Muzika a epika

Hudba, noviny, hudba, noviny...

Cestou z toho Brna (jak jsem tam vytahoval pistoli, však víte...) jsem v rádiu zaslechl kromě materiálu Jany Klusákové i písničku, která mě zaujala. Spievaná po slovensky, nějaká zpěvačka to byla a já nevěděl lautr nic. Samosebou – Radiožurnál tají svou hudební dramaturgii, takže tůdlenůdle, a nezbývalo než si zapamatovat co nejvíc textu a doma zkusit štěstí Googlem. Jak pravil zatímní ředitel ČRo1 – Nejde to! A keď to nejde, tak to nejde...

Doma jsem zkusil štěstí a – figu borovú! Tak jsem se zeptal prvního Slováka, kterého mám online, což je Rony, jestli mu to něco neříká. Říkalo, říkalo, v první řadě mu to říkalo, že neumím slovenskou gramatiku, protože jsem analogicky k "ide" (že kam ideš?) utvořil "neide". A ve chvíli, kdy mi prozradil sladké tajomstvo slovenskej gramatiky, tak to šlo a během pár vteřin jsem zjistil, že písničku spieva predná slovenská interprétka Zdenka. Predná. Slovenská. Zdenka Predná. Dajaká speváčka zo SuperStar.

Videoklip je takový... jak bych to jen řekl? Nelogický. Zdenka byla v Tunisu, tak při té příležitosti vzala videokameru a natočila nějaký záběry do videoklipu, aby to jako bylo exotický, logiku to nemá a k textu to moc nesedí – leda že by naznačovala tomu svému, že s ním to nejde, ale s nějakým Arabem to pude, a možná je to naopak, s Arabem to nejde a on to nechce pochopit, no jak píšu: Logiku to nemá, jen na slovo "kamení" se objeví záběr na, ehm, kamení.

Ale to je video. Písnička je velmi chytlavá, tak mi to nedalo, kouknul jsem se, co tam máme dál, chvilku jsem to poslouchal a můžu říct, že je to popík, co mne neurazí. Snad nejvíc mě zaujal tenhle kousek:

Co vy na to, Sámere, Šárko, Martino...?

To je hudba, teď noviny: Sloupek na Digiwebu těžko mohl mít jiné téma než deprivovaná hovada v diskusích. Kdo četl Lupu, ten ví.

A další hudba: Včera večer skončil Hudební festival v Hluboké nad Vltavou vystoupením Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Tahle informace těm, kdo znají a mají rádi hudbu bigbandů z 30. let, stačí bohatě k tomu, aby si dovedli představit, jak příjemné zakončení víkendu to bylo. Vřele doporučuju, pokud máte tenhle styl aspoň trošku rádi.

A ještě noviny: V Literárkách dnes vyšla ta annoncovaná polemika s Tomášem Bellou ze SME. Své odpovědi na Tomášem kladené etické otázky, které jsem udělal nad rámec polemiky, nejspíš dám i sem, pokud pro ně nebude v LtN uplatnění...

Dne 17.09.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Jack ) 17.09.2007, 11:51:09 [X] [D]
Znám, a mám rád hudbu bigbendů 30. let, a obzvláště roztomilý humor skvělého pana Ondřeje Havelky. Bohužel, sehnat lístek na jeho představení jest věcí zhola nemožnou, neb všechny lístky jsou vmžiku vyprodány.

[2] (pixy - Mail - WWW) 17.09.2007, 17:28:20 [X] [D]
Havelku jsem zažil naposledy naživo v hotelu Paříž na uzavřené "firemní párty". S komorní sestavou, falešným riversandem (nejspíš "vostrej frištejňák") a neskutečnou pohodou a nadšením přehlušivším i tu unylost a poloviční nezájem přítomných firemních kreténů. Já tohle obdivuju - uznávám, že privátní vystoupení jsou nejjistějším a nejlukrativnějším zdrojem příjmů, ale ustát ty žvýkající krávy bez zájmu, které tvoje vystoupení leda ruší v plkání, a dělat i několik hodin kulisu bandě přiopilých ignorantů, to bych teda neustál. Havelka naopak, a s bravurou. Klobouk dolů.

[3] (Arthur Dent [openID] - WWW) 17.09.2007, 17:44:46 [X] [D]
[2] Tady bylo několik set lidí, co si přišli poslechnout muziku 30. a 40. let a co nadšeně tleskali muzikantům po každém sóle... Předpokládám tedy, že se to líbilo i účinkujícím. Mně (za diváky) rozhodně ano.

[4] (rushid - Mail - WWW) 18.09.2007, 12:23:04 [X] [D]
Doporucuji zkusit Bratislava Hot Serenaders, ja je co se tyka autenticnosti radim mnohem vyse nez Malody Makers

http://www.youtube.com/watch?v=jlmBh_JpXl4
http://www.youtube.com/watch?v=1q7shbpOYqk