Total Ultra Internet, provozující server Zábava-a-drby.cz, hlásí překročení hranice pěti miliónů návštěvníků za měsíc! Jak říká ředitel Tomáš Tak: Potvrzuje to naši klíčovou pozici na internetovém trhu."

V protikladu s Webem L+M existuje web pro lidi, kteří ocení kvalitu, kteří upřednostní nabídku hodnotnou před nabídkou širokou, kteří u věcí přemýšlejí a kterým je svět L+M vzdálen asi jako Kandahár eskymákovi. Jsou to ti z pravého konce Gaussovy křivky. (Ti z toho levého na internet připojeni nejsou a asi ani nebudou). Je jich málo, tak možná proto se jeví jako naprosto neperspektivní cílová skupina. Zatím...

Za pár let na to investoři možná přijdou. Za pár let přijdou na to, že je lépe mít jednoho uživatele na pravém konci Gaussovy křivky než sto uprostřed. Ti uprostřed za peníze jenom konzumují. Ti vpravo o penězích rozhodují.

Dlouhodobý úspěch, zisk a vliv na internetu neleží ve webu L+M... A ten, kdo to dneska pochopí, bude mít zítra výhodu.

A než to pochopí, tak budeme stále číst o počtech návštěvníků, o šíři záběru a o obsahu, spontánně přijímaném a kladně hodnoceném širokými vrstvami populace. Jen je potřeba si tato slova patřičně zasadit do reality.

Dne 24.02.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (pixy ) 24.02.2007, 17:18:26 [X] [D]
Zakázané pojmy v dot-com firmách: perspektiva, cílová skupina, efektivita, plán a cíl, nedejbože "specializace". L+M jsou modly bez ohledu na to, že obvykle vynášejí velké kulové. Vysvětluj ale blbovi s MBA, že 10% výtěžnost z 1.000 návštěvníků je o řád lepší než 0,001% z 1.000.000...

[2] a já si říkal (kolemjdoucí ) 24.02.2007, 17:48:16 [X] [D]
A já si říkal, že Chozé Ždimera musí být někde na pravém konci ... :-)

[3] (Oldřich Šmehlík - WWW) 24.02.2007, 19:57:27 [X] [D]
Trefa do černého, bravo. Možná namísto bez vysvětlení nicneříkajícího Web L+M bych použil skoro D-Fensovské (http://www.dfens-cz.com/) označení VohnoutWeb. Nebo něco na ten způsob.

[4] (Arthur Dent ) 24.02.2007, 20:12:32 [X] [D]
[3] Lojza s Máňou, jak je chápu já, je něco jiného než D-Fensí "vohnout". Je to spíš takový "duševní plebs" než línej lempl... Lojza s Máňou nejsou líní, jsou jen "český a lidový". To že 99% vohnoutů spadá k Lojzovi a Máně neznamená, že co Lojza, to vohnout; L+M jsou nadmnožina...

Do duševního světa L+M patří klidně i D-F "zmrdi": Von jí sice sem tam zahne s kolegyní, když do noci dělají prezošku, ale jinak je to kúlovej týpek, vydělá dost škváry, taky není žádná socka, fakt do toho vidí a umí v tom chodit, takže jsou voba na pohodu a vychechtaný a maj to na háku... Jako voni vědí, kde je potřeba zatlačit a kam kopnout, protože prachy, kámo, o ty tu jde až v první řadě, ne, prostě na to mít a taky dělat ňákej ten soušl lajf - čas od času zakalit na ňáký párty anebo udělat bárbký na zahradě pro ostatní staff, ať boss vidí...

[5] (SuE - WWW) 24.02.2007, 20:20:32 [X] [D]
chybí ti tam ohrádka pro lamy, žádná lama se přece nejmenuje Máňa!

[6] (Arthur Dent ) 24.02.2007, 20:24:26 [X] [D]
[5] Trošku mimo...

[7] (SuE - WWW) 24.02.2007, 20:44:40 [X] [D]
to byl jen takový výkřik, protže se mi ta hranice, kterou děláš mezi nerdama a Lojzama, zdá moc ostrá.

Tak řekněme BFU - lidi, kteří na internet nově přicházejí, nic moc o tom neví, a díky té mediální masáži skončí na L+M webech, a ty ostatní ani nenajdou (neumí to ještě), protože ty odborné weby se nepropagují.

A tihle lidi pak znechuceně prohlásí, že ten internet je hromada hnoje a humus a bulvár :-)

[8] (zirafka - Mail - WWW) 24.02.2007, 21:27:25 [X] [D]
Sue, jenomze jak si tu propagaci odbornych serveru predstavujes? Podle me je problem predne v tom, ze kdyz se libovolny odborny server zacne propagovat tak, aby byl dostupny i lidem, kteri jeste neumi hledat, prijdou na nej prvne stada L+M uzivatelu a rozdupou ho. Protoze zakladni vlastnost vsech Lojzu z Maren je, ze si mysli, ze vsichni delaji vsechno jen pro ne. "My jsme ti normalni uzivatele. Uz jsme tady, tak jaktoze tady jako neni nic, co by nas zajimalo? Vy jste ale divnej server. A vsude to o vas rekneme a jeste vam to napiseme do kazdyho formulare, co tady najdeme." Nebo jeste hur -- mysli si, ze tomu, o cem se na serveru pise, rozumi, zacnou o tom diskutovat, ale jsou uplne mimo a strhavaji tim uplne mimo celej server. No, nemyslim si, ze by ses s necim takovym jeste nesetkala ((-;

[9] (SuE - WWW) 24.02.2007, 21:41:46 [X] [D]
jj jenže většina návštěvníků nejsou uřvaní křiklouni, většina lidí - těch začátečníků - nepíše nikde nic, protože si ani netroufnou na to kliknout.
Bohužel křiklouni jsou nejvíc vidět :-(

[10] Bez přívlastků... (Elvis - Mail - WWW) 24.02.2007, 21:51:30 [X] [D]
Bojím se, že daleko adekvátnější by bylo hledat vhodné označení pro web pro minoritu z pravé strany křivky normálního rozložení. Je to ostatně logické -- webů typu L+M musí nutně být daleko více, když je určen pro většinu. A tak je také logické mu říkat prostě _web_.

Čímž nechci říkat, že by mi tato situace nepila krev. Ale na rozdíl od ostatních médií na internetu naštěstí místa pro tu minoritu alespoň ještě existují -- a z podstaty věci vyplývá (především díky nízkým nákladům), že mohou vydržet. Hurá.

[11] (Jiří Bureš - WWW) 24.02.2007, 22:01:07 [X] [D]
Každá kráva si najde svého býka.
Každý web svého návštěvníka.
Co s tím naděláme.

[7] Nebudou BFU taky nadmnožinou?

Mimochodem je zajímavé sledovat, jak je využíváno pole "Nadpis komentáře:".

[12] (Arthur Dent ) 24.02.2007, 22:35:27 [X] [D]
[7] Kdybych dělal ostré hranice, tak napíšu, že na web A NIKDY nepřijde NIKDO ze skupiny B... ale ve společnosti se vše prolíná a prolíná... a prolíná... Proto jakékoli popisy jsou zobecněním na základě markantních rysů.

[7][8] a dále ... Vůbec nejde o "zkušenost" vs "nezkušenost". Vážně ne. Nejde o "newbies" vs "oldbies". :) Když už to chcete takto zjednodušit, tak jde o "masové" vs "pro náročné".

[10] Co takhle "Web Plus"? :)

[11] O tom, Jiří, není sporu. Jistěže každý Radůz svou Mahulenu najde. Jen jsem chtěl upozornit na častou chybu, kterou je zaměňování výrazů "navštěvovaný" a "kvalitní" a položit provokační dotaz, zda soustředění se na "masovost" nebude náhodou do budoucna chybou. Volná asociace: Co až všechny noviny převezmou bulvární styl a televize začnou jet "a la nova"? Budou mít ten největší koláč, největší počet "kusů", ale - budou mít taky "vliv"? ;)

"Nadpis komentáře" asi vyrazím... Nebo - chceš na to udělat nějakou statistiku? ;)

[13] (SuE - WWW) 24.02.2007, 22:46:32 [X] [D]
sry, opravdu jsem to posunula trochu mimo, nejspíš kvůli tomu jak jsi psal, že přichází stále víc lidí, a že to jsou všechno L+M :-)

JB: nadmnožina, asi ano.

[14] (Arthur Dent ) 24.02.2007, 22:51:07 [X] [D]
Ještě PS: Pokud jste to pochopili tak, že jde o spor mezi "webem odborným" a "webem zábavním", tak jste rovněž na omylu... Nejde o rozdíl mezi odborným časopisem "Vesmír" a populární "Vědou a technikou..." Ta dělící čára, která vede mezi Bleskem a Top Dívkou na straně jedné a, řekněme, Respektem a Hospodářskými novinami na straně druhé přeci neodděluje "zkušené" od "nezkušených" ani "začátečníky" od "pokročilých". Odděluje, když už, náročné od nenáročných nebo třeba čisté konzumenty od lidí tvůrčích. Představa, že se Lojza s Máňou jednoho dne na internetu rozkoukají a stanou se z nich nonBFU, kteří budou vyhledávat ne-masové servery je falešná, asi jako představa, že ti diváci, kteří dnes plní kina při akčních honičkách, se za nějaký čas začnou dívat na Filmový Klub... A není to, SuE, tím, že by se art filmy málo propagovaly .)

[15] (Arthur Dent ) 24.02.2007, 22:52:00 [X] [D]
[13] "jak jsi psal, že přichází stále víc lidí, a že to jsou všechno L+M" - ale já nic takového nepsal, proboha!

[16] (SuE ) 24.02.2007, 23:00:41 [X] [D]
Arture, omlouvá mě ten kalíšek slivky od dědy a dva fernety? a "stále větší počet stále průměrnějších lidí" za to může. Jako pokání si ukládám 3 dny komentářového ticha :-)

[17] (Arthur Dent ) 24.02.2007, 23:07:09 [X] [D]
[16] Slivka a dva ferneti jsou přitěžující okolností, ale přesto by tři dny jako pokání za záměnu "stále většího počtu" za "všichni noví" mohly stačit... :)