Neobsahuje názory Henryka Laholy

Software Developer - časopis pro vývojáře

Dostaly se mi do rukou první tři čísla časopisu Software Developer od vydavatelství Thomas Taylor. Je to opravdu časopis "pro nás vývojáře", jak slibuje slogan na jeho stránkách?

Před časem jsem si stýskal (nebo tady nebo tady), že na trhu není žádný časopis pro programátory a že časopisy, které se tváří jako časopisy pro "IT profesionály", jsou ve skutečnosti spotřebitelskými časopisy, plnými testů hardware a srovnání kancelářských balíků, což jsou věci, které vývojáře mého typu zajímají spíš okrajově. Nakonec jsem si povzdychl, že pro časopis "od programátorů pro programátory" asi na trhu není místo.

Loni v říjnu začal vycházet "obměsíčník" Software Developer. Díky Adamovi Zbiejczukovi (díky!) jsem měl možnost si první tři čísla pročíst. A jaké jsem z nich měl dojmy?

Software Developer (dále jen SD) je tenký časopis formátu A4, čítající (včetně obálky) 40 stran. Po odečtení "servisních ploch", jako je editorial, obsah a reklama, zůstane 29 stran informací. Žádná stošedesátistránková obludnost jako Chip...

Časopis začíná, jako ostatní tohoto typu, stránkami s krátkými přehledy novinek, čerpaných nejspíš z tiskových zpráv výrobců (což nemyslím pejorativně). Lze určitě polemizovat o smysluplnosti podobného přehledu novinek v časopise, který má periodicitu dva měsíce. Následuje seriál, pak filosofování o programování a po něm série článků na nějaké nosné téma daného čísla (ve druhém čísle to byl vývoj v C++, ve třetím agilní programování). Bohužel, omezený rozsah článků v oné "tematické" sekci nedovolí jít do větší hloubky, takže články spíš naznačí téma a směr.

Součástí SD jsou i články s velmi úzkým zaměřením (replikace v databázi db4o, práce s vlákny v .NET, řešení problému s optimalizací, multithreading v prostředí Java & OSGi), v nichž je určitý problém rozebrán na několika stránkách, a to většinou včetně diagramů, výpisů zdrojových kódů a dalších podrobných informací. Nevýhoda je ta, že téma čtenáře nemusí zajímat, takže je to pro něj několik "hluchých" stránek.

Co se mi tedy v SD konkrétně líbilo a co ne?

Seriál o vývoji v ASP.NET 2.0 provádí čtenáře krok za krokem od instalace nezbytného SW pro vývoj v ASP.NET až po napsání Hello, world aplikace. Věnuje se i tématům jako je bezpečnost. Seriál je zajímavý i pro člověka, který na ASP už pět let nesáhnul, a s chutí jsem si ho přečetl. Líbil se mi trojstránkový informační článek o Ruby on Rails. Líbil se mi článek o programování inspirovaném biologií (optimalizátor mraveniště). Pro zajímavost jsem si přečetl články o agilním programování, i když mi připomínaly spíš scientologické rady a porady ("Když lidi pozdravíte, mají vás raději"). Zaujal mne rovněž článek o problémech reakční rychlosti aplikací.

Velké množství článků šlo, bohužel, naprosto mimo mne. V podstatě vše o C++, Javě a .NET (s výjimkou zmíněného seriálu o ASP.NET).

Po pravdě řečeno jsem nepochopil, jaký je vztah Software Developeru ke známému časopisu Dr. Dobb's Journal  – v prvním čísle je zmiňován jako "mateřský časopis", ve třetím jako "sesterský", některé články v SD jsou podle všeho přeložené z anglických zdrojů, u některých článků je odkaz na stažení zdrojových kódů k danému tématu (a odkaz vede na DDJ)...

Software Developer zcela zjevně cílí na vývojáře velkých balíků, na velké developerské firmy, na Javu, C++/C# a .NET, a ačkoli třeba v prvním čísle věnoval několik stran informacím o RoR, je zřejmé, že webové aplikace budou spíš stát na okraji jeho zájmu a zaměření. Přesto co do obsahu je Software Developer pro mne tak půl na půl: Nějaké zajímavé a inspirující informace v něm najdu (a určitě víc než v Chipu či SwN), vedle nich však čtu o věcech, které jdou naprosto mimo mne (Java, automatizace MS Office 2007, ...)

 

O tom, jestli brát nebo nebrat, tedy musí u mne rozhodnout rozstřel. A ten je krutý:

Software Developer není na stáncích a je možné si jej pouze předplatit. Předplatné na jeden rok, tedy 6 čísel, spolu s bonusy (licence na Merak Mail Server 8, katalog IT dodavatelů a sleva na akce TT) je 842 Kč, bez bonusů, tedy pouhý časopis, vás předplatné vyjde na 499 Kč. To je, jestli dobře počítám, nějakých 83 Kč na číslo.

A 83 korun za 29 stran informací nedám, to opravdu ne...

(Pro srovnání – mateřský/sesterský Dr. Dobb's Journal vychází na nějakých 50 Kč za číslo)

Resumé: Pokud vám váš zaměstnavatel Software Developer předplatí, nebraňte se tomu, zajímavé věci v něm nepochybně najdete. Pokud je vaším denním chlebem vývoj v Javě či C++/C# a .NET, je to, myslím, vhodná náplň do kanceláře, která dokáže zamaskovat akutní odpor k práci sebevzděláváním. Pokud se ovšem zabýváte vývojem webových aplikací v "hračkách" jako PHP / Python / Ruby, pokud největší tým, v jakém jste programovali, jsou dva lidi nebo opensource komunita, pokud dostáváte osypky z vět jako "BTO je kategorie softwaru určená pro CIO k řešení jejich klíčových úkolů", tak určitě najdete pro své pětikilo rozumnější využití.

Dne 29.04.2007

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (@Teo - Mail ) 29.04.2007, 17:07:28 [X] [D]
Inu, to je další z ekonomických paradoxů: Čím nížší náklad, tím vyšší náklady a naopak. Neplatí absolutně, výjimkou je např. časopis VZP "Svět pojištěnce". Ten, ačkoliv je zatraceně drahej, dostanou klienti VZP (jakoby) zadarmo. A to dokonce i proti své vůli... no neber to! ;)

[2] (Irmiš - WWW) 29.04.2007, 18:08:32 [X] [D]
No abych byla upřímná, jsem na vážkách. Takový časopis by se mi líbil a určitě by se mi občas i hodil. Pracuji totiž v Javě. Škoda ale, že není na stánku, protože rovnou si to předplatit - na to je to fakt trochu drahý... I když teď na to koukám, mají tam na tom webu nějaké ukázkové číslo zdarma! Tak se taky podívám a uvidíme. Každopádně dík za obsáhlou recenzi a názor. Ani jsem netušila, že něco takového u nás existuje :)

[3] (Lokutus - WWW) 29.04.2007, 19:57:31 [X] [D]
To cílení na vývojáře velkých balíků je pochopitelné. Někdo ten časopis musí sponzorovat (IBM, Microsot, Sun) a od vývojářů webových aplikací taková aktivita těžko někdy vzejde.

[4] (D1ce - WWW) 30.04.2007, 10:19:29 [X] [D]
Docela mě překvapuje, že tento časopis je "jediný svého druhu". Teď už je mi jasné, proč jsem nikdy nic podobného ve stáncích nezahlédl a proč se to v blízké budoucnosti pravděpodobně nezmění. :)

Btw. Nevíte někdo prosím, jaké jsou alternativy, psané např. v anglickém jazyce, ohledně vývoje, které by vydavatel posílal v klasické tištěné podobě do ČR?

[5] (Arthur Dent [openID] - WWW) 30.04.2007, 10:50:27 [X] [D]
[4] Třeba v textu zmíněný Dr. Dobbs Journal

[6] (honza - WWW) 01.05.2007, 00:42:59 [X] [D]
Já jsem před několika lety viděl na Invexu časopis, který se cele věnoval PHP. Myslím, že to byl měsíčník, už nevím. Jeho obsah mi ale přišel tak rozpačitý, že jsem si ho nekoupil ani za těch 20(?)Kč, které stál... Třeba si někdo vzpomene, jak se jmenoval, kdo ho vydával a kolik čísel vlastně vyšlo, já si to už nevybavuju...

[7] (scara - Mail ) 21.05.2007, 18:51:04 [X] [D]
Zdravim, prave dneska jsem si predplatil SD ... ale zjistil jsem si alespon nejake informace ;). Od kvetna zacal SD vychazet jako mesicnik a vzal jsem si to ekonomicke predplatne, ktere je za 499,- i s DPH a to za 11 cisel (s tim, ze prazdninove je asi 2x takove - tohle jsem presne nepochopil = tedy je to asi celkem 12 cisel/rok) a i kdyz je to bez tech bonusu (co si budeme rikat, vetsine lidi jsou stejne k nicemu), tak to vychazi docela rozumne na 499/12 = 41,50 a to uz se da ...

[8] (Kebule - Mail ) 13.11.2008, 08:23:37 [X] [D]
Takze mimochodem, vcera jsem byl v sidle spolecnosti, jelikoz mi jiz 2 cisla nedosly a zjistil jsem, ze spolecnost Thomas Taylor je v konkurzu, takze se tech 2 cisel a jednoho budouciho asi jiz nedockam. Spolecnost nema ani tolik slusnosti,aby napsala na sve www, ze zanikla a nadale se tvari, jako ze se nic nedeje.