Myšlenka je v jádru dobrá

Škoda jen, že se realita odehrává převážně mimo to jádro.

Nejprve ze světa online her na hrdiny:

Na Lupě (ne, nedám sem link) před několika dny začalo další kolo soutěže "Zvyš si svou reputaci v komunitě", tentokrát oblíbeným trikem "Kritizuju celebritu které ostatní tleskají, tím ukážu, jaká jsem individualita a jak se nebojím jít proti davu. Jo a taky si hezky podrbu frustrace..." Tento týden je cílem hráči velmi oblíbený Patrick Zandl, takže je debata vskutku vydatná a několik desítek vulgárních anonymů jistě ve svých očích povyrostlo a mohli si odškrtnout další položku z hracího plánu: "Dokázal jsem světu, že je Zandl břídil..."

Toto kolo bylo o to těžší, že článek Davida Antoše nebyl naprosto o Zandlovi, takže hráči museli najít skryté indicie... Což se povedlo, a povedlo se to vydatně, koeficient frustrátovitosti dosáhl 14.7 POOH! (POOH je jednotka komentátorské frustrace ventilované ad hominem; 1 POOH je míra nadávek Dočekalovi, které standardní internetová veřejnost napíše ke standardnímu článku Dana Dočekala).

S Patrickem Zandlem jsem se před časem bavil o komentářích u článků. Patrick ten koncept hájil, nevím jestli padla věta z nadpisu, ale něco v tom smyslu říkal, oponoval jsem, že lidi jsou lidi a bez tvrdé segregace rozumného výsledku nedosáhneš...

Což mi připomnělo současné salónní komunisty, jejichž mantrou je "Myšlenka je správná, ale chopili se jí špatní lidé". Ne, myšlenka je špatná.

Za čtyřicet let budete (doufám že já už nebudu) moci říct: "Myšlenka EU byla v jádru správná, škoda že nevyšla, chopili se jí špatní politici a občané ji moc nechápali a vůbec..." Budete rádi, když to nebudete říkat arabsky. A co že mi zase přeletěla EU přes nos? Inu, tak jsem se dočetl, že "V EU již nemá být prioritou volný obchod". Což mě pobavilo velmi, protože jediné, co na EU mělo smysl, byla právě ta zóna volného obchodu.

Jo a taky se mi podařilo napsat sloupek a v něm použít obrat "nahá Angela Merkelová"... To bude SEO! :)

Před chvílí mi tu po ICQ hudrala jistá paní, jak nepochopí, že někdo podvodem vyhraje hru, podvod je očividný, pořadatel tedy hru zruší a peníze na ceny dá na dobročinné účely, ovšem dotyčný podvodník napíše, že on přeci vyhrál, měl nejvíc bodů a navíc nikde nebylo napsáno, že nesmí podvádět, tak ať koukají navalit cenu, jinak...

Což mi připomnělo počítadlo návštěv na Bloguje, které má být taky jen hra – z principu nemůže být cokoli jiného. Jenže pak to začali brát uživatelé vážně, začali podvádět, to jsem jim zatrhl, tak začali podvádět jiným způsobem... Šel jsem na to od lesa, přemýšlel jsem proč – a až serverlog mi odhalil, že jedna z nejnavštěvovanějších stránek je Žebříček blogů podle návštěvnosti. Přitom tam lezli HLAVNĚ sami bloggeři, asi aby se ujistili, že jsou 1.17x lepší než někdo jiný (=mají návštěvnost o 17% vyšší než druhý). V tu dobu jsem navíc plánoval předělat generování statistik, takže jsem žebříček zaříznul, odstranil a čekal jsem na reakce.

K tomu se váže taková vtipná historka. V tu dobu mne jistý známý požádal o statistiky systému, že je chce zveřejnit na Wikipedii. Dal jsem mu tedy počty článků a blogů a uživatelů a komentářů a nějaké průměry, co jsem vytahal z databáze. Dotyčný známý poděkoval, a jako perličku dodal, že Michal Illich, takto šéf blog.cz, se mu zdráhal ty informace dát, že prý "je zveřejní až je zveřejní konkurence". Zasmál jsem se smíchem srdečným, urychleně jsem dodělal úpravy a žebříčky jsem vrátil – a ejhle, za dva dny se vrátily i na blog.cz. Moc mě to tehdy pobavilo a směju se dodnes... :)

Čímž jsem se opět dostal nepřímo k Lupě. Totiž – byl jsem požádán, zda bych se nechtěl účastnit polemiky na téma "Potřebuje internetová žurnalistika etický kodex?" Mým partnerem v polemice je Tomáš Bella, který začal a poslal spoustu zajímavých podnětů do diskuse. Bohužel v odpovědi jsem byl limitován počtem znaků, takže jsem odpovídal jen obecně, každopádně pokusím se domluvit, že bychom o jednotlivých bodech mohli diskutovat i "off the record" na mých nebo Tomášových stránkách. Až polemika vyjde, dám odkaz...

(Jo a samosebou – jsem proti speciálnímu kodexu pro internetovou novinařinu.)

Dne 11.09.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (pixy - Mail - WWW) 11.09.2007, 16:57:06 [X] [D]
Potřebuje internetová žurnalistika etický kodex? - Ano. Ale povšimni si, že nepoužívám slovo "speciální" a nemám potřebu se zmiňovat o irelevanci slova "internetová". Ano, žurnalistika potřebuje kodex (potažmo ta internetová, nikoli speciální). A nesmíme zapomínat na nejklíčovější problém této otázky: co je to žurnalistika. Ne, bloger není žurnalista (obvykle). Ano, placený novinář je žurnalista, i když píše glosu, editorial nebo třeba jen komentář na blog jménem redakce.

[2] (Arthur Dent [openID] - WWW) 11.09.2007, 16:58:38 [X] [D]
[1] Tak to jsme zajedno... Uvidíš sám. :)

[3] (Feri Macfričkins - Mail - WWW) 11.09.2007, 18:03:12 [X] [D]
A čo je to kódex? Niečo ako zastupiteľská demokracia? :)

[4] (dgx ) 11.09.2007, 18:25:05 [X] [D]
Hele, to mi nesedí, že 1 POOH = míra nadávek Dočekalovi, neměl by být spíš 1 POOH = množství Dočekalovy kritičnosti na jeden článek? Nadávky Dočekalovi se totiž drží v celkem normální hladině.

Eventuelně (tohle slovou používám co programuju událostmi řízený framework) možná máme na Dočekala jiný názor :-))

[5] (Arthur Dent [openID] - WWW) 11.09.2007, 18:29:14 [X] [D]
[4] "Nadávky Dočekalovi se totiž drží v celkem normální hladině" - a právě proto mohou být měrnou jednotkou!

[6] (Lokutus - WWW) 11.09.2007, 19:52:27 [X] [D]
Tak jsem zas nevěděl, kdo je ta Angela Merkelová. Zeptal jsem se strejdy a ten mi ukázal její ksicht. To snad ani nahý vidět nechci.

Jinak k té arabské EU, 's mi připoměl, že zakázali demonstraci proti islamizaci Evropy, která se měla konat v Bruselu.
Na to konto jsem našel na internetu seznam bruselských radních:
http://www.eurabia.cz/Articles/1177-proc-zakazal-bruselsky-starosta-demonstraci-proti-islamizaci-evropy.aspx

Takže už je asi pozdě. :-)

[7] (Arthur Dent [openID] - WWW) 11.09.2007, 19:59:27 [X] [D]
[6] Zrovna před nedávnem přišel přeci nějaký moudrý holandský duchovní s nosnou ideou, že my jsme ti tolerantní, takže nám je vlastně jedno, jak říkáme Bohu, jestli Hospodin, Pán, JHVH, nebo Bůh, takže bychom mu kliiiidně mohli říkat Alláh! Co vy na to, že? Nás by to nic nestálo, nám je to stejně jedno jak mu říkáme, a Araby by to jistě potěšilo, no ne...?

Détenté jak když vymaluje. Jestli to takhle předposraně půjde dál, nezbyde než se opravdu odstěhovat do tý Emeriky a dát se k republikánům.

[8] (Lokutus - WWW) 11.09.2007, 20:14:58 [X] [D]
[7] Ani mě to nepřekvapuje. Ve Velké Británii si muslimová v klidu mávají transparenty, kde nabádají ke džihádu a násilné islamizaci světa, staví si tam mega mešitu a normální menšinový evropan už nemůže proti tomu ani demonstrovat. Kdybych byl paranoidní, řekl bych, že celý ten protiteroristický humbuk není jen zástěrka pro lepší sledování lidí, ale hlavně pro snadnější intervenci muslimů do Evropy.
Nejvíc mě ale pobavily dva články, které byly předevčírem na Aktuálně pod sebou.
Papež vyzývá Evropany, aby se vrátili k Bohu.
Usáma bin Ládin vyzývá Američany, aby se obrátili k Alláhovi.

Můj názor je, že by oba dva měli jít do pr.....

[9] (mira - WWW) 11.09.2007, 20:34:46 [X] [D]
Problém není v absenci či neabsenci kodexu, problém je vždy v konkrétních lidech. Kde nic není, ani kodex nebere.



[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 11.09.2007, 20:38:26 [X] [D]
[9] Ale fuj! Takhle prozrazovat MOJI pointu! :)

[11] (zcr - WWW) 11.09.2007, 20:44:22 [X] [D]
[8] Taky mne to pobavilo... :)

[12] (Axxym ) 11.09.2007, 22:15:00 [X] [D]
...potřebuje etický kodex internetovou žurnalistiku?

[13] (VfB - WWW) 12.09.2007, 13:22:28 [X] [D]
[4] wikipedie mlčí, ale nepíše se ta jednotka takhle: POOcH?

[14] (Michal Illich - WWW) 13.09.2007, 11:25:08 [X] [D]
To mě těší, že se bavíte, ale příčinná souvislost mezi objevováním se a mizením žebříčků na blog.cz a na bloguje.cz žádná není. Přinejmenším proto, že jsem si já ani nikdo jiný od nás nevšiml, že jste je měli zrušené.

[15] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.09.2007, 00:37:03 [X] [D]
[14] To je v pořádku, já mám informace jiné.

[16] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.09.2007, 00:42:46 [X] [D]
[14] Cituju: "diky za info. ad blog.cz: tak Michal Illich se zdrahal mi rict pocet blogu... ze prej leda by to prozradila i konkurence. :)" - konec citátu. Ale asi máte pravdu, asi to byla jen náhodná synchronicita.