No toto...!

Za každým rohem je další roh, ještě o něco rohovější...

Když už si člověk myslí, že dohlédl dna absurdity dnešního světa, tu se zpoza buku vynoří Filip Rožánek a pošle odkaz na nějakou ještrě podivnější hovězinu. Jako třeba teď.

Ve Spojených Arabských Emirátech odsoudili podle tamního práva čtrnáctiletou R. A. k šedesáti ranám bičem za "nedovolený sexuální styk". Amnesty International vyzývá k tomu, aby lidé napsali představitelům SAE dopis tohoto znění:

Vaše Výsosti, Vaše Excelence,

jsme znepokojeni zprávami o tom, že mladistvé dívce, identifikované počátečními písmeny jejího jména jako R. A., má být uštědřeno 60 ran bičem za to, že udržovala sexuální vztah s mužem v době, kdy jí bylo 14 let.

Myslíme si, že trest bičování uložený mladistvé dívce je v rozporu s tím, k čemu se Spojené arabské emiráty zavázaly v mezinárodních dohodách v oblasti lidských práv.

Chceme Vám připomenout, že Amnesty International pohlíží na bičování jako na trest, který představuje kruté, nelidské a ponižující zacházení, srovnatelné s mučením.

S úctou,

Živě si dokážu představit odpověď tamních orgánů všem těmto dopisovačům. Bylo by to nějak takto:

Vážený X.Y.

Na území Spojených Arabských Emirátů platí islámské právo, ve kterém je bičování standardním trestem. Váš názor na bičování je tudíž možná zajímavý, ale bezcenný. Doporučuji vám šoupat nožkou a připravovat se na to, až bude islámské právo platit i ve vaší zemi.

Dovolte mi rovněž poznamenat, že je zvláštní, jak civilizace, která má plná ústa nutnosti tolerovat projevy odlišných kultur, obzvlášť jsou-li projevovány na jejím území, na druhou stranu upírá odlišné kultuře právo aplikovat své zvyklosti na svém území. Trest, proti kterému se stavíte, je totiž standardním trestem islámského práva. A to je součástí naší kulturní tradice a našeho kulturního dědictví.

S pozdravem Trhněte si nohou

Spojený Arabský Emír. 

A bude mít recht!

Dne 17.07.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (ehm ) 17.07.2007, 15:50:42 [X] [D]
Mohu si dovolit nesouhlasit:)? Nevím, co je špatného na tom, vyjádřit svůj názor na něco, s čím nesouhlasím.

[2] (matejcik [openID] - WWW) 17.07.2007, 16:30:20 [X] [D]
myslím že tahle odpověď je zbytečně obšírná. představoval bych si spíš něco jako:

Vážený x.y.,
Vaše znepokojení nás mrzí a za připomínku děkujeme.
s úctou
S.A.E.

[3] (honza - WWW) 17.07.2007, 17:56:42 [X] [D]
Ale na druhou stranu oni chtějí u nás to "své právo" praktikovat taky... Pak se nějaký arabský princ diví, že ho tady popotahujou policajti...

Samozřejmě je asi problém, když podepíšu nějakou listinu a nedodržuju ji. Ale jinak je mi úplně jedno, jestli v Číně střílí do lidí, nebo v SAR bičují dívky. Ve středověku to bylo normální "úplně všude" a nikdo se tomu nedivil. Holt jsme teď ti demokrati a musíme ostatní soudit... Někdy si říkám, že ty diktatury taky mají něco do sebe...

[4] (Arthur Dent [openID] - WWW) 17.07.2007, 18:11:37 [X] [D]
[3] Velmi správně... "Oni" chtějí "u nás" (s vědomím omezenosti těchto výrazů) praktikovat "svoje" - a u nás mají velmi početnou skupinu zastánců, kteří pod praporem "multikulturalismu" a "flagelantství za hříchy euroatlantické civilizace" tvrdí, že na to mají právo, protože jsme jednak demokraté, jednak jsme je tolik let utiskovali a stále utiskujeme tím, že jim nutíme svou představu o světě.

A ironie je ta, že skupina "multikulti hlasatelů JEJICH práv" a skupina "kritiků JEJICH přístupu" mají nbenulový průnik, jinými slovy dost často jsou ti, co protestují, zároveň těmi, co podporují právo na vlastní kulturu... ;)

[5] (Radek Hulán - Mail - WWW) 17.07.2007, 18:48:12 [X] [D]
Veřejné bičování je velice sexy. Kde se to bude konat? Založím petici na prodloužení exekuce a přenášení přes internet, ať se pokochají davy.

[6] (Roj - WWW) 17.07.2007, 20:59:44 [X] [D]
Je to hrozny!
Tak ony si ty ctrnactky nedaji pokoj nejen u nas, ale i v S.A.E.!!!

To je ta globalisace, takle to, soudruzi, dal nejde :-)

[7] (Johnny [openID] - WWW) 17.07.2007, 21:24:58 [X] [D]
Docela jsi mě překvapil...
To, že jedna civilizace přijme za své kodexy jiné civilizace je úplně normální. Evropa byla před nedávnem plná absolutistických monarchií. Nicméně cestu demokracie si vybrala sama a zvolila si ji za závaznou. Nebo Čína: z fešudalismu se různými peripetiemi dostala k diktatuře jedné strany. A dnes nám připadá, jako by taková byla navždy. Ale ospravdlňuje ji to ke všemu, co dělá?
Ve svém článku zapomínáš na jednu věc: S.A.E. se smlouvou zavázaly dodržovat částečně kodexy jiné civilizace. DOBROVOLNĚ! A tu smlouvu teď porušují. Ale to je jenom čistě právní hledisko.

Tobě je vážně jedno, jestli někde důstojní pánové zbičují dítě za to, že měla ve 14 pohlavní styk?
Jedna věc je mezinárodní právo a otázka nevměšování se, ale je tu i otázka prostého lidského citu.

To bys pak mohl říct, že bylo naprosto v pořádku, že Rudí Khmérové vyvraždili statisíce lidí - měli na to právo podle svých zákonů.
To bys pak mohl říct (a to už je hodně přitažené za vlasy, to uznávám), že holokaust byl taky v pořádku - platily přece norimberské zákony a co bylo Spojencům do toho, že?

Nechápu smysl tohot článku.

[8] (Arthur Dent [openID] - WWW) 17.07.2007, 21:43:46 [X] [D]
[7] Všimni si jedné věci: KONSTATUJI, NEHODNOTÍM!

Johnny, prostým lidským citem bráno se mi to hnusí. Stejně jako se mi hnusí jiné násilné činy jiných lidí. Při sledování podobných scén ve filmech cítím fyzický hnus, obzvlášť jedná-li se o samoúčelné týrání. Ale tento článek NEBYL o "prostém lidském citu". Jen jsem si trošku zafantazíroval na téma "střet kulturních rozdílů", "jak by to taky mohlo vypadat" a "jak je možné jedním dechem prosazovat nutnost ochrany svébytnosti kultur a protestovat proti jejich projevům".

Nic lidského. Opakuji - nic lidského, nic hodnotícího. Konkrétní příklad jsem vzal pouze jako ilustraci. Připouštím, že jí mohlo být třeba "pojídání psů". A ačkoli se mi zdá nechutný způsob, jakým jsou "krmní" psi v Číně chováni a zabíjeni, tak na druhou stranu vím, že JIM se zdá divných zase 100+1 věcí na naší civilizaci.

Ať mám názor takový či onaký, tak nemohu hodnotit JEJICH činy v JEJICH kultuře SVOU optikou a zkušenostmi NAŠÍ kultury. Připadal bych si jako Evropan ze Středomoří, co kritizuje Island za lov velryb.

Znáš to: Nechodím v jejich mokasínách... A dokud se v nich míli neprojdu, tak mohu nad jejich skutky kroutit hlavou, ale nemůžu je věrohodně odsoudit.

[9] (Arthur Dent [openID] - WWW) 17.07.2007, 21:49:20 [X] [D]
Ještě PS k meritu věci: "Evropa byla před nedávnem plná absolutistických monarchií. Nicméně cestu demokracie si vybrala sama a zvolila si ji za závaznou." - sem se sluší dodat, že Evropa k této cestě dospěla sama na základě své zkušenosti, ovšem zároveň hodnotí jiné civilizace svýma "demokratickýma" očima a považuje své představy o "lidskosti" a "lidských právech" za "ty správné".

Smůla. I Muslimové mají své představy o lidskosti, i oni věří, že jsou "ty správné", oni dokonce věří, že jsou "od Alláha".

A teď si vyber. Buď prohlásíš evropské představy o lidskosti za ty "jediné správné" - a pak tím říkáš, že naše kultura má pravdu a jejich ne, NEBO prohlásíš obě představy za rovnocenné, a pak... ?

[10] (ehm ) 17.07.2007, 22:40:03 [X] [D]
Proč bych jako Evropan ze Středomoří nemohl kritizovat Island za lov velryb?

A malá provokace závěrem;)

"Vážený X.Y.

Na území Velkoněmecké Říše platí německé právo, ve kterém je pobyt v koncentračním táboře standardním trestem. Váš názor na koncentrační tábory je tudíž možná zajímavý, ale bezcenný. Doporučuji vám šoupat nožkou a připravovat se na to, až bude německé právo platit i ve vaší zemi.

Dovolte mi rovněž poznamenat, že je zvláštní, jak civilizace, která má plná ústa nutnosti tolerovat projevy odlišných kultur, obzvlášť jsou-li projevovány na jejím území, na druhou stranu upírá odlišné kultuře právo aplikovat své zvyklosti na svém území. Trest, proti kterému se stavíte, je totiž standardním trestem německého práva. A to je součástí naší kulturní tradice a našeho kulturního dědictví.

S pozdravem Trhněte si nohou

Velkoněmecký Vůdce."

A bude mít recht??????

[11] (Arthur Dent [openID] - WWW) 17.07.2007, 23:07:13 [X] [D]
[10] Netvrdím, že Evropan ze Středomoří nemůže kritizovat Island za lov velryb. Může. Jen to mně připadá poněkud nepřípadné a nerad bych se do něčeho takového pouštěl.

A ad provokace - takováto "provokace analogií" může být účinná jen tehdy, pokud je analogie souměřitelná. Pokud vím, tak v době třetí říše neexistovala žádná kultura, která považovala "svou" představu o lidskosti za tu "správnou", a z toho titulu by upomínala Velkoněmeckého Vůdce za to, že JEJÍ představy nenaplňuje, a přitom zároveň stejnými ústy prosazovala právo kultur na vlastní svébytnost.

Ale chcete-li přímou odpověď, tak: Ne, nikoli, protože koncentrační tábory AFAIK nebyly standardní součástí německého práva, tím méně kulturní tradice a kulturního dědictví. Když chcete provokovat, musíte to dělat trošku důkladněji. :)

A když už si tak hezky povídáme, co takhle se aspoň představit? Pokud vím, tak "ehm" není přezdívka žádného z lidí, co znám... (viz Pravidla)

[12] (aTeo - WWW) 18.07.2007, 00:38:49 [X] [D]
A nebylo by nejlepší všechny ty sultanáty, kalifáty, bastardáty a emiráty humanitárně vybombardovat?! Aha, nebylo... tak nic - já jenom že už by byl konečně klid. :-/

[13] (ehm ) 18.07.2007, 00:44:46 [X] [D]
Jsem vcelku věrný čtenář, který nemá čas blogovat. Čtu Vás, Roje, Pixyho, dgx... Často nesouhlasím, ale málokdy mě něco rozhoupe ke komentáři - většinou, jen když mě něco překvapí. Tak se nezlobte, Arthure:)

Případnost kritiky je zřejmě otázkou míry - "lovíte velryby, jste blb", je zřejmě něco jiného, než "velryb je málo, neblázněte". Takže upozornit někoho, že podepsal smlouvu a pak ji neplní - což se mi tu jeví jako podstata věci, mi přijde rozumné.

[14] (Arthur Dent [openID] - WWW) 18.07.2007, 00:51:06 [X] [D]
[13] OK, beru to tedy jako "čtenář ehm, který nemá vlastní web". Budu si pamatovat... :)

K těm velrybám je ještě třetí možnost: "Lovíte velryby? Víte že jich je málo, a přesto je lovíte? No, vzhledem k tomu, že žiju v úrodné a teplé oblasti se stabilním klimatem a vy na malém ostrově kdesi v severním Atlantiku, tak asi máte nějaký důvod, který si já nedovedu představit..." - co vy na to? ;)

Případná otázka by tedy byla: "Proč jste podepisoval smlouvu, když je v rozporu s vašimi zvyklostmi?"

Ale jak říkám - o to mi nešlo. Jen je dobré si to poznamenat a vytáhnout to při první příležitosti, až zase uvidím někoho se ohánět "právem různých kultur na svébytnost..." :)

[15] (Lokutus - WWW) 18.07.2007, 02:22:36 [X] [D]
Pravda je jen jedna a vždy ji má ten, kdo vlastní větší kanón.
Evropané tu svou mají ze svého přesvědčení, muslimové mají tu svou od Aláha. Čí pravda je větší?

Faktem je, že nazíráno optikou dětského psychologa je facka, či plácnutí dítěti naprostý zločin. Ovšem z hlediska toho rodiče si může psycholog políbit řitku. Má ten psycholog obecnou a univerzální pravdu? Anebo se jen pokouší aplikovat univerzální poučky někde, kde neví o konkrétním děcku ani prd? Anebo jen sleduje vlastní cíle a vlastní přesvědčení?

Takže kdo říká, že evropané mají pravdovitější pravdu, než muslimové? Proč my bychom měli muslimům určovat, co je správné a co špatné, když se zároveň hrozíme toho, aby to samé neaplikovali jednou na nás? Důvod je nasnadě. Nejde o naše pocity ohledně té bičované holky, nýbrž o naši dominanci, jako vždy v historii. Když my definitivně přetransformujeme muslimy k obrazu svému, nebudou už mít potřebu měnit nás v muslimy. A to je pro nás dobré. Přiznejme si, že jde primárně o naše přežití a pak nám nebude činit problémy trochu si zabuzerovat na účet muslimů. Pokrytecká pseudomorálka jde stranou, zbičovaná holka každého evropana zajímá asi tak, jako milion zabitých afrických uprchlíků.

Naše kultury na sebe naráží už dva a půl tisíce let. Ve středověku se křižáci rvali s arabáky o pár šutrů v poušti. Turci zase na oplátku drancovali Evropu a kšeftovali s evropským bílým masem. Nemáme si co vyčítat a stoprocentně to neskončilo. Dokud budou naše kultury rozdílné, budeme na sebe narážet. A rozdílné jsou stále, na ukázku Studio Kamarád made in Hamas:

http://www.youtube.com/watch?v=3hTwDZ1GQxc
http://www.youtube.com/watch?v=TrieBhaGgHM
http://www.youtube.com/watch?v=FsuF1it68tg

[16] (s0 ) 18.07.2007, 09:25:21 [X] [D]
http://www.youtube.com/watch?v=QG3t-Zr7PzE