Materiál Jany Klusákové

Střípky z cesty do Brna...

Na úvod jen stručně: Ano, včera jsem byl v Brně. A ano, události se nakonec seběhly tak, že jsem tam střílel ostrými z pistole ráže 9 mm. Takto podáno by to snad mohlo zapadnout do veřejného obrazu mého vztahu k Brnu...

Potřeboval jsem být v Brně na devátou, ovšem poněkud jsem to přehnal se svědomitostí, takže jsem sice usnul na své poměry velmi brzo, tuším v osm, ale probudil jsem se ve tři ráno a už jsem nezabral... Tak jsem si brouzdal webem a na Psu jsem našel úžasnou perlu Václava Klause: "Příkladem je konference ve Vídni, která proběhla na konci letošního srpna ve Vídni". Jako by to předznamenalo celý den.

Cestou v autě jsem poslouchal Radiožurnál, co taky ostatně jiného... A protože bylo včera třináctého, bylo téma dne jasné: Třináctka a vztah lidí k číslům. Což ten pán, co do rádia mluvil, prezentoval dokonce i otázkou: "Věříte na kouzlo magie čísel?"

V Soběslavi na nadjezdu jsem zase zaslechl rozhovor s nějakým fotbalistou. Což, je jasné, že od fotbalistů nelze očekávat oslnivé mluvní výkony. Od tohodle jsem se dozvěděl, že: "Bylo to supr... bylo to dobrý... hodně jsme jezdili... i fotbal jsme hráli... a i diváci to ocenili... že to bylo dobrý... hodně jsme jezdili... I fotbal jsme hráli..." Měl jsem co dělat, abych to v Klenovicích ubrzdil na požadovaných 70.

Hodně jsem jezdil... I v Brně jsem byl... Co to melu?! Školení bylo zajímavé. Po školení jsem se vydal na oběd s Egim. Než GPS našla družice, už jsem byl skoro na místě. Pojedl jsem, popili jsme džusu a kofoly, poklábosili a společensky se vyžili, a už byl čas vyrazit na utajovanou schůzku na nejvyšší úrovni, která měla ovlivnit tvář českého internetu na několik dalších let. Schůzka byla natolik konspirativní, že jsem na blíže neznámém místě v Brně (GPS furt ještě nenašla družici) chtěl zavolat styčnému důstojníkovi, abych se zeptal, jestli jsem už poblíž – a nenašel jsem telefonní číslo! Později se ukázalo, že zlotřilá T9 při ukládání jména přidala diakritiku, takže jsem hledal mezi Z, a styčný důstojník byl přitom uložen pod Ž, navíc tak nenápadně, že... ale co už! Schůzka na nejvyšší úrovni (30 metrů nad úrovní terénu) se nakonec za nejpřísnějších bezpečnostních opatření konala a byla fajn. Sice o budoucnosti českého internetu nepadlo ani slovo, zato padla spousta slov jiných, z nichž vyjímám např. informaci o tom, že nejlepší deska, kterou Beatles natočili, se jmenovala "The Best of".

Pak už nezbývalo než nasednout do auta, vyjet z garáží, zastavit, počkat až GPS konečně najde družici a brát se k domovu. A zase ten Radiožurnál...

Před půlnocí na Radiožurnálu vysílali diskusní pořad Jany Klusákové "Nad věcí". Jejím hostem byla scenáristka (a další...) Eva Papoušková. Že nic? Píše Pojišťovnu štěstí. Neviděl jsem jediný díl Pojišťovny, ale paní Papoušková měla velmi příjemný hlas, kultivovaný projev a hovořila zajímavě, tak jsem s chutí poslouchal. Řeč šla o její práci, o tom, jak seriál píše, ovšem hovořila nejen o Pojišťovně, ale i o své práci ve Spielbergově nadaci, zkrátka bylo milo poslouchat. Po druhé písni Jana Spáleného (i toho jsem si s chutí poslechl, divné, divné...) přišel ovšem zlom.

Horrore, horrore, tvé jméno zní "dotazy posluchačů"! První se dovolal, podle hlasu mladý, muž, který velmi otlemenou výslovností vychrlil, že Pojišťovna štěstí je odporný komerční brak a je to celé stupidní a nereálné... Na to mu Jana Klusáková logicky odvětila: "Vždyť se na to nemusíte dívat!" Mladý muž odpověděl, že on se na to nedívá, dva díly viděl a stačilo mu to, jen že tohle vyjádření chtěl posluchačům sdělit... Za což mu paní Klusáková poděkovala ("Děkujeme vám mnohokrát!") – a paní Papoušková, nešťastná to žena, na to zareagovala!

Pak se dovolal pán, který nebyl schopen zformulovat jedinou myšlenku.

Pak jakási paní, která sdělila národu, že jí, a nejen jí, spoustě lidí, se Pojišťovna vůbec nelíbí, protože je nerealistická. Že paní má ráda jiné filmy. – "Jaké?" – "No takové ty rodinné... Já teda vyloženě se dívám na druhé programy, tam jsou ty britské filmy, víte?"

Jako bych to odněkud znal...

Když se dovolal pán, který pravil, že "paní ... éééé ... host je podle hlasu velmi inteligentní, tak mu jistě bude moci odpovědět, při své inteligenci, na otázku... ééééé... ... .... Otázku: Na co teda se bude možné OD NÍ se v nejbližší době dívat?!" tak jsem nevydržel, zastavil a vytočil číslo. Bohužel jsem se už nedovolal. Chtěl jsem, aby se dovolal aspoň někdo s normálním dotazem, a chtěl jsem také Janě Klusákové vyjádřit obdiv za to, že TOHLE musí dnes a denně poslouchat.

Přitom si myslím, že i člověk, který se na Pojišťovnu štěstí nedívá a podobné seriály považuje za obdobu románů pro služky, může položit scénáristce lidský a inteligentní dotaz.

Holt, Pámbu u některých lidí, jak vidno, ušetřil na mozku, a získané volné místo vyplnil hubou.

 

 

Doma jsem položil na stůl terč, k němu připsal "Manžel – Malorážka – 25 metrů – Vestoje", to aby bylo v manželství jasno, a šel jsem spát.

Dne 14.09.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Liška - Mail - WWW) 14.09.2007, 15:22:38 [X] [D]
Náhodou (!) jsem pořad také slyšela, ale nevydržela jsem a vypnula rádio už po druhém dotazu posluchačů.

[2] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.09.2007, 15:25:29 [X] [D]
[1] Mnojo, ale kam před půlnocí v autě přeladit, že? A jet sám a potichu, to je o život...

[3] (Abraxis ) 14.09.2007, 16:02:52 [X] [D]
[2] Ja uz mam natrenovany, ze az na 40 kilak posloucham Beat, pak preladim na chvili na Vysocinu (93.4) a uz na cca. 110 chytim Hey (91.8) a to mi vystaci az do Brna ;-)

[4] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.09.2007, 16:09:11 [X] [D]
[3] To by mi asi šmejklo...

[5] (Martin Stiborský - Mail - WWW) 14.09.2007, 16:43:05 [X] [D]
Tou dobou ( myslím tu dobu před půlnocí) jsem taky poslouchal, taky se mi paní Papouškovou dobře poslouchalo a u těch dotazů mě jí bylo docela líto. Ač nejsem fanda seriálu, rozhodně fadním paní scénaristce ...

[6] (pixy - Mail - WWW) 14.09.2007, 16:46:56 [X] [D]
Na déjedničku bez iPoda? Blázníte? Já si cestou z (velmi podobné) konspirativní schůzky poslechl celého Saturnina až po cestu na Hradovou. Nezáviďte, máte na to i vy.

[7] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.09.2007, 16:49:04 [X] [D]
[6] Ano, bez iPoda. Vozil jsem s sebou přehrávač CD, ale poslední dobou jsem lín a vystačím si s Radiožurnálem. Aspoň si tak udržuju přehled a konstantní hladinu adrenalinu v krvi! :)

[8] (Alex - Mail - WWW) 14.09.2007, 17:13:43 [X] [D]
Taky jsem to slyšel! Málem jsem se rozskočil vzteky. Nicméně jsem propásl začátek a zapnul jsem rádio těsně před tím než se dovolal první posluchač. Je zvláštní, že jsem si udělal jiný závěr. :)

Když první pán řekl, že viděl jen dva díly toho "braku", odpověď "Měl jste se dívat dál, určitě by se Vám to zalíbilo, je to Vaše hloupost" mi od autorky přišla vyloženě imbecilní.

Co se týče paní, která má radši jiné filmy a muže co blekotal v přímem přenosu (pak se zeptal, proč paní nepíše i Ordinaci v růžové zahradě, tfuj!), řekl jsem si, že diskuze o takovém pořadu jako je Pojišťovna štěstí si asi ani jiné posluchače nezaslouží. Věšina jich mluvila moudře jako pes s karamelou v hubě.

Podle toho jak autorka zmateně huhlala v komentářích na názory posluchačů jsem si řekl, jak si všichni ti chytráci notují...:)

[9] (Lokutus - WWW) 14.09.2007, 19:31:05 [X] [D]
Já bych chtěl celému světu oznámit,... eh, že rádio mi přijde trapné a takové nerealistické a,... a,... proto ho neposlouchám. Fakt už by se měli vzpamatovat a dát tam něco zajímavého. Třeba víc alternativy,... a ták. Nó.

[10] (ringo ) 14.09.2007, 19:47:01 [X] [D]
2 Arthur: Hledej na tom to pozitivní, aspoň jsi neusnul za volantem ;).

[11] (Egi ) 14.09.2007, 19:59:37 [X] [D]
Jo, jo, malorazku mel "manzel" peknou.
Pokud jsi nevyhodil ten pistolovy terc, i ten ji muzes ve vhodnou dobu predlozit jako padny argument. Pravda, ten rozpal tam byl trochu sirsi, ale melo by ji dojit, ze pokud nevleze primo za roh, melo by to na zkroceni zle zeny stacit :o))

[12] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.09.2007, 20:58:38 [X] [D]
[8] V textu je odkaz na MP3, poslechni si začátek... :)

[13] (ringo ) 14.09.2007, 21:43:54 [X] [D]
Sice nejsem [8], ale pustil jsem si to taky, nevadí? ;). Takový pocit trapna se každý den neužije, Mám podezření, že ten první pán byl určitě Borat.
Připomělo mi to pracovní porady s některými pardály >50 let:"K tématu mám úplné ho*no, ale teď vám řeknu tu svojí velkou životní pravdu, na kterou se mě nikdo neptal." A když se jich sejde třeba sedm najednou :(((.

[14] (ag - Mail - WWW) 14.09.2007, 21:44:43 [X] [D]
[2] Kam před půlnocí přeladit? Nevím jestli padnu do vkusu, ale na ČRo 2 Praha (imho naladitelném snad všude?) je každý den mezi jedenáctou a půlnocí dle mě skvostný pořad "Čas ke snění" :) Spočívá v hraní takové té nejprovařenější nejkýčovitější hudby, občas nějaké slaďáky, ale někdy je třeba všechno laděno jazzově :) Nevím, i když se tam ozve taková Helenka, tak mi to ani moc nevadí. A vždycky je tam i nějaká pohádka na dobrou noc :) Občas se čtou skutečně pohádky, nedávno tam byl Čapek, někdy se čte třeba jen něčí životopis...

Je to asi jediný pořad, který v rádiu poslouchám, protože je to přesně to, co bych v rádiu chtěl takhle večer slyšet, bez všech těch zvukových efektů a cool moderátorů, strašně nemám rád ten zvukový maglajz, který většina stanic pouští, a tady právě není :)

[15] (Kyklop - WWW) 15.09.2007, 02:59:37 [X] [D]
Mám rád klidný hlas paní Klusákové a tudíž i její pořady. Vlastně i její knižní rozhovory. Zmiňovaný pořad jsem ale neslyšel.
Občas se musím kvůli vlastní pitomosti zastydět, ale u podobných poslechových pořadů, tedy spíše u následujících dotazů, se stydím poměrně velmi často - za ty dotazující...

Neméně zajímavé však je, když se neptá Jana Klusáková, ale naopak někdo jí. Třeba Jan Burian ve svém Posezení, kde paní Jana byla 2x.

Včera na ČT byla opět 13.komnata, která se mi zdá už trošku rozmělněná a proto ji nesleduji. Ale tentokrát jsem si ji přehrál na netu - průvodkyní byla právě Jana Klusáková a povídala si s Ivanou Christovou. A bylo to fajn. Link ve www.

Dobrou.

[16] (@Teo - WWW) 15.09.2007, 10:45:41 [X] [D]
Je nepochybné, že 9 z 10ti lidí jsou pitomci. Je též nepochybné, že 9 z 10ti lidí si myslí, že jsou to ti ostatní. Jana Klusáková nepatří do žádné z obou kategorií. Její charizma je skryté v inteligenci a příjemném hlase, nesálá do okolí. Jednou jsem paní Klusákovou náhodně potkal v Praze Na příkopech. Vcházela do knihkupectví, z něhož jsem vycházel. Drobná, nenápadná žena. Podržel jsem jí dveře. Usmála se a řekla: "Já vám děkuji". Až tehdy jsem ji poznal po hlase a s úklonou jsem odpověděl: "Já vám děkuji též, paní Klusáková". Nepochybuji, že ji to potěšilo... ;)

[17] (janina - WWW) 16.09.2007, 13:31:13 [X] [D]
symbolika :-) eva papouskova je z brna

[18] (G21 - Mail ) 15.10.2007, 22:27:20 [X] [D]
Trávím spoustu času na cestách a rádio poslouchám pořád. Zmiňovaný pořad jsem neslyšel, ale živě si dokážu představit úroveň dotazů. Na Radižurnálu je několik pořadů, ve kterých kladou posluchači dotazy a nedokážu je poslouchat ani v jednom z nich. Nikdy nejsou k věci, v 99% procentech odhalují duševní tupost tazatelů, v 80% urážejí protagonisty pořadu a v neposlední řadě valná většina tazatelů nepovažuje za nutné se představit, pokud se představí, je to pan Pěnkava, který volá vždycky, bez ohledu na to, zda se diskutuje o politické situaci, kontroverzní inscenaci klasické opery nebo o příčině vymírání jakéhosi exotického brouřka. Takže shrnuto: pokud slyším, že začíná "čtvrthodinka exhibicionistů", vypínám rádio.