Při pondělku

Sloupek, záhady a výzva.

Ve svém sloupku tentokrát píšu o službě MojiZnámí (viz třeba Laco nebo Čertoděj ) a shrnul jsem v něm jednu ze záhad Webu 2.0: Potřebuju online nástroj na to, abych si poznamenal, s kým se znám? A potřebuju si své známé nějak třídit či vizualizovat?

Krom toho je v dnešním Digiwebu i zajímavý článek Bloggeři a digitální les prostřednosti. S tím souvisí i nejzajímavější pojednání o Webu 2.0, jaké jsem v poslední době četl, totiž AdaMM-ova diplomka. AdaMM perfektně shrnul Web2.0 v teorii i praxi a dlužno dodat, že jeho pohled se velmi významně podobá mému.

Další záhada se mi naskytla o víkendu v diskusi s jedním aktivistou. Je samo sebou, že bojuje proti nadnárodním korporacím, jaderné energetice a podobným děsným věcem a horuje za právo na sebeurčení jihoarménského lidu... Navíc je velkým zastáncem kulturní diverzity (jako rozdílnosti kultur), která prý obohacuje svět. Nemáme podle něj právo hodnotit cizí kultury našimi kulturními zvyklostmi.

Což o to, v tom s ním souhlasím. Ale záhadou mi je, že tentáž člověk velmi intenzivně protestoval proti tomu, že na Dálném východě jedí psy. Zdá se mi podivné na jednu stranu kritizovat pojídání psů a na stranu druhou zastávat právo kultur na svébytné zvyky.

Dovolte malé sci-fi: V amazonském pralese byl objeven kmen Kuwačů. Naprosto přírodních domorodců s vlastní kulturou a originálními zvyky. Mnohé univerzity uspořádaly výpravy svých etnologů, aby byli Kuwačové řádně prozkoumáni. Poté vytáhli do boje multikulturní aktivisté a halasně bránili právo Kuwačů na klid a vlastní svébytnou kulturu.

Etnologové přivezli z Amazonie spoustu zajímavých informací o Kuwačích, mimo jiné třeba to, že mají ve zvyku každoročně první dítě, které se narodí po zimním slunovratu, rituálně obětovat a sníst. Navíc každý dospělý muž, který je menší než posvátný kámen Kxwahne, je pro Kuwače hospodářským zvířetem na úrovni, řekněme, muly. Takže vytáhli do boje aktivisté za lidská práva.

Obě skupiny aktivistů se následně střetly na koncertu Live AID a vzájemně se vyhubily.

(Bohužel, to je pouhé sci-fi. Ve skutečnosti se obě skupiny potkaly na protestní akci proti globalizaci a dohodly se na bojkotu Shellu.)

A na závěr výzva pro čtenáře: Už se profláklo, že si uměle zvyšuju návštěvnost svého modrého hnízda. Já bezcharakterní šupák! Tak šup, šup, nastavte si jako svou homepage odkaz na moje počítadlo, ať je to umělé zvýšení aspoň pořádné!

 

Dne 11.06.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (@Teo - WWW) 11.06.2007, 13:43:52 [X] [D]
Intelektuální kleptománie, vedoucí k nadměrnému obohacování, by měla být trestným činem!

[2] (Peyraq - Mail - WWW) 11.06.2007, 18:14:20 [X] [D]
Ano! To je přesně ono! Aktivismus za každou cenu, za cenu pravdy (nebo spíš lži?), cti a nebohých psů... Malé scifi se náhle stává velkým vhledem do reality. Díky.

[3] (Lokutus - WWW) 11.06.2007, 23:40:59 [X] [D]
Tak jsem ti zkusil uměle zvýšit návštěvnost. Aktualizoval jsem ten odkaz na počitadlo asi třicetkrát a najednou se mi zakousl prohlížeč. Alespoň bys tu mou snahu nemusel bojkotovat. :-(

[4] (kahi - WWW) 12.06.2007, 01:30:19 [X] [D]
Pane Malý, jak to děláte, že se z neděle na pondělí vyspíte takle nanicovatě? Jinak to s tou zubní vrtačkou je pěkný, konečně chápu, odkud se vzal ten tajemný alias "Dent". Ještě tak vypátrat původ toho Arthura...

[5] (Arthur Dent [openID] - WWW) 12.06.2007, 07:58:46 [X] [D]
[4] To je z toho nedělního večerního televizního programu určitě! (Ale ne, vážně - s panem H. jsme si to vyříkali a vysvětlil jsem mu, že proti němu nic nemám...)

[6] (Roman - Mail - WWW) 12.06.2007, 22:42:52 [X] [D]
Pisat diplomovku o web 2.0 (ale fuj) ... hmmm.. to sa niekto vedel narodit do spravnej doby ;-)