Asociace

vzniklé při pročítání přílohy MFD. Ano, té s televizním programem.

Považujte to klidně za namyšlenost, elitářství a jiné sociálně diferencující zvrhlosti, ale opravdu mám raději lidi inteligentní než lidi prosté či přímo blbé. Když si mohu vybrat, sáhnu raději po výtvoru génia než po padesáti výtvorech padesáti průměrných. A slovo "geniální" opravdu nemyslím v tomtéž smyslu, v jakém ho použil například sportovní novinář ve výrazu "Geniální Poborského hlavička".

Považujte mne klidně za patetického (pozor, "patetický" je "vyjadřující patos či libující si v patosu", tedy něco jiného než anglické "pathetic", což znamená "ubohý" či "zoufalý", víme?), ale osobně považuju člověka, který natočí desítky filmů, z nichž je propadák jeden jediný, člověka který ve svých filmech nejen hraje, ale navíc je i režíruje a k těm nejlepším složil i hudbu, za génia opravdu hodného toho označení.Inu – umělec, který byl umělcem nazýván v dobách, kdy to slovo pocházelo od slovesa "umět", nikoli od přídavného jména "umělý". ;)

Možná si, podobně jako já, pamatujete na jeden takový pořad, co běžel "za socíku"... Když už ČT tak ráda reprízuje kdejaký socialistický brak, co takhle zreprízovat Komika s Milanem Nedělou? A v nějaký přijatelný čas, ne třeba v neděli v 04:35 (ano, to je ten čas, kdy tenhle víkend nabídne ČT2 grotesky Charlieho Chaplina... Zrovna mezi Televizními písničkami Ladislava Štaidla a Malou ranní hudbou).

Rozměr génia je pro mne zkrátka prostor, kam se vejde tohle

i tohle

Schválně – čím to je, že žádný z Chaplinových epigonů tohle nedokáže. Každému, kdo Chaplina napodoboval, se podařilo většinou stvořit jen pokřivený paskvil s hůlkou a s buřinkou. Čím to je?

Že by jim chyběla právě ta genialita?

 

A jak jsem alergický na klauny (obzvlášť spojení "moudrý klaun" je tak nechutný intelektuální kýč, že by z něj zvracel i sádrový trpaslík), tak ještě PS: Víte kdo jsou tihle dva?

Dne 21.06.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (aTeo - WWW) 21.06.2007, 15:35:52 [X] [D]
Někteří epigoni jsou větší komici než jejich vzor:
http://ateo.cz/frame/phpgal/pict//2.686.jpg :-/

[2] (Šumavák - WWW) 21.06.2007, 15:36:30 [X] [D]
CH.CH.+ Buster Keaton? S knírkem a brýlemi... To holt jako strojvůdce nemohl.....

[3] (ccc ) 21.06.2007, 16:50:43 [X] [D]
nedávno jsem úplně náhodou zaslech v rádiu rozhovor s Čáslavským. Bylo to neuvěřitelně zajímavé.....
Moderátor se ho zeptal mj. právě na uvedenou otázku - proč se v době reprízování kdejaké kraviny nereprízuje něco tak úžasného jako Komik. Čáslavského odpověď byla velmi smutná - dnes nerealizovatlné. Autorská práva.

[4] (Arthur Dent [openID] - WWW) 21.06.2007, 16:53:15 [X] [D]
[3] Tipoval jsem, že to něco takového bude.

[5] (pixy ) 21.06.2007, 17:29:58 [X] [D]
Cože???! Viz http://schroedinger13.blogspot.com/2006/07/o-reinkarnovan-helence-mlen-unek.html - jelikož minulé prázdniny právě Komika a jeho svět dávali (FAKT!) a ČT má novou programovou ředitelku, která hodlá šetřit ještě víc než kdokoli před ní (slitování, paní Fryčová!), tak se možná zase dočkáme.

btw, na staré grotesky imho práva už vypršela a jsou free. Nebo se pletu?

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 21.06.2007, 17:38:56 [X] [D]
[5] Jestli ono to nebude tím, že se na televizi dívám tak zřídka, že by mi možná měli část poplatků vracet. (Ale ona to zas prokouká manželka...) :)