Web2.0 nepřijde

Opravdu. Web2.0 se tu neobjeví jako Bajaja a nezachrání český internet od zdechnutí na zatuchlost.

Trošku provokace na úvod nikdy nezaškodí... Ale teď se vrátíme k tématu, a tím je problematika ochrany populace chřástala pavučinkového v horním Posázaví.

Ne, promiňte, nejapný vtip. Samosebou že to bude o internetu a webu2.0 a provokace se nekoná.

Před časem prorokoval Patrick Zandl to, že bez dvanuly chcípne český net na zatuchlost. S tímto názorem souhlasím. Obávám se ale, že "web2.0" není, jak si leckdo představuje, tím univerzálním lékem, který nám dodá Pfizer, složí ho na dvoře u Ignum, ti ho nasypou na servery (50 mg na procesor) a tím spasí český internet od chcípnutí na zatuchlost. Matematicky řečeno: Dvanula je podmínka nutná, nikoli však postačující.

Dovolte odbočku. Před několika lety vrcholila přesvědčovací kampaň EU, která by, volně parafrázována, mohla znít "Bez EU pochcípá česká společnost na zatuchlost". Zjevilo se mnoho proroků, kteří věřili, že EU má moc "vytáhnout českou společnost z morálního, ekonomického, politického, sociálního, myšlenkového a vůbec čertvíjakého marasmu". Jen málokterý z nich však dodal, že z marasmu se musíme vytáhnout především sami, že to za nás nikdo neudělá. Ejhle po pár letech přišlo rozčarování z toho, že EU není lék (leckdy naopak) a že vytažení z marasmu, provedené "shora", se jaksi nekoná.

Naprosto stejné tvrzení platí i o Webu2.0. Někteří naivnější komentátoři a popularizátoři (proboha, Patricku, tím nemyslím tebe) podávají celou věc tak, že Web2.0 je cosi, co musí nutně přijít do zabedněných hlav českých vývojářů (to jsou ti co kritizují termín Web2.0 a nechtějí pochopit, že to není žádný buzzword, protože JINDE do toho investují miliardy), a až to tu bude, tak to rozhýbe celý český internetový rybníček a vyvolá na něm vlnobití hodné bretaňského pobřeží v listopadu. Bohužel, tito hlasatelé zaměnili příčinu a následek, v tomto případě pojmenování nějakého hnutí za jeho příčinu.

Když se podíváte na anglicky psané stránky o Web2.0, o AJAX, o API, ..., tak se vám zatočí hlava. Je toho moc, moc, MOC! Je snadné v takovém případě podlehnout iluzi, že tohle všechno k nám jednou přijde a rozhýbe to český net. Bohužel, je to iluze naivní. Web2.0 nepřijde zvenčí a nespasí český web. Český internet spasí jedině čeští tvůrci, kteří mají chuť a elán a něco opravdu udělají.

Web2.0 má jednu zásadní nevýhodu oproti klasickému webu: Je založen (mimo jiné) na tom, že uživatelé sami vytvářejí obsah. Pokud má Web2.0 v Česku fungovat, musí mít české uživatele, s tím to celé stojí a padá. Český web nemůže nijak snadno "adoptovat" globální anglické služby, protože jim tady nebudou lidé rozumět. Český web má uživatele co komunikují česky, co potřebují český obsah a kteří vytváří český obsah. Anglické služby tady zkrátka nemohou vytvořit ono vlnobití. Na Lipně se, opravdu, příboje tříštícího se o skály nedočkáte, ani když do něj vylejete cisternu mořské vody z Atlantiku.

Globální 2.0 služby nemají, dle mých zkušeností, moc zájem o lokalizace do češtiny. Nemají důvod. V případě "socio..." a "komunito..." je to víc než logické – komunita se vytváří tehdy, když si lidé rozumí. K čemu by komunitní službě byla skupinka lidí, co komunikují převážně spolu a jiným jazykem? Koukněte se na seznamy globálních dvanula služeb – která z nich je ochotna dělat mutaci v obskurním jazyce pro pár tisíc uživatelů? Napište jim a nabídněte se, že uděláte překlad a zpropagujete je v Česku – pokud se vám to podaří, uděláte proti zatuchlosti českého netu víc než padesát článků o webu dvanula.

Není třeba se snažit za každou cenu o originalitu a vymýšlet "bombastické dvanula socioware ajaxpowered" weby, před kterými se svět v údivu posadí na zadek. Takto problém nestojí a na to hlavně ani český internet nemá (nejen potenciálem, ale ani mohutností uživatelské základny). Je fajn vymýšlet originální koncepty, přicházet s věcmi co tu ještě nebyly a otáčet web vzhůru nohama, ale dobrý nápad, bohužel, nevzniká z touhy vymyslet dobrý nápad, natož každý týden. Na originálních nápadech nelze postavit rozvoj webu, protože to bychom se načekali... Je třeba také přinášet služby, které vznikly jinde, a uzpůsobit je zdejšímu "obecenstvu". Bod za boj proti zatuchlosti má každý, kdo něco takového udělal.

Jasně, budete tu mít několik set uživatelů, ne statisíce jako "zahraniční vzor". Jasně, budete muset poslouchat kydy idiotů, co sami prstem nehnuli a co vás budou kritizovat za to, že "to je JEN KOPIE, JEN český překlad..." Zaplať pámbu za každou jenkopii, která se v Česku uchytí a naučí lidi používat moderní internetové služby.

Když budeme čekat jen na ty "originální nápady" a všechno "okopírované" odstřelíme, když budeme čekat na to, až přijde dva nula a rozhýbe český web, když budeme čekat na to, až davy vývojářů najednou "pochopí" že "musí" vytvářet "ten web2.0", tak bude český net opravdu jen chcípat na zatuchlost.

Není třeba vymýšlet koncept youtube, myspace ani flickru. Tohleto všechno už bylo vymyšleno. Je potřeba to sem přinést a dostat mezi lidi, jinak opravdu český web zdechne někde u portálů a vrcholem webmoderny zůstanou diskuse na blozích s velkými zrcadlivými logotypy.


Ale končit se má pozitivně, protože, jak známo, "konec dobrý, Web2 dobré!"

Pojďme si udělat drobnou inventuru. Co vzniklo od začátku roku 2006 na českém internetu zajímavého? Jaké služby, které by se daly započítat do onoho dvanula hnutí, byly spuštěny do března 07? Služby, které využívají spolupráce uživatelů, služby, kterým dávají obsah jejich čtenáři, služby co nabízejí API, služby které využívají cizí API (mashups), webové aplikace, ...

Mně z hlavy napadají jen tyhle: linkuj, jagg, knihi, knizky. Za pozitivní počin, který by se sem dal zařadit, považuju i mapy.cz API – i když si nevybavuju žádný mashup, který by byl na tomto API postavený. (Své API mají i amapy.cz)

Máte další tipy, návrhy, weby? Podělte se v komentářích. Třeba zjistíme, že to s tou zatuchlostí není až tak zlé... A třeba se někdo inspiruje.

Dne 20.03.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Lokutus - WWW) 20.03.2007, 18:21:48 [X] [D]
knizky.cz neexistují.

[2] (Arthur Dent [openID] - WWW) 20.03.2007, 18:23:34 [X] [D]
[1] a co knizky.net?

[3] (Lukee - WWW) 20.03.2007, 18:44:27 [X] [D]
Napadají mě ještě nově vzniklé bookmarky.cz.

[4] (Martiner ) 20.03.2007, 18:53:49 [X] [D]
Žádný mapový mashup zřejmě nebude, dokud české mapy nebudou mít API ke geokódování (převod adres na souřadnice)...

[5] (SuE - WWW) 20.03.2007, 21:04:39 [X] [D]
nejsou třeba komunitní funkce na lide.cz takový malý myspace? Co se týká cílů, ne použitých technik.

RSS nebereš do příznaků web2.0? Hodil by se nějaký místní technorati - to je spíš idea :-)

[6] (pixy ) 20.03.2007, 21:05:01 [X] [D]
Teda já vím, že jsem 2.0-nekompatibilní, ale mohli byste mi někdo přece jen zkusit vysvětlit, k čemu jsou třeba takové knihy.net dobré? Proklikal jsem několik desítek knih, u každé si přečetl její tagy a kolik lidí ji četlo, nic dalšího jsem ovšem nevysledoval. Smysl mi naprosto uniká a myslím to zcela bez ironie.

[7] (lukyn.v - WWW) 20.03.2007, 21:13:42 [X] [D]
[6] Mno, já např. když se mi zachce nějaké knihy a nevím jakou, potřebuju nějaký tip nebo doporučení. Mrknu tedy na knizky.net a podle toho, kolik lidí nějakou knihu četlo nebo ji doporučuje (když ji četlo hodně lidí, bude asi dobrá), si o ní najdu víc informací a pak si ji třeba pořídím. Smysl toho webu já vidím jen v tomto. Bude to ale chtít, aby se to rozjelo. Aby tam bylo hodně knih a taky nějaké ty komentáře k nim. Momentálně v té podobě v jaké ten web je teď, moc smysl nemá.

[8] (Arthur Dent [openID] - WWW) 20.03.2007, 21:18:57 [X] [D]
[6] Ani já ne, ale - znáš nějaký jiný nový atd. projekt na českém internetu, který by si zasluhoval označení "alespoň Web1.8"? Já si ti nějak nemůžu vzpomenout...

[5] Pokud je RSS příznakem 2.0, tak je půlka českého webu dvanulní :) Otázka je spíš co se s těmi RSS kanály na webu děje. ;)

[9] (running - WWW) 20.03.2007, 22:10:50 [X] [D]
mě napadá ještě stream.cz (ano, víme, jeho obsah je spíše děsivý, ale do web two-ow patří) a možná pár nových klonů stávajících blogovacích systémů.

zajímavé je taky rajce, ale to je mám pocit o rok starší (tedy 2005).

jinak jsem psal jak na youtube, tak na myspace ohledně překladu - na YouTube mi přišel jenom takový ten univerzální potvrzovací mail, na myspace mi asi po měsíci napsali, že 1)už tak vůbec nestíhají 2)byl by problém s podporou uživatelů. Takže asi tak.

[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 20.03.2007, 22:16:28 [X] [D]
[9] Jo, na stream jsem zapomněl, omlouvám se Patrickovi.

Rajče (tečka net) je další.

S tím překladem to znám i u menších služeb. Oni totiž většinou ani nepočítají s nějakými mutacemi, takže mají texty natvrdo v kódu, a často jim celý web jede v ISO-8859-1 či "plain ASCII" :)

[11] (running - WWW) 20.03.2007, 22:17:06 [X] [D]
[5]: Musim říct, že lidé jsou možná lépe udělaní, než myspace (ale až tak nemůžu soudit, na lidech nejsem). On je myspace celkem hodně chybový a ošklivý server, ale má dvě výhody - opravdu mamutí komunitu a intuitivní používání.

[12] (Arthur Dent [openID] - WWW) 20.03.2007, 22:25:59 [X] [D]
[11] Můžu říct, že jsem myspace naprosto nepochopil? Že nevím k čemu to je? Mně to připadá totéž jako byly blahé paměti Geocities: "Mám nějakou stránku, napíšu tam něco o sobě a budu se tvářit, že mám své místo v kyberprostoru"

[13] (lukyn.v - WWW) 20.03.2007, 22:40:28 [X] [D]
Zrovna Laco napsal o nějakém Mediablogu:
http://laco.bloguje.cz/506724-media-blog-bulvar-u-nas-nema-sanci.php

[14] (taurus - WWW) 20.03.2007, 23:28:03 [X] [D]
[6] Já myslím, že smysl to dostane až (pokud) to autor skutečně dotáhne do fáze, o které píše (http://www.knizky.net/help):


K čemu budou Knížky
* odhadnutí čtenářského vkusu, doporučení knížky k přečtení
* hledání lidí s podobným čtenářským vkusem


Potom bude existovat důvod k vytvoření a naplnění vlastního profilu.
Jiná věc ale je, že pro autora serveru zřejmě neexistuje důvod k naprogramování těchto funkcí, pokud nemá v databázi dostatek dat; pokud se tedy takový autor serveru potká s takovým uživatelem, jako je pixy, místo konjunkce dojde k začarovanému kruhu ;-)

[15] (running - WWW) 20.03.2007, 23:30:11 [X] [D]
[12]- taktak, navíc si můžeš nabalovat jakési "friends", což jsou lidé, kteří ti náhodně někdy něco napsali. Pak jsou tam ale i poměrně zajímavé diskuze (člověk tam musí být cca 14 dní, aby se mu otevřely) a docela dobré kapely na myspace music.

a z nějakého důvodu je to tam občas i zábava. ačkoliv mě udivuje, jak vysoko myspace podle alexy je.

[16] (Ondřej Pohorský - Mail - WWW) 21.03.2007, 08:14:37 [X] [D]
Pro mě je ukázkou na české poměry skvěle fungující Web 2.0 služby ČSFD.cz. Pravda, že narozdíl od knizky.net uživatelé nepřidávají samotné tituly, ale koncepce CSFD je založena z mého pohledu na komentářích a hodnocení uživatelů jednotlivých filmů, to je taky důvod proč se tam vracím. Otázka zní, zda toto stačí, aby se to dalo za web2.0 akceptovat...

[17] (Mirek Novotny - WWW) 21.03.2007, 11:18:12 [X] [D]
Ja si myslim, ze duvod proc nevznikaji weby 2.0 je ten , ze cesti uzivatele jsou hodne konzervativni. Ono se jim ani tolik ty nove veci zkouset nechce. Hromada vyse jmenovanych projektu ma relativne slabou navstevnost, ikdyz uzivatelu je tu dost. A i toto si myslim,ze brzdi tvurce ve tvorbe novych webu 2.0 .

[18] (Arthur Dent [openID] - WWW) 21.03.2007, 11:54:30 [X] [D]
[16] Ano, CSFD je báječné (volím raději tuto zkratku, v první chvíli jsem si myslel, že tam je něco úplně jinýho...) I já se tam dívám na hodnocení uživatelů, které mi leckdy řekne víc než pět recenzí v novinách. Ještě nějaké to API a mohlo by to mít moc hezký mashup. Co třeba taková mapa ČR s vyznačenými kiny, u nich programy a u filmů v programu rovnou uživatelské hodnocení? Ech, asi jsem se moc zasnil2.0... Ale bylo by to hezký!

[17] Neřekl bych. Konzervativní jsou, procentuálně vzato, stejně jako jinde. Problém je ten, že těch "early-adopters", kteří tohle táhnou dopředu, je procentuálně sice stejně, zato v absolutních číslech je to směšný počet. Spíš bych se zamyslel nad oblíbeným zvykem "dát to lidem, co něco dělají, patřičně sežrat"...

[19] (Lokutus - WWW) 21.03.2007, 11:54:50 [X] [D]
[12] "Mám nějakou stránku, napíšu tam něco o sobě a budu se tvářit, že mám své místo v kyberprostoru"

Tak teď jsem dostal nápad na super W20 projekt. Bude vycházet z konceptu MySpace. Jmenovat se to bude HisSpace a rozdíl bude jen v tom, že místo abych tam prezentoval sebe, budu prezentovat někoho cizího. Motto toho webu bych dal něco jako "Váš prostor pro jiné lidi", nebo "Pomluvte svou učitelku". To by byla dobrá základna pro takové ty různé anti- weby, co říkáte?

[20] (Arthur Dent [openID] - WWW) 21.03.2007, 12:08:06 [X] [D]
[19] Nezapomeň na HerSpace... Spíš to pojmenuj TheirSpace. Možná by se to v Česku velmi ujalo a byl by to killing-concept. A představ si ještě přímočařejší službu FuckThem - po zaregistrování bys mohl napsat až deset jmen lidí, co tě neskutečně serou a které považuješ za naprosto vymaštěné idioty, no a stránka by jim anonymně poslala mejl: "Jsi idiot, hovado, kretén a neskutečně vydlabanej trapnej prcek".

No a když přidáš za mírný poplatek funkce "Jsem mnohem lepší než ty", "Tohle bych udělal taky, kdybych to uměl" a "Počkej, já ti šlápnu do úsměvu!", tak to bude první výdělečnej W20 ve střední Evropě!

[21] (pixy ) 21.03.2007, 12:18:54 [X] [D]
Jojo, mě podobné projekty napadají poslední dobou jak na běžícím pásu. Třeba dneska se mi v noci zdálo (asi proto, že jsem před spaním četl tohle tady) o projektu Calendr (2.0 beta, pochopitelně), který by podobně jako ty knihy.net shomažďoval události v místě a čase. Datum, místo, název akce, tagy + nad tím komentáře, tagcloud, geocloud, mashup, smashdown. Ráno jsem se podíval na net, během pěti minut jsem ho měl: http://eventful.com/ Všechno už je vymyšleno, zrušme patentový úřad. :)

[22] (Arthur Dent [openID] - WWW) 21.03.2007, 12:31:08 [X] [D]
[21] Ta synchronicita... Já před spaním četl tamto u tebe a napadlo mne rozšířit reputační systém z ebay na komentátory. Přijde komentátor, upustí komentář a ty mu dáš kladný bod (k věci a podnětný) nebo záporný (šak víš). No a při velkém počtu hodnotitelů hned uvidíš: Á, tenhle má hodně kladných = asi má cenu s ním diskutovat. Tenhle má samé záporné od různých lidí = prudič. Tenhle má většinou kladné a záporné jen od XXX = nesedli si. Tenhle má samé záporné a navíc od jednoho člověka = zasedli si. ;)

Asi to zavedu na Bložuje. :)

[23] (pixy ) 21.03.2007, 16:01:17 [X] [D]
ad [22] - no vidíš, to by mohlo být dobré (a cosi mi to připomíná :) - ale obávám se, že funkční to může být jen ve spojení s povinnou registrací. Typický prudič se nepodepisuje, případně podepisuje pokaždé jinak. A když ví, že trvalá identifikace má nějaké důsledky, tak tím spíš. No, držim palec.

[24] (Arthur Dent [openID] - WWW) 21.03.2007, 16:08:39 [X] [D]
[23] Hele, stejně to všechno směřuje k povinné registraci prudi... - ech, pardon, totiž komentátorů... "Nepodepíšeš se? Nezaprudíš si!"

Představuješ si to ticho co nastane? :)

[25] (running - WWW) 21.03.2007, 17:06:30 [X] [D]
[20]:to už ale taky existuje - http://vobloz.xtr.cz/fucktop/

[26] (Ondřej - Mail - WWW) 21.03.2007, 17:30:46 [X] [D]
Nelze než souhlasit. Hlavně s "velikými zrcadlivými logotypy". Holt není všechno 2.0, co se leskne...

Myslím si, že by nebylo špatné udělat něco jako Bloglines. Založíte si účet, vyberete blogy/RSS, které chcete sledovat. Zobrazit to pak půjde bez logování - prostě každý si bude moct sestavit takové svoje malé Weblogy.cz.
Mohly by pak vzniknout pěkné monotematicky zaměřené weby, přísrupné všem. Najde se někdo, kdo se toho chytne? Já bych do toho s více lidma šel...

Pak mě taky jednou napadl web, ktery by obsahoval uživateli aktualizovanou databázi produktů - resp. názory na ně. Účel? Pokud si chci koupit např. foťák, zajdu na ten web, zkouknu názory a rozhodnu se.

Jinak Eventful vypadá mooc dobře, to by stálo za "počeštění"...

Česká "webdvanulka" je možná nakoncert.cz.

[27] (dgx - Mail - WWW) 21.03.2007, 18:04:09 [X] [D]
Experiment s webem 2.0: http://texy.info (viz drobné písmo nad titulkem každé stránky)

[28] (Arthur Dent [openID] - WWW) 21.03.2007, 18:09:51 [X] [D]
[27] Pěkný. Poznamenejme si, za měsíc se podíváme, co s tím provedli.

[29] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 10:49:12 [X] [D]
Víte v čem je problém? že v podstatě každý nápad, který jste tady napsali, už dávno ve světě existuje. A to je klíč k tomu, proč jsme sto let za opicema:

- Tvůrci webu u nás naprosto nemají ponětí, co se děje ve světě. Zaznamenají možná existenci nějakého youtube, myspace, a v nejlepším případě digg a del.icio.us, ale o desítkách jiných služeb, které by je mohly inspirovat naprosto neví. Kdo v Česku čte pravidelně Techcrunch, Thinkvitamin, kdo sleduje zahraniční blogy nebo konference (s výjimkou A List Apart, který už pět let píše o možnostech CSS dyzajnu...). I ti Poláci jsou mnohem dál - viz http://www.antyweb.pl/?page_id=116 (ne že by ty jejich služby byly extrémně originální, ale aspoň se snaží)

- S prvním bodem souvisí i česká online média. U nás se na Lupě nebo DigiWebu píše o CEBitu nebo 3GSM, ale o tom, že se ve světě konají nějaké SXSW, FutureOfWebApps nebo @media, o tom se u nás nikdo nedočte. Přitom jsou to pro internet neméně významné akce.

- založit u nás nějaký projekt na komunitě je asi opravdu nemožné. Myslím tím projekt, kterému by komunita dávala nějakou přidanou hodnotu, ne vykecávání na lide.cz. Jestli je to tím, že u nás jsou lidé více závistiví než kooperativní nevím, nebo je to tím, že opravdu je nás tu málo? Jak se to vezme, Estonců je mnohem míň..

- Téměř nikdo se u nás nepokusil vytvořit něco, s čím by měl šanci uspět ve světě. Proč dělat web jen pro česky mluvící, když za minimálních nákladů se dá udělat služba pro celý svět? Že by nedostatek invence? Přitom lidé v Norsku, Estonsku, Švýcarsku nebo Dánsku dokázali přijít s velkými věcmi.

- Sebeuspokojení? Trh na internetu je u nás stále nenasycený a proto u nás tvůrce nic nenutí přicházet s věci, kterými se odliší od konkurence. U nás pořád k úspchu online stačí udělat řemeslně i obchodně slušný web, bez žádných vychytávek, a ve většině oborů máte díky slabé konkurenci šanci uspět. Nic nás nenutí inovovat a vymýšlet.

- A nakonec, i když si to namlouváme že to není pravda, tak nedostatek schopných lidí! - zkuste u nás sehnat slušného AJAX programátora nebo hned několik. Nemožné. HTML, CSS, PHP, to umí všichni, ale něco navíc? Pche.


A navíc, jak píše Arthur, každá iniciativa u nás najde mnohem více kritiků, "kčemutojetů" a "jábychtoudělallípů" než lidí, ochotných se do něčeho pustit. A web2.0 je u nás pomalu sprosté slovo.

Vidím to moc černě? Asi jo. Ale řůžová situace u nás určitě není.

[30] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.03.2007, 11:09:17 [X] [D]
[29] To že je "Web2.0" pomalu sprosté slovo je přirozené, když o něm mluví sprosťáci. :)

Ale vážně: Pravdu díš. Jen v jednom detailu se rozcházíme. Já nepíšu o "dělání služeb JEN pro česky mluvící", já hovořím o tom, že když HOLT nejsou nápady, tak by pro začátek pomohlo i to opovrhované "kopírování cizích služeb", aby se to NĚJAK dostalo mezi lid. Protože jazyková bariéra je stále těžko překonatelná a jen s "geeky" a "profesionály" nevybuduješ jiný web než ten pro geeky a profesionály. Abych to přirovnal - dokud nepřišel "post.cz" a podobní, tak měli mail jen ti, co byli schopni použít anglických služeb. Jakmile přišly české služby, tak ho měl kdekdo. Dá se říct, že právě tito nastartovali "éru internetu"... :)

[31] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 11:24:13 [X] [D]
[30] ano, kopírování by pro začátek stačilo, jak třeba ukazují ti poláci. Problém je v tom, že některé věci má smysl kopírovat jen pokud máš dostatečně velkou masu komunitu, jak o tom byla řeč, a navíc, člověk musí vědět, proč a co kopíruje. Proto třeba u nás nemá linkuj.cz šanci na úspěch, protože sice to vypad jako digg.com, ale podstata autorovi linkuj.cz unikla. Pohled na kategorie linkuj.cz je toho jasným důkazem.

[32] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 11:30:10 [X] [D]
A ještě jedna věc, kterou musím zdůraznit, a to je "evangelizace" web2.0 a modernímu internetu v mainstramových médiích. Pokud se ji budou věnovat lidé, kteří jsou oproti českému webu, nemluvě o zahraničním, cca 200 let za opicema, jako např. Miloš Čermák, pak zde nebude ani ten tlak z mainstreamu, který by generoval poptávku.

[33] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.03.2007, 11:31:29 [X] [D]
[31] Teď jsi udělal přesně to co nemám rád: Ukončil jsi komentář o větu dřív. :) Nechceš doplnit V ČEM je ta podstata DIGG, která autorovi Linkuj unikla? (Já možná tuším co myslíš, ale jist si nejsem...)

Nemyslím to zle nebo proti tobě - opravdu budu rád, když to rozvedeš. Hry na "Hádej co tam máš špatně" vážně nemám rád (jak ti potvrdí jiní...) :)

[34] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.03.2007, 11:35:44 [X] [D]
[32] Jó, Miloš "Blog Blog Blog!" Čermák... :)

Ještě mě napadlo k tomu cos psal o programátorech: Je tu někdo kdo umí XUL?! :)

[35] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 12:22:02 [X] [D]
[33] - OK, dokončím to :)

Kategorie na linkuj.cz reflektují to, co zajímá nejspší autora linkuj.cz, ale v žádném případě nereflektují rozložení toho, co zajímá potenciální uživatele služby. Proto může linkuj přitáhnout jen lidi, kteří mají stejný okruh zájmů jako autor linkuj.cz. A nemluvě o naprosto obskurní kategorii Bezpečnost (že by Veřejná bezpečnost?:)

Naproti tomu digg má cca 50 jasně strukturovaných kategorií v podstatě ze všech oblastí, které můžou jeho uživatele zajímat, s tím rozšířením, že nejpoužívanější kategorie jsou rozčleněny na podkategorie - Technology > Design, Hadrware, Linux atd..

Jasné? Linkuj si strýček link udělal pro sebe a sobě podobé geeky, naopak Digg je pro masy.

[36] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.03.2007, 12:38:26 [X] [D]
[35] Aha, díky. Kategorie na Linkuj jsou podivné, leckdy mám opravdu problém nějakou vybrat. Mimochodem, ještě si tak říkám, jestli za relativně malým rozšířením Linkuj.cz není i něco jiného...

Stačí se podívat kolik z českých blogů nabízí přímý odkaz na Linkuj? Kolik "jiných" stránek? Kolik stránek to pochopilo jako příležitost zvednout si návštěvnost? Jako službu pro své čtenáře? Myslíš, že příčina je skrytá v tom, že má Linkuj divné kategorie, nebo že má Linkuj divné kategorie, protože zkrátka jiné nepotřebuje? :)

A když už jsme u toho - není to náhodou ukázka oné české "nekooperativnosti", o níž jsi mluvil? Jako by provozovatelé stránek stále vnímali podobný "cizorodý" prvek na stránce spíš jako "nepřítele" a "konkurenta" než jako službu pro svoje čtenáře - takové to "portálové myšlení" ve stylu: "Přeci jim nebudeme dělat reklamu... Uděláme si to sami." Jo, dokud si to všichni budou dělat sami, tak opravdu nejsou webové služby zapotřebí.

[37] (Ivo Toman - WWW) 22.03.2007, 12:42:32 [X] [D]
Souhlasím s tím, že Digg má lépe roztříděné kategorie, na druhou stranu mnohem přívětivější mi přijde Linkuj. A to myslím nejsem sám. Už jen ten český název na mě lépe působí, než-li nějaké Dik.

[38] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 12:55:26 [X] [D]
[36] - to by taky linkuj musel dělat nějakou osvětu, vysvětlovat a propagovat, že se to opravdu vyplatí. Ale ono se to nevyplatí, když je to tak špatně postavené, protože jsou to jednotky lidí, kdo linkují. Proč to nezavedl nikdo z velkých hráčů na trhu? Jednak proto, že jsou také sto let za opicema a jednak proto, že by zavedením takto nedodělaného produktu asi moc nezískali.

Příběh ze života: abych si vyzkoušel jak se to implementuje, hodil jsem ty odkazy na linkuj atd. tady na tenhle náš web - http://www.hc-vsetin.cz/clanek.asp?ID=2296

co si ale má počít zoufalec, který by už na ten odkaz kliknul a chtěl přidat článek? Vždyť tam ani kategorie sport není... Navíc, linkuj si neošetří ani takovou základní věc, jako je http:// na začátku odkazu, pokud tam chybí, tak hlásí URL jako neexistující.

[39] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.03.2007, 13:09:03 [X] [D]
[38] Copak to, horší je, že chybí opravdu jednoduchá cesta, jak přidat odkaz a zároveň se zaregistrovat, a pak taky chybí (nebo jsem nenašel) jednoduchý způsob, jak do článků místo "LINKUJ" dát takové to okénko s číslem... "Tento článek už zalinkovalo XX čtenářů" - kliknu a přidám hlas...

Ale tahle diskuse by neměla být kritikou webu linkuj, to dělají jinde... :) Vraťme se k meritu.

Píšeš: "(...) že by zavedením takto nedodělaného produktu asi moc nezískali." Snad mi Ministerstvo Příměrů A Přirovnání promine, ale - co získá benzínová pumpa tím, že bude provozovat veřejné WC? :)

Jinak je to opravdu bludný kruh: Služba Linkuj je pro Strýčka Linka, takže je tak, aby jemu vyhovovala, proto ji nepoužívají "velcí hráči", takže Linkuj má pár set linkovatelů a není tedy tlak na změny... :)

[40] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 13:15:35 [X] [D]
[39] snad mi Odbor Pochopení Přirovnání na MSPAP promine, ale když bude to WC čisté a pro všechny, tak to bude užitečné pro projíždějící, pokud bude WC špinavé a bez prkýnka, tak to jen poškodí pověst pumpy, ne?

[41] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.03.2007, 13:33:56 [X] [D]
[40] Předpokládám, že mi promine i Úsek Dalšího Rozvíjení Přirovnání při Odboru Pochopení Přirovnání na MSPAP, ale - situace není taková, že se rozhoduješ, zda zavést WC špinavé nebo čisté. Rozhoduješ se, zda zavedeš čisté, leč prosté WC, nebo zda si počkáš na nějaké čisté, voňavé, s ručníkama, s barevnejma mejdlíčkama (v každé mušli jiná barva) a nevtíravou toaletní hudbou. Průšvih je ten, že taková tu nejsou (není zájem), takže čekáme na příchod "Benzinenpumpentoiletten, A.G.", která je zavede silou svého vlivu, prosadí je navzdory české povaze a "naučí Čechy oceňovat kvalitního WCdýdžeje" - a zatím zákazníci močí za benzínkou do lesa...

[42] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 13:44:15 [X] [D]
[41] už tomu rozumím, ty más holt s úřady větší zkušenost. ano, je to tak.

Taky je tu ale možnost, aby ty pumpy koupili čisté řešení někde v cizině na svůj vlastní podnět, ale to bychom chtěli asi už moc.

[43] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.03.2007, 13:59:56 [X] [D]
[42] Jo, ale bohužel zahraniční řešení mají ve dveřích takové kasičky, do kterých musíš strčit minci v hodnotě dvou eurocentů. Českou korunu, dvoukorunu ani pětikorunu to nevezme. A kolik z nás má po kapsách eurocenty, že? (Čímž v intencích onoho příměru narážím na jazykovou bariéru. I když jsem si vědom toho, že euro přijde do ČR nejspíš dřív než všeobecná znalost angličtiny...)

Jasně, mohla by to nějaká česká firma koupit, změnit mechanismus kasiček (=přeložit), provozovat, poskytovat podporu, pravidelně aktualizovat a vydělávat na tom tolik, aby nejen pokryla náklady na provoz, ale i mohla zaplatit licenční poplatky... Proč mám jen dojem, že jsem právě řekl dobrý vtip?! :)

Navíc mám takový dojem, že první, co by se stalo, by bylo to, že by ji místní chytráci zkoupali za to, že "to je jen kopie", čímž se obloukem vracíme zas na začátek celé diskuse...

[44] (Acci - WWW) 22.03.2007, 14:03:20 [X] [D]
[26] Nějak takhle má fungovat český http://minireader.net/ (v současné době ve vývoji).

[45] (meca - WWW) 22.03.2007, 16:45:02 [X] [D]
Seč s nevalným úspěchem se snažím spustit http://www.elektrus.cz, jenž se nejspíše může také pyšnit nálepkou Web 2.0...

[46] (Waffen MS [openID] - Mail - WWW) 23.03.2007, 13:30:57 [X] [D]
no mně na MySpace odrazuje jeho výjimečná ošklivost a chaotické GUI, navíc se mi nějak nepodařilo ani zaregistrovat
na druhou stranu zase lákají "celebrity" mezi uživateli jako jsou Amon Tobin a spousta kultovních hudebníků...

jinak co se týká záložkovacích služeb, žádná z českých (pokud vím)nenabídla jednoduché přidávání stránek přes plugin v prohlížeči, jak to funguje v delicio.us, takže zatím zůstávám tam, ačkoliv na vyhledávání zajímavějšího obsahu používám linkuj. cz nebo jagg.cz

u nás mně v poslední době potěšil přechod bloguje.cz na verzi 2.0 .), konkrétněji geo url a podcasty

a nejvíc mně zklamalo i-legálně.cz

a co nejvíc schází? asi české delicio.us a myspace (s pěkným GUI)

[47] (rushid - Mail - WWW) 24.03.2007, 23:45:46 [X] [D]
MySpace je vrchol toho co běžný český uživatel je schopen z projektů vyžadujících komunitní chování pochopit. Lze jen doufat, že se to změní k lepšímu.
Není ale vůbec v pořádku o bastlech krmených offline reklamou mluvit a stavět je tím do role jakéhosi etalonu. Všichni tušíme, že prakticky cokoliv s nálepkou Web2.0 je lepší než MySpace.

[48] (Martin Hassman - Mail - WWW) 30.03.2007, 00:15:05 [X] [D]
[35] ee, takovi tu nejsou 8-) a poptavka je mala

[49] (Radoslav Krehlik - Mail - WWW) 30.03.2007, 23:56:37 [X] [D]
Jak už tad někdo v komentáři zmíníl, nedávno jsem pustil českou kopii Digg.com s názvem MediaBlog.cz

Je mi zcela jasné, že docílit digg.com efektu v českých podmínkách je momentálně asi nereálný sen, ale i tak jsem do toho šel a to z jediného důvodu - ta myšlenka se mi prostě líbí. Co na to česká komunita, to zatím nemám tušení..takže mi držte palce, ať tu alespoň nějaký ten "web 2.0" máme :-)

[50] (jan korbel - Mail - WWW) 10.04.2007, 07:47:01 [X] [D]
Dobrý článek. Máme hodně podobné názory na věc. Mám tu ale poznámku: Web aplikace. Myslím, že v českých poměrech představuje webový prohlížeč ideální vývojářskou platformu pro malé firmy (do 3 lidí), které budou na něm schopny relativně rychle vytvořit levné aplikace cílované na velmi úzké potřeby firem, které teď neuspokojuje nic, nebo nedostupně drahý krabicový software.

Více na http://jankorbel.cz/2007/04/10/revoluce-web-aplikaci/

Nevím, jestli máte zapnuté, aby vám chodili komentáře do mailu, tak si dovolím, vám to tam ještě poslat, protože bych to velmi rád probral víc dopodrobna.

[51] (Honza ) 10.04.2007, 16:25:49 [X] [D]
www.ikomentare.cz je dalsi z rady ceskych web2.0-like projektu

[52] (Razer - WWW) 07.06.2007, 17:20:41 [X] [D]
Já hlavně nechápu nutnost označovat něco za verzi 2.26899c a podobně, když se v podstatě o žádný převratný počin nejedná. Tí menmyslím jen internet 2.0

Musím souhlasit s tím, že je zaměňována příčina za následek a "2.0" se tu zničehonic opravdu nezjeví.

Jo a Linkuj podle mě nemá válnou budoucnost, má totiž malou návšťěvnost a nemyslím, že by se to v budoucnu zlepšilo.

[53] (paxik ) 29.12.2007, 00:08:09 [X] [D]
Jenom chci upozornit, že by mohl být problém v úvodu článku. Píšete "klikejte na AdSense tady všude okolo". Předpokládám, že to měl být vtip a v době psaní tam ty reklamy okolo nebyly. Ale tak, jak je to teď, by to mohl někdo chápat jako porušení ujednání nebo co.
Tenhle komentář klidně smažte, ať to někomu neslouží jako návod k nějakému práskání nebo tak.

[54] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.12.2007, 00:52:38 [X] [D]
[53] ajo, nojo... Díky za upozornění