NetTravel ještě jednou

Je tu pondělí, s ním můj sloupek na DigiWebu, a tentokrát je u něho poněkud rušněji.

Nedalo mi to a napsal jsem sloupek o svých veselých zážitcích se Standou, Pepou, kvalitním webem který oslovili a podobných věcech. A nestačím se divit... Dokonce se mi dostalo, když se podíváte do tamních komentářů, odpovědi od šéfa NetTravelu, který se omlouvá, sype si popel na hlavu a kaje se za celou akci. Což o to, to je pozitivní a mohu to kvitovat s uspokojením, že se nesnaží vykrucovat tak nehorázně jako jiní spammeři.

Zároveň je v jeho odpovědi několik zajímavých věcí...

Třeba že "doporučení na tento způsob optimalizace dostali od nejmenovaných předních českých online agentur". Věčná škoda že je nejmenuje, protože agenturu, která by doporučila něco takového, bych si šel s chutí prohlédnout...

Rovněž v odpovědi a omluvě pomíjí způsob získání mailových adres. Nade vší pochybnost byly totiž získány i z databáze NIC.CZ. Ten ovšem v pravidlech použití své databáze uvádí, že:

Za porušení těchto práv je považováno zejména shromaždování a nebo poskytnutí dat nebo jakékoliv jejich části pro zasílání nevyžádaných sdělení, poškozování činnosti síťových služeb a soukromí ostatních uživatelů. Užití v rozporu se stanoveným účelem může vést i k trestní odpovědnosti uživatele.

Přechází i to, proč celou věc dělají tak trapným způsobem a maskují ji "přeposlanými maily".

Přechází i to, že ani na jednu ze tří odpovědí nereagovali. Mohu přijmout vysvětlení, že byli zaneprázdněni, ale – opravdu měsíc a půl? První mail přišel na konci února, poslední začátkem dubna...

A v neposlední řadě i efekt oné "stránky s partnery" je sporný... Podobné linkfarmy nemají vyhledávače dvakrát v lásce a spíš než ke "vzájemné pomoci" to povede k penalizaci.

No, co už... Věřme, že NetTravel už nic podobného nebude opakovat a že i dalším dojde, že podobný způsob získávání odkazů není dvakrát moudrý.

Dne 16.04.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (pixy ) 16.04.2007, 17:55:27 [X] [D]
Proč pořád chodíme kolem horké kaše a mažeme někomu medy kol hub? Když je snad každému jano, že si prostě kluci zaspamovali, a teď se jen snaží nějak vykroutit, protože na to, přiznat to na plnou hubu, nemají. Žádná záhada. Jsou to úplně normální spameři - kdybys našel, přichytil a za ucho vytáhl kteréhokoli jiného, určitě bude mít s tím svým Cialisem a Viagrou spoustu podobných argumentů a bohulibých záměrů ku prospěchu všech... ;)

[2] (dgx - Mail - WWW) 16.04.2007, 18:36:02 [X] [D]
No, asi tak.

Reakce pana ředitele připadala taková, že skutečně lituje - toho, že to nějakej "vůl" rozmázl na Digiwebu, lituje sebe, že to musí žehlit, že má vroubek. Ale rozhodně ani v nejmenším nemá pocit, že fakt dělá něco špatného. Je "slizoun" to správné slovo?

[3] (dgx - Mail - WWW) 16.04.2007, 18:38:27 [X] [D]
Nicméně - gratuluju Arthurovi k dobře mířenému zásahu, který nezůstal bez odezvy!!!

(tak, teď ještě mediablog a zalinkuj :)

[4] (Arthur Dent [openID] - WWW) 16.04.2007, 20:25:27 [X] [D]
[1] Protože to takto nemůžeme napsat, ánžto by z nás vysoudili i tu klávesnici, na který to píšeme... Nemůžeš říct, možná bohužel, o lumpovi že je lump. Musíš to zabalit tak, že se podle tvého dojmu chová jako lump. Nemůžeš napsat "Paroubku, jsi slizoun", musíš napsat, že ti připadá jako slizký parchant.

Jistě chápeš, že dneska nemohu napsat "Jsou to spammeři a i eunuch má větší koule než oni", i když jsem o tom nastokrát přesvědčen... Na to bude dost času až poté, co bude prokázáno, že jejich konání spadá do definice spamu tak, jak je v zákonu - bohužel definice "v zákoně" a "mezi lidem" je v hodně věcech odlišná.

[5] (Petr - Mail - WWW) 16.04.2007, 21:39:29 [X] [D]
> od nejmenovaných předních českých online agentur

Obávám se, že nejmenovanou agenturou je nejspíše H1.cz vzhedem k investici rizikového kapitálu od centralway.com do nettravel a spoluprací mezi H1 a centralway. Je to ale jen pouhá spekulace.

Je krásné jak se český internet hnedle čertí ;-) kdo se pohybujete v cestovním ruchu a navíc ještě incommingu určitě ví, že podobných spamových emailů mu denně přijde kolem deseti až dvaceti. Někdo reaguje a linky mění, někdo ne a spam automaticky likviduje. Kdo na to má lidi a čas pečlivě vybírá a věnuje se výměně na trochu jiné úrovni. Na zahraničním netu k podobnému účelu funguje nespočet služeb aby se nemusely rozesílat nevyžádané emaily (přesto jich chodí až to není hezké). Nettravel ale chtěl (potřeboval) české linky a ve velkém a pak mu nic jiného nezbylo. Konkurence je v podobném oboru veliká a trh pidi...mini...

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 17.04.2007, 01:30:10 [X] [D]
[5] "Chtěl linky a ve velkém, tak mu nic jiného nezbylo"? Bože bože... Nebo jsem nepochopil ironii?

[7] (Petr [openID] - WWW) 17.04.2007, 12:12:51 [X] [D]
[6] Mno to byla ironie. Asi už moc velká ;-)

[8] (Arthur Dent [openID] - WWW) 17.04.2007, 13:20:17 [X] [D]
[7] Nojo, po tom, co jsem četl v té diskusi, bych se nedivil, kdyby i tohle někdo myslel vážně... :)

[9] (Pierre ) 19.02.2008, 22:42:19 [X] [D]
[5] Petře, trochu jsi to popletl, centralway má podíl v konkurenci nettravelu a to v invia.cz.