Letem světem

O netykavém webu a o misantropickém levobočku

Včerejší sloupek na Digiwebu byl o webech tykacích, vykacích a seniorských.

-

Někteří z vás už postřehli existenci misantropického levobočka, webu Dev::info. Proč jej nazývám levobočkem? Protože vznikl jako vedlejší produkt mého samostudia a práce. Při své práci nacházím neustále další a další novinky z oboru programování a vývoje webových aplikací, které mě zaujmou. Dobrou polovinu z nich bych chtěl vyzkoušet, použít, otestovat, naučit se nebo třeba přinést do ČR. Ale není to v mých silách... V mých silách ale je o těch věcech stručně informovat. A k tomu má právě sloužit Dev::info – měl by to být web, kde najdou vývojáři webových aplikací zajímavé informace nebo kde načerpají inspiraci.

Jasně, já považuju za zajímavé třeba něco jiného než vy. Pokud máte dojem, že na Dev::info chybí informace právě o tom, co zaujalo vás, máte dvě možnosti: Staňte se dalším autorem a pište o tom, co zaujalo vás. Nebo kritizujte, že je to na nic, protože tam není to co zajímá vás...

No a co mě teď v posledních dnech zaujalo? Například Dapper  – obdoba Yahoo Pipes, která doluje informace ze stránek a dává je k dalšímu zpracování. Nebo Tibco GI  – Toolkit pro vytváření AJAXových rozhraní včetně drag-n-drop AJAXového nástroje pro definici rozhraní (vezmete komponentu a přetáhnete si ji na formulář, jak prosté...), navíc opensource. A v neposlední řadě Workspace  – šikovný online AJAX nástroj, použitelný pro správu webů (v prohlížeči máte správce souborů a textový editor, takže změny skriptů apod. děláte přímo na místě).

Zkrátka: Dev::info je o té části Webu 2.0, kde je jen minimum tagcloudů, zrcadlivých log, oblých rohů, červených koncových R, pastelových barev, hvězdiček BETA a komunit.

 

Dne 3.04.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (running ) 03.04.2007, 16:50:39 [X] [D]
Nechce se mi na Dev.info regostrovat, tak to napíšu sem - když si klepnu v def::info na dapper, zjeví se mi jakási frikulínská flash stránka s nějakou oděvní značkou.

[2] (Arthur Dent [openID] - WWW) 03.04.2007, 16:54:59 [X] [D]
[1]Kruci, omlouvám se, už je to OK

[3] (Gomba - WWW) 03.04.2007, 17:54:41 [X] [D]
Tomu, co píšeš/te, zpravidla, dle zvoleného námětu, nerozumím. Nejsem programátor ani webdesigner. Jsem uživatel. Ale píšeš/te čtivě i o zcela (pro mne) nesrozumitelných tématech. Chválím. Rozhodni/ěte, zda budeme tykat/vykat. Vím, že posuzuješ/te tuto věc dle vlastních meřítek. Akceptuji. Přizpůsobím se. Číst budu dále bez ohledu na Tvoji/Vaši volbu. Jen chci mít jasno, v jaké osobě zde (případně) komentovat :-)

Já osobně dávám přednost tykání, nicméně tatínek mi říkal: "Dej si pozor na to, s kým si tykáš. ´Ty vole´ se řekne snadno, ´Vy vole´ je horší. Tak na to mysli." Tak na to mysli/ete, Arthure Dente.

[4] (Flappy [openID] - WWW) 03.04.2007, 19:45:47 [X] [D]
Tím sloupkem jste mě potěšil. Občas si se svým vykáním připadám jak Olda Nový, ale jinak to holt neumím. Mám jen tři dekády, ale při tykání od neznámé osoby sebou trhnu...

[5] (ringo - Mail ) 03.04.2007, 20:40:52 [X] [D]
[3] Než napíšete komentář, ujistěte se, že znáte pravidla - http://zapisnik.maly.cz/491765-pravidla-mostarny.html?KeepThis=true&TB_iframe=true&height=500&width=800

[6] (dgx - Mail - WWW) 03.04.2007, 20:44:21 [X] [D]
Dev::info je super! Rád bych řekl, že jsem něco takového hledal, jenže já jsem nic takového vůbec nehledal a stejně jsem rád, že jsem to našel :-)

[7] (pixy ) 04.04.2007, 01:38:57 [X] [D]
Nepřestává mě překvapovat, jak velmi mě to dev::info nezajímá. To prosím není žádná výtka či exhibicionistické vymezování se, ale jen a pouze skutečné překvapení. Jsem přece taky programátor, napsal jsem už pěkných pár desítek tisíc řádek lecjakého kódu, ba dokonce mě to i velmi podstatnou měrou živí - a přece mě prakticky nic z toho webu nezajímá. To je fakt na pováženou...

Já vím, že typický programátor se chová přesně opačně než já - ale docela by mě zajímalo, kolik skutečných programátorů (tj. profesionálů, které programování živí) je na tom aspoň trochu podobně: nečtu žádné odborné weby, knihy ani publikace (vystačím si se specifikací/syntaxí jazyka, v němž právě něco píšu); nediskutuju v žádných odborných fórech; nezajímají mě novinky "z oboru" ani spekulace o novinkách budoucích; téměř vůbec nepoužívám externí knihovny, cizí API ani copy&paste kusy cizího kódu; raději vymýšlím každé kolo znova v přesvědčení či aspoň naději, že moje kolo může být třeba lepší než všechna ta kola stokrát vymyšlená...

Jsem já vůbec programátor? A za co mě vlastně platí? ... Jsem zmaten.

[8] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.04.2007, 03:00:02 [X] [D]
[7] Rád vymýšlím svá kola, ale jsou chvíle, kdy není čas na hrdinství...

Ale jinak s tebou částečně souhlasím - číst české odborné weby nebo časopisy je opravdu z hlediska nějakého "profesního růstu" většinou ztráta času, stejně jako diskuse na fórech (ale ani ty ani já se leckdy neudržíme, viď?) :)

Řeknu ti poslední případ, kdy jsem rezignoval na to, že bych si vymýšlel vlastní kolo: Potřeboval jsem použít MD5 algoritmus v projektu na jednočipu. Psaní vlastního MD5 v assembleru je přesně ten případ, kdy se nemůžeš utěšovat tím, že se ti to podaří třeba líp. Naopak: Víš, že to bude otravná práce, minimum invence, maximum vychytávání chyb a obcházení kdejakých omezení... Takovým pracem jsme s kolegy říkali "vopich". To radši sáhnu po hotovém řešení, prověřeném v praxi, a ušetřený čas věnuju na vymýšlení kol tam, kde to má smysl.

Takže jde pouze o individuální stanovení hranice mezi "vymýšlením kola" a "vopichem". A sledování pramenů mi pomáhá tuhle hranici upřesňovat. ;)

[9] (dgx - Mail - WWW) 04.04.2007, 03:11:29 [X] [D]
[7] ajó, tak tím se leccos vysvětluje :-))))

Ale vážně. Mám takovou teorii, že existují dva typy, řekněme, odborníků: velký třesk a jezdec.

Velký třesk je typ, který nutně potřebuje prvotní nakopnutí správným směrem. Je to třeba člověk, který za posledních deset let přečetl jen jednu odbornou knihu o mikroprocesorech, dnes již notně zastaralou, ale nyní sám navrhuje nové a přelomové mikroprocesory. Jiným než svým řešením přinejmenším nedůvěřuje.

Třesk čte tehdy, když zjistí, že potřebuje být nakopnut. Občas však bývá nakopnut jen šťastnou shodou náhod. Aktuální dění sleduje pouze povrchně.

Jezdec je typ, který se kupředu dostává, sleduje-li "trať". Sleduje-li aktuální situaci a podle ní se rozhoduje, kam dál. Čte hodně odborných knih nebo článků, protože ho posouvají dál. Je otevřený pro jiná než svá řešení.

----

Takže tak. Na Dev::info oceňuji, že je dostatečně povrchní, na odkazy ven netřeba klikat. Nazval bych to "záchodovým čtením", kdybych měl jistotu, že to Arthur chápe tak, jak to myslím, tedy jako kompliment.

[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.04.2007, 04:14:54 [X] [D]
[9] Nemá to být nic víc než "záchodové čtení"... Žádné hluboké diskuse trvalé hodnoty o budoucnosti webu a filosofická zamyšlení nad psychologickými aspekty XMLHTTPRequest. Jen informace o tom, co mi přeletělo přes nos a co mě zaujalo. Třeba inspiruje, třeba ne... A taky se člověk občas dozví, že ten úplně geniální nápad, co na něm dva roky dělá, mezitím nějaký vocas (spíš "tým vocasů") napsal a zveřejnil... :-/

PS: Schválně se mrkni na ten Tibco GI Builder. Přiznám se, že jsem z toho měl chvílema pocity marnosti :)

[11] (pixy ) 04.04.2007, 09:38:28 [X] [D]
Ono to možná bude i "těmi lety praxe"... Programuju už skoro 20 let (wow!) a vyzkoušel jsem za tu dobu mraky cizích řešení a externích knihoven - a až příliš často záhy vylezly na povrch všechny nedostatky a třecí plochy, které se musely dolaďovat, upravovat, až se nakonec vlastní řešení/knihovna ukázaly jako nejlepší.

Arthur: jasně, že gdlib nebo sha1 algoritmus si nehodlám psát sám. Tak low level už nezacházím :) Když je to jednoduché uzavřené řešení s interface rovným třeba jedné funkci, šup tam s tím, klidně. Problém mám s "přemoudřelými" buildery a rozkošatělými knihovnami snažícími se řešit úplně všechno (a tamtéž strkající prsty). Vlastně ze stejného důvodu jsem se dopracoval i s kódováním webu jen k prostému textovému editoru a zahodil všechny ty Dreamweavery, Golivy, CSSedity a podobné "přemoudřelé buildery", které dělají všechno jinak, než chci já, a-a-áá-aa-áááá...

[12] (tiso - Mail - WWW) 04.04.2007, 10:31:55 [X] [D]
bug: localizer-block-nodeslocales-form - po odoslaní sa vždy označia obe možnosti, nedajú sa vybrať len české / len anglické príspevky.

[13] (Lokutus - WWW) 04.04.2007, 10:33:52 [X] [D]
No tak ještě aby přišel RH s tím, kolik desítek tisíc řádků kódu napsal a měli bychom to pod střechou. :-)
Mimochodem, pixy, neříká se tomu vyhoření?

[14] (pixy ) 04.04.2007, 11:22:25 [X] [D]
Nějak nechápu relaci mezi pojmem "vyhoření" a syndromem "raději si všechno dělám sám", případně "nebaví mě číst 'odborné' publikace". Ty snad mezi tím vidíš nějakou souvislost?

[15] (Misha [openID] - WWW) 04.04.2007, 11:59:19 [X] [D]
Arthure, a proč běží Dev:Info na takovém divném systému? přiznám se, že mě všechny ty odkazy mashup, tagy, bez bodů etc.. a hlášky typu v "Chcete-li přidat komentář, přihlašte se nebo se zaregistrujte" velmi ruší při čtení a pohybu na tom webu. Nebo ten maxi formulář pro volby čtení komentářů, toho se až bojím :)

[16] (Lokutus - WWW) 04.04.2007, 12:42:29 [X] [D]
Měl jsem pocit, že syndrom vyhoření se projevuje ztrátou zájmu o okolní profesní svět a přechodem do jakési rutiny.
Ale možná se pletu, mě to ještě nepostihlo.

[17] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.04.2007, 12:54:26 [X] [D]
[11] Skripty píšu v PSPadu, stránky tamtéž. V Delphi si ale rozhraní naklikám, i když bych ho mohl napsat v Notepadu a překládat CL utilitami... :) Cizí knihovny jsem začal používat ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že není v mých silách si všechno napsat sám, a že když chci mít výsledek v nějakém reálném čase, tak budu muset psát tak 40 hodin denně. Což se mi zas nechce v přípdech, že jde o takové chujoviny, jako je "JS interface".

A tímto bych diskusi na téma "Pixyho vyhoření" ukončil... :)

[18] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.04.2007, 12:55:07 [X] [D]
[15] Páč to stále ještě ladím, that's it!

[19] (tomáš - WWW) 05.04.2007, 01:24:33 [X] [D]
no já naopak něco takového hledal, kdysi dávno :) ...našel až teď :) pravdou je že autorem se asi nestanu, zas tolik tomu nerozumím, ale projekt to je fakt zajímavý, díky..