Co by člověk očekával od spamu?

No, ledacos... Ale "snahu o duchaplnost"? Ne, do takových hlubin zoufalství dosud žádný spam nesestoupil... Až dnes.

Dnes to všechno překonalo ATAXO. Normálně bych se na spam vykašlal a vůbec se o něm nezmiňoval. Navíc od doby, kdy úřad, který se o spam ze zákona stará, přiznal, že na to nemá, si šetřím práci a neposílám ani podání (motto: "Trváte stále na prošetření Vaší stížnosti?").

Ale to, co mi dnes přistálo ve schránce, to si článek zaslouží.

Normálně se spammeři snaží jen poslat odkaz a zasmrdět svými řečmi o tom, že to, co jste právě dostal, vůbec není spam, ale že to je vlastně regulerní obchodní nabídka, kterou vám zaslali, neboť se domnívali, že právě vy oceníte, hmmmmm... ubytování v hotelu u kaštanu či tak něco. Popřípadě že vaši adresu získali ze zakoupení databáze, a tak je vše v pořádku. Tak tohle nebyl ten případ.

Znáte tu situaci, že vám přijde nevyžádaný mail a vy najednou zjistíte, že jde o velmi zajímavou nabídku něčeho, co už dlouho hledáte, že je nabídka napsaná naprosto profesionálně a že máte sto chutí se hned rozjet a jít si s obchodníkem sednout na kávu? Neznáte? Dovedete si to aspoň představit? Zkuste to... Máte to? Tak TOHLE nebyl ani tenhle případ!

Bylo to něco tak ukrutného, že to hravě překonalo jakýkoli jiný spam, co jsem kdy dostal. Tupý spamový obsah ("Mrkněte se prosím na náš nový web") byl podtržen a zvýrazněn neuvěřitelně hovadskou formou, která dala flek jakékoli jiné hovadnosti, co mi kdy přišla, a to včetně veselých pozvánek na třídní srazy a zpráv Ivo A. Bendy.

---

Předmět: Kewlprojekta de Kewlee

Vážený hrabě Martine Malý z Malé,

vítám Vás v prvním předsálí Hradu v Karpatech. Právě v tuto chvíli se Vám, jako jednomu z mála prvních vážených IT odborníků, naskytuje mimořádná příležitost nahlédnout na nový projekt

Kewlprojekta de Kewlee – rychlá a snadná tvorba internetových stránek. Obslouží i dítě!

Dveře připravené právě pro Vás:

http://www.kewlprojekt.cz/?hid=nějakýdementníověřovacíkód

Podle mého osobního vývojáře Orfanika musí Kewlprojekta de Kewlee prozatím zůstat toliko v hermeticky uzavřeném vývojovém prostředí. Přihlédněte, prosím, k tomu, že se Vám představují testovací a nedokonalé obrysy nástroje, jež by měl až po dokončení v blízké budoucnosti způsobit vědeckotechnickou revoluci v tvorbě webových stránek. Dlužno podotknout, že vývojář Orfanik, který si není schopen vyvinout ani řádný plnovous, v oboru třaskavin vyvíjel pouze dvakrát.

Komnata pro Vaše připomínky a náměty, za něž Vám předem vřele děkuji, je stále otevřena:

http://forum.kewlprojekt.cz/

Závěrem mi promiňte, že jsem se vám doposud nepředstavil.

Máte tu čest s baronem Robertem Gortzem ze společnosti Ataxo

---

Čest? Baron von Ataxo? Ano, ten název mi byl povědomý a byl jsem si téměř stoprocentně jist, že to nebylo v souvislosti s něčím pozitivním. A taky že jo. To je přeci ta firma, jak udělala tu kravinu s bloggerama, jako že "zaplatí za recenze na blogu"! Odtud vítr vane! Co bychom neudělali pro to, aby se o nás mluvilo...

Nevím jakou reakci na tenhle zoufale zhovadilý blábol v ATAXO očekávali. Asi jsem se měl udeřit do čela a zvolat: Ach můj Bože, duchaplnost! Čert ví, možná kdybych to udělal tak padesátkrát, tak bych se dostal do stejného stavu, v jakém byl jejich marketingový tým, když tohle vymysleli. Nebo se třeba jen krutě, krutě, ale fakt krutě zhulili (krutopřísný hustodiktát!) a měli dojem, že to je skvělý propagační trik. No, podle mého názoru – není. Ale třeba se ve skupině obeslaných vyskytuje někdo s progresivní paralýzou či frontální lobotomií, kdo podobnou chujovinu ocení, a kdo si možná, třeba, tak trošku klikne.

Přemýšlel jsem, zda nebude tenhle článek monotónní, když v něm zazní třikrát "hovadný" (počtvrté, damned...) a hledal jsem tedy nějaké synonymum. Blbý, hloupý, nešikovný – ne, nic z toho. Stupidní, idiotský – ne. Trapný... no, to se trošku blíží. Ale stále to nevyjadřuje obludnost téhle věci, která je tak ... prostomyslná, trapná, hloupá, nešikovná a idiotská, až bučí!

Jo a – víte že ataxie je porucha koordinace pohybů? Že by ATAXO svým názvem naznačovalo něco takového? No, je pravda, že se ataxie vyskytuje u psychotiků, zaléčených neuroleptiky, třeba Plegomazinem nebo Neuleptilem. Ostatně i po tom konopí se objevuje. To by mnohé vysvětlovalo...

Možná i to, proč měli potřebu to poslat více lidem, a některým dokonce i poštou, v obálce...

pozvanka500.jpg

Pro slabozraké: Petře Staníčku, BYL JSI VYBRÁN! čekej info od treskute@vtipnynapad.cz

A když neměli mou adresu, poslali to zkrátka na mé jméno na adresu zaměstnavatele.

Těžký kalibr... Na to mne napadla jen jediná možná odpověď:

Vážený barone,

přijímám... Volím pistole... Zítra za úsvitu ve Vaší kanceláři... Nebojte, střelím Vás do hlavy, takže nezasáhnu žádný životně důležitý orgán! Hned po souboji budete moci odejít na brífing v šourůmu a přednést svým, rovněž střeleným, kolegům další podobně podnětný nápad.

Tohle přeci nemůže dlouho procházet! Jednoho dne zákonodárci určitě uzákoní trest smrti za užívání psychotropních látek v marketingových odděleních frikulínských firem!

(Citovaný text je autentický, pozměnil jsem pouze jméno projektu a vytvořil přezdívku "Kewlprojekta de Kewlee" – nerad bych téhle kokotině dělal větší reklamu než je nezbytně nutné. Pokud chcete vědět o co jde, dejte si vyhledat Googlem "debilní spam Ataxo" – během pár dnů o tom jistě někdo napíše.)

Jo a PS: Milé hrábě! Jestli najdu ve schránce tuhle pozvánku taky, tak ji vezmu a hned v pondělí ji přijdu Vám osobně víte co víte kam víte jak!

PPS: Nenašel jsem to ve SVÉ schránce, našel jsem to ve firemní.

Dne 4.10.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Kráťa - Mail ) 05.10.2007, 01:33:34 [X] [D]
Tiše závidím! Mně chodí jenom výzvy, abych si "enlargoval" to malé krátké. A ještě mi chodí obrázky, které se mě snaží přesvědčit, že v té hromádce tabletek, které jím ráno a večer, ještě nejsou zastoupeny všechny tvary a barvy.
Ale abych si někdy mohl takhle hezky počíst, to se mi ještě nestalo.

[2] (Roman - Mail - WWW) 05.10.2007, 09:48:56 [X] [D]
Sme.sk pustil sutaz o internetovy projekt roka (?) ci take cosi a jeden iniciativny inzinier sa rozhodol ze v ramci toho ze pusti nejaky svoj vlastny vyhladavac bude posielat notifikacie o pridani stranok do katalogu. Najvacsia prca je ze mi chodili na moj osobny (nie vseobecny firemny) email notofikacie na weby ktore som robil (ale nevlastnim) s poznamkou aby som prisiel a zeditoval ich zaznam. Ked mi prisiel stvrty maj poslal som ho slusne do... niekam. Nemam nic proti novemu projektu fultextoveho vyhladavaca. Fandim autorovi ale robotu zanho robit nebudem, nehovoriac o tom ze spam je jedna z metod propagacie ktoru zasadne odmietam podporovat.

[3] (dond ) 05.10.2007, 10:20:56 [X] [D]
Od chvíle, kdy jsem se vrátil, si připadám, že jste se tady za ty tři tejdny skoro všichni zbláznili. Arthure, připadáte mi jako (skoro úplně) poslední normální člověk.

Rozum a chtíč...

P. S.: Už delší dobu o tom přemýšlím, a neumím se rozhodnout, nicméně tíhnu k tomu, že v češtině by se spamer měl psát jenom s jedním eM, zvlášť když se skloňuje. Nedaří se mi najít příklad, kterým bych to podpořil, ale když vidím napsané "spammeři", nelíbí se mi to.

[4] (Jan Horna - Mail - WWW) 05.10.2007, 11:11:40 [X] [D]
Taky mi došlo :)

[5] (Laura ) 05.10.2007, 12:25:18 [X] [D]
Nezlob se, ale já začínám podléhat dojmu, že to ti spam(m)eři vymýšlejí speciálně kvůli tobě :), že si takhle sedí ve své marketingové kanceláři a říkají si: "Hele, tak v tý nový databázi, co jsme pokoutně získali, je i Dent, to musíme vymyslet něco extrabuřtózního...."

[6] (Lokutus - WWW) 05.10.2007, 13:09:13 [X] [D]
[0] Kde to furt bereš, takovýhle luxusní spamy? To ses musel zaregistrovat do nějakého klubu příjemců suberblbého spamu? To je nějaká hra? Onlinovka? Já to chci taky. Co mám udělat?

[5] Ráno si marketingoví specialisté vybraných firem při brejnstormingu sednou a dají hlavy dohromady. Říkají si: "To jsme se hezky vyspinkali, tak čím dneska toho Denta zase nasereme?"

[7] (Roman - Mail - WWW) 05.10.2007, 13:13:36 [X] [D]
[6] Bohužial takéto kraviny chodia aj mne. RAz dávno mi prišiel český spam ponúkajúci vyhhliadkové lety. Tak som si objednal jeden prelet nad mojím lesíkom s malým rančom a kašitelom pri východnej.

[8] (Jiří Bureš - WWW) 05.10.2007, 14:46:45 [X] [D]
Nedostali to všichni, co byli na PWP? Nebo všichni, co jsou agregováni na Weblogy.cz? Nebo někdo z Mraveniště?

[9] (dgx - WWW) 05.10.2007, 14:55:50 [X] [D]
[8] no všichni ne. Jen ti, co byli vybraní.

[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 05.10.2007, 15:00:25 [X] [D]
[8] Ne, jen ti, u nichž má ATAXO v bonzbločku jejich poštovní adresu... :)

[11] (Laco - WWW) 05.10.2007, 17:28:50 [X] [D]
Pravdou je, že už oslovení Ladislave Bittnere z Bittnerova mi vehnalo slzy do očí a možná i proto se mi zbytek textu dost špatně četl. Ale klikl jsem a na první pohled to vypadá dobře (až na ten název WEBBEENA -- to má být možná pokus o vtip jakože to je Web Jana Biena, který celý projekt vede).

Zde jsou všichni pohromadě:

# Duchovní otcové: Pavel Doležal, Petr Dejm
# Vedení projektu: Jan Bien
# Vývoj: Jakub Havel, David Tomšík, Michal Čevela, Lukáš Havrlant
# Grafika: Miloslav Lešetický aka Plaváček
# Doplnění šablon: Vojtěch Kohout, Jakub Krčmář
# Odborná asistence: Matěj Novák
# hradvkarpatech.cz: Dominik Diviš, Miroslav Rojek, Pavel Flégl

[12] (Arthur Dent [openID] - WWW) 05.10.2007, 17:42:02 [X] [D]
[11] Jestli to je dobré nebo není je v tuhle chvíli podružné, o tom se nehodlám bavit a nehodlám to ani řešit. Po pravdě je naprosto jedno, o jaký produkt jde. Jde o formu, jakou autoři oslovili možné testery. A už tou formou u mne ztratili mnoho bodů a vzbudili a priori odpor.

Někdy se podaří nasrat potencionální příznivce ještě před uvedením na trh. Tady to vyšlo dokonale.

[13] (Radim Hasalík - Mail - WWW) 05.10.2007, 21:00:01 [X] [D]
Také mi to došlo (do práce), ale ten jejich e-mail přišel kupodivu na soukromý e-mail. Nepochopil jsem z toho, že mne vybírají jako testera.

Mají plus v tom, že zkusili být originální a mínus v tom, že nápad nedotáhli do konce a nepřišla mi opět barevná kartička poštou.

Myslím si, že by nyní měla být na místě určitá diskuse o tom, jak poprosit o test webu nové služby například takové kapacity jako tady Denta (bez rizika, že to následně rozmázne v blogu).

[14] (Arthur Dent [openID] - WWW) 05.10.2007, 21:46:27 [X] [D]
[13] Soukromá adresa mě nakrkla taky.

Diskuse je zbytečná, snad každý ví, jak lze civilizovaným způsobem požádat o otestování webu. Stačí napsat na mail k tomu určený normální zprávu: "Dobrý den pane XY, spouštíme web XYZ.cz. Je to web o XYZ, a protože víme, že se o XYZ zajímáte, tak vám nabízíme možnost vyzkoušet si jej s předstihem. Jestli máte chvilku a jestli vás to zajímá, tak se prosím přihlašte tamatam a koukněte na to. Jestli se vám to bude líbit, tak budeme rádi, když o tom napíšete." - na tom není nic, proboha, k diskutování!

Když ještě zareju: Přesně takový mail mi poslal i Radek Hulán, ano, ten Hulán, o kterém všichni tvrdí, jak je přímo pravzor arogance a neslušnosti. A neměl s tím problém...

[15] (Egi ) 05.10.2007, 22:50:58 [X] [D]
Vol malorážku :o))

[16] (Max ) 06.10.2007, 01:54:30 [X] [D]
Podal jsi stiznost na UOOU ?

[17] (Arthur Dent [openID] - WWW) 06.10.2007, 10:27:13 [X] [D]
[16] Umíš číst?

Navíc od doby, kdy úřad, který se o spam ze zákona stará, přiznal, že na to nemá, si šetřím práci a neposílám ani podání (motto: "Trváte stále na prošetření Vaší stížnosti?").

[18] (Malis - Mail - WWW) 06.10.2007, 13:48:28 [X] [D]
Celkem mě tenhle článek překvapil a také mě překvapily reakce zde v komentářích, které mu dávají za pravdu. Nutno dodat, že opravdu nesnáším spam. Ale toto jsem, možná naivně, za spam nepovažoval.
Nevím, kdo všechno tenhle "dopis" a následující e-mail dostal, ale předpokládám, že to byli lidé, kteří alespoň trochu alespoň některé z autorů projektu znají osobně.
Vzhledem k tomu, že jsem v seznamu projektu pár známých našel, necítil jsem se zrovna uražen, že se mne touto poněkud sice nestandardní a pro mnohé možná podivnou, ale nikterak urážlivou cestou chtějí zeptat, co si o jejich projektu myslím.
Dle mého názoru se ani o spam nejedná ze dvou důvodů - aby šlo o spam, měla by být splněna alespoň jedna podmínka - nic netuším o jeho autorovi a e-mail je poslán více méně náhodně na všechny strany.
Tady fakt, že si dali pánové tu práci poslat dopis osobně na mou adresu (a to dokonce pomocí messengera, což taky muselo něco stát), a že se současně za projektem stojí "staří známí", znamená, že jsem se necítil nikterak dotčen.
Ano, můžeme se bavit o formě, která se nemusí každému líbit. Mě osobně by se taky víc zamlouval jednoduchý e-mail nebo vzkaz na ICQ ve stylu: "Čau, hele, děláme teď na jedné věci xyz. Co si o tom myslíš? Dík.
Takže když to shrnu: rozhodl jsem se psát nakrknuté příspěvky na blog, ale naopak (až bude chvilka času) něco málo napsat na odkazované fórum na téma, co si o tom projektu myslím.

[19] (Arthur Dent [openID] - WWW) 06.10.2007, 19:03:51 [X] [D]
[18] Shrňme si to:

Na mailovou adresu, kterou NEpoužívám ke komunikaci s "okolním světem" a NEdávám ji jako kontaktní, mi přijde mail z podivné adresy, podepsaný fiktivním jménem kohosi z firmy ATAXO. Toho člověka (logicky) neznám, zato je mi povědomé ATAXO v souvislostech nepříliš lichotivých.

Nemám tedy nejmenší důvod se domnívat, že jde o někoho známého. Předpokládám, že známý by takhle podivnou formu nezvolil, navíc by psal na jinou adresu - a na podobné řeči od neznámých jsem alergický.

Navíc byl mail poslán ze serveru s jinou doménou než je udaná adresa odesilatele, ani nesouhlasí "return-path" a celé to zkrátka smrdí spamem (který je definován nejen "hromadností", ale především "nevyžádaností" a třeba i "maskováním identity odesilatele").

Jaký bych měl mít, po tom všem, důvod pátrat, zda odesilatel není náhodou nějaký známý?

Čili úhrnem: Záměr nevyšel a ani vyjít nemohl. A kdybych nenapsal tenhle "nakrknutý článek", tak bych se ani o nějakých "starých známých" nedozvěděl.

[20] (Yuhů - Mail - WWW) 07.10.2007, 20:16:11 [X] [D]
Report spam. Nic jiného si ten email nezasloužil. A já si myslel, kdovíjak nejsem originální.

Je to přesně, jak Arthur píše: kdosi neznámý mi poslal dva dopisy (jeden papírový), aniž by se představil. Žádá po mně práci, aneb to, za co mi jiní rádi sami platí -- zkouknutí nového webu -- a evidentně za to platit nechce. Šermuje přitom překonstruovanými jmény, které mi už po deseti letech mezi fantasy kamarády lezou ušima.

[21] (pixy - Mail - WWW) 07.10.2007, 21:59:15 [X] [D]
Tak tak. Špatná dramaturgie ve firmě. Někdo si holt myslel, že má originální a děsně cool nápad a nenašel se nikdo soudný, kdo by mu to vymluvil. Mě některá známá jména za tím projektem hodně překvapila - a je přitom bez diskuse, že nějaký výše zmíněný standardní postup by určitě zafungoval. Ale když to někdo udělá takhle blbě a osloví lidi, o které patrně stojí, anonymně, zcela nedůvěryhodně a dětinsky trapně, dosáhne bohužel u mnohých z nich toho, čeho asi dosáhnout nechtěli. Aspon já tedy jsem pojal k onomu projektu apriori silnou nedůvěru, kašlu na něj a nechci s ním mít nic společného. Prostě v Ataxu _zase_ někdo něco podělal...

Virální marketing tohoto typu a ještě takhle neuměle provedený se dá aplikovat možná na koncové uživatele - a to ještě musí být velmi specifická cílovka, aby současně znala kultovní pseudoverneovku a současně byla natolik dětinská, aby to na ně fungovalo (mluvím pochopitelně o hadrvkarpatech.cz). Ale použít stejný nástroj pro odbornou veřejnost? Hm, hm, hm...

[22] (Aborym - Mail ) 08.10.2007, 15:42:35 [X] [D]
No možná je to tím, že jsem touto cestou osloven nebyl, ale když koukám do své schránky a vidím tam tucty neodbytných a vlezlých mailů, překypujících viagrama, rychlýma penězma a zvětšováním, považuji to za zpestření pročítání denní pošty.

V záplavách spamu se mi toto prostě zdá originální a celkem vtipné a zdali je to kýč, či nikoliv, je pouze na posouzení každého z adresátů.

Klávesa "delete" mi pro ty co to za kýč považují příjde jako dost rychlé řešní. Určitě méně náročné než to roztírat na blogu :-D

[23] (Arthur Dent [openID] - WWW) 08.10.2007, 23:27:11 [X] [D]
[22] Vy jste byl nějak zatížen "náročností" mého řešení? Pokud ano, tak jak? Pokud ne, tak proč si myslíte, že vám přísluší to posuzovat? Děkuji za odpověď.

[24] (Michal Acler - WWW) 09.10.2007, 11:17:46 [X] [D]
Nekterym lidem se ta hra na slechtu ocividne libi, viz http://forum.webeena.cz/forums/5/topics/17

[25] (Arthur Dent [openID] - WWW) 09.10.2007, 11:34:05 [X] [D]
[24] Jojo. A někteří lidé si rádi užívají pocit domnělé nadřazenosti, pramenící z toho, že "byli vybráni". ;)