Jen strucne z ostrova

A bez diakritiky. Vsak vy si ji domyslite...

Az nekdy pojedete na Madeiru, tak si pujcte auto. Stoji to za to. Sice se vetsinou jezdi na dvojku, vyjimecne na trojku, ale ta volnost... Je krasne kochat se oceanem, pak nasednout do auta a za trictvrte hodiny se koukat z vysky 1650 metru nad morem na to same more... Ne, kecam – z more neni videt nic, vidite jen mraky, co se tam nekde pod vami vali. Ale pohled na horske masivy norici se z mraku je uchvatny. Misto jako stvorene pro piknik.

Jo a nepujcujte si kabriolet. Madeira je plna tunelu a dost casto se stava, ze v tunelu prsi. Tedy ne primo z mraku, ale ze stropu toho tunelu. Jedete – a najednou jako by na vas chlistli kybl vody.

Pro ridice je to tu vesele a plne dobrodruzstvi. Sice se chvilemi jezdi po silnicich, jejichz sklon pripomina skokansky mustek, ale po par desitkach kilometru uz vam to ani neprijde. Zjistite dve zakladni mistopisna pravidla:

1. Za tunelem (kilometr pro tunel neni nic vyjimecneho, ten nejdelsi ma 3.1 km) je vzdycky kruhovy objezd.

2. Podel zapadniho pobrezi je kouzelna a romanticka cesta, ale opakuje se neustale jeden motiv: Dolu, zatacka doprava, jeste ostrejsi zatacka doprava, do kopce, ostra zatacka doleva, nahore vesnicka. Kdyz se vam najednou zda, ze jedete podesate tim samym mistem, tak si to uvedomite... ;)

Pokud si nekde prectete, ze teplota v srpnu na Madeire je maximalne 25 stupnu, neverte tomu. Pristavali jsme v noci a letusky oznamovaly, ze "teplota vzduchu je prave 32 stupnu". O pulnoci! Pres den pry i 35, ale to nemohu potvrdit, protoze tou dobou radeji spim (a i kdybych nespal, tak stejne nemam teplomer).

Prirodnich kras je na Madeire dost. Mozna o tom jednou napisu... Az teda dopisu tu Cinu a to Thajsko a ... No, musim si dat zase chvili pauzu, abych to stihal dopsat.

Poznamka: Nejsem u PC, je zapnute moderovani komentaru, ergo to jednou poslat staci... Ja to pak publikuju davkove, at mi tu zbytecne nestrasi vylevy nejakych tupych deprivovanych hovadek, co mi nadavaji za... ani nevim za co, ale kazdopadne do bolseviku a ubohych bloggeru... :)

Dne 1.08.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (D1ce - WWW) 01.08.2007, 19:34:06 [X] [D]
Mermomocí bych chtěl napsat komentář, který potěší, ale čučím do elcédéčka jak husa do flašky a nic kloudného mi nenapadá. Proto v plném uvědomnění všech důsledků poruším pravidla §3 odst. 1) varianta b) a §44 odst. 2). Díky za svěží zářez v RSS čtečce a přeji příjemně strávenou dovolenou.

PS. Podobnost s deformací právním textem je čistě náhodná. ;)

[2] (M - WWW) 01.08.2007, 19:35:22 [X] [D]
No vida - a Karlovi se Zitou se tam tak strašně nelíbilo!

[3] (Lucienne - Mail - WWW) 01.08.2007, 21:09:51 [X] [D]
Tak z ostrova...

Tak si to hezky užijte :)

[4] (Jakub Skalický - Mail - WWW) 01.08.2007, 21:55:14 [X] [D]
S těmi silnicemi jste mi úplně připomněl nedávný zážitek ze Slovinska, kdy silnice druhé třídy nezřídka přecházela v něco, co by u nás byla horší polňačka, viz http://youtube.com/watch?v=H8JDSiWSiJI :o). U silnic o kategorii níže nebyla výjimkou ani následující cedule: http://karaya1.wz.cz/gozdna_cesta.jpg (ne, nejeli jsme dál).

Užijte si to, hory (v podstatě kterékoliv) jsou neuvěřitelně krásné (i když je vedle nich moře). :o)

[5] (bobek - WWW) 05.08.2007, 04:57:09 [X] [D]
Urcite se da chodit i pesky. Autobusy jezdi dobre, auto-stop funguje a hlavne - Madeira je tak mala, ze se da prejit peso. Fakt je, ze tam krasne:

http://gallery.bobek.cz/v/Expeditions_Trips/2007-madeir/20070205-204037_3293.jpg.html