Ó, tempora!

Kdyby byli mí prarodiče Kantovi, zněl by kategorický imperativ: "Jez víc chleba!"

Stál jsem u kuchyňské linky a dlabal na stojáka rohlík s Poličanem. Rohlík na šest kousnutí, ke každému jedno kolečko salámu, který je vždycky sázka do loterie: Bude dobrý? Nebude? Bude smrdět? Tenhle je dobrý.

Na špičku rohlíku kolečko salámu, ukousnout. Koleček zbývá jen pár, koušu tedy velká sousta rohlíku. Když jsem byl malý a zuřil socialismus, byl pro nás poličan poměrně vzácný. Až tak, že jsem zcela zvrhle dokázal k jednomu půlcentimetrovému plátku poličanu sníst celý rohlík. Umiňoval jsem si tehdy, že AŽ BUDU VELKÝ, tak si koupím salám Poličan a dám si na krajíc chleba víc než sedm tenkých koleček. Je to přízemní, já vím.

Když jsem byl hodně malý a byl jsem u babičky a dědy, nutili mne (to víte, válečná generace) jíst především chleba a masem šetřit. K jedné nožičce párku jeden krajíc chleba. Kousl-li jsem dvakrát do chleba a jednou do párku, bylo vše v pořádku. Když jsem kousnul do chleba jen jednou a dovolil jsem si dvakrát kousnout párku, ozvalo se důrazné: "Jez taky chleba, ten je taky k jídlu, necpi se jen masem!" I když jsem snědl celý krajíc chleba nasucho a pak si dvakrát za sebou kousnul do párku, ozvalo se zaťukání nože na můj talíř, pak ten nůž ukázal na hromadu chleba a prohlásil hlasem jednoho z prarodičů: "Chleba jíst nebudeš?!"

A to stoprocentně vím, že se na moje jedení nesoustředili, že si hleděli svých talířů. Asi měli nějaké periferní (perichlební) vidění.

Dokonce si pamatuju, že jsem se s nimi coby malý chlapec účastnil nějakého opékání buřtů, a kdosi z dospělých mi tam vytýkal, že nejím vůbec buřty... Jasně, měl pravdu – měl jsem pořád prvního buřta, do půlky snědeného, a k němu jsem dojídal čtvrtý půlkrajíc. Jen jsem toho buřta po chlebu poválel, aby nasákl...

A hořčici k tomu, té jsem měl povoleno vydatně.

AŽ BUDU VELKÝ, říkal jsem si, tak si koupím buřta a opeču si ho a sním s tolika chleby, s kolika budu chtít. Jo a nenechám nikoho, aby mi remcal do toho, jak jím, najmě toho, že sním NEJDŘÍV jídlo a PAK okurkový salát.

Tak na tohle všechno jsem si vzpomněl, když mě kolem šesté večer přepadl hlad (vy si mějte hlady kdy chcete, já vám taky nekibicuju do vašich biorytmů, protože nevstávám jako vy v sedm...)

No a jaká je pointa?

Už jsem velký. Mohu si na jeden rohlík naskládat třeba patnáct koleček Poličanu. Mohu si k opečenému buřtu sežrat třeba půl krajíčku a půl kelímku hořčice, když na to přijde.

Ale upřímně – copak si mohu koupit dobrého buřta a opéct si ho? Copak jsem si za posledních pět let koupil párek, který by mi chutnal? A copak si můžu koupit Poličan a pochutnat si na něm, když je to pokaždé, i když ho kupuju ve stejném krámě, stejně zpracovaný a od jednoho výrobce, jen sázka do loterie?

Takže se raději odbývám starým vínem a plesnivým sýrem a říkám si, že JEDNOU si opravdu buřty opeču a sním s tím chlebem. Ale musím to posunout. Ne AŽ BUDU VELKÝ, ale AŽ NĚKDO UDĚLÁ ZASE BUŘTY!

Dne 14.08.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (lukyn.v - WWW) 14.08.2007, 21:03:04 [X] [D]
A co takhle doma - hezky v troubě - buřty na pivě?

BTW já to měl podobný. To bylo furt: "Vem si k tomu chleba! Nejez to samotný! Ježišmarja! On to sežral samotný!" Třeba salámy, párky a dokonce i sejra jsem nesměl samotnej.

[2] (Wu - WWW) 14.08.2007, 21:09:14 [X] [D]
Buřty? Kdepak, dneska už se dají opékat jedině klobásy. Zatím.

[3] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.08.2007, 21:11:10 [X] [D]
[1] Nojo, ale ty dokážeš koupit opravdový buřty? Takový, ze kterejch se to "maso" po upečení nevysype? Takový, který se nerozmáznou mezi prstama? Takový, který nesmrdí umělou hmotou a všemožnými srágorami? Buřta, kterej voní masem a decentním kořením, buřta ze kterého se to tlusté může vypéct, buřta ve kterém nejsou namleté kousky něčeho, co by ani náš pes nežral? Dokážeš takový buřty koupit? A kde? A je to prodejna, kde mají buřty stabilně dobrý, nebo se mi stane, že tam ty v pondělí koupíš dobrý a já v pátek sračku?

[4] (Filda - WWW) 14.08.2007, 21:17:35 [X] [D]
Já byl taky vychovávanej ke chlebožroutství a o tak důkladně, že svoje dítě učím úplně stejně. Až jsem se nad tím nedávno pozastavil a usilovně přemejšlel jestli to má nějakej racionální základ nebo jestli to je bohapustá buzerace.

[5] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.08.2007, 21:22:35 [X] [D]
[4] Řekněme si upřímně: Je to bohapustá buzerace! :) Ne, vážně - TEHDY to možná mohlo být vedeno nějakou tou válečnou reminiscencí, vzor "je potřeba se najíst hodně a lacino". Dnes je to nejspíš racionální úvaha, že v chlebu bude asi míň těch nechutnejch srágor... I když zas na druhou stranu - dítě dokáže spořádat leccos, včetně želatinových medvídků a "ovocných nápojů Jovo". ;) Takže: Je to buzerace, ale lze k ní najít racionální zdůvodnění.

[6] (pixy ) 14.08.2007, 21:31:01 [X] [D]
Ano, Arthure, dá se. Bohužel si nevzpomenu, KDE to bylo, ale bylo to letos a koupil jsem cosi, co se jmenovalo VUŘTY, bylo v tom asi určitě přes 90 % masa (ne-li přes 100), bylo to v pravém přírodním střívku a při opékání na klacku to vonělo a tuk z toho na žhavé uhlíky odkapával velmi zvolna...

A hele, buď rád. Já už jsem velkej a poličanu si můžu dát třeba šišku na posezení, jen k němu nemůžu ani kousek toho chleba nebo rohlíku. Já bych za obyčejnej samotnej čerstvej rohlík vyměnil i štangli uheráku...

[7] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.08.2007, 21:43:30 [X] [D]
[6] Každý si nejvíc stýská po tom, co sám nemůže a kdysi mohl. Tak si tak říkám, že náhlé hnutí mysli po buřtu je dáno tím, že zanedlouho bude s buřtem utrum a budu žrát jen rostlinný tuky.

Což mi mimochodem připomnělo diskusi o tom, jestli BUŘTY nebo VUŘTY a jakou roli v tom mají ŠPEKÁČKY.

[8] (Laco - WWW) 14.08.2007, 21:56:29 [X] [D]
Mám Arthure stejnou zkušenost z dětství. Podobně jako salám jsem si šetřil třeba čokoládu. Nekousal jsem ji, já ji snad cucal. A zůstalo mi to. Dokonce sleduju svý děti, který bez okolků jedí čokoládu jako chleba. Několikrát jsem je na to upozornil, že sníst tabulku na šest kousnutí není dobrý způsob konzumace. A vida, Klárka už čokoládu taky cucá. Měl bych se za tento způsob výchovy stydět?

[9] (lukyn.v - WWW) 14.08.2007, 22:11:33 [X] [D]
[2] Ano, jak píše pixy, dá se. Neni to ale jednoduchý. Nejlépe u nějakých malých soukromých uzenářství. Nevim teda o buřtech, ale vim o bavorských klobáskách ze Sušice. Jsou v pravém střívku, masa je tam dost... Firma se tuším jmenuje Ponnah nebo tak nějak. Snad by se tam daly sehnat i ty "pravé" buřty, nevím. Dobré buřty jsem měl naposled vloni, ale též nevím odkud, páč jsem je nekupoval já.

[10] (Lokutus - WWW) 14.08.2007, 23:15:54 [X] [D]
Také vím, že se dá. Kdesi v jakési vsi za Prahou mají buřtárnu, tedy masnu a tam nabízejí dva druhy buřtů (nebo špekáčků?)
Jeden druh za 30Kč/kg a druhý za 90kč/kg. Zkus uhádnout, které jsou lepší, a které si lidé častěji kupují. Malá nápověda - ta druhá otázka nemá s kvalitou nic společného.

[11] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.08.2007, 23:21:46 [X] [D]
[10] Ano. A pak přišel den, kdy jsem koupil ty za devadesát, přinesl je domů - a opravdu! Ten rozdíl byl dechberoucí! Tedy - dechberoucí bylo těch 60 korun rozdílu za naprosto stejnej hnus... :)

(Ne, tohle se nestalo v TÉ ONÉ buřtárně, ale stalo se mi to tuším s šunkou...)

Jinak - ano, až najdu obchod, kde budou prodávat kvalitní a čerstvé potraviny, tak budu stát první u dveří. Radši si připlatím, než bych zase riskoval, že se budu kroutit tři hodiny na záchodě.

[12] (happz - Mail ) 14.08.2007, 23:49:25 [X] [D]
Pokud se mi kamaradi nemyli, tak v Bakove nad Jizerou existuje reznik a uzenar, ktery nejakym zazrakem vyrabi spekacky/vurty/burty* dle uvedeneho popisu, tedy lahodne, chutne, po jejichz blizsim pruzkumu netrefi konzumenta psotnik ani akutni zaludecni obtize. Ja osobne jsem nemel tu moznost ochutnat, ale nekolik velmi duveryhodnych zdroju si je pochvaluje.

*) nehodici se skrtnete, take nevim, jestli ty nazvy maji nejaky hlubsi vyznam...

[13] (Egi ) 14.08.2007, 23:56:21 [X] [D]
No, nevim ...
Mne nikdo nepeskoval a naucil jsem se parkovy pomer 1:1 (jeden rohlik na jeden dietni parek) a salamovy 5:1 (pet kolecek na jeden rohlik) dodrzovat sam od sebe.
Mnoho praktickych vyhod.
Mam velkou hubu. Rohlikem si ji nacpu, kdybych si ji mel stejne narvat Policanem, tak se nedoplatim. Stejne tak bych na stridmou veceri s minimem peciva potreboval tak dvanact parku. To se mi do kastrulku nevejde. Kdepak. Ja se nazeru prave toho peciva, uzeninu tam mam pro chut. Valecna generace nejsem.
A burty? Nesmis kupovat to, co ma na sobe napsano "Burty". K necemu jsou ty normy EU dobry. Kdyz je neco oznaceny jako "Spekacky", obvykle to znamena pozivatelnost. Treba z Glogloglobusu. A mne v tomto muzes verit, ja se tim na cundrech laduju co chvila.

[14] (Petr - Mail ) 15.08.2007, 00:03:35 [X] [D]
Vzhledem ke kvalitě (složení) většiny uzenin, vůbec nedoporučuji přikusovat klasické pečivo, neb je již z cca 95% obsazeno v samotné uzenině. Jako důkaz (místo slibů) si přečtěte příbalový leták vaší inkriminované uzeniny.

[15] (Miki - Mail - WWW) 15.08.2007, 00:19:13 [X] [D]
Zdravím, a přidávám následující na vlastní hubě ověřenou infomaci. V městečku Přibyslavi na Čekomoravské vysočině jest řezník jménem Křesťan. Má krámek přímo na náměstí. Od cca 112tého kilometu dálnice je to patnáctikilometová zajížďka. Opekací uzenina ze supermarketu je ve srovnání se zdejším sortimentem nepoživatelná a pro mě je to živý důkaz že "by všechno šlo, kdyby se chtělo"...

[16] (Egi ) 15.08.2007, 01:05:55 [X] [D]
Hmm, tak jsem ([13]) kecal.

Co se tyce kvalitativnich pozadavku na nektere druhy masnych vyrobku a uzenin, nejde o zadnou normu EU, nybrz o ryze ceskou tzv. "masnou" vyhlasku MZe a hlavne jeji novelu z roku 2003 - bohuzel pozor - vztahuje se taky jen na ceske vyrobky.

Puvodni vyhlaska:
http://www.mvcr.cz/sbirka/2001/sb126-01.pdf

Novela a rozsireni:
http://www.mvcr.cz/sbirka/2003/sb089-03.pdf (vyhlaska 264)

Za pozornost stoji treba §10 (v aktualnim zneni), kde je specifikovano, co se rozumi treba uz "masnym vyrobkem" nebo "masem pro vyrobu masnych vyrobku", dale pak Tabulka 4 Prilohy cislo 4 (opet v aktualnim zneni), kde je definovan treba prave onen "spekacek".

Tedy prevazne maso (veprove, hovezi, teleci), a to nikoli strojne oddelene. Samozrejme prisady tam musi nejake byt, jinak se to vyrobit ani neda. Ale s kategorickymi soudy o soji, strouhance a kuzich bych byl opatrny.

Samozrejme, zkurvit se to da i pri dodrzeni vsech moznych postupu a norem, ale to uz je proste osud.

A kdyz si nekdo koupi "Burty", "Opekacky" nebo treba "Kouzlo taboraku", to je pak uz tuplem tezky osud, to je na zbaveni svepravnosti :o))

[17] (ringo - Mail ) 15.08.2007, 07:36:36 [X] [D]
[0][3] Arthure, zkoušel jsi řeznictví U Blažků na Borku?
Oni ty špekáčky sami vyrábí, a myslím, že to jsou ty nejlepší, jaké se dají koupit. Akorát, jak to dělají v malém, tak není každá várka úplně stejná, ale vždy je to nesrovnatelně lepší než od konkurence. Ještě dělají výborná obalovaná nakládaná masa a mleté prodávají tak, že si ukážeš na kus masa, a oni ho před tebou semelou, přesně tak, jak se to už dnes nedělá.
Jestli to moc smrdí reklamou, tak to prosím smázni.

[18] (rony [openID] - WWW) 15.08.2007, 08:39:10 [X] [D]
Arthur, suhlasim s tym, ze vsetko, k comu sa pri priprave pouziva technologia "zmiesat/namliet" a je obtiazne overit "co v tom je" smeruje tam, kde pixy a ty pises.

Mozno by to mohol byt namet na web v style "kde nakupit kvalitne jedlo" :-) kde by sme snad mohli davat tipy na zastrcenych vyrobcov, ak taki vobec su :-)

aj ked si samozrejme myslim, ze to ktovieake vysledky mat nebude ale zo svojej skusenosti viem, ze ani vo svojom blizkom okoli sa poriadne neorientujem a obvykle chodim na notoricky zname miesta nakupovat :-/ len kvoli tomu, aby som zbytocne neobiehal naprazdno nepreverene ciele...

rovnako by som si radsej ako "kazdy den sunku" doprial raz za tyzden ale naozajstnu :-)

[19] (Vac ) 15.08.2007, 08:48:44 [X] [D]
Špekáčky opravdové - mňam - řeznictví v obci Lety, poblíže křižovatky silnic 4 a 19. Po dlouhé době jsem snědl nad ohněm opečený buřt s chutí. Cena cca 70,- Kč za kilo.

[20] (Merencin [openID] ) 15.08.2007, 09:05:35 [X] [D]
Vuřty s velkým V mají ve Vrchlabí na náměstí. Je tam v podloubí malé uzenářství, kde si je pravidelně kupuji cestou do Špindlu. Tam pak padnou za oběť klacku z jeřábu a polínkám ze smrku. Dobré, opravdu dobré.

[21] (Roman - Mail - WWW) 15.08.2007, 09:29:17 [X] [D]
Nejde sice o buřty ale ja kupujem trebárs detskú šunku. Bez lepku a kvalitná chuť. Alebo v metre som minule narazil na nejakú metro šunku s kuracích pŕs. Že prej 80% a poviem vám. Fakt. Párky (diétne) som Billa kupoval zásadne kuracie talianske, alebo detské. Zloženie výrobkov je najdôležitejšia položka ktorú sledujem. Akonáhle vidím.. kuracie a bravčové kože.. alebo 30% xyz mäsa a zvyšok bohviečo, tak sa tomu snažím vyhnúť. Obľúbil som si paštétu z kuracej pečene od lokálneho výrobcu HSH ktorá sa dá kúpiť v tesku. Tá je fajn. Atď. Tak či onak. Buď si treba zohnať lokálneho mäsiara ktorý vám povie čo do toho dáva. Prípadne mu dáte spraviť veci priamo na zakázku. Alebo si to jednoducho treba spraviť svojpomocne. Na dedine. Je to smutné že ľudia akceptujú kultúru nekvalitných tovarov a že firmy sa nehanbia predávať značkový výrobok a dlhodobo obľúbený výrobok s humusným zložením. Na trh príde niekto nový lacnejší a všetci sa mu kvalitou prisposobujú. Trebárs horčica saint nicolaus slovenská ktorú som minule kúpil chutila presne tak isto humusne ako "špeci" (ktora nenapadne skopirovala farby, design nadobky a viac menej aj obal).. zrazu.. to už fakt nechápem. Pripomína mi tú poslednú knihu (Asi od kulhánka?) kde sa jedlo vyrába zo švábov a hrdo sa propagujú nové výrobky "ešte chrumkavejšie" v televízii. Nevie niekto ako sa to volalo? ;-)

[22] (Roman - Mail - WWW) 15.08.2007, 09:31:17 [X] [D]
Ahem.. teda.. paštétu z husacej pečene.. nie kuracej (považujem za dôležité sa opraviť keby ste nahodou boli v nitrianskom hypertesku tak si to skúste kúpiť ;-)

[23] (Misha [openID] - WWW) 15.08.2007, 10:04:00 [X] [D]
to mi připomíná ten vtip, jak je romka s dítětem v sámošce a prodavačka chytne to dítě, jak ukradlo klobásu a láduje se s ní hned u toho pultu. Prodavačka přitáhne dítě za matkou. "Paní, co to jako má znamenat, to mu ani nic neřeknete?" Matka se podívá na své dítě, vlepí mu pohlavek a zahartusí: "Ty debile, co to žereš bez chleba!" :)

[24] (Arthur Dent [openID] - WWW) 15.08.2007, 10:09:33 [X] [D]
[23] Ten znám taky, ale v mojí verzi je místo Romky Cikánka a hartusí: "Tý, dilina, co to žéreš bez chléba?!" :)

[25] (dgx - WWW) 15.08.2007, 10:58:30 [X] [D]
Tyjo, rozklikl jsem si tvůj článek, dívám se, jak ho máš dlouhej, a tak že si ho dopřeju až se snídaní. Vrátím se s talířkem, na něm paprika, rohlík a pár koleček Poličanu. U druhého odstavce jsem se zarazil :-)

Ale k tématu: jojo.

[26] (Arthur Dent [openID] - WWW) 15.08.2007, 11:00:09 [X] [D]
[25] Co si myslíš že jsem posnídal já? Já jen papriku nahradil kafem :)

[27] (pixy ) 15.08.2007, 13:19:55 [X] [D]
OK, Arthure, možná to nebyly Vuřty, ale Špekáčky. Jistý si nejsem, sorry.

ad [12] Tak tohle by mě fakt zajímalo: kdyby se ti kamádi umyli, řezník z Bakova zmizí?

[28] (Jiří - WWW) 15.08.2007, 14:39:30 [X] [D]
Přátelé, mohu vřele doporučit špekáčky značky Steinhauser - je v nich opravdu maso a celé kousky špeku (když to jsou ŠPEKáčky a ne sojáčky, že). Prodávají je ale jen na hodně málo místech, já pro ně jezdím do Makra. poznáte je jednoduše - stojí dvakrát víc než všechny ostatní:)) A jedno uklidnění pro vlastence - je zbytečné si podle názvu říkat, že echt špekáčky umí jen v německu - steinhauser je tuším z tišnova. Takže končím s reklamou a jdu si utřít poslintanou klávesnici :-)))

[29] (Lokutus - WWW) 15.08.2007, 18:48:33 [X] [D]
[24] Hehe. Tak hlavně abychom se nedotkli cikánů, nebo nedej bože těch druhých - romů.

[30] (happz - Mail ) 15.08.2007, 20:10:51 [X] [D]
[27] Myji se pravidelne, a rozhodne se nemyli...

[31] (Trupík - Mail - WWW) 15.08.2007, 21:18:59 [X] [D]
No, uzeninku odmítám už asi pět let a před třemi lety jsem se stal vegetariánem dočista, ale mám podobný, ba dokonce blízce příbuzný problém - v krámech neprodávají chleba. Místo toho jsou k dostání bochníky drobivého bílého těsta obarveného karamelem nebo nějakou podobnou srágorou (nové a lepší, původní receptura). A vedle něj balený krájený udajně tmavý chleba - 30Kč za čtyři plátky.

[32] (Kráťa ) 16.08.2007, 00:19:41 [X] [D]
[31] Heč, u nás chleba prodávají! Tmavý, žitný, klasickým kváskem a ne droždím zadělávaný ...

Já osobně dávám Egimu [13] za pravdu, že na dnešní poměry dost dobré uzeniny dělají v Globusu. Vždy, když jedu do Prehe, koupím si tam nějaké to kilo Holandských párků (do mrazáku). I špekáčky jsem zkusil a tvrdím, že byly poživatelné. Už jsem sice v životě jedl lepší, ale také mnohem horší.

[33] (pixy ) 16.08.2007, 08:33:08 [X] [D]
[32] jj, pro uzeniny do Globusu jezdím taky, seč to jde ( i když mám nejbližší asi 30 km). Globus má vlastní uzenářskou výrobu a osvícené vedení s pochopením pro bezlepkové potřeby (nebo je šéf Globusu sám postižen) - všechny uzeniny, včetně sekané (až na dvě tři jmenovitě označené výjimky), jsou totiž bezlepkové. Globus je v tomhle ohled z řetězců jediný...

[34] (Roman - Mail - WWW) 16.08.2007, 09:57:38 [X] [D]
[33] Ja sice bezlepkove nie som nuteny jest ale tak akosi automaticky pocitam s tym ze su tieto potraviny menej ošudené a z času na čas si kúpim šunku, či párky ktoré sú takto robené. A chutia mi veľmi. Nehovoriac o tej detskej šunke, to som mal pocit že som sa vrátil do detsva do nemocnice na Uprkovej ulici v Blave keď som bol druhák na základnej a môjmu spolubývajúcemu (o dva roky starsiemu cigánovi ) na izbe mama z Popradu poslala veľký balík ktorého súčasťou bola aj veľká porcia narezanej šunky.. keďže sa bál sa že mu sestričky tú šunku zjedia, ďalšie poobedie sme ju obaja celú plátok po plátku skonzumovali. Mňáááááááááááááááááááááám. ;-))

A bez chleba! ;-)))

[35] (billy - WWW) 16.08.2007, 13:15:09 [X] [D]
Nádhera. Ve svých téměř 28 letech neustále musím napadat zvýšeným důrazným hlasem svou ubohou babičku, která moc dobře ví, že fakt nejím tlustý maso a že masové koule mi hýbou žaludkem nepříjemně do stran, že mi připomínají naprosto nechutné klubko nechci říkat čeho; že vážně nejím mléčnou polévku, že je normální a běžné nedojíst porci "poctivého" oběda, kdy se člověk valí ala medvěd a že toho chleba je občas až natolik příliš, až z něj pálí patro tím, jak se ptyalin může celý strhat jeho rozkladem. Amen a požehnaná budiž svoboda možnosti sáhnout v lednicích a ve spížích po čemkoliv bez pocitu viny.

[36] (honza - WWW) 18.08.2007, 19:20:11 [X] [D]
[28] Steinhauser má výrobnu v Brně na Mojmírově náměstí (ale asi má pobočky i jinde). Já jiné špekáčky, než od něj nekupuju (na Husitské). A nejsou ani drahé, tuším kolem 65 Kč/kg :) Taktéž mohu doporučit :)

K článku - když sleduju svoje děti, jak se cpou salámem bez chleba, tak se jim taky snažím vysvětlit, že by měli toho pečiva jíst víc, ale stejně jsou pořád na polovině (v lepším případě) toho, jak to jím já...

[37] (Marek - Mail - WWW) 03.09.2007, 16:00:49 [X] [D]
S tymi parkami a spekackami (burty) to privadzalo do zufalosti aj . Az som si jedneho dna povedal "DOST" a zacal osm starostlivo sledovat, co v parkoch je. Vysledok? Na vyber uz nemam 20 druhov parkov, ale mozno 3, ale kazdy ma aspon 90% masa. Ich chut mi pripomina detstvo:)

[38] (MiKee - Mail ) 04.09.2007, 19:16:03 [X] [D]
Tak jsem se k tomuto článečku dostal náhodou až dnes, takže nevím, zda to k něčemu bude, ale musím souhlasit, že pokud si koupíš něco, co je vyrobeno v ČR a jmenuje se to "špekáčky", bude to určitě v segmentu toho průmyslově vyráběného patřit do té high society.

Taky to většinou bude víc stát, ale já si taky raději dám jednoho buřta, kterej mi chutná, než pět, po kterých se po(blej|ser)u.

A u nás ve městě (Mariánské Lázně) je PLUS, u kterého je "přilepená" masna NOVÁK a tam mají fakt všechno dobrý a za příjemný ceny. Maso si člověk pěkně ukáže a nechá useknout kus, kterej chce, steaky mu nakrájej z vybranýho kusu masa a neremcají, naopak se pořád usmívají. Tak by to mělo bejt.
Jo a z těch uzenin například naprosto výborná a akorát prorostlá anglická slanina běžně za 9,90 Kč nebo snad zdravá a hlavně úplně výborná šunka pro děti za 11,90 Kč. A taky tam mají turistickej salám, přesně takovej, jako si ho pamatuju z dětství a ne tu sra*ku, kterou pod tím názvem prodávají skoro všude jinde.

[39] (Liska - WWW) 19.09.2007, 00:06:43 [X] [D]
Slint.
Nicméně,obstojný, byť ne geniální, ale výhradně a pouze žitný a karamelem nehněděný chleba prodávají Michelské pekárny. Mají spoustu obchůdků po Praze, nevím, jak po okolí.
Kdyby náhodou někdo věděl, které zastrčené lahůdkářství prodává chlebové placky švécského typu, tak mi dejte vědět. Ne libanonskej chleba noebo tortilly, ale tunnbröd. A kdyby někdo věděl, kde v matičce stověžaté dělají uzeniny bez použití rychlých solí (alergie. Hnusná), tak dejte vědět. A... a vůbec. Výměnou prozradím, jak dělám pesto genovese. Občas ho sežeru půl sklenice.... bez chleba.