O co jde programátorům?

Vo co těm programátorům jako de? aneb Zamyšlení u Yuhůa

Dušan "Yuhů" Janovský napsal pěkný článek "Co jsem dělal v Seznamu" (U A U A A U A Á Poslechněte, poslechněte, co jsem dělal v Seznamu... Manager poradce, šlo mi to pořád hladce, projektový konzultant, v tom jsem byl fakt debutant, radil programátoru, takovou mám náturu – to koukáté, to koukáté, co jsem dělal v Seznamu...)

Ale k věci. Na konci článku zmiňuje Dušan přednášku Iva Lukačoviče v Brně, kde – cituji:

se nějaká sympaťačka na pravém schodišti ptala na nefinanční motivaci, jestli mají vývojáři čas na vlastní projekty (jako je to u Googlu). Ivo jí řekl, že moc ne, že programátorům jde hlavně o peníze, aby si mohli platit hypotéku. A to si právě myslím, že moc není pravda. Jde jim o to, aby mohli dělat výborné programy a vkládat do nich kus sebe. Peníze se hodí, ale nenahradí elegantní kód, který funguje a slouží lidem.  

A já souhlasím s Dušanem, alespoň za sebe. Já totiž tu hypotéku nemám :)

Ne, vážně: Mohl bych dělat ve firmě, kde bych bral dvakrát víc než tam, kde dělám. Měl bych tam nejspíš pocit, že dělám kokota. Se všemi těmi "firemními politikami" a "manažerskými rozhodnutími" a s přístupem orientovaným na zisk.Nechci tam pracovat. Chci pracovat ve firmě, kde dělám věci zajímavé, věci co mne baví a s lidmi, s nimiž mě baví pracovat. Nerad hraju "týmové hry" (čti: Intriky) a kariérní postup je mi ukradený.

V práci jsem šťastný, když mám kolem sebe věci co mne baví, hlavu plnou nápadů a knihovnu plnou knih. Jsem šťastný, když se z mlhy idejí po dlouhém přemýšlení vynoří konkrétní obraz nějaké konstrukce, nabíjí mne to energií; jsem stvořitel, který dává hlíně hrubý tvar. Mám ducha neklidného, a jestli mne něco nebaví, tak to je dlouhá piplavá práce na nějaké malé součásti velkého problému – na ní se nic nenaučím, nic mi to nedá; tu mohou řešit programátoři z Unicornu (pásová výroba, osmihodinová směna, však víte...)

Dušane, pravdu díš. Programátorům jako já jde víc o věc samu než o finanční přínos, který to bude pro nás mít. Jasně, složenky se z něčeho zaplatit musí, ale pokud nebudu muset řešit nějaké palčivé finanční otázky, budu dělat především to co mě baví a co mi přináší uspokojení z práce.

A uspokojení z práce pro mne nejsou jen ani především peníze, stejně jako uspokojení z jídla není jen ani především nasycení žaludku.

Dne 13.07.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (MadCap - Mail - WWW) 13.07.2007, 14:32:44 [X] [D]
Poucne a pravdive, a to nielen u programatorov.
Pracujem uz nejaku tu chvilu v mediach a posledny zhruba rok citim prechod nasej milej rodiny redakcii do korporatneho masokombinatu ... 8 hodin denne, od vtedy do tedy, podla planu a nikdy inak, vzdy len o prachoch a vzdy len kvoli predajom ... Podobne ako je pisane v prispevku ma vzdy bavilo (a stale bavi) vytvarat nove a zaujimave veci s ludmi, ktorych si vazim a mam ich rad. Ani o tie peniaze mne vlastne tolko nejde ... Robit kreativnu pracu dobre a kvalitne proste ani nejde podla manazerskych sabloniek, ale to mnoho ludi ani nechapem.
Ano, asi by som si mohol najst inu pracu, mozno by ma aj bavila, ale ja nechcem opustit co mam rad. Casopisy, ktore dlhodobo s kolegami "piplame". Kolektiv, ktory bol vzdy priatelsky (aj ked uz sa vdaka firemnej "kulture" kvalitne rozpada). Achjo.

[2] (Solvina - Mail ) 13.07.2007, 15:55:21 [X] [D]
Trošku se mi tohle zamyšlení spojuje s první částí tohodle: http://www.sweb.cz/pichlik/archive/2007_07_08_archive.html#8916930371514787542 .

Koukam že takhle při pátku třináctého programátoři začínají filozofovat :-).

[3] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.07.2007, 16:00:34 [X] [D]
[2] Ani ne. Jen jsem si zasouhlasil s Yuhůem a navázal jsem na včerejší oznámení, že končím s Bloguje.

[4] (Lokutus - WWW) 13.07.2007, 16:11:52 [X] [D]
Hehe, ta písnička je fakt dobrá.
Ale jinak samozřejmě absolutní souhlas. Nerad, opravdu nerad bych se vracel k práci, orientované pouze na zisk s projektovým managérem za prdelí a smrtícím termínem (deadline) před zarudlýma očima. Také se nerad cítím jakokokot.
Taková práce zabíjí invenci a smrdí předčasným vyhořením. Jako bych dělal ve fabrice u pásu.

Ale na druhou stranu to má i něco do sebe. Za pět let jsem při tom pochytil takovou efektivitu a čistotu práce, kterou bych nikdy sám nezvládl. Jako škola je to dobré.

[5] (Yxen [openID] - WWW) 13.07.2007, 16:24:02 [X] [D]
Souhlas. A není to jen programátor, kdo radši dělá něco konstruktivního. Nedávno jsme se ve firmě (projekce elektro, pár set lidí) zrovna o tomhle bavili a odsouhlasili to véceméně všichni kolegové. Teda kromě místních mlamojů a jiných zaslepených naivků, co zrovna vypadli ze školy. (bohužel, chtěl jsem to prohovořit i s profesorem Hurdíkem, ale nemám na něj kontakt "-D) A navíc "Dobře se mí, kdo nic nemá; nestará se kam to schová" jak praví klasik.

[6] (kryska ) 13.07.2007, 17:24:25 [X] [D]
jj, Blíženec o má stejně, než vydělávat velký prachy někde, kde by ho to ubíjelo, radši věnuje čas práci, která ho baví.

A myslím si, že u každého kreativního člověka to bude vždycky stejný. Intrikáři a kariéristi jsou málokdy skutečně schopní a kreativní... takže melou pitomosti vyčtený z knížek a cítí se děsně cool.

[7] (aTeo - WWW) 13.07.2007, 19:27:51 [X] [D]
Tak tomu nerozumím. Ty už se nechceš nadměrně obohacovat?!

[8] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.07.2007, 19:30:49 [X] [D]
[7] Naopak! Já se chci obohacovat ještě nadměrněji!!!

[9] (mike ) 13.07.2007, 19:41:59 [X] [D]
A neni lepsi delat praci, ktera cloveka bavi a zaroven je dobre placena? ;-) Financni stranka se stava relativne nepodstatnou az od okamziku, kdy clovek nemusi premyslet nad placenim beznych veci. Co je "bezna vec" je samozrejme velmi individualni a souvisi to i s vekem. Pred 15 lety jsem bych ochoten delat na zajimavych projektech temer zadarmo, dnes uz bych si pripadal jako ten kokot :) Ovsem, ziskane zkusenosti a reputace se od te doby mnohonasobne vyplatily.

[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.07.2007, 19:54:56 [X] [D]
[9] Jistě. Ještě je tam ale ten třetí důležitý faktor, tedy prostředí.

Ideální to je ve chvíli, kdy člověk dělá to, co ho baví, v prostředí, ve kterém je spokojený, za peníze, které mu umožňují neřešit běžné denní výdaje. Ale takových nás je málo... :)

[11] (mike ) 13.07.2007, 19:58:00 [X] [D]
Jeste dodatek k duchodovemu efektu z puvodniho clanku. Zda se, ze funguje, ackoliv jej nejsem schopen odlisit od syndromu vyhoreni. Odmitam nabidky na zajimavou a k tomu velmi slusne placenou praci bokem, kde bych mel ke vsemu jeste absolutni svobodu. Cokoliv, co napisu, by koupili. Kdysi by mne to nadchlo. Jenze ted uz se mi nechce a volny cas ma cenu nevycislitelnou penezi. Pres tyden skoro zadny neni, s tim uz jsem se smiril, ale vikendy a dovolenou obetovat nehodlam.

[12] (mike ) 13.07.2007, 19:59:26 [X] [D]
[10] To jsem bral jako samozrejmost :)

[13] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.07.2007, 20:05:32 [X] [D]
[12] No ale ono to samozřejmé není. Dost často jsou dva z těchto faktorů v protikladu k tomu třetímu. Modelové situace:

- zajímavá práce, fajn lidi, peníze nic moc
- fajn lidi, dobrý peníze, kokotská práce
- dobrý peníze, slušná práce, idioti okolo

a nejčastější kombinace, bohužel:

- hodně peněz, dementní práce, kokotské prostředí (syndrom "jsme velká společnost, kariérní růst")
- dementní práce, kokotské prostředí, málo peněz (syndrom "Nic jinýho ale neumím...")

Ještě že nemusím, ne-mu-sím! :)

[11] To já zase práci bokem rád vezmu - když budu dělat to co chci já tak jak chci já... ;)

[14] (mike ) 13.07.2007, 20:20:24 [X] [D]
[13] Jasne, byl tam smajlik :)

Prvni modelova situace je dobry zacatek, zvlaste pro mlade, kde je slusna sance, ze se casem pretransformuje v ten idealni pripad. Coz jsem zazil. Prosli jsme i fazi vlastneni hodne velkou firmou, kde se prostredi zmenilo v ne-tak-fajn, ale ta uz je nastesti pryc.

Dalsi dve modelove situace mi pripadaji nerealne nebo aspon nestabilni. Fajn lidi nebudou delat kokotskou praci ani za dobry penize. Ne v tehle branzi. S idioty okolo zase nemuze byt slusna prace, protoze clovek musi chte nechte spolupracovat a idioti to zmrvi.

Nejspis jde i o pojmy. Pojem "fajn lidi" si predstavuju jak lidsky, tak i odborne. A prostredi zase spis jako vliv "firemni kultury".

Ad prace bokem: to bude tim, ze jsi o par let mladsi. Nektere veci se s vekem strasne rychle meni. Nebo je to holt ten syndrom vyhoreni. Je skvele, kdyz se konicek stane praci, ale po case z toho zbude jen ta prace.

[15] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.07.2007, 20:36:00 [X] [D]
[14] Hehe... Nevšiml sis toho "to co chci tak jak chci"? ;) Když nechci, tak prostě nechci. :) A to se mi stává docela často, že si radši čtu než bych prstem hnul. :)

Ale je pravda, že "v oboru" jsou dva základní modely zaměstnání:

- fajn práce v malé firmě v bezvadném prostředí, ale za málo peněz
- práce za hodně peněz v prostředí, kde se procesují pajplajny, menežují badžety a komunikují prodakty.

Pro mne je výběr jednodušší v tom, že práce "v mladém dynamickém kolektivu zmrdů z perspektivní velké firmy" je pro mne nepřijatelná, i kdyby byla za trojnásobek peněz... ;)

[16] (mike ) 13.07.2007, 21:04:13 [X] [D]
[15] Vsiml, ale vylozil si to jinak :) V tom pripade jsem uz dosel do extremniho stavu, kdy zasadne nechci :)

Je treba najit kolektiv lidi, ktery mlade dynamicke zmrdy samovolne eliminuje. Oni jsou totiz jako ti trpaslici a vlezou vsude :)

Kruci, pajplajnu jsem jeste v zivote neprocesoval. A to pry ma clovek zkusit vsechno ;-)

[17] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.07.2007, 21:25:26 [X] [D]
[16] Znáš to: Kdo nejedl koninu, ne*ukal cikánku a neprocesoval pajplajnu, ten je houby chlap! :)

Jo, já třeba žil v domnění, že v menší firmě nemají zmrdi šanci. Pak jsem se do jedné takové dostal: Asi třicet lidí a ředitel, interně zvaný "vykazovač". Měl univerzální metodu, kterou řídil oddělení obchodu i oddělení vývoje (legendární se stala jeho věta: "Programátor je pro mne totéž co obchodník!") Kompletní tým se jim rozpadl během jednoho roku od zavedení "ředitele vykazovače". ;) I když byla dobrá parta, všechno...

Z geniálních nápadů tohoto pána bych snad zmínil jen jeho vizi "Váš čas jsou peníze" a následnou akci "Pomůžete-li svému kolegovi s něčím, naúčtujte mu čas, který jste na tom strávili". ;)

[18] (mike ) 13.07.2007, 21:45:04 [X] [D]
[17] Radeji budu houby chlap, nez abych jedl koninu! ;-)

Sanci maji umernou postaveni a eliminovat reditele je obtizne. Ovsem ten napad s uctovanim casu je opravdu genialni. Mozna by se dal jeste trochu vylepsit -- nauctujte mu cas, ktery jste mu usetrili. Asi to navrhnu na pristim all hands meetingu (http://www.dilbert.com/comics/dilbert/archive/dilbert-20070709.html) ;-) A pak budu chodit to prace jednou za tyden :)

[19] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.07.2007, 21:53:28 [X] [D]
[18] Je pravda, že jedna z posledních věcí, kterou jsem v té firmě udělal, bylo vyúčtování dvou hodin práce, strávené na výkazu pro pana ředitele... :)

[20] (mike ) 13.07.2007, 21:56:04 [X] [D]
[19] Se nedivim, ze to byla jedna z poslednich veci ;-)

[21] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.07.2007, 21:59:15 [X] [D]
[20] Ne, tam už bylo jasný, že to je otázka času... To se nedalo.

[22] (Lokutus - WWW) 14.07.2007, 00:48:37 [X] [D]
[15] Člověče, nebudeš tomu věřit, ale mám teď třetí druh práce

- fajn práce ve velké firmě v bezvadném prostředí a za hodně peněz

[23] (Roj - WWW) 14.07.2007, 01:14:57 [X] [D]
[22] Nefrajerte vy googlaci tak okate :-)

[24] (Vesničan ) 14.07.2007, 10:44:37 [X] [D]
Připomněl jsem si příměr, který jsem někde slyšel (nebo, že bych ho sám vymyslel?): "Je to jako když frigidní a asexuální Mařena dělá děvku a přitom točí ještě porno."

[25] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.07.2007, 10:53:23 [X] [D]
[24] A k čemu se to taknějak váže?

[26] (Yuhů - Mail - WWW) 14.07.2007, 17:53:12 [X] [D]
[23] Cože, u googlu je hodně peněz? Proc si to myslis?

Jinak, Arthure, díky za blognutí reakce. Ono ty prachy a práce nejsou na Seznamu v nějaké opozici, je tam dost fajn a sranda. Akorát mi přijde, že se na ty prachy poslední dobou mediálně moc tlačí.

[27] (Vesničan ) 15.07.2007, 20:14:12 [X] [D]
[25]Tak nějak mi to vytanulo u tý nudný a nezáživný práce za hodně peněz. Zatímco mě, tedy, dělat uhlobarona baví.

[28] (pankreas - WWW) 16.07.2007, 16:41:23 [X] [D]
[15] Uprimne receno, obcas je to prima prostredi tak zoufale neefektivni... Ze clovek se proste mu-si obetovat... a nesmele namaluje prvni pajplajnu... aby a) prace zustala zabavnou a nikdo se neztracel v housti nekomunikace a administrativy, b) porad se tak nejak vyplacela a c) nehrotila se, coz ma za nasledek ochladnuti tech bezva prima vztahuch.

[29] (Arthur Dent [openID] - WWW) 16.07.2007, 16:44:24 [X] [D]
[28] Ano... A znáš ten příběh o tom, jak se z nástroje, vytvořeného coby pomůcka, stane někdy bič a všemocné božstvo? ;)

[30] (pankreas - Mail - WWW) 16.07.2007, 19:56:34 [X] [D]
[29] Jj... To je vždycky, když se pomůcka stane dogmatem a jeho dodržování jediným cílem:-) Upřímně si dovedu představit i situaci, kdy *interní* účtování času (o kterým jsi taky mluvil) může sloužit jako dobrá věc, byť je to většinou samoúčelná noční můra, kterou každý falšuje, jak může.

Mně se vždycky osvědčilo co nejvíc rozdělit kompetence, a tím pádem i "sféry vlivu" a úkoly.

Ale k tomu Seznamu.cz - bohužel musím i tady dát trochu IL za pravdu, protože u lidí cca 25letých tomu tak víceméně je. Onehdá jsem sháněl chlapíka na věc, která mi přišla velmi zábavná a zajímavá; jen ji nakódovat. Nesehnal jsem ho. I studenti se ošklíbali - jejich cílem bylo makat na mzdu v nějakým softwarehousu pro nadnárodního klienta a mít PRACHY - vše ostatní brali za nemístný entusiasmus. Vidím to i kolem sebe - kdesi tři roky pod mým ročníkem se to zlomilo a lidi se začali ohlížet na sebe a svou kariéru mnohem dřív, než zástupci naší "generace" (no, spousta s tím naštěstí nezačala dodnes).

[31] (Arthur Dent [openID] - WWW) 16.07.2007, 20:07:04 [X] [D]
[30] Zlatá slova! Jinak máš recht a vidím to na lidech u manželky v práci - čerství VŠ přesvědčení o svých vysokých kvalitách odborných i lidských přicházejí do práce, kde po prvním půlroce zjistí, že umí vlastně pendrek - ale už mají hypotéky či půjčky, které musí splácet, takže začínají dělat 10, 12 hodin denně a po dvou letech už jsou vyšťavení, ale splácet se musí dál... ;)

[32] (pankreas - Mail - WWW) 16.07.2007, 20:34:11 [X] [D]
[31] A u piva se pak spolu ošklíbají nad tím, že šéf po nich chce i juniorskou "otročinu", protože nechápou, že se na ní naučí nejvíc. Hned by nejradši jezdili ke klientům a práci rozdělovali, než aby ji dělali. Že třeba pak zůstanu v práci do půlnoci a to, co odflákli, protože je to nebavilo, ještě udělám celý znova, protože cítím ODPOVĚDNOST - jo, to se jim tak dobře nevypráví. Protože ten blbej jsem pro ně já.

[33] (Arthur Dent [openID] - WWW) 16.07.2007, 20:43:52 [X] [D]
[32] Blbí jsou pro ně i ti z nich, kteří tu práci dělají proto, že je BAVÍ a že ji dělat chtěli. "Baví? Práce musí v první řadě SYPAT..." je jejich heslo. ;)

Jenže naprosté většině ta jejich nesype a když si to uvědomí, tak zjistí, že už mají hypotéku, manželku, jedno až dvě děti a dělají práci, která je nebaví, která je nenaplňuje a která jim nesype tolik, kolik si mysleli, když si ty půjčky brali :)

[34] (pankreas - Mail - WWW) 16.07.2007, 20:56:19 [X] [D]
[33] Ještě horší odrůda jsou ti, co se vrátili ze "STÁTŮ", kde si na univerzitě v Kukuřičné Lhotě udělali jeden semestr marketingu a basketbalu. Protože pak STUDOVALI VE STÁTECH a Bože chraň, aby!

Jenže jak tak skuhrám, říkám si, nakolik třeba nemají pravdu a nevidí v nás všech - včetně mě tedy - českou rutinu, zapšklost a omezenost:-/

[35] (Arthur Dent [openID] - WWW) 16.07.2007, 21:36:30 [X] [D]
[34] Taky možný pohled... Ale ber to tak, že zatímco ty a já jsme pro ně zapšklí omezení rutinéři, co naprosto netuší, "O ČEM TO JE" (především "O ČEM TO JE NA ZÁPADĚ" a "O ČEM TO NA ZÁPADĚ UŽ DÁVNO NENÍ"), tak nám je zase dán dar dívat se na tyhle lidi jako na zmrdíky, co mají plná ústa řečí v (tak českém) stylu "Já bych jim Já bych to, jen kdyby mě k tomu pustili" a jejich pravé schopnosti se provalí hnedle na druhém či třetím úkolu... :) A zatímco oni se poženou za dalším "džobem, kde kromě té padesátky nástupu budou i další benefity", tak my si budeme dál dělat to co nás baví, i když "na Západě to vo tom už dávno není"... ;)

Ostatně, jak píše Ed Post: "Když jsem opustil školu, myslel jsem si, že jsem nejlepším programátorem na světě. Uměl jsem psát nedostižné tic-tac-toe programy, používat 5 různých programovacích jazyků a psát programy o 1000 řádcích, které pracovaly. (Skutečně!!) Pak jsem přišel do skutečného světa. Mým prvým úkolem bylo přečíst si program ve FORTRANU, který měl 200000 řádků, porozumět mu, a pak ho 2x urychlit."

A my jsme takoví hajzlíci, že jim, Kukuřičným Lhoťákům, tu příležitost poskytneme, že? ;)

[36] (#13 - Mail - WWW) 16.07.2007, 23:23:37 [X] [D]
[35] Arthure, ty snad nikdy nepochopíš, že na západě je to o tom, mít proaktivní přístup. ;)