Adobe Flex Builder a Adobe Apollo

Líbí. Moc se mi líbí. Obojí. Kvůli tomu jsem dokonce ochoten vzít FLASH na milost a zapomenout na to, jak mi ho znechutily řvoucí reklamy.

Pokud neznáte, tak dovolte drobné představení. Flex je technologie pro vytváření RIA – Rich Internet Aplications. Na rozdíl od DHTML/JS/AJAX frameworků používá k zobrazování aplikačního rozhraní Flash player. Flex Builder je nástroj, který vám umožňuje rychle vytvořit webovou aplikaci právě ve Flexu. Kdo jste kdy dělal s Delphi, tak víte. Jen s tím rozdílem, že místo Pascalu je tu ActionScript...

Práce s Flex Builderem mne nadchla a s chutí jsem si s ním několik odpolední (a večerů) hrál. Mohu říct, že mne práce s Flex Builderem opravdu bavila a doufám, že jsme se nesetkali naposledy. Když budu chtít udělat rychle a snadno jednoduchou webovou aplikaci, a nebude mi vadit, že bude FLASH only, tak sáhnu právě po Flex Builderu. Rozdíl mezi psaním aplikace ve Flex Builderu a – třeba – v nějaké kombinaci HTML/JS/AJAX je totiž asi takový jako mezi psaním malé desktopové aplikace v Delphi a v, řekněme, MinGW. Nic proti MinGW, ale – toho kódu co musí člověk napsat, než se objeví tlačítko a něco udělá!

Naštěstí jsem objevil i hezký český server FLASH.CZ, který má dokonce celou sekci věnovanou Flexu. Pokud chcete s Flex Builderem začít nebo se chcete jen podívat, jak se v "tom" dělá, tak začněte právě tam.  Já začal jejich návodem na tvorbu RSS čtečky. Po chvíli úprav vypadala takhle.

Pár odkazů:
Trial verze Builderu a Flex SDK
Tutorial
Propojení Flex a PHP
Flex rubrika na blogu Christiana Cantrella

Ukázky (k tomu, abyste něco viděli, potřebujete Flash Player 9, ale to je snad jasné)
Seznam komponent jako Flex aplikace
Stylování Flex komponent
Galerie obrázků
Online VJ-mixer ONYX
Simulátor Commodore C64 napsaný ve Flex

Ta pravá třešnička na dortu přišla před několika málo dny, kdy Adobe uvolnilo Apollo – zatím v Alpha verzi. Apollo je věc, která umožňuje běžet aplikacím, napsaným ve Flexu, přímo na desktopu, tak jako běží jiné aplikace. Zjednodušeně řečeno: Vezmete svou Flex aplikaci napsanou v Builderu a s minimálními změnami z ní uděláte aplikaci desktopovou, která poběží všude, kde je nainstalovaný Apollo runtime. (V době, kdy jsou nativní programy na ústupu a kdeco vyžaduje .NET runtime nebo Java runtime bych to nepovažoval za přílišný handicap.) Oproti webové Flex aplikaci máte v Apollo aplikaci navíc možnost přistupovat k souborům na disku a máte možnost vložit si do aplikace HTML prohlížeč jako komponentu.

U HTML prohlížeče v Apollo bych se rád na chviličku zastavil. Je totiž založen na jádru WebKit. To je to, co je v Safari či Konqueroru. Nabízí se tak vývojářům jednoduchý způsob, jak se na své stránky mohou kouknout i na Windows. Jednoduchý "Safari-compatible" prohlížeč si totiž ve Flex Builderu po dvou dnech zkoumání napíšete za – změřil jsem si to – 3 hodiny a 28 minut. Je to od "New Apollo Project" do vytvoření finálního .air instalátoru (ten má, pro zajímavost, 181 kB). A to včetně koukání do referenčních příruček. Pokud máte zájem, zde je (Je třeba mít předem nainstalovaný Apollo Runtime)

Opět pár odkazů:

Apollo runtime a SDK download

Stránky o Apollo na blogu Christiana Cantrella
Seznam zdrojů pro Apollo
GrabIt (náhled stránek v Safari)
Apollo – Mike Chambers blog

Z podobného soudku – MDM Zinc

Flex, Flex Builder a Apollo jsou dostupné pro Windows a MacOS. Flex SDK, Apollo SDK i Apollo Runtime jsou k dispozici zdarma, Flex Builder jako třicetidenní zkušební verze.

Inu, teď jsem jen zvědav na to, co zajímavého předvedou CodeGear...

Dne 22.03.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 23:19:35 [X] [D]
Včera mi vypršela třcetidenní zkušební verze a jsem rozhodnutý si Flex builder koupit. myslím, že tohle pošle velkou část AJAX aplikací do kytek (a snad bude jednodušší sehnat nějakého progamátora, ovládájícího flex než tomu bylo u ajaxu)

[2] (Misha - Mail - WWW) 22.03.2007, 23:20:39 [X] [D]
a ještě něco, www.intelisea.com mě zatím jako využití flex dostala nejvíc

[3] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.03.2007, 23:28:57 [X] [D]
[2] Úžasný... Ale ten Builder je fakt lacinější než jachtička... :)

Já čekám na tu Borlandí (nyní CodeGeaří) slibovanou záležitost a jak to budu mít v ruce, tak dám vědět a ukážu... Třeba se nakonec ukáže lepší než FlexBuilder. Zatím ale vede FB, protože - protože je! :)

[4] (Jamesek [openID] ) 23.03.2007, 08:09:19 [X] [D]
OT: V pravém menu - Giveaway - se zobrazují programy s denním zpožděním? Panorama maker byl podle všeho včera ...

[5] (D1ce - WWW) 23.03.2007, 19:12:26 [X] [D]
No nevím jestli díky mému jistě nizšímu IQ než má sám autor plácnu nesmysl, ale porovnávat Delphi aka klikací IDE + knihovny či balíčky s minGW aka snůškou nástrojů a knihoven mi přijde v rámci porovnávání vývoje takové nesprávné. Nejsem vůbec dobrým znalcem obou, ale uvítal bych spíš srovnání Win API s nějakou pokročilejší knihovnou částečně vošéfovanou přes klikací IDE. Btw. minGW zahrnuje něco jako IDE nebo editor textu? Myslím, že by analogie HTML/JS/AJAX s Win API, jako přirovnání lowlevel vývoje Desktop apps a Web apps, bylo přecijen lepší.

Jinak díky moc za velmi pěkné články, kterým nechybí jak kvalita tak kvantita.

PS. Jen tiše doufám, že jsem natolik neporušil bod 9, aby byl můj příspěvek smazán. Snad bude zahrnujíc reakce alespoň minimálně přínosný. :)

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 24.03.2007, 10:15:55 [X] [D]
[5] Při srovnání jsem chtěl naznačit ten rozdíl mezi klikacím IDE, jako je Delphi, a low-level HC programováním jako je IDE. Stejný rozdíl je ve vývoji RIA s Flexem v porovnání s vývojem "klasickým" způsobem. Mohl jsem použít srovnání např. s Lazarus-em, ale nejsem si jist, zda je tak známý. Zato Delphi viděl skoro každý...

[7] (Arthur Dent [openID] - WWW) 24.03.2007, 10:22:15 [X] [D]
Pardon. "low-level HC programováním jako je API".

[8] (Ondra ) 24.03.2007, 11:12:31 [X] [D]
Možná jsem trochu natvrdlej, ale jaký je rozdíl mezi Apollem a lokálním web serverem?

[9] (Arthur Dent [openID] - WWW) 24.03.2007, 11:25:10 [X] [D]
[8] Rozdíl mezi Apollo aplikací a web aplikací, co běží na lokálním serveru, je zhruba 30-60 minut instalace. Asi takový, jako mezi jízdou s automatem a jízdou s ručním řazením. Jako mezi fotkou z automatického foťáku a z manuálně nastavovaného. Jako mezi editováním textu ve Wordu a v TeX-u. Jako mezi čímkoli, co je jednoduché, snadno vytvořitelné a snadno použitelné, a tím, co je mocné, leč složitější.

[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 24.03.2007, 11:26:11 [X] [D]
[8] Jo a hlavně - odpadne to patlání s HTML/JS... :)

[11] (Roman - Mail - WWW) 24.03.2007, 17:20:17 [X] [D]
Akurat pred par tyzdnami som sa o tom bavil s ceskym kolegom s ktorym spolupracujeme na spolocnom projekte. Dovtedy som o tom nepocul. S prikladov som nebol velmi nadseny (na mojej masine ledva chodili) ale zato sa mi paci to ze konecne existuje nieco pre programatorov webov a nebude potrebne najimat flashistu ktoryt nie vzdy vsetko spravi podla nasich predstav.

[12] (Zero 9 ) 27.03.2007, 15:29:08 [X] [D]
Parada, diq za clanok :) Flex a Apollo su velmi slubne technologie.
Hladal som na webe nejake info o moznosti napojenia Apolla na Python. Dal som do Googlu: "apollo python". A z Googla vypadol uzasny citat z Wikipedie: "Apollo killed the Python of Delphi and took over that oracle..."

Tento "mytologicky" citat dostava v IT uplne nove dimenzie :)
Greci by sa asi divili. :)