Jsem připraven říct NE

až mi přijde Leinen říct Jo!

Za socialismu šedá masa náměstků, kteří se nikomu nezodpovídali, od stolu rozhodlovala o potřebách lidí a řídila výrobu všech možných komodit. Rozhodovala o tom, kolik bude vyrobeno knížek, kolik mléka, kolik cukru a kolik podprsenek Soňa. Říkalo se tomu "plánované hospodářství" a věřilo se, že z centrální úrovně je možné určit, jaké budou mít lidé potřeby pět let dopředu. Ti, kteří takto rozhodovali, se považovali za ty nejmoudřejší z moudrých a věřili, že lze hospodářství centrálně uřídit, že lze nadirigovat lidské potřeby, že lze přerozdělováním dosáhnout spravedlnosti a že pokrok společnosti je možný jedině tak, že oni určí cestu, rozpoznají potřeby a moudře rozplánují: Ty dostaneš chleba, ty boty, ty kriminál... Zkrátka vědí, co je pro koho dobré!

Celé provedení tohodle hambince pak stálo a padalo s tím, že ona "rada moudrých" zároveň vládla státu a stát vlastnil veškeré výrobní kapacity a zdroje.

Výsledkem byly časté nedostatky některého zboží, naopak nesmyslné přebytky, neefektivita výroby, nízká produktivita, zaostávání, atakdále... Ale to je dávnou minulostí. Dneska státy vlastní jen nepatrné množství výrobních kapacit. Bohužel myšlenka Centrálně Distribuovaného Dobra prostřednictvím Centrálně Řízené Radostné Budoucnosti přežila – a s ní i Rada Moudrých. Jen nástroje jsou jiné.

A tak třeba takoví zemědělci dostávají dotace na to, aby zemědělali. Dostávají dotace na to, aby pěstovali konkrétní plodinu tam, kde se jí nedaří. Čímž vzniká přebytek té dané plodiny. Jiní zemědělci proto dostávají kompenzace, když ji nebudou pěstovat tam, kde se jí daří. A ještě jiní mají předepsané maximální množství úrody.

Ta samá rada moudrých podporuje nejen zemědělce. Podporuje třeba i čistý vzduch. A taky šetrné hospodářství. Jejich Zelení Poradci (něco jako za socialismu "poradce pro věci politické") říkají, že je třeba najít obnovitelné zdroje a že je třeba šetřit.

Jak to vypadá v praxi?

V praxi to pak vypadá tak, že Rada Moudrých se rozhodne šetřit ropou, což je Poradcům milý krok, a rozhodne se, že do benzínu bude přidávat líh vyrobený z obilí. Je to dražší než vyrábět benzín čistě z ropy a výsledné palivo je mnohem horší, takže je jasné, že do toho dobrovolně nepůjde nikdo, kdo má pohromadě alespoň čtyři. Proto Rada Moudrých rozhodla, že ten, kdo bude vyrábět líh z obilí, dostane na toto své bohu(a poradcům)libé podnikání štědrou dotaci. Výrobci pohonných hmot pak dostanou povinnost vykupovat líh. Ve výsledku to zdraží cenu dopravy, ale co – lidi to rádi zaplatěj, jde přeci o jejich dobro!

Ten kdo vyrábí líh z obilí musí někde to obilí nakoupit. Přijde tedy na trh, vybaven balíkem peněz, a skoupí obilí. Zemědělci mu rádi prodají, protože zaplatí i o něco víc než třeba takoví mlynáři. Což se doslechnou jiní zemědělci a začnou horempádem taky pěstovat obilí, protože vědí, že jej prodají za subvencovanou cenu. Čímž naroste počet pěstitelů obilí, ale paradoxně poklesne množství obilí na potraviny.

Rada moudrých opět zasáhne a těm zemědělcům, kteří neprodají dráž lihovarníkům, ale laciněji mlýnům, doplatí třeba rozdíl v ceně. No a aby všichni nezačali pěstovat obilí, tak někteří budou dostávat dotace za to, že pěstují jiné plodiny. Třeba brutnák, který od nich nikdo nechce. Vypěstují ho, vyhodí ho a škodu jim zaplatí Rada Moudrých. Co by nezaplatila, však neplatí ze svého...

A vedlejší efekt toho všeho je, že nejen zdraží potraviny z obilí kvůli dražší dopravě a pokřiveným cenám, ale mnohem hůř – prostě mouka nebude. Jak se vám bude líbit chleba za padesát, sedmdesát korun? Rohlík za deset? To budete řvát, co, eurohujeři? Ale protože jste blbí, tak budete řvát, že chcete vyšší platy! A dostanete je, ovšem jídlo se nestane levnější...

A bude hůř! Budete chlastat Pivolín a číst k němu letáky Jany Hybáškové, kde vám vysvětlí, že je to pro vaše dobro!

Ne že by příklady nebyly... Líh se do benzínu míchal v době hospodářského propadu a za války. Hladomor jako důsledek plánovaného hospodářství a zásahů státní moci byl před pár desítkama let na Ukrajině. Bohužel prokletí každé Rady Moudrých je, že si myslí, že ONI už OPRAVDU znají všechny zákonitosti a oni mohou OPRAVDU KVALIFIKOVANĚ konat v zájmu lidského dobra. Tak tedy konají...

Je to ekonomika, která není přímo řízena státem, ale je řízena prostřednictvím dotací, subvencí, kvót, cel, kompenzací a přerozdělováním. Určitě se tomu říká jinak, ale výsledek je stejný jako u toho socialistického hospodářství. Kam vstoupí noha levá či zelená, tam roste jen ta tráva, ale nikdo ji nesmí sekat.

Pokud nedostaneme zatraceně brzo rozum, tak se nám taky může stát, že díky moudrým zásahům naší Rady Moudrých a jejích Zelených Poradců chcípneme hlady, zato na čistém vzduchu a ekologicky hodnotném biotopu neposekané louky!

(Jakákoli podobnost s realitou je jistě jen náhodná.)

Jestli se vám furt nechce zvracet, tak koukněte sem .

Dne 30.09.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Roj - WWW) 30.09.2007, 18:56:33 [X] [D]
Jestli te to trochu uklidni, tak vez, ze Zeleni tuto kravinu s "bio"naftou tez kritisuji :-)

Ja jsem dokonce v Chorvacku mel na vyber. Drazsi "EUROdiesel", nebo levnejsi "diesel". Pac jsem byl podelanej, koupil jsem ten drazsi. Co je drazsi, musi byt prece lepsi!
Az kdyz jsem mel nadrz plnou, doslo mi, jaky jsem vul..

[2] (pankreas - WWW) 30.09.2007, 19:17:52 [X] [D]
Zaklinat se zelenou barvou je dobry reklamni trik.
On ten postup byva casto naopak: Kdyz potrebuju neco prolobovat, premitam, jak na to - a hle, eko- cokoli je docela fajn cesta.
Nedobrou generalizaci pak komentatori dsti siru na vsechny, kdo nekdy slovicko eko- pouzili.

Vzpominka: Kdopak nam to tu kdysiva prosadil dotovany primotopy, halasne roztrubuje jejich uspornost a setrnost k okoli? Ekologiste? Ale kdepak. A kdopak byl proti nim? Ale ale.

[3] (Arthur Dent [openID] - WWW) 30.09.2007, 19:18:47 [X] [D]
[1] Zelení dokážou jedněmi ústy kritizovat spalování fosilních paliv i jadernou elektrárnu, dokáží jedněmi ústy hovořit pro vodní elektrárny a proti jejich výstavbě a dokážou podporovat větrné elektrárny až k jejich subvencování, a ve chvíli, kdy se ukáže, že si z toho někdo udělal slušný kšeft, tak je začnou opět odsuzovat...

Takže to, jestli zelení (nebo Zelení) něco podporují nebo kritizují, má cenu leda tak zasmrádlé ledviny psa Dingo, protože zelení nejsou nic jiného než jedna z odrůd sociálních inženýrů, hodlajících prosadit svou víru a z ní vyplývající pohled na SPOLEČENSKÉ DOBRO cestou restrikcí, dotací a propagandy.

[4] (hans - Mail - WWW) 30.09.2007, 19:47:13 [X] [D]
Plně souhlasím s článkem, bohužel i když "zelený" názor má cenu zasmrádlé ledviny psa Dingo :-) dostává se jim čím dál tím více sluchu u "mocných" nejen u nás ale i v té zatracené Evropě. Kdo nemyslí zeleně je málem asociál.

A proto:
Ať jsi ženská nebo chlap,
vesele si všude šlap
do zelené trávy.
Než to všechno sežerou
a dokola poserou
fialový krávy.

P.S.: AdSense občas dokáže kouzelné věci viz.:
http://www.fotohans.net/storage/porucha.png


[5] (pankreas - WWW) 30.09.2007, 19:51:37 [X] [D]
[3] Nevím, jestli zelení, ale já taky dokážu hlásat věci zdánlivě rozporné - vždy totiž jde o konkrétní situaci a zvážení, zda ano, zda právě takhle a za jakou cenu. Generalizované dohady mě totiž pro svou nepoužitelnost nezajímají a nebaví...

No a nějaký svůj pohled na SPOLEČENSKÉ DOBRO má asi každý, ne? Ano; ne každý ho ostatním vnucuje a přesvědčuje svět o jeho správnosti; ale takové už je hřiště jménem politika a těžko komukoli vyčítat, že se na něj vydá - pokud je o svém DOBRU přesvědčen:-)

Nemám nikomu za zlé, že mě přesvědčuje. Pokud mě přesvědčí o blbosti, vyčítat to můžu leda sám sobě.

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 30.09.2007, 20:06:55 [X] [D]
[5] "Pokud mě přesvědčí o blbosti, vyčítat to můžu leda sám sobě." - tato věta v demokracii tak zcela neplatí, že? ;)

[7] (pankreas - WWW) 30.09.2007, 20:12:44 [X] [D]
[6] Jakpakto? A pokud se bavime o tom, ze presvedceni ostatnich bude mit vliv na muj zivot - ano, ale to prece vzdycky, at je vule zelena, modra nebo - hm, je jeste nejaka barva volna?

Ostatne, pokud mi to bude OPRAVDU vadit, i tehdy mohu vinit jen sam sebe - mel jsem ostatni presvedcit o opaku; zadny hodny strycek to za me neudela. A zadny zly strycek by to tem druhym nemel zakazovat...:-)

[8] (Arthur Dent [openID] - WWW) 30.09.2007, 20:23:54 [X] [D]
[7] Ergo za hrůzy druhé světové války mohou ti Němci, kteří nepřesvědčili své krajany, že Hitler není zas tak dobrá volba, jo? :) Za padesátá léta v ČSSR mohou ti, co nepřesvědčili své spoluobčany, že komunismus je svinstvo? ;)

A právě proto říkám na plnou ... ústa, že zelená víra v té podobě, v jaké je předkládána a protežována, lidem škodí. Pokud se mi nepodaří spoluobčany přesvědčit, nic si ale vyčítat nebudu, udělal jsem to, co jsem pro to udělat legálně mohl. Nebudu si lehat před autobusy Greenpeace a nepůjdu kácet větrné elektrárny. (A právě proto vyhrají ti, co podobné metody použijí...)

[9] (pankreas - WWW) 30.09.2007, 20:43:31 [X] [D]
[8] (disclaimer) Mel jsem za to, ze se bavime porad o demokracii a rozhodovacich procesech v ramci pravidel, o pripadnych zmenach pri respektu k zarucenym politickym svobodam v jejich dnesnim rozsahu.

Jinak facit: ekologismus je dnes dobra argumentacni mena pro vsechny lobisty a obhajce jakychkoli zajmu (vcetne CEZu a MUSu). Jenze jim je fuk, jakou munici prave nabijeji: proto mi prijde ponekud zkratovite to brat tak, ze se "zelenym zacina dostavat sluchu". Ne, co vidim ja: promlouvaji stale ti sami, co si buduji svuj pisecek a penezovody; jen je pro dobrou kamuflaz nyni natiraji nazeleno. A to casto pres odpor tech, ktere zbytek populace vnima prave jako "ekologisty". A tak se s vanickou zacina vylivat i dite.

Ostatne sam jsi napsal, ze "Zelení dokážou jedněmi ústy kritizovat..." - a je to opravdu "jednemi usty"? Anebo vse, co smrdi zeleninou, je ipso facto na te jedne hromade a dal netreba rozlisovat? Jak jsem psal vyse, enviromentalni argumentaci dnes vyuzivaji i ti, kterym o setrnost k okoli vubec nejde, a podnovinari jim na to s radosti sedaji.

Znova terba pripominam ty dotovane primotopy a jejich medialni podporu. A kdo byl tenkrat proti. A jak se na to v dnesni atmosfere "jsme proti zelenemu diktatu, tedy proti vsemu zelenemu" vzpomina: Prave naopak!

Kdybych se chtel jednou zivit skrytym presvedcovanim, rozhodne bych cas od casu pouzival osvedceny trik: V ramci nejednotne a nekoordinovane protistrany bych zacal sirit argumenty tak mimoidni a iracionalni, ze by to bilo do oci. Nerozlisujici vetsina pak da za pravdu racionalnim, klidne vystupujicim oponentum, tedy mym klientum. Ze v humbuku zaniknou i racionalni argumenty protistrany, uvedomi si uz malokdo.

[10] (Vita Kubanek ) 30.09.2007, 20:45:33 [X] [D]
Doporučuju tento článek:
http://viktordvorak.blog.respekt.cz/c/6675/Chceme-lepsi-EU-Zbavme-se-zemedelstvi.html

Verbež.

[11] (Arthur Dent [openID] - WWW) 30.09.2007, 20:55:28 [X] [D]
[9] Fajn, a jak je to s tou EU? Platí Rusko nějaké evropské úředníky, které vydávají tak mimoidní informace, že...? :)

Abychom tedy předešli zmatení pojmů: "Zelený" o kterém píšu v článku (či "Greenpissista") je pro mne ten, kdo snahu o institucionalizaci regulace života ostatních (tzv. "My víme co je pro vás dobré") podepírá environmentalistickými argumenty. Stejně tak "rudý" (či "bolšán") je pro mne ten, kdo tutéž snahu futruje řečma o "společenském blahu" (známo též jako Škromachova maxima "Budete se mít dobře i když nebudete chtít!")

[12] (pankreas - WWW) 30.09.2007, 21:29:12 [X] [D]
Když se podívám, kdo stál za výstavbou eurolihovarů u nás, nemám žádné iluze, že by to jinde nebylo podobné - a zelená je v celém případu pouze barva bankovek z našich kapes vytažených; víc nic. Tedy - ještě ta chatrná záminka. Nojo, za deset let to zas bude něco jiného... Jiný projekt a jiná záminka.

Co se generátorů mimoidna týče, EU má myslím vlastních korupčních a klientelistických zdrojů až až. Ostatně ruská energolobby tu má taky dost kamarádů, namátkou třeba německý průmysl a potažmo Německo vůbec; o to, že by Rusko v Evropě neprosadilo své zájmy, bych se nebál...:-/

Tvou definici pojmů respektuju, ale neztotožňuju se s ní. Abych uzavřel: Není přece důležitá barva pláštíku, leč právě jeho nositel - který dobře ví, jaké důvody ho k volbě kukly a věchýtku vedly. Ale plošně odstřelit všechny, co vypadají podobně, mi nepřipadá rozumné - vždyť on se za ně často jen maskuje!

P.S.: Přemítám, co můj mozek při psaní přepíná do módu 7/8 bitů...

[13] (pixy - Mail - WWW) 30.09.2007, 21:52:04 [X] [D]
Zelený ekologismus je náboženství, stejně jako stávající bio-fyzikální paradigma nebo západní farmo-medikratická doktrína... Kdyby jen náboženství: netolerantní militantní monoteismus. Tak mi přijde, že mezi kultem globálního ekookultismu, náboženstvím chemoterapeutik, antibiotik a sv. Skalpela, sektou Velké Maxwellovy Rovnice nebo třeba jezuitským státoklérem jsou v jejich podstatě jen pramalé rozdíly. Přesvědčení o Jediné Pravdě, naprostá nepřípustnost jiného světonázoru a misionářská obsese spojená s potřebou přesvědčit nebo aspon podrobit všechny bez výjimky, postavit se v jejich čelo a pod praporem Víry vést ty hloupoulinké ovce k zářným (námi naplánovaným) zítřkům... Ách, jak já jsem depresívní, pravil Marvin...

[14] (Arthur Dent [openID] - WWW) 30.09.2007, 21:55:56 [X] [D]
[12] S úvodem souhlasím, a ačkoli se snažím většinou bránit se pohledům typu "Všichni TAM NAHOŘE jsou kurvy", tak třeba zrovínka tady mám dojem, že když ne všichni, tak dost z nich. :)

A k těm pojmům: Již delší dobu, tak bajvoko sedmnáct let, považuji konstantně zelené za rudé, co místo "dělnická třída" říkají "životní prostředí". Chápu ekologii, ale její "uchopení" ekologicko-aktivistickými spolky považuji za čistě účelové.

To máš jako s komunistama... I jejich "opozičnost" občas vede k tomu, že zkorigují nějaký zhovadilý nápad vládních stran, přesto se je neodvážím označit za státotvorné. Tak i od zelených občas vzejde dobrý nápad... jen si nějak na žádný nemohu vzpomenout... Pomůžeš mi?

[15] (Arthur Dent [openID] - WWW) 30.09.2007, 22:00:59 [X] [D]
[13] Když tak čtu ten tvůj seznam, tak mě trklo, co mají ty tvé příklady společného... Vycházejí z vědy a zaštiťují se vědou, ovšem nejsou vědou. Chybí jim vědecká kritičnost k sobě samým. A to je ten rozdíl.

Věda od základu počítá s tím, že se může mýlit a že se nejspíš i mýlí. Tyhle tebou jmenované spolky přebírají určité vědecké hypotézy a předpokládají, že se nemýlí. Fikané... :)

[16] (mira - WWW) 30.09.2007, 22:55:17 [X] [D]
Kde to mám podepsat?

[17] (@Teo - WWW) 01.10.2007, 01:00:26 [X] [D]
Občané neblbněte!
http://ateo.cz/frame/phpgal/pict//4.958.jpg

[18] (Lokutus - WWW) 01.10.2007, 12:03:47 [X] [D]
Nedávno Amálka spapala hromadu trávy a na druhý den měla zelené hovno. Když jsem to nabíral do toho pytlíku, přišlo mi to "zelené hovno" tak nějak příznačné a v souladu s dnešní politikou. Ti nevím ani, čím to bylo.