Výlet

Tip na ne-zcela-běžný výlet po Praze

Sliboval jsem manželce už delší dobu, že si uděláme výlet do Prahy. Ne nákupní, ne pracovní, opravdu jen "výletový". A znáte snad lepší termín než druhého května?

Psa jsme nechali doma a vyrazili jsme, jak jsem to nazval, "provětrat GPS navigaci". Náš první cíl byl tady. Ten název "Půjčovna lodiček" je matoucí, to uznávám. Představoval jsem si pramičku, vesla... Ale ony ty lodičky mají vzadu motor, takže to nebylo tak hrozné, jak by se z popisu "projížďka po Vltavě na lodičce" mohlo zdát. Fyzická námaha minimální a po krátkém zacvičení a instruktáži ("Nekřížit nikomu cestu, nejezdit moc ke břehu, bacha na veslaře, kdyby něco volej") jsem seděl v loďce a objel jsem si první zkušební okruh.

No, po pravdě – je to ještě jednodušší než motorka nebo kůň. Prostě jen přidáte plyn a jede to. Páku doleva, lodička jede doprava, páka doprava, lodička doleva, nic na tom není.

A protože dřevěné uhlí na grilu nechtělo chytit, tak jsme se jeli nejdřív projet... Od jezu k jezu je to bratru osm kilometrů, takže nějakých 16 kiláčků po Vltavě, mezi závodištěm v Chuchli na jedné straně a Mánesem na straně druhé. Pěkná projížďka, já řídil, manželka fotila a kochala se...

Bylo čím. Například jsem netušil, že v Praze na Vltavě můžu vidět kormorána. Živého. Vyšehrad z vody je taky hezký, stejně tak třeba vodárna v Podolí. A když se za Císařskou loukou ukáže panorama Hradu, je to moc pěkný pohled. Inu, příjemná projížďka, tak na hodinku a půl. Je fajn na nějakém hezkém místě ubrat plyn, nechat se houpat vlnkama, kochat se výhledem na okolí Vltavy a užívat si ticho...

Měli jsme štěstí i na počasí. Ačkoli lehce foukal vítr, tak nebe bylo bez mraků a celou dobu svítilo sluníčko, což jsme poznali doslova na vlastní kůži. :) Jestli si budete chtít projížďku na lodičce vyzkoušet taky, tak se před tím namažte, ať si nespálíte celý ksicht jako já.

Kdybyste se chtěli podívat na další fotky, tak prosím – jsou v galerii. Dokonce i jako slideshow, stačí jen kliknout a kochat se...

Po úžasném grilovaném špízu nás čekalo ještě setkání s jednou bloggerskou star. Na ní mne překvapilo, jak je – v kontrastu se svou slávou ve světě internetu – naprosto nevýrazná. (Pokud jste tuto narážku nepochopili, je to v pořádku, to je takový interní vtípek pro chlapce z Britské asociace pilotů.) (Pokud jste nepochopili narážku na britské piloty, tak je to taky v pořádku, holt ne každému je dáno...)

Nakonec se výlet podařil a byl to velmi příjemně strávený den.

Ještě jednou díky, Jardo! (však on už bude vědět!)

Jo a nezbytné PS: Od baráku k lodičkám za pouhou hodinu a půl – přes Písek a po Strakonické. Silnice volná a klidná. Koukám že všechno je lepší než běsná E55...

Dne 4.05.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Lokutus - WWW) 04.05.2007, 13:48:56 [X] [D]
Není nic lepšího, než si přečíst nadšený blogspot o výletu do/po Prahy/Praze. Praha je tak odporné místo, že takovéto zápisky průměrnému obyvateli této díry zvednou náladu, neboť pochopí, že jeho pohled je po tolika letech tak trochu subjektivní.
Takže dík.

Pokud někdo tento komentář nechápe, nevadí. Ne každému je dáno. :-)

[2] (Honzie - Mail ) 04.05.2007, 13:53:21 [X] [D]
Úplně cítím tu atmosféru, tu pohodu.
Chvíli jsem přemýšlel, co že jste to nechali doma? PSA? Nějaká obdoba PDA? Ale došlo mi to :-)

[3] (dond ) 04.05.2007, 14:03:57 [X] [D]
Jo, stejně jako Lokutus děkuju, opravdu to člověku občas leze na palici; v poslední době mi trochu pomáhá bruslení z Braníka do Komořan a projížďky na kole kolem Hostivařské přehrady...

A ještě dodám, že pokud se věc podaří, mělo by být možné si v budoucnu v Yacht clubu v loděnici pod Vyšehradem začít půjčovat i prkna a trochu oživit pražský windsurfing. :-)

[4] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.05.2007, 14:05:30 [X] [D]
[1] Nic si z toho nedělej. V Praze máš i po letech furt spoustu míst, kterých si najednou všimneš. Stačí se jen podívat z jiného úhlu, minout turisty, bezdomovce a zmrdy, a pak vidíš věci skryté... ;)

Ale jinak máš pravdu a připomíná to ten Jiránkův vtip, na kterém je mimozemšťan v létajícím talíři a povídá chlapíkovi: "Pro vás je to sci-fi, ale my v tom musíme lítat do práce..." :)

[5] (Kráťa - Mail ) 04.05.2007, 14:18:27 [X] [D]
Podle těch fotek ten výlet musel být bezvadný. Jen mě tak napadlo: Co hluk z komunikací na nábřežích? Nerušil příliš?
Ale asi si mohu odpovědět sám: On to asi přehlušil zvuk vlastního motoru ...

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.05.2007, 14:24:21 [X] [D]
[5] Ulice na nábřežích jsou výš, takže slyšet nejsou. A vlastní motor stačí stáhnout na minimum, on si pak dělá takové tiché "blem - blem - blem" a to člověk slyší ptáky a vodu a vůbec... ;)

[7] (White Dog - WWW) 04.05.2007, 14:41:18 [X] [D]
Předminulý týden jsem se bavil s jedním Budějčákem, že ve všední den, v nějakou obvyklu hodinu (ne v noci) je nejrychlejší cesta z Prahy do Budějc a nebo obráceně jednoznačně a bez diskuse přes Písek a po Strakonické. Tak jsem vlastně rád, že mi to potvrzuješ, páč zejtra přes Budějce jedu a v neděli z5.

[8] (myopenid.com/johnny.machinegun ) 04.05.2007, 14:51:34 [X] [D]
Přijeď do Pardubic, svezu tě parníkem Arnošt!

[9] (pixy ) 04.05.2007, 15:23:53 [X] [D]
Vřele doporučuju všem si jednou za čas udělat ÚPLNĚ volný den, přemiklikovat se na turistu a vypravit se do města, kde žijete, kam denně chodíte do práce, jako obyčejný turista. Jít lehárko krokem, zvednout bradu a koukat do rovin, kam normálně vaše oči ani nezabrousí. Nechat se rozmazlit všemi turistickými lákadly, nad kterými běžně jen opovržlivě obracíte oči v sloup. Nechat se svézt kočárem po Staromáku, projet se parníkem do Troji, sednout si na oběd mezi Holanďany ke Flekům. Užít si to město jako řadový, kochající se turista. Já to občas dělám a je to supr zážitek, ačkoli z "provozního" hlediska znám tu Prahu (či Brno, Kladno, Mariánky) dávno jako svoje boty...

Vsadím se, že 90 % Pražáků by třeba nepoznalo jediný dům z Královské cesty vyfocený od prvního patra nahoru ;)

[10] (Lokutus - WWW) 04.05.2007, 16:07:48 [X] [D]
[9] Řadu let jsem dělal na staromáku a centrum mám solidně prolezlé (včetně Malé strany). A co z duše nechápu, jak někdo může kupříkladu nadšeně koukat na orloj, nebo být unešený z cesty v kočáru po narvaném náměstí. :-)
Ze zvuku orloje mi po těch letech naskakuje kopřivka.

Ale když se nad tím hluboce zamyslím, kouknu se na nějaký starší film, jako "Hodíme se k sobě, miláčku", tak musím konstatovat, že bych si ty atrakce možná i užil. Ovšem kdyby to v tom centru vypadalo, jako v sedmdesátých letech. Scéna, kdy Brodský s Brejchovou kráčí po Staroměstském náměstí kde není jediná pivní zahrádka, jediný černoch v debilním mozartovském mundůru s letákama a kde se kromě těch dvou prochází maximálně dalších dvacet lidí, mě láká pořád znovu a znovu, jako můru lampa.

[4] Je to tak, vadí mi lidi. Nedávno jsme se ženou byli na procházce historickým centrem Prahy. Prošli jsme se po Karlovojc mostě a řekli jsme si, že už nikdy více. Spíše než prohlídku panorama Hradčan, nebo soch jsme si užili solidní loktovku. Na druhé straně jsem byl tak nasr..., že jsme se sebrali a jeli domů.
Takže ty turisty jen tak minout nejde.

[11] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.05.2007, 16:42:33 [X] [D]
Ano, právě proto jsem nebyl na Hradě ani na KMostě asi patnáct let. Na druhou stranu jsem si prošel třeba staré město v noci. Byl podzim, v ulicích mlha, byly asi tři hodiny a já šel okolo židovského hřbitova a synagógy (nebyl tam jediný prodavač s tričkama "Franz Kafka Prague"!), na František a po nábřeží zpátky, na Klárov a na Kampu, nikde nikdo, jen oranžové světlo sodíkových výbojek dotvářelo neskutečnou atmosféru, ve které spolu mluví domy a stromy. To je "moje Praha"... ;) Ale jít odpoledne po Staromáku nemá opravdu vejšku.

Zkuste to někdy v tu dobu. Nebo ještě pozdějc, kolem páté. To je pozdě na opilce a brzo na turisty. :)

PS: Četls ten úžasnej článek v Reflexu o Františku?

[12] (#13 - Mail - WWW) 04.05.2007, 16:42:29 [X] [D]
[11] Ne vždycky je Karlovo most tak přeplněnej. Ale je pravda, že když je špička, tak je to děs, to je pravda.

[13] (pixy ) 04.05.2007, 17:11:04 [X] [D]
No ani mi nemluvte. Když jsem tolik let chodil do školy přesně semhle: http://www.mapy.cz/?query=malostranské%20náměstí&portWidth=985&portHeight=776&zoom=5&mapType=base&centerX=135549861&centerY=134989697#centerX=133034512@centerY=135955056@typ=base@zoom=16@vizType=none@vizIds=none - a na konci 80. let takhle na podzim v sedm ráno (nebo navečer), když padl opar a pára už šla od pusy, člověk na Karlově mostě nemusel potkat ani živáčka... To je pro mě vrchol pražské nostalgie, jak jdu pěšky do školy z Hradu opuštěnou Nerudovkou, nebo ještě líp, tramvají na nábřeží k fildě, pěšky přes ten prázdný mlžný most a v Mostecký v tom úžasným mléčným bufetu v pasáži kina U hradeb posnídat chleba se smaženkou a kakao...

[14] (pixy ) 04.05.2007, 17:12:41 [X] [D]
aha, zpracování URL trochu vázne... zkusím takhle: URL, zda to projde lépe?

[15] (pixy ) 04.05.2007, 17:13:15 [X] [D]
neprojde... :(

[16] (Lokutus - WWW) 04.05.2007, 17:27:22 [X] [D]
[12] V noci to vypadá jinak, to ano. Ale zase jenom někde. Okolo toho staromáku a václaváku je to v podstatě stejné, jen se tam sejde trochu jiná sorta lidí. Je to sice už pár let, co jsem tam chodil okolo druhé ráno z práce, ale počítám, že se to nezměnilo.

Aby nebyla mýlka, já mám Prahu rád. Tu starou Prahu (a bez turistů). Ale v tom je další problém. Málokde se najde místo, které by nebylo postižené buď moderní zástavbou, moderními prvky, mixem historické zástavby a komunistické účelovosti, anebo vandalstvím v podobě posprejovaných, nebo poničených částí domu. Ať jdu kam jdu, tyto věci na mě přímo "řvou", byť jsou jakkoliv minoritní. Drobný tag na průčelí historického domu mi kazí celkový dojem. Pak jdu a říkám si jak by to bylo hezké, kdyby tady nebylo tohle, támhleto a kdyby tuto někdo opravil... No a stupňují se mi frustrace a tak si to neužiju.

Například miluji pražský hrad. Strašně rád se procházím pod svatovítskou katedrálou a masochisticky, jako mraveneček vzhlížím k těm vysokým věžím, sleduji každý drobný záhyb na těle té stavby, koukám chrličům do očí a nutím je sklopit zrak, pokunu svému jmenovci, uctivě obejdu morový sloup, nebo zajdu do Zlaté uličky a představuji si, jak se lidem žilo v těch prťavých domečcích. Jenže pak si všimnu těch moderních reflektorů, zabudovaných do dlažby, které nemají jiný účel, než osvětlovat v noci hrad kvůli turistům a mám zas po náladě.

Ten článek v Reflexu jsem nečetl. Dá se najít na webu?

[17] (pankreas - WWW) 04.05.2007, 17:28:08 [X] [D]
Karluv most kolem paty rano je nadhera. Z Vltavy se zvedaji mracna mlhy a do toho sviti slunce; uplne prazdny most jen tise zlatne v mekkym svetle... Nebo v zime; kdyz na cerstvem prasanu neni ani slapota...

BTW, skocte si taky nekdy treba do Vrsovic, zajit na Sedmidomky a Slatiny... Nebo do starych Kosir... Nebo na Reitknechtku... Nebo do Dolni Bubence a Podbaby... Krasa! Nechapu, jak nekdo muze stokrat chodit tou samou cestou a mijet ruzny odbocny stezicky, kdyz prece tolik lakaji. A vzdycky nekam vedou!

Ja mam Prahu moc rad. A rad chodim pesky.

[18] (Lokutus - WWW) 04.05.2007, 17:34:37 [X] [D]
[14] Karlův most bez živáčka jsem naposledy zažil před pár lety při natáčení filmu Mission Impossible, když ho vylidnili. S tou umělou filmovou mlhou by se mi skoro i vrátila ta nostalgie, kdyby tak nesmrděla a kdyby Tom Cruise při žvýkání své olbřímí žvýkačky tak příšerně nemlaskal.

[19] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.05.2007, 19:11:25 [X] [D]
[16] Článek je tady: http://www.reflex.cz/Clanek21338.html Ale chyběj tomu ty úžasný fotky.

[20] (openid.cz/ash721 - Mail - WWW) 04.05.2007, 19:46:04 [X] [D]
Arthure, Musím poděkovat. Nejenže právě piji šampaňské, které jste přivezli ;), ale navíc přinášíš takový pěkný report. Děkuju!

dond: Prkna? To by mě zajímalo! A nechystají se placehtnice? Marně sháním možnost půjčit si na odpoledne plachetnici typu Laser. Onehdá jsem viděl holčinu jak na tom pod Vyšehradem doslova letí, a s motorovým člunem jsem ji nemoh dojet! Výborná loď. Bohužel pouze olympijská třída, a u nás se téměř nejezdí :(.




[21] (lukyn.v - WWW) 04.05.2007, 20:08:12 [X] [D]
Jak jsem si tak přečetl všechny ty komentáře tady, musím souhlasit s tím, že procházet se Prahou v době východu slunce (samozřejmě v létě) je neskutečný zážitek. Jako rodilý Pražák a milovník tohoto města jsem si již párkrát přivstal a vyrazil na procházku při rozednívání. Nikde ani noha, uřvaný Němec, ožralý Dán ani Ital s brýlemi přidělanými napevno. Úžasná atmosféra a klid.

Zrovna tak musím soulasit s pankreasem [17]. V Praze se daj najít krásná místa nejen v centru. Třeba si udělat trasu kolem pražských usedlostí v okolí Košíř, Smíchova, Dejvic, je taky zážitek.

A dokonce se dá najít pár míst v historickém centru i v turistické špičce bez jediného živáčka i v pravé poledne. Já vím o jednom, které používám místo zámeckých schodů, když stoupám ke hradu. Místo se nazývá "Na Opyši".

http://galerie.blatouch.net/index.php?showimage=8

[22] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.05.2007, 20:13:04 [X] [D]
Ponaopyši! :)

[23] (lukyn.v - WWW) 04.05.2007, 20:49:21 [X] [D]
[22] Cože? :) Prosím vysvětlit význam tohoto krásného slova!

[24] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.05.2007, 20:57:26 [X] [D]
Werich + Horníček:

H: Dejme tomu, že jdete. A teď jdete takovým vopuštěným, liduprázdným místem, tak k deváté večer.
W: Po Opyši.
H: Jo, to je nejlíp.
W: To je na Klárově.
H: Já vím. Na Opyši.
W: Já jdu po Na Opyši, poněvadž se to jmenuje Na Opyši. Tak jdu po Na Opyši.
H: Jdete po Na Opyši, a nikde nikdo.
W: Po Na Opyši když jdu, tak nikde nikdo.
H: Naopyšané spějí už většinou. Naopyšanky taky.
W: To se píše s tvrdým i. Opyš!
H: Já vím, to není jako opiš.
W: Ne. (Někdo se mu zdá)
H: Možná, že chléb, sýr a listonoš. Proto se nesmál.... Jo, kde jsme?
W: Na Opyši.
H: A nikde nikdo. A vy jdete po Na Opyši... a najednou, teď pozor, jo? ...vidíte to? .... najednou někdo od někud se na vás vyřítí a zařve: "Smrď, nebo střelím"
W: Tak tohle se mě stát, tak to udělám!

[25] (Kyklop ) 04.05.2007, 21:45:52 [X] [D]
Díky za pěkné povídání a parádní tip - ty lodičky určitě zkusíme...

[26] (lukyn.v - WWW) 04.05.2007, 21:47:39 [X] [D]
Hezký. :) To jsem neznal. Děkuji za vyčerpávající výklad! :)

[27] (lukyn.v - WWW) 04.05.2007, 21:52:07 [X] [D]
Kyklop se mi do toho připletl, tudíž podotýkám pro nově příchozí, že koment č. 26 se vztahuje k [24]. Sorry.

[28] (Arthur Dent [openID] - WWW) 04.05.2007, 22:01:04 [X] [D]
[25] Pro tebe tu mám i další tipy... Ale to až zítra či pozítří. Nápověda: "Čtyři Stanko a pes!"

[29] (Roj - WWW) 04.05.2007, 23:33:30 [X] [D]
To s tim Piskems proflakovat nemusel.. :-)

[30] (flappy [openID] - WWW) 05.05.2007, 00:35:24 [X] [D]
Pěkné fotky, ale ta Picasa má jednu velkou mrzutost, a to že tam nejsou jako běžné odkazy a nemůžu si je tudíž odhazovat kolečkem do dalších panelů :-(

[31] (Kyklop ) 05.05.2007, 01:10:08 [X] [D]
Arthure, myslím, že mi často dost věcí nedochází, ale tuhle nápovědu jsem naštěstí (snad) pochopil - a cítím se se obrovsky :-))

[32] (Víťa ) 05.05.2007, 01:43:45 [X] [D]
Díky za tip, lodičky mám rád...

Lukyne, moc hezké fotky na Blatouchu...