Křišťálová Lupa

Musím říct, že jsem nad nominacemi opravdu dlouho přemýšlel...

Nakonec jsem dospěl k názoru, že jediná kategorie, kde mohu něco opravdu upřímně napsat, je Osobnost (asi roku...)

Těžko bych určil někoho, kdo je významný pro český internet v pozitivním smyslu. Internetu prospívají tisíce bezejmenných lidí. Tvoří weby, publikují, programují, zkrátka drobnou prací přispívají k celkové situaci internetu. Když se rozhlížím, tak zjišťuju, že bych nedokázal určit jednoho, který přispěl nějak významně, hlavně proto, že nedokážu posoudit významnost.

Rozšířil jsem tedy pro potřeby nominací svou definici OSOBNOSTI na "člověka všeobecně známého a pozitivně vnímaného". Stále totéž.

Pak jsem tedy rozšířil definici na "člověka všeobecně známého a vnímaného". A tam jsem už uspěl. Našel jsem ho! Našel jsem člověka, který se věnuje velmi intenzivně publikační činnosti a jehož názory vyvolávají intenzivní odezvu. Povědomí o této osobě je tak silné, že jsem se dokonce setkal i s člověkem z reklamní agentury, který se o něm zmiňoval (chtěl ilustrovat určitý vzorec chování). Jeho jméno na internetu už dokonce ztratilo zčásti souvislost s reálnou osobou a stalo se pojmem.

Chvíli jsem ještě váhal, zda by osobnost neměla být vnímána převážně kladně – ale co už! Když kladné nejsou, tak aspoň tu, která zanechává na internetu výraznou stopu.

A napsal jsem do patřičné kolonky: "Radek Hulán". Beze špetky ironie, beze špetky nadsázky. Pokud mám najít opravdu výraznou individualitu současného českého internetu, je jí on – při vší chtěné kontroverzi, kterou vyvolává. Výraznost mu těžko upřou i jeho největší nepřátelé – už jen čestné oslovení ten jehož jméno se nevyslovuje svědčí o tom, že spousta lidí má potřebu se vůči němu vymezit. Je snad lepšího důkazu výraznosti?

No, neprošlo mi to.

Pixy se před chvílí zamýšlel nad smyslem celé té ankety (jsem zvědav, kdo mu první vpálí, že teatrálně odmítl účast v porotě). Píše o monstrakci a show, na jejímž počátku je podivná anketa okrajového magazínu. Dělí nominace do tří kategorií (zjednodušeně: Recese, Reklama a "Na koho si vzpomenu") a podivuje se nad tím, jak může být Projektem roku aktualne.cz nebo mapy.cz, popř. že fan-weby televizních seriálů mohou být v kategorii Zábava.

Četl jsem to a napadla mne kacířská myšlenka:

Co když nominace v Křišťálové Lupě nejsou výsledkem toho, že jde o anketu s malým počtem hlasujících? Co když to je opravdu věrný obraz českého internetu?

Začíná mi připadat velmi pravděpodobné, že nominace okrajových webů a starých projektů je logická a že český internet opravdu v současnosti na víc nemá a nic lepšího nabídnout nemůže.

Což ovšem není zas taková překážka, když je chuť udělat tu show a konferenci a ždímnout sponzory...

Dne 24.09.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Johnny [openID] - WWW) 24.09.2007, 20:50:35 [X] [D]
Ehm... u Pixyho si to ještě hodlám přečíst, ale zrovna mě nové beta.mapy docela uchvátily... Jako první české online mapy přišly s geniálním systémem filtrů - jako je třeba turistické značení - takže třeba kupování papírových map KČT, které v rychle se měnícím světě stejně za pár let zastarají a které si kupuju i když z nich v terénu stejně potřebuju jen zlomek, je minulostí. Za to jsem tomuhle projektu vděčný a taky nemám problém ho jako BFU nominovat jako z mého pohledu nejpřínosnější novinku s širokánskými možnostmi praktického využití.
Co na nich vadí tobě, že je zmiňuješ tak nelichotivě (kromě toho, že je to starý nápad)?

[2] (Arthur Dent [openID] - WWW) 24.09.2007, 21:12:40 [X] [D]
[1] Ach jo... Je něco na Slunci, co mi uniklo, že takhle blbnou i lidi, u nichž bych to nečekal? Johnny, mohu se zeptat kde čteš něco o tom, že by mi na Mapy.cz něco vadilo? Mohu se zeptat, v čem vidíš ten nelichotivý kontext?

Píšu že se Pixy podivuje nad tím, že jsou nominovány coby "Projekt roku". Já se nad tím podivuji rovněž, ale ne snad proto, že by byly špatné. Nejsou špatné, jsou výborné, což jim jistě ani Pixy neupírá. Jen už existují nějaký ten pátek... Přeju jim dobré umístění, jen si říkám, že je smutné, že je v téže anketě vidím už podruhé, a jestli to náhodou není příznak toho, že nic jiného nového a dobrého není...

[3] (dgx - WWW) 24.09.2007, 22:00:31 [X] [D]
Takže jestli jsem to celé dobře pochopil, tak tobě vadí, že nebylo nominováno Bloguje.cz, a Pixymu vadí, že letos nebyl nominován na osobnost roku?

:-)

[4] (Arthur Dent [openID] - WWW) 24.09.2007, 22:11:24 [X] [D]
[3] Určitě v tom něco takovýho bude...

[5] (Ondra - WWW) 25.09.2007, 00:52:42 [X] [D]
A co třeba ten druhý R.H.?

Toho zná dokonce i spousta ostatních lidí, co se neživí programováním bo dyzajnem, ikdyž dejme tomu, že je to díky spamu, ale to i k internetu taky patří.

Už jen třeba tím, jak si na respektu vysloužil respekt. Těžko si dovedu představit, že by se mu bez pomoci netu to stejné povedlo jinou formou.

(Ikdyž chápu, že když mnohdy jde o politiku a generalizace národa, tak je to nějak horší než výmysly o jabkách. )

[6] (zirafka - WWW) 25.09.2007, 03:55:26 [X] [D]
[3] Mrzi te moc, ze jsem te letos poprve nenominovala do kategorie "blog"?

(-:

[7] (dgx - WWW) 25.09.2007, 04:06:59 [X] [D]
[6] já nejsem mezi nominovanými? Jo tákhle. Jdu hned napsat protestní článek! No a my si to vyřídíme později.

[8] (VfB - WWW) 25.09.2007, 07:16:17 [X] [D]
[7] proč se zdržovat nějakým protestním článkem, proč ne rovnou nějakou žalobičku? možná má RH někde uložené šablony :)

[9] (rarouš [openID] - Mail - WWW) 25.09.2007, 10:40:57 [X] [D]
[7] šest hodin marného čekání, má to ještě cenu?

[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 25.09.2007, 10:48:44 [X] [D]
[9] Chcete ho zabít? Článek bude nejdřív ráno, tak kolem 19:00! ;)

[11] (Hekko [openID] ) 25.09.2007, 13:34:53 [X] [D]
[10] Dyť psal, že hned! ;)

[12] (Misojogi - Mail ) 26.09.2007, 17:24:58 [X] [D]
no pozeral som si osobnosti , ale nikoho tam nepoznam
Meno Radek Hulan poznam, ale to som tam nevidel
takze mi je tazko hlasovat
S pozdravom Misojogi