Programovatelný web...

Na čem stojí a padá rozvoj webu? Co je nutnou podmínkou pro to, aby vznikly služby, označované za Web2.0?

Odpověď je nasnadě. Naznačil jsem ji v dnešním sloupku (a i jinde), psali o tom i jiní – například Jiří Hlavenka na svém Blocu. Podmínkou nutnou, nikoli však postačující, je dostatečné množství webových služeb, které lze použít, spojovat a na nichž (a s nimiž) lze stavět další patra "moderního webu".

Problém je ten, že nejsou. Jiří Hlavenka říká, že jednou z hlavních příčin jsou řádově nižší investice, a má bezesporu pravdu, já sám bych ještě dodal neschopnost a neochotu kooperovat či navzájem využívat služby.

Už před časem jsem si stýskal, že v ČR neexistuje server, který by shromažďoval informace o webových službách, které jsou použitelné v České republice a na Slovensku (ať si politici říkají co chtějí, některé vazby jsou stále silné a vzhledem k minimální jazykové bariéře by byla hloupost je rušit). Zmiňoval jsem se i veřejně, třeba v diskusi u Marka Prokopa,  a čekal jsem, že by se někdo mohl chytit.

Před časem jsem dostal k recenzi knihu "PHP Web2.0 Mashup projekty" s podtitulem Praktické vytváření mashupů v PHP s Google Maps, Flickr, Amazon, YouTube, MSN Search nebo Yahoo! Kniha je moc pěkná, jenže pro člověka z Česka smutná. Jasně, spousta mashupů je globálních a lze je tu s trochou práce využít taky, ale pak je velká kategorie služeb, které jsou (dů)vtipné, ale v ČR nepoužitelné. Třeba mashup, který bere informace o nehodách z jednoho serveru a vytváří z nich RSS, které zase jiná služba posílá na mobilní telefon jako SMS.  Samosebou – ta druhá služba v ČR nefunguje, musí si člověk nalézt vlastní. Něco by tu při troše vůle i bylo... Hledal jsem pak web s hlášením nehod – a našel jsem dva. Na jednom zobrazovali informace až po zadání CAPTCHA, na druhém byl jasný zákaz využívat publikovaná data.

Čili žádná sláva a namísto nabízených API aby se člověk div nedoprošoval...

Jenže je to začarovaný kruh, kdy jedno souvisí s druhým. Tak jsem si řekl, že tu jednak opravdu chybí takový přehled webových služeb, a druhak jsem si uvědomil, že když něco potřebuju, musím si to udělat sám. Tak jsem to minulý týden opravdu udělal.

Zaplatil jsem doménu, nainstaloval Drupal, vytvořil formuláře pro přidávání API a mashupů, doťukal tam vše na co jsem si vzpomněl (všech šest českých serverů) a řekl jsem si, že web spustím prvního října do nějakého testovacího provozu.

Ještě včera jsem přemýšlel, jaký zvolím slogan, jakým způsobem požádám vhodné partnery o propagaci webu, s kým a jak se domluvím na spolupráci a vzájemné podpoře, jak vyzvu lidi ke vkládání informací o API...  Těšil jsem se... trošku...

Přešlo mě to.

Takže tedy stručně: Web se jmenuje APIMANIA, je na www.apimania.eu a je otevřený. Pokud někdo víte o české či v česku smysluplně použitelné webové služb, přidejte ji. Pokudf víte o mashupu, přidejte ho. Pokud chcete napsat nějaký článek, napište ho a dejte mi vědět. A pokud si stejně jako já myslíte, že myšlenka webových služeb, API a mashupů je dobrá a že je třeba ji v ČR podpořit, tak na APIMANII na svém webu upozorněte. Děkuju.

A teď sedím a přemýšlím a vůbec se mi nechce kliknout na to PUBLIKOVAT!  Je to špatný se mnou nebo je to někde *venku*?

Dne 1.10.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

Přidání komentáře...

Než napíšete komentář, ujistěte se, že znáte pravidla.

Pokud nejsem delší dobu u počítače, například když spím, tak zapínám moderování komentářů. Tak se nedivte, když se váš komentář neobjeví hned... Publikuji je dodatečně.