Problémy přechodu

Co bylo dřív, vejce nebo slepice? – Dřív? Dřív bylo všechno!

"Tak co, pochopils ten novej program?"

"Jo, jasně..."

"Nějaký problémy?"

"Ne, rozumím tomu... Jen -"

"Jen co?"

"No já jen že dřív ten program měl ty tabulky jinak."

"Nojo, tohle je jinej program. Ale vyznáš se v tom, ne?"

"Jo, to jo, jasně, s tím problém není..."

"A s něčím problém je?"

"Ne, ne, není, jen – dřív jsem to dělal jinak."

"Jasně. Tohle je jinej operační systém, jinej program, tak proto. Teď to budeš holt dělat takhle!"

"Nojo, ale dřív jsem to dělal jinak!" 

Dne 13.06.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Yxen [openID] - WWW) 13.06.2007, 17:52:30 [X] [D]
Ó ano...

[2] (Věroš - WWW) 13.06.2007, 18:25:57 [X] [D]
"Víte, dřív tam vyskakovala ta chybová hláška, kterou jsme museli odkliknout. Teď jste to opravil, ale nemohl byste nám tam tu chybovou hlášku zase vrátit? My jsme si na ni zvykli."

[3] (Petr Tichý ) 13.06.2007, 21:15:32 [X] [D]
[2] Počkejte, to není z reálu, ne? To by byl totiž opravdu extrém :o)

[4] (Lokutus - WWW) 13.06.2007, 23:55:16 [X] [D]
Jsem si říkal, kdože je v přechodu... :-)

Největší trable jsou s přechodem v programech, ve kterých se uživatelé horkotěžko vyškolili na jednu verzi, naučili se nazpaměť, kde je jaký čudlík a co to dělá a oni jim to najednou změnili. Tragédie. MS Office 2003 na OpenOffice, nebo nedej bože na MS Office 2007. Veškěrá školení přicházejí vniveč, protože jak ti lidé nemají tu svou položku v menu tam, kde byla v předchozí verzi, jsou totálně v řiti a volají každou chvíli technickou podporu.

[5] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 00:02:56 [X] [D]
[4] Říkal jsem jim: "Vy u té práce nepřemýšlíte, vy jen mechanicky mačkáte čudlíky!" A když se odvážili protestovat, odpovídal jsem: "Když dáte myši jídlo do třetí misky, naučí se chodit do třetí misky. Když ho pak dáte do druhé, stejně půjde k té třetí, bude ho tam hledat a bude zmatená. Lidoop se podívá kde to jídlo je a tam hrábne. Lidoop hledá jídlo, ne TŘETÍ MISKU. Proč vy nehledáte obrázek tiskárny s nápisem TISK, ale TŘETÍ TLAČÍTKO?"

Ale mám dojem, že jsem myším křivdil.

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 00:16:57 [X] [D]
[4] Ostatně soudím, že je pomalu načase říct, že práce s počítačem vyžaduje určitý druh myšlení. Jako řízení auta vyžaduje prostorové vidění a koordinaci oko-ruka, tak řízení počítače vyžaduje alespoň trošku abstraktního myšlení. A když ho někdo nemá, tak by s počítačem pracovat neměl. Já třeba nepracuju jako kreslíř, protože nemám grafický cit. A po pravdě mě ani nenapadne říkat, že za mou neschopnost může ten, kdo navrhoval tužku...

Nechť tedy s počítači pracují jen ti, kdo na to mají - a minimálně tím ušetříme spoustu energie plkalům, co se v podobných diskusích objeví a argumentují tím, že by měli vývojáři brát ohled na uživatele, kteří "nemají ten způsob uvažování". Sakra, ať Kohinorka bere ohled na nás, co neumíme kreslit, a udělá konečně kreslící nářadí, s nímž budeme moci pořádně kreslit! :)

PS: Pane Shakespeare, blankvers, jo, dobrý, ale víte, ty vaše hry budou sledovat i normální lidi, co nemaj to básnický myšlení. Měl byste na to při psaní myslet a používat jednoduchá slova... ;)

[7] (wake ) 14.06.2007, 07:54:13 [X] [D]
[5], [6] Zajimave je, ze kdyz jde skutecne o "jidlo", tedy napr. jednu z cool Web2.71828 aplikaci (YouTube, Picassa, Gmail, ...), nikdo problemy s miskama nema. To jenom aplikace pouzivane k tzv. "praci" jsou stizeny uzivatelskou stupiditou. Nevim kdo to rekl, ale: "Mozek je uzasny nastroj. Zacne pracovat hned po probuzeni, a neprestane, dokud nedorazite do kancelare."

[8] (Lokutus - WWW) 14.06.2007, 08:04:50 [X] [D]
[6] Snad se to časem srovná. Ale někdy je to fakt peklo. Dokonce jsem zažil neuvěřitelně striktní postoj, kdy budoucí uživatelka mé aplikace chtěla přesně to a to (totální prkotina) a když jsem jí řekl, že to na téhle platformě takhle nejde, prohlásila, že ona se přeci nebude přizpůsobovat nějakému programu. Program se musí za všech okolností přizpůsobit jí. Na to jsem jí řekl, že si tedy vybrali špatnou platformu a tím pádem i dodavatelskou firmu. Ať si tedy vyberou firmu, která jim to naprogramuje v céčku za pětinásobek, ale pak bude mít své čudlíky a políčka přesně tak, jak chce ona.

[7] No jo, taky mi přijde divný, že každou novou verzi ICQ zvládnou uživatelé raz dva a s položkou v menu, která se přesunula jinam v jejich pracovní aplikaci, mají nepřekonatelný problém.

[9] (Honzie - Mail ) 14.06.2007, 08:24:10 [X] [D]
Teď trochu opačný pohled: dva roky pracujete osm hodin denně u počítače (jako uživatel). A najednou se po víkendu vrátíte do práce a máte nový počítač. Samozřejmě že nadávám, protože si dost věcí musím znovu upravit tak jak to bylo předtím - např. "pitomou" tapetu na plochu, ale taky spoustu drobností, které jsem si za ty dva roky upravil. Některé programy mají teď menší písmo (proč?) a náš ajťák nestíhá ... Nadávám takhle asi měsíc a pak si zvyknu (musím).

[10] (mike ) 14.06.2007, 08:51:04 [X] [D]
[9] Pridam se. Pouzivam pres 15 let programatorsky editor. Prochazejici vyvojem a umoznujici si ho uzpusobit k obrazu svemu. Za ty roky jsem si do nej krome hromady kodu vyrobil taky vlastni klavesici; pres 50 hotkeys, ktere pouzivam skoro denne. Intuitivne, prsty "mysli samy" a provedou akci v okamziku, kdy na ni pomyslim.

Shodou okolnosti jsem ted nucen pracovat 3 tydny na laptopu. Ktery nema numerickou klavesnici, kde mam namapovano nekolik casto pouzivanych hotkeys. Zezacatku naproste peklo, nebyl jsem bez nich schopen efektivne pracovat. Premapoval jsem je jinam, ale porad to neni ono. Prsty se zasekavaji a obcas sahnou vedle.

Nejde o to, ze bych nebyl schopen premyslet. Premyslim nad tim, co vytvarim a ne nad tim, jak svuj pracovni nastroj ovladat. To funguje a musi fungovat automaticky. Jinymi slovy, zmeny jsou nezadouci. Jisteze se vsechno da najit nekde v menu, ale to je neefektivni. Mys pri praci temer nepouzivam.

Uzivatel ma pravo chtit presne to a to ([8]) a chtit, aby se program prizpusobil jemu a ne naopak. Programator ma zase pravo za to dostat zaplaceno.

Uznavam, ze muj postoj je trochu extremni. Mam vyhodu v tom, ze si sve prostredi dokazu uzpusobit sam. A taky to delam :)

[11] (kixx - Mail ) 14.06.2007, 09:19:33 [X] [D]
Ale většina lidí (v zaměstnání)používá comp právě a jen pro mechanickou práci. Pro "ajťáka" je comp cíl, pro uživatele pouze prostředek. Ono to pak jinak vypadá, když ten zatracenej čudlík musíte hledat, zatímco na vás do telefonu řve zákazník (a to nemluvím o tom, když vám totálně změní (ne zjednoduší!)cestu při proklikávání se v menu). Cestu, kterou jste dělali už intuitivně (dokonce chápu i tu potřebu odkliknout chybovou hlášku, při mechanické práci potom máte celou dobu "divnej pocit", že jste něco udělali špatně:)). Někdy by pomohlo i vysvětlit nejen změny ke kterým došlo, ale proč k nim došlo.

Ale jinak:

"Netiskne? Hm... musíme zjistit, jestli váš počítač vidí tiskarnu."
"Tak jsem k ní otočila monitor a stejně netiskne."

[12] (Lokutus - WWW) 14.06.2007, 10:35:56 [X] [D]
[9][10][11] Mluvíte o něčem jiném. Něco se vám změní a vy si to musíte přizpůsobit zpátky tak, aby vám to zase vyhovovalo. My jsme mluvili o lidech, kteří ten přechod nezvládnou. Něco se jim změní a oni místo toho, aby zapojili mozek, zvednout telefon a volají podporu.

"Tady jsem včera v menu ABC měla tlačítko XYZ, teď tady není"
"A zkusila jste se podívat do menu DEF?"

[9] On dneska ještě někdo má na pracovním počítači tapetu na ploše? K čemu? Vždyť stejně v 99% času není vidět.

[10] Uzivatel ma pravo chtit presne to a to pouze v případě, že si dobrovolně nevybere middleware platformu, která to prostě neumožňuje. Ty si taky nemůžeš koupit Oktávku s laufem a pancířem. Prostě se nevyrábí. Budeš si buď muset koupit vysloužilý T-72, anebo zaplatit neúměrnou (sto-, tisícinásobnou) cenu Škodovce, aby ti to vyrobila. Pokud ti to vůbec vyrobí. Je to jako chtít do MS Excel hezčí ikonky na tlačítka. Domluv se s Microsoftem, za kolik ti vyrobí vlastní upravenou distribuci MS Office. Ale nejdřív se zeptej zaměstnavatele, zda bude ochoten zaplatit mnohonásobně více a změnit platformu kvůli tvým požadavkům. Přičemž nová platforma bude mít políčka a čudlíky, které chceš, ale nebude třeba umět komunikovat s databází bez ODBC konektorů na každém koncovém stroji.

[13] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 10:36:37 [X] [D]
[9][10][11] Příklad 1: Měli jsme video asi čtyři roky. Za ty čtyři roky jsem věděl už poslepu kam sáhnout, co zmáčknout, měl jsem ho "prochozené" zleva nahoru a zepředu doprava! Zkrátka křížem krážem. Když se v TV objevilo něco zajímavého, tasil jsem dálkové ovládání a několika velice efektními hmaty jsem spustil nahrávání na požadovanou dobu.

Pak video dosloužilo a koupili jsme nové. No hrůza! Ta tlačítka jsou úplně jinak, to co jsem dřív dělal poslepu mi teď trvá mnohem delší dobu, když to udělám tak, jak jsem zvyklý, tak místo spuštění nahrávání vyjede kazeta z přístroje, když chci nastavit nahrávání na určitý čas, tak jsou ty tlačítka úplně nelogicky (=čti: "jinak než předtím") a zatímco dřív jsem nastavoval po řadě Čas OD, Čas DO, Kanál a SP/LP, tak teď tam je ještě nějaké Opakování a VDC či čo.

Pro mne není video cíl, ale prostředek, takže požaduju, abych ho uměl ovládat pořád a ovládalo se pořád stejně, bez ohledu na to, že si koupím nové.

Příklad 2: Na svém starším mobilu jsem posílal SMSky přes Menu - Druhá položka (zprávy) - První položka (Vytvořit). Uměl jsem to perfektně a rychle. Mobil dosloužil, já koupil nový a na něm se posílají buď "pohybem joysticku doleva" nebo přes "Menu - Druhá položka (Zprávy) - Druhá položka (Textové) - první položka(Vytvořit)". No hrůza, je to naprosto nelogické, nechápu proč to tak udělali, odmítám se to učit, vraťte mi mé staré ovládání. Navíc to tlačítko na zesílení, co můj mobil měl, teď už nemá.

Cvičení:

Je v tom nějaký rozdíl proti vašim příkladům? Naděte rozdíl mezi přístupem k "videu/mobilu jako nástroji" a "programu jako nástroji". Lze postup, doporučovaný při změně videa či mobilu ("přečti si návod a prozkoumej ovládání, STOP je čtvereček, PLAY trojúhelník a PAUSE dvě svislé čárky") použít i při změně programu?

"Premyslim nad tim, co vytvarim a ne nad tim, jak svuj pracovni nastroj ovladat" - to mně tuhle posadili do auta s automatem. No hrůza, naprosté peklo, nebyl jsem schopen efektivně řídit, ruka se zasekávala... Soustředím se přeci na provoz a jízdu a je nežádoucí, abych se musel soustředit na řazení (navíc se i světla zapínala jinde!)

A co jsem tím vším chtěl říct? Nic víc a nic míň než to, že život přináší změny a znakem inteligence je to, že je schopna se celkem rychle adaptovat na nové podmínky. Znakem nízké inteligence je mechanický přístup a rigidní lpění na jednou naučeném postupu.

[14] (Honzie - Mail ) 14.06.2007, 11:08:24 [X] [D]
[13] Já se změnám nebráním, ale musím konstatovat, že jde o velmi nepřijemnou záležitost. Samozřejmě že uživatel (já) bude brblat, jako ostatně při jakékoliv jiné změně. A samozřejmě za čas brblat přestane, protože si musí zvyknout. A ty příklady bych viděl spíš takhle: máte video, které funguje plně k vaší spokojenosti. A tu přijde NÉKDO kdo vám video vymění za nový model, který má jiné ovládání, ale který vlastně umí úplně to samé jako vaše staré osvědčené video

[12] byl to jenom příklad, ale nejspíš byste se divil :-)

[15] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 11:17:12 [X] [D]
[14] NĚKDO = digitalizace televizního vysílání třeba? ;) Změna je nepříjemná, ale jen proto, že mění naučené mechanické a stereotypní operace. Čím vyšší inteligence a čím mladší člověk, tím rychleji se se změnou dokáže vyrovnat.

[16] (Honzie - Mail ) 14.06.2007, 11:32:32 [X] [D]
[15] S věkem to souvisí 100% o tom nemám pochyb. Nejspíš proto se taky tenhle článek jmenuje "Problémy přechodu" :-) Ale u té inteligence už si nejsem vůbec jistý. Teoreticky by to tak být mělo.

[17] (Lokutus - WWW) 14.06.2007, 11:37:01 [X] [D]
[15] Moje matka učila mou babičku ovládat video. Trvalo jí to několik dnů, než babička pochopila princip a dalších pár dnů trval výcvik v automatizaci mačkání tlačítek. Máma se nad tím neskutečně navztekala.

O pět let později si máma koupila počítač a já učil ji ho ovládat. Než jsem jí naučil skenovat a tisknout, zešedivěl jsem.

Bojím se, co budou jednou učit moje děti mě.

[18] (Lokutus - WWW) 14.06.2007, 11:38:30 [X] [D]
[16] To je zajímavé. Babička už stoprocentně po přechodu je. Ale u mámy si nejsem jist.
No,... zeptám se jí až tam jednou zajedu.

[19] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 11:45:50 [X] [D]
[18] Pokud se začervená, je před ním. Pokud řekne že to má za sebou, je po něm. Pokud se rozčílí, rozbrečí a začne ječet, tak je v něm! :)

[20] (@Teo - WWW) 14.06.2007, 11:58:48 [X] [D]
Inu, mně činí problémy zejmény zparchantělé přechody typu legislativních smrští, kokotských eurounijních směrnic a vlastně většina produktů kreativních byrokratů. Anarchisticky sním o tom, že bych je nějakým univerzálním ovladačem vypnul, vyndal baterky, ovladač rozšlapal a hodil do řeky. Nirvána... ;)

[21] (Lokutus - WWW) 14.06.2007, 12:01:36 [X] [D]
[19] Tak v tom případě je v přechodu celý život. :-)

[22] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 12:08:27 [X] [D]
[21] Tvoje taky? ;)

[23] (Jiří Sekera - Mail - WWW) 14.06.2007, 12:31:42 [X] [D]
Dřív bylo vejce - z něj byli dinosauři. :)

[24] (Šumavák - WWW) 14.06.2007, 13:02:20 [X] [D]
Dobrý den !
Ad [13] - pořádám kursy kreativního myšlení,venku v přírodě!
K odstranění potíží se změnou ovládacích prvků výukou jízdy na koni.

A budete říkat zlaté nové ovladače k videu !

On totiž každý kůň je jiný, i stejný kůň je každý den jiný a na rozdíl od počítače má mnohem častěji i docela překvapivé vlastní nápady.
Dokážete si představit, že by se vám takhle choval počítač?

ad [16] - klidně si buď jistý. Stačí si intelignci definovat:
"Inteligence je to, co nám zůstane, když zapomeneme vše, co jsme se naučili....."

[25] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 13:09:03 [X] [D]
[24] Počítač se takto nechová. Asi proto nikde v řeznictví není k vidění "počítačový salám"... ;)

(Ve prospěch této teorie hovoří i to, že nedávno jsem zahlédl "dětskou šunku" a "psí konzervy".)

PS: To, co nám zůstane, když zapomeneme vše, co jsme se naučili, je přeci vzdělání. :)

[26] (Šumavák - WWW) 14.06.2007, 13:24:41 [X] [D]
Vzdělání ??? Leda tak diplom...... :-)))

[27] (Šumavák - WWW) 14.06.2007, 13:36:42 [X] [D]
Jo, to je o češtině a výkladu pojmů. Když si pod jedním pojmem představuje každý něco jiného (viz odkaz) je domluva těžká!

[28] (kixx - Mail ) 14.06.2007, 14:20:35 [X] [D]
Takže taky příklad:

Dnes jsem jel do práce. Vlítnu do Bleděmodrý ulice a... ejhle, policajt. A hned:
"Pane řidiči, vy jste neviděl značku zákazu vjezdu?"
"No, včera tam ještě nebyla," vyhrkne můj malý mozek, neboť ten velký stále ještě chrápe.
"Včera bylo včera, tak teď si vycouvejte a dávejte pozor na značky. Příště to bude za tisícovku."
To o té myši, která jede do práce svojí trasou (viz. jídlo ve třetí misce) už znáte, ostatně lidoopovi by se to nemohlo stát. Vtip je v tom, že si zanadáváte na ty pitomce z magistrátu a je vám jedno, že nová jednosměrka je pouze jednou z několika změn, jenž v souhrnu odvedou část dopravy na obchvat. Závěr? Je jedno, jestli je změna dobrá nebo špatná, nadávat se prostě bude. Jestli jsem Arthurův článek pochopil správně, celý problém není v tom, že někdo si na změny zvyká pomaleji a někomu je to potřeba vysvětlit třikrát, ale v tom, že někteří lidé budou pokaždé nadávat a budou k tomu mít vždycky milion keců. Arthur se ptá, jestli by to nešlo bez těch řečí. Na to mám odpověď z vlastní praxe:

Nešlo :))

[29] (Lokutus - WWW) 14.06.2007, 14:22:32 [X] [D]
[24] U nás na patře máme paní s Alzhaimrem. Ta když vyleze z bytu, v tu ránu zapomene, kde bydlí. No a teď nevím. Je inteligentní, není inteligentní... Jak to vlastně poznám?

[30] (@Teo - WWW) 14.06.2007, 14:25:38 [X] [D]
Mezi vzděláním a inteligencí je podstatně větší rozdíl než mezi hajzlpapírem a diplomem... ;)

[31] (dcheaven - Mail - WWW) 14.06.2007, 14:55:31 [X] [D]
Když o tom tak mluvíte: asi si nedokážete představit, jak bylo pro mou matku ( která je i přes svůj věk 34 let počítačovým analfabetem -je mi čtrnáct-) aby se naučila pracovat linuxem OPEN SuSE 10.2, páč ona ,,byla zvyklá na to, že ten start má jiney te čudlick, a že tohle bylo tady, a že místo "VORDA" je tady ňákej Open Office" Prostě lama hadr. Taký lidi by buť měli začít myslet, a improvizovat, jako všichni ostatní, nebo si koupit místo pc "Dětský notebook ŽELVÍK" (viz. www.mamut.cz), a vykašlat se na práci s počítačem. Pak mě ovšem dokáže říci: ,, Gdyšž ty máš to počítačový myšlení..." na což existuje jen jedinná odpověď. Nemám, pouze umím číst.

[32] (Roj - WWW) 14.06.2007, 15:53:20 [X] [D]
Ja si myslim, ze pokrok nezastavis. Uz mam vyvinute a zacinam vyrabet revolucni typ auta. Bude mit plyn vlevo a brzdu vpravo.

Nejsme prece lidoopi, k rizeni musite bud pouzivat mozek, nebo holt podlehnout prirozenemu vyberu :-)

[33] (Lokutus - WWW) 14.06.2007, 16:44:24 [X] [D]
[32] Tak tak. Trocha demagogie pro odlehčení nezaškodí. ;-)

[34] (pixy ) 14.06.2007, 17:29:52 [X] [D]
[31] Mýlíš se, jsem ve věku tvé matky a docela ji chápu. Je to z části věkem (přece jen dvacet je je dvacet let - někam si to poznamenej a za dvacet let si na to vzpomeň) - ale především generační. Ty jsi vyrůstal s dálkovým ovladačem, telefonem, ba i mobilem od dětství, počítač pro tebe je samozřejmostí. Tvoje máma se s tím nenarodila, tu v dětství obklopovaly jiné věci a tyhle technologie nemá pod kůží jako ty. Musí se UČIT. Ty to nevíš, ale tvůj mozek už myslí jinak, než mozky generace tvé mámy. Smiř se s tím, prosím, ulehčí ti to život. Mozky tvých dětí budou zase jiné a jinde než tvůj.

[1-30] Ale jinak pánové, díky bohům, že nenavrhujete aplikace, které používám. Poslední dobou jsem placený především jako - řekněme - specialista na použitelnost a UI aplikací a nestačím se divit, co tady od vás čtu. Živte se jak chce, ale upřímně vám doporučuju: do návrhu aplikací se nepouštějte (leda že byste měli zaručený monopol a to týrání uživatelů si mohli dovolit :)

[35] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 17:30:08 [X] [D]
[32] Když jsem byl v Cizí Zemi, sednul jsem do tamního auta, a tam, představ si to, bylo řazení na levou ruku a volant vpravo. No hrůza! Stál jsem tam a vysvětloval těm lidem, že DOMA mám volant vlevo a řadím pravou a TADY na tom trvám taky. A co myslíš, jak to dopadlo?

Správně! Podlehl jsem přirozenému výběru, protože to je přeci NE-MYS-LI-TEL-NÉ, abych se NAJEDNOU učil řadit LEVOU, když JÁ přeci VŽDYCKY řadil PRAVOU! ;)

[36] (Mephist ) 14.06.2007, 17:36:45 [X] [D]
Podle me, pokud novy program zefektivni vasi praci, rozsiri vase moznosti apod., potom je urcite dobre naucit se nove postupy. Pokud ale novy program neprinese oproti staremu nic noveho, nijak mi praci nezefektivni, potom je uceni se novych postupu jen zbytecne zatezovani mozkove kapacity, ktera by se dala vyuzit jinak :)

[37] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.06.2007, 17:45:22 [X] [D]
[34] Čekal jsem tě, Dougu Badmane. Jen ale pro pořádek - všiml sis toho, že řeč nešla o použitelnosti či o UI aplikací, ale o ZMĚNĚ a s ní související nutností se opět něco při(do)učit? ;)

Či jsi taky po koupi vozu s automatem lál návrháři, že ti zmizely rychlostní stupně a že světla, která si rozsvěcel knoflíkem VPRAVO teď musíš rozsvěcet páčkou VLEVO? Proklínal jsi "testy uživatelské použitelnosti" a psals v duchu výrobci, že doprasil návrh UI, protože v tvém předchozím voze jsi dělal věci JINAK? ;)

[38] (Roj - WWW) 14.06.2007, 21:39:10 [X] [D]
[35] A pedaly to melo jak, Artie? :-)

BTW v te souvislosti me napada zajimava otazka, na kterou nedokazu odpovedet.
Proc skoro vsichni kytaristi a basaci LEVACI drzi nastRoj obracene?
Opravdu je jediny duvod to, aby hra pres vic strun znela ve stejnem poradi?
Kdo mi poradi?

[39] (Lokutus - WWW) 14.06.2007, 23:49:02 [X] [D]
[38] Jezdil jsem v mnoha autech. Každé mělo různé ovládací prvky, různých funkcí na různých místech. Třeba ovládání světel, mlhovek atd. Některá auta měla ovládání rádia na volantu, jiná na rádiu a ještě jiná na pravé páčce za volantem. Ovládání zrcátek, či oken je kapitola sama pro sebe. Ale pedály měla všechna auta stejně. Plyn napravo, brzdu nalevo.

Viděl jsem MS Office 95, pak MS Office 98, pak MS Office 2000, MS Office 2003, MS Office 2007, Open Office 1.x, Open Office 2.x..... atd. atd. Spousta tlačítek, položek menu a funkcí se verze od verze měnila, přesouvala, rušila a znovu zaváděla jinde a pod jiným názvem a klávesovou zkratkou. Ale tlačítka pro minimalizaci, maximalizaci a zavření aplikace byla všude stejně. V pravém horním rohu okna a vždy ve stejném pořadí a se stejnými ikonami.

Zajímavé. Analogie s pedály více než zjevná. Možná stačí uvědomit si rozdíl mezi platformou a volitelnou nadstavbou.

[40] (wake ) 15.06.2007, 08:02:24 [X] [D]
[38] hehe, prvne se naucis na pravackou basu, pac ta jolana v bazaru za petikilo a pusinku byla pro pravaky, a pak uz se ti nechce preucovat...

[41] (mike ) 15.06.2007, 08:22:27 [X] [D]
[13] Inteligence se mj. projevuje tim, ze dokaze rozlisovat a voli reseni nejefektivnejsi pro danou situaci. Kdyz se dopustim generalizace, mam v zasade 3 moznosti.

1. Prizpusobit se. Idealni volba pro ovce; neni nutna zadna aktivita, nehrozi nebezpeci konfliktu. Je pouze nutne naucit se chovani v novem prostredi nebo podminkach.

2. Zmenu odmitnout a zustat pri starem. Kratkodobe muze byt efektivni, dlouhodobe vede k zaostavani a izolaci.

3. Prizpusobit si prostredi obrazu svemu. Kratkodobe neefektivni; vyzaduje cas, energii a prinasi moznost konfliktu. Pokud na to ovsem mam, muze znamenat dlouhodobe naprosto zasadni rozdil.

Volim podle situace. Co se tyce pracovnich a zasadnich veci, obvyklou volbou je 3, pres obcasnou nevuli nadrizenych a odpor kolegu. Zatim se to vzdycky vyplatilo; zrovna tezim z veci, ktere jsem pracne prosadil a vytvoril pred lety. Tenkrat to byla spousta "zbytecne" prace, ted to znamena rozdil mezi uspechem a neuspechem klicoveho projektu. Navic je postupem casu stale snadnejsi tenhle pristup prosazovat, protoze mam priklady, na ktere mohu poukazat.

Vyjimecne volim pristup 2. Tak treba nepouzivam diakritiku v komentarich. Zacinal jsem s Internetem na zacatku devadesatych let, kdy byla diakritika tabu, a uz mi to zustalo. Nainstalovat ovladac je prkotina, ale proc bych to delal. Pisu vetsinou v anglictine a mam ve zvyku psat cisla na horni rade klaves. Psat s diakritikou sice umim, ale pomaleji. Proc bych se namahal; nekoho to sice irituje, ale inteligentni clovek si toho ani nevsimne. A proc bych se mel starat o ty ostatni?

V ostatnich pripadech volim 1. Nedulezite veci, jako ovladani videa. To zvladne i cvicena opice a efektivita neni dulezita (pro mne, podotykam). Veci ktere nemohu zmenit, jako je treba ovladani telefonu, ktery jsem si narychlo vzal s sebou na cesty. Ovladani MS Office, kdyz uz ten hnus musim jednou za cas pouzit. Nebo tenhle textbox. Mel jsem napsanou pulku, pak i ujela ruka na touchpadu, browser udelal Back a po Forwardu tam text, jako je zvykem skoro vsude jinde, proste nebyl (FF2). No co, tak tu proste budu psat komentare v Notepadu a pak udelam Copy&&Paste.

[42] (mike ) 15.06.2007, 08:31:47 [X] [D]
[12] Samozrejme. Pokud volim pristup 3 (viz [41]), musim investovat cas, abych se seznamil se vsemi moznostmi a spravne si vybral. Treba platformu, na ktere se daji implementovat me pozadavky.

No, spravny pristup by byl, kdyby uzivatel nejdriv sve pozadavky specifikoval a programator na zaklade toho spravne vybral. Jo, zijeme v realnem svete ;-)

[43] (mike ) 15.06.2007, 08:35:38 [X] [D]
:-D Uz mi zase ujela ruka (sorry, ja si tech par piv dneska vazne musel dat) a odklepl jsem predchozi komentar [42], aniz bych napsat 5 pismen. A on se tu presto objevil.

[44] (mike ) 15.06.2007, 08:43:09 [X] [D]
[31] Zadny strach. Kdyz uz muj kod komunikuje s uzivatelem, tak pouze bilou barvou na modrem pozadi* a to znamena, ze je neco velmi spatne ;-) Nastesti se to nestava tak casto.

* jinak se tomu ve svete Windows taky rika BSOD, u MACu pry jen vsechno zcerna, ale k tomu mne jeste nastesti nedonutili :)

[45] (mike ) 15.06.2007, 08:46:26 [X] [D]
Eh, pardon. Predchozi komentar byl odpoved Pixymu na [34], ne na [31]. Jo, uz toho necham. Hned.

[46] (pixy ) 15.06.2007, 11:37:52 [X] [D]
[38] Roji, nejsem si jistý, že rozumím otázce - jak obráceně? Prakticky všichni kytaristi-leváci, co znám, mají prostě levorukou kytaru, tzn. struny natažené opačně (případně rovnou jako levorukou vyrobenou), hmatník v pravé ruce a hrají levou. Důvod k tomu je imho naprosto samozřejmý (asi jako že levák píše levou - hlavní pro hru je ruka rozeznívající struny, ta na hmatníku je méně důležitá), takže mi moc není jasné, nač se vlastně ptáš...

[47] (Vesničan ) 15.06.2007, 13:06:22 [X] [D]
No já nevim, jestli vůbec smím do týhle diskuse přispět. Coby mrk mi bude padesát a každou změnu vítám. Když je k horšímu, tak prokleju inovátora, když je k lepšímu, inovátorovi slíbím medaili. Sice jí nikdy nedostane, ale v dobrém na něj vzpomínám. A nějak nerozumím svým vrstevníkům, že jim dělá problém ovládání mobilu, přičemž o počítači vůbec nemluvím. Upozorňuji, že k maturitě z matematiky jsme měli povolenu výpočetní pomůcku - logaritmické pravítko. Mladším těžko vysvětlím vo co go. Kapesní kalkulačky s více než čtyřmi funkcemi měli v té době pouze synkové a dcerky movitějších rodičů, z nichž některý vyjíždívával do kapitalistické ciziny. A i ta z nejjednodušších kalkulaček stávala jako troje boty. A mobilní telefony nebo digitální foťáky byly v té době ještě tématem sci-fi románů.
No, ale já asi patřím, spolu s O. Neffem, k těm výjimkám.

[48] (Roj - WWW) 15.06.2007, 14:27:58 [X] [D]
[46] Neprekvapuje me, ze ti ten duvod pripada samozrejmy. Pac jsi tady representant proudu hlasajiciho, ze EXISTUJE usporadani, jez je objektivne dane, nikoliv zvykove. A je to tak zajimavy, ze o tom chci napsat

[49] (aTeo ) 17.06.2007, 14:55:52 [X] [D]
Problém přechodu ze svitkových knih na listovací:
http://ateo.cz/video/Book.wmv :D

[50] (zirafka - Mail - WWW) 17.06.2007, 17:20:49 [X] [D]
[49] skoro bych se i zasmála, kdyby mi to v jednu chvíli nepřipomnělo jaký jsem měla problém s otvítáním CDček když vystřídali kazety.

[51] (pankreas - WWW) 28.06.2007, 19:04:36 [X] [D]
Ne, to nesedi. Kolikrat za praci kliknes na ty tri tlacitka (min, max, close)? Ja ani jednou. Pedaly pouzivas porad a NECHCES se soustredovat na jejich ovladani. U rutinni cinnosti (ovladani aplikace) nechci premyslet - chci premyslet nad praci, kterou delam. Proc tvurci aplikaci respektuji specifika standardnich technologickych rozhrani, ale ne rozhrani mnohem dulezitejsi - s clovekem?

[52] (pankreas - WWW) 28.06.2007, 19:06:03 [X] [D]
Omlouvam se, patrilo to k [39].