Středeční stručné

Sloupky, Baldachýn, nadsázka, úvaha, knihy, paní inženýrka a vtip. Howgh!

V pondělí jsem psal o úřadu, minulé pondělí o jiném úřadu. Ať zhynou!

Baldachýn skuhrá, že život humoristův je čím dál těžší. Realita je totiž už takovým kabaretem, že humoristu připravuje o jeho základní nástroj, to jest hyperbolu – nadsázku.

A snad právě kvůli tomu lidé ztrácí schopnost rozeznat, co je nadsázka a co realita, takže když napíšete: "Manželka se mě ten den milionkrát zeptala, jestli jsem zkontroloval auto", tak se objeví nějaký šťoura, co podotkne, že by musela položit 11.6 otázek každou sekundu, což nej-de, a pokud bude v dobrém rozmaru, tak připíše, že byste si o tom měl něco přečíst, než budete psát takové kraviny.

Těžko říct, jestli je za tím stírání rozdílu mezi realitou a nadsázkou, nebo jestli jsou ti lidé prostě blbí.

Ohledně rozlišování jsem včera napsal takovou rozmáchlou úvahu. O tom, jak relativisté a korektníci zpochybňují jakýkoli proces rozhodování a poukazují na to, že někdo jiný by jistě rozhodl jinak, a jakým právem tedy ten, kdo rozhodl, považuje své rozhodnutí za lepší či validnější. Úvahu jsem pak rapidně proškrtal a zkrátil a zde je její koncentrovaná verze:

Není moudré ptát se: "Kdo rozhodne o tom, co je dobré a co špatné?" Po takové otázce se zpravidla objeví někdo, kdo řekne: "Já rozhodnu!"

Když čtu tuhle otázku, tak si říkám: Proboha, lidi, vy se ptáte, kdo rozhodne co je dobré a co špatné? Vy jste už tak mimo, tak paralyzováni pochybnostmi, korektností, strachem z jednoznačného, hrůzou z možné křivdy a pokřikem relativistů, že to nedokážete poznat sami?! Vy se musíte ptát? Vy potřebujete někoho, kdo vám to řekne?!

Lidé, kteří se ptají, kdo rozhodne o otázkách dobra a zla, si nic jiného než nadvládu majitele jedné pravdy nezaslouží!

A na závěr jeden citát: V době, která ztratila míru pro věci, jsem já sám nejvyšší mírou!

Vzkaz pro ty, co chtěli poslat nějaké knihy: Zítra jdu na poštu.

Zbavil jsem se spousty knih. Pak jsem prošel byt, posbíral jsem ty nové – a knihovna je zase plná.

K blogwar "RSS / ATOM / celé články" jen připodotknu, že pokud Martin Snížek napsal RSS, ale myslel tím všechny syndikační formáty, tak na to měl upozornit. Takhle je v roli jisté veledůležité paní inženýrky, která volala a říkala, že "od rána jí nefunguje harddisk" – a myslela tím "ta škatule pod stolem" (odehrálo se v lednu 2003 na KÚ, kde jsem správcoval).

Stručné poznámky uzavřu stručným vtipem:

V letadle letí Američan, Rus a Čech. Přijde k nim letuška a říká: "Zas vy tři?"

Dne 11.07.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (ArJuRi - WWW) 11.07.2007, 16:07:04 [X] [D]
Kdo má dneska čas? Kdo má čas vážit a zjišťovat si informace, podle kterých provede zhodnocení? Není prostě efektivnější zeptat se "Co je dobré?"?

[2] (jr ) 11.07.2007, 18:28:33 [X] [D]
Od koho je ten citát?

[3] (Arthur Dent [openID] - WWW) 11.07.2007, 18:33:19 [X] [D]
[2] Joachim Fernau. Těmito slovy popisuje Caesarův přístup ke společnosti na konci římské republiky.

[4] (Arthur Dent [openID] - WWW) 11.07.2007, 18:35:56 [X] [D]
[1] Efektivnější? No, pokud jim nevadí nahradit svůj úsudek úsudkem cizím... ;)

[5] (Roj - WWW) 11.07.2007, 19:09:06 [X] [D]
Od rana je mi nejak divne. Asi mi zas blbne brzlik!

[6] (klok - WWW) 12.07.2007, 10:01:04 [X] [D]
[4] Případně přijít a říct "Toto je dobre" :)

[7] (aTeo - WWW) 12.07.2007, 11:42:08 [X] [D]
Si klidně hrajte na ty, co o něčem rozhodují. Leda tak o barvě ponožek a značčce zubní pasty. O všem důležitém rozhodují i-l-u-m-i-n-á-t-i !

[8] (aTeo - WWW) 12.07.2007, 11:50:07 [X] [D]
Tak znovu... před chvílí jsem rozhodl, že sem umístím svůj originální komentář. Ale "systém" neschválil můj úmysl a ukázal mi fakáče. Taky si často hraju na to, že o něčem rozhoduju. Třeba o barvě ponožek a značce zubní pasty rozhoduju bravurně a nekompromisně. Pokud jde o skutečně zásadní záležitosti, o těch rozhodují výhradně i-l-u-m-i-n-á-t-i.

[9] (aTeo - WWW) 12.07.2007, 11:53:36 [X] [D]
[7] Si ze mě někdo nebo něco dělá prču, ne? Ten komentář se prostě nepovedl a neprošel... a najednou je tady. Se dějou věci mezi nebem a zemí... ;P

[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 12.07.2007, 11:59:59 [X] [D]
[8][9] Tys mi to tu rozbil! :) Každopádně jsem měl na mysli jiné rozhodování, to vnitřní... Takové to: "Souhlasím s myšlenkami sociální demokracie, ale ty vede Paroubek. Je pro mne přijatelné je podporovat?" ;)