Neobsahuje názory Henryka Laholy

Misantropův slabikář I

Na úvod si dáme něco těžšího, co vy na to?

Slavnostní vytrhávání z kontextu. Moje poznámky k zamyšlení.

Huntington píše: Konec dějin nastává v dějinách každé civilizace v okamžiku, kdy její příslušníci nabývají přesvědčení, že právě jejich společnost je konečnou formou lidské společnosti. Občané takových států jsou navzdory prostým faktům nakloněni považovat jej nikoli za útulek v divočině, ale za zaslíbenou zemi a cíl lidského snažení. Taková domněnka přichází většinou na hranici úpadku.

Podle Quigleyho Západ osciloval mezi expanzí a konfliktem a nyní vychází ze stádia konfliktu. Západ se stal vnitřně bezpečnou zónou, dospěl do stádia, na které budou další civilizace hledět jako na "Zlatý věk Západu" a období prosperity.

V minulých civilizacích končila tato období (a s nimi spojené vize nesmrtelnosti) buď velmi rychle vítězstvím nějaké vnější společnosti, nebo pomalu (a stejně bolestně) vnitřním rozpadem. Schopnost civilizace klást odpor rozkladu i destrukci ovlivňuje klíčovým způsobem dění uvnitř civilizace. Civilizace rostou, dokud disponují "nástrojem expanze" – vojenskou, náboženskou, politickou nebo ekonomickou organizací, která akumuluje přebytky a investuje je do produktivních inovací. Když přestanou investovat do nových způsobů práce, upadají. Tato situace nastává tehdy, když společenské skupiny, kontrolující přebytek, mají zájem využít jej pro neproduktivní, ale individuálně uspokojivé účely, a přebytek tak proměňují ve spotřebu, aniž by vznikaly nové metody produkce.

V tomto období úpadku nastává akutní ekonomická deprese, upadá životní úroveň, vzrůstá negramotnost a společnost se oslabuje. Dochází k marným pokusům zastavit ztráty legislativou, ale úpadek pokračuje dál. Náboženské, intelektuální, společenské a politické roviny společnosti ztrácejí loajalitu mas, ve společnosti se šíří nová náboženská hnutí; narůstá neochota bojovat za společnost nebo ji jen podporovat odváděním daní. Tento úpadek vede k fázi invaze, a to v okamžiku, kdy civilizace už není schopná se bránit, protože už nemá ani vůli se bránit, a otvírá se "barbarským nájezdníkům".

Huntington: Základní pilíře americké identity byly vystaveny ve druhé polovině 20. století prudkým a trvalým útokům ze strany nevelké, ale vlivné skupiny intelektuálů a publicistů. Ve jménu multikulturalismu napadali západní identitu Spojených států, popírali existenci "společné americké kultury" a podporovali rasové, etnické a jiné subnacionální kulturní identity a seskupení. Odsuzují příklon k evropské kultuře a jejím derivátům stejně jako "dominanci evropsko-americké monokulturní perspektivy". Schlesinger říká: "Multikulturalisté jsou často etnocentričtí separatisté, kteří v západním odkazu vidí pouze jeho zločiny a usilují o to, aby se Amerika zbavila hříšného evropského dědictví a hledala recepty na uzdravení v nezápadních kulturách".

Multikulturalistický trend se projevuje i v řadě zákonů. Theodore Roosevelt varoval: "Jistým způsobem, jak tento národ dovést ke zkáze, jak znemožnit jeho existenci jako národa vůbec, by bylo učinit z něj spleť handrkujících se národností." V devadesátých letech politici toto nejen dovolili, ale o tuto rozrůzněnost i trvale usilovali na úkor jednoty.

Multicivilizační Spojené státy nebudou Spojenými státy, budou Spojenými národy.

Odmítnutí západní civilizace znamená konec Spojených států amerických tak, jak jsme je znali. Prakticky to rovněž znamená konec západní civilizace. Pokud dojde k "odzápadnění" Spojených států, bude Západ omezen pouze na Evropu a několik zemí s malým počtem obyvatel. Bez Spojených států se Západ stane nepatrnou a neustále se zmenšující částí světové populace na nevýznamném poloostrově na konci euroasijského kontinentu.

Američané se nemohou vyhnout otázce: Jsme západní národ nebo ne? Budoucnost Spojených států, a potažmo Západu, závisí na tom, zda Američané potvrdí svou příslušnost k západní civilizaci.

Západ prošel evropskou fází vývoje a expanze a ve dvacátém století fází americkou. Pokud se podaří Severní Americe a Evropě úzce spolupracovat a integrovat se v oblasti ekonomické, politické, kulturní a morální, mohla by přijít třetí, euroamerická fáze Západu. Smysluplná politická integrace by do jisté míry mohla vyrovnat menší relativní podíl Západu na světové populaci či vojenském potenciálu a v očích ostatních civilizací obnovit moc Západu. Nicméně zda se Západ politicky a ekonomicky sjednotí, závisí rozhodující měrou na tom, jestli Spojené státy potvrdí svou západní identitu a definují svou globální úlohu vůdčí země západní civilizace.

--- 

Volně citováno z knihy Samuela P. Huntingtona Střet civilizací – Boj kultur a proměna světového řádu. Doporučuji každému, koho baví o těchto věcech přemýšlet.

A těm ostatním doporučuju: Přemýšlejte o tom... Přemýšlejte o tom, až zase budete stát s transparentem v Brdech, až budete blouznit o "roli ČR jako mostu mezi východem a západem", až zase budete bičovat svá vlastní záda za hříchy předků... Přemýšlejte o tom...

Dne 7.10.2007

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Jeník ) 07.10.2007, 20:34:42 [X] [D]
Nudné, dlouhé, o ničem, nedočetl jsem.

[2] (Arthur Dent [openID] - WWW) 07.10.2007, 20:46:55 [X] [D]
[1] Tvůj problém. Nezájem.

[3] (@Teo - WWW) 07.10.2007, 21:28:16 [X] [D]
Arthure, obávám se, že pro antiradarové aktivisty i pasivisty je tento text nejméně o 2 čísla větší. Oni potřebují jednoduché pravdy. Nejlépe takové, které se dají napsat červenou barvou na transparenty... ;)

[4] (rony [openID] - WWW) 07.10.2007, 21:28:05 [X] [D]
[1] čo si naposledy dočítal? :-)

[5] (pixy - Mail - WWW) 07.10.2007, 21:29:58 [X] [D]
jj, vděčné téma na dlouhé přemýšlení. Jen kdyby se dokázalo oklestit od těch trapných dogmat a předsudků. On i ten Huntington je chytrej a má spoustu zajímavých myšlenek, ale tak z něj to jeho Američanství čiší... To věčné a neotřesitelné přesvědčení o USA jako nejmocnější, vedoucí, hlavní atd. blablablabla - tyhle pindy mě vždycky dokáží úplně znechutit čtení i toho nejzajímavějšího pojednání. Jak je to dlouho, co byla Nejmocnější Zemí Světa třeba Británie? 60-70 let? Nebo Francie? 120-150 let? V historii okamžiky a kde je jim konec? A čínani se uculují pod fousky a pilně si zvelebují svou nezměrnou pětitisíciletou říši... Podle mě nejlepší, co by ta Amerika mohla udělat, by bylo si tohle uvědomit. Jenže to se stát nemůže...

[1] Lidé obvykle nemají potřebu chlubit se vlastní hloupostí ani nutkavou potřebu to sdělovat svému okolí.

[6] (Solvina - Mail ) 08.10.2007, 12:10:02 [X] [D]
V tomhle tónu se mi líbilo psaní tohoto pána: http://spacek.blog.respekt.cz/ .

[7] (pixy - Mail - WWW) 08.10.2007, 13:17:49 [X] [D]
[6] Tisíceré díky, pana Spac(e)ka jsem neznal, ale je to skvělé čtení. Ten pán mi mluví z duše. Fakt dík za ten odkaz.

[8] (PA - Mail - WWW) 08.10.2007, 13:32:46 [X] [D]
Hmm,tohle je hojivý balzám na moje rány způsobené různými falešnými multi kulty. Alespoň malá útěcha, že se najdou ještě jedinci, kteří si nemyslí, že by Amerika měla vyklidit pole, "nebýt světovým četníkem", uzavřít se do nového izolacionismu a ponechat světový vývoj na bezzubé přežilé zapáchající zombie z nostalgie ještě stále zvané OSN, ba ani že nejlepší přístup ke své minulosti v Evropě i USA je neustálé omlouvání se za minulou expanzivní politiku, které je do omrzení opakováno jakožto údajně racionální zdůvodnění halasného protežování jiných civilizačních okruhů, jejichž představitelé okázale a zadtně pro světová média zařičí vždy, když si někdo dovolí připodotknout pár vět do jejich údajně "vnitřních" záležitostí či ze sve pozice zkritizuje zvláštní rysy nebo podivné relikty v jejich náboženství nebo zacituje středověkého autora, který nebyl nakloněn Mohamedovi, ale zato po Okcidentu tvrdě vyžadují, aby i jim poskytnul veškeré výhody plynoucí z té jinak u nich doma na oko nenáviděné svobody slova a náboženské tolerance.
Mně se na toto téma líbila kniha J. Krupičky: Renesance rozumu - autor je sice občas u některých témat povrchní, ale v záplavě různých "multikulturalistu", "dekonstruktivistu", "spatne natravenych postmodernistu - udajne absolutnich relativistu" a dalsich vse tolerujících "-istů" vynikne jako opožděný prorok nehroženě kosící bestie zrozené ze spánku rozumu euroamerické civilizace. A k hodnocení té sebemrskačské hordy západních inteletuálů, co už se těší na mršinu prohnilého Západu a následné veselé a vroucí bratrské průvody s "utlačovanými", doporučuji ironické poznámky Paula Johnsona.

K Quiglezovi a jeho tezím: Zánik Západu jakožto konečná vývojová fáze naší dekadentní civilizace je už sýčkován dlouho a je jednou z dalších intelektuální mód nejpozději od Oswalda Spenglera jeho díla Zánik západu. Otázkou spíš je, zda nejde jen o donekonečna opakované projekce naší "PŘEDSTAVY", jak zanikala (západní) římské antická civilizace, a nalézání povrchních souvislostí mezi společností Říma a "nového" Říma. Přebytky investované do "spotřeby" a neloajální občané jsou jen dvěma malými střípky celé naší současné mozaiky...
Jestliže zanikneme jako starý Řím, můžeme být šťastni, že si toho pravděpodobně vůbec nevšimneme a určitě nebudeme mít v kalendáři vzpomínku na významný den v našem roce "476" a nástup "čínského" Odoakera :) - jen politologové a historici budou hledat další významné cézury a periodizační mezníky v dějinách - co bychom si bez učitelky života a jejích učenlivých fámulů počali. :) A my budeme pro Číňany krásnou rezervací s úžasnými památkami a zachovalým geniem loci staré Evropy. :)

pixy: Mesiášský duch mi také vadí - ale myslíte si, že tím trpí zrovna kriticky "myslící" lidé píšící o roli USA? Nejsou zmiňovaná adjektiva u nich spíš deskripcí současného stavu než nějakým povinným "vlezdopredelkováním"? Češi mají v povaze rys, který říká, že vůči velmocím musíme hledat podporu v jakémkoli dostupném "antišámbru" a podezřívají z toho občas i ostatní.

[9] (Roj - Mail - WWW) 09.10.2007, 16:23:35 [X] [D]
Vyhody podobnych ideologickych traktatu spocivaji v tom, ze se v nich dokaze najit kazdy :-)