Znáte Texty?

Schválně... Znáte Texty?

Dobré nápady bývají leckdy ty nejjednodušší, o nichž si půlka českého národa řekne Pff, to je toho, to bych dokázal taky (kdyby mě to napadlo).

Texty! jsou přesně z téhle kategorie fikaného nápadu, který by jistě realizoval každý. Jasně, já taky. Ale nedostal jsem ho, tak aspoň udělám reklamu těm, co ho dostali.

O co jde?

Prosté: Vlezete na stránku texty.com a uvidíte textový editor. Napíšete text, pokud jste na stránce poprvé, tak vyplníte i mail a heslo, zaškrtnete si zda chcete povolit komentáře a zda chcete mít k dispozici RSS kanál pro své texty. A odešlete. Dostanete kousek kódu (obligátní JavaScript), který si vložíte do stránky – a to je vše.

Samosebou s možností text později opravit či moderovat diskusi.

Prosté, elegantní, jednoduché, vtipné (a anglické...) Autoři se nebrání jazykovým mutacím, takže se třeba dočkáme i české varianty. Obzvlášť, když má celá služba takový krásný název.

Služba funguje zatím chvilku, takže je stále ve stádiu betatestů. Ale účel, pro který je zamýšlena, plní perfektně a bez problémů. Jako největší nevýhodu vidím to, že takto napsané texty nebudou zaindexované Googlem, ale autoři na tom už, podle jejich slov, pracují a doufají, že se jim to podaří vyřešit.

Každopádně zajímavý nápad. Může se teď jevit jako hříčka, ale jistě se už nějaké praktické využití najde. Je to taková idea blogsystému jako jednoduchého CMS, dovedená až do maximální jednoduchosti.

Každopádně trend, jak se zdá, směřuje k službám, které si zprovozníte vložením JavaScriptu do stránky. Řečeno slovy z mého oblíbeného seriálu: Služeb pracujících po vložení JavaScriptu je skoro tolik, jako přístrojů, které si může Kryton zapojit do tříselné zásuvky.

PS: Sakra, teď jsem zjistil, že IE se nedokáže vypořádat s UTF-8 skriptem vloženým do ISO-8859-2 stránky, zatímco FF ano. No nic... příště... :)

Dne 23.08.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Pavel K. ) 23.08.2007, 17:13:36 [X] [D]
No nevím, nápad je to zajímavý, ale mě to nějak neoslovilo.

Nedávno jsem objevil (pravděpodobně ne moc starou) českou službu http://www.nakoncert.cz, která je také založena na jednoduchém, ale geniálním nápadu. Mám rád takové jednoduché ale užitečné weby.

[2] (marek - Mail - WWW) 24.08.2007, 10:20:02 [X] [D]
nejdřív jsem si myslel že jde o Texy!
...Pak to vypadalo na nějakej novej českej web
...autoři se nebrání mutacím? heh anglicky jo?
...no a pak jsem teda kliknul :)

Nápad to je zajímavej, nějak ale nevim k čemu bych to použil, škoda

[3] (Roman - Mail - WWW) 24.08.2007, 22:26:25 [X] [D]
Mne sa celkom paci Writeboard od tych istych typkov co spravili basecamp. Jednoduchy editor ktory zabezpecuje archivovenie verzii a aj porovnavanie zmien. Vhodne trebars aj na to ked chcete porovnat nakolko od vas niekto opajcol texty. (taky zaujimavy sposob "diffu")

[4] (Pavel Jaroš - Mail - WWW) 28.08.2007, 10:01:39 [X] [D]
Proč píšeš Texty! s vykřičníkem? Nepleteš si to náhodou s Texy!? :-) Jinak fajn blbina pro ty co nemají pořádný CMS, ale jakékoliv jiné řešení asi bude lepší...