Všechno je nám blízké

A co třeba přelom 80. a 90. let? Kyklope , tohle je zase primárně pro tebe, takže připouštím, že náhodný čtenář nepochopí ani zbla!

Začneme rovnou a zostra:

To video, které běží ve chvílích, když zrovna nehovoří umělci z Prahy, je onen legendární záznam z koncertu Kokrmentu a Svatého Vincenta 17. listopadu 1988 v lomu v Přední Kopanině. Ano, z toho, o němž Vincent později tvrdil, že na něm vyvolával Satana a požádal ho, aby zničil bolševiky. A ono do roka a do dne, ejhle...!

Kokrment byla vůbec prazvláštní kapela. Slyšel jsem ji poprvé někdy v roce 94, když už neexistovala, z nějakého pásku od Franty Pecky, takto saxofonisty Kokrmentu (to je ten, co se na konci toho dokumentu objeví s tím ukrutným hárem na hlavě). Pamatuju si z jeho vyprávění nějakou historku o koncertu v Brně, kdy Milan Větrovec, bubeník a vůdčí postava Kokrmentu, prohlásil, že on je umělec, nic špatného nedělá a o politice nezpívá, takže ho nemůžou zatknout... Bohužel to prohlásil ve chvíli, kdy byl klub obklíčen policajty, kteří dostali echo, že vystoupí i Hrdinové Nové Fronty, takže Větrovcův, jistě logický, argument zůstal oslyšen.

Poznal jsem i basáka Kokrmentu, Luďka Frankeho. Od té doby pečlivě zvažuji, než o někom prohlásím, že je mlčenlivý, protože Luděk Franke, to je etalon mlčenlivosti. Zlí jazykové (ale proč to neříct: Pecka) tvrdí, že Luděk s Kokrmentem rok zkoušel a na každé zkoušce řekl jen dvě slova: "Ahoj" při příchodu a "Ahoj" při odchodu...

A kde je Kokrment, tam jsou Stankové a opodál se motá i Amrit, takže druhý ostrý dokument:

K Majklovu strýčku se opravdu nedá nic dodat, snad jen to, že kdo nezažil Amrita, neví co je rockový zpěvák!

Když už jsem vzpomněl toho Frantu, tak je potřeba dodat, že Frantovou nejoblíbenější kapelou byly Swans:

S Frantovou kapelou, Lucidum Intervalla, jsem nějaký čas hrál. Když se mne lidé ptají "A jakou muziku Lucidum hrálo?", těžko můžu odpovědět. Snad jen – nějakou takovouhle:



Ten, kdo sledoval předchozí videa pozorně, už určitě zjistil, co mají zmiňovaní lidé společného...

Nejsou normální!

A v takovém případě nelze článek zakončit jinak než touto partou naprosto nenormálních muzikantů s jejich prapodivnými videoklipy:

 




 

Příště si dáme něco rockovějšího, slibuju :)

Dne 6.05.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Kyklop ) 07.05.2007, 04:56:55 [X] [D]
Děkuji pěkně - parádní sonda do minulosti, která člověka ovlivňuje svým způsobem do časů dnešních...
Ty první videa jsou výborné materiály. Atmosféra.

Díky tomuto příspěvku jsem vyndal starý Vokna a začetl se do starých článků - Czech Core, kde je zmínka o Kokrmentu, Svatým Vincentovi a Majklovu Strýčku (Vokno 20). Ve Voknu 22 je samostatný článek "Starej strejda má rád mladý maso", jehož součástí je rozhovor s touhle partičkou. Šílená kalba. Turné - z dojednaných sedmi koncertů se uskutečnily jen dva...

"Bylo jich pět a rozhodli se, že natočí desku. Znali naše závislé, nezávislé i odvislé gramofonové firmy a nechtěli s nimi mít nic společného. Jejich původní agentura (10:15 Promotion) jim přislíbila pomoc a sehnala člověka, u kterého měli desku natočit-. Když se zjistilo, že to není nikdo jiný než Pepa Přib z Monitoru, kapela odmítla. Pepík horoval, vyhrožoval, nadával a posléze byl poslán do prdele. Čtyři rockeři a kámoš, který vede jejich nynější agenturu, se rozhodli, že vydají desku vlastním nákladem."

Při courání v čase jsem narazil na další partičku z té doby, která hrála neskutečnej prasopal - Skimmed. Určitě znáš.
http://www.strilek.net/skimmed_cestou_mezi_hroby.mp3
http://www.strilek.net/skimmed_posedlost.mp3


Ten rozhovor s Girou vůbec neznám, takže díky za "osvětu".
Druhé video Swans - New Mind z Lp Children Of God = skvělá skladba z výborného Lp, na kterém se střídá brutalita s něhou. Vrchol tehdejších Swans. I když je to stará věc, tak minulý rok jsem si toto Lp koupil.

K The Residents není co dodat... :-)

Tak se měj fajn a ještě jednou díky.

[2] (pixy ) 07.05.2007, 19:12:05 [X] [D]
Díky za osvětu a konečně jednoznačné potvrzení, že tohle opravdu není můj šálek čaje. Dík.

[3] (Arthur Dent [openID] - WWW) 07.05.2007, 19:24:56 [X] [D]
[2] Dočkáš se, najdu zase nějaké perličky na dně socialistického popu :)

[4] (pixy ) 07.05.2007, 19:37:52 [X] [D]
Zvíře.

[5] (Akira ) 10.07.2007, 16:13:48 [X] [D]
vau, Lucidum Intervalla jsem kdysi měl na magnetofonové kazetě a Majkáči to je prostě klasika, některý jejich texty si pamatuji dodnes: "na Hlaváku, je aspoň trochu teplo, kámoši, tě pozvou i an pivo...", "pojď se mnou do křoví, mně se nemusíš bát, jak že se to jmenuješ Anička, pěkný jméno..." či "Eržika je hezká holka, tu už to vůbec nebolí..."

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 10.07.2007, 16:17:43 [X] [D]
[5] Eržika je bystrá holka, tu už to dávno nebolí...

[7] (Franta Pecka - Mail ) 16.02.2008, 15:10:49 [X] [D]
hmmm to vypada dobre..chci dat do kupy novou formaci lucidum intervalla ale zkouset se bude tady v Irsku
jde do toho nekdo?Franta Pecka