Je to jenom hra

"Jste ubozí, jste ubozí, hrajete hry, jste ubozí a vůbec nevíte o čem je život"

Ze všech obratů, které používají různí kritici, mám snad nejraději ten o "opravdovém životě tam venku". Používá se v podstatě pro cokoli, co je spojeno s počítači a internetem, a je nádherně hovadný svou prostomyslností. Kritizující v něm vyslovuje názor, že sedět u počítače a komunikovat s jinými lidmi prostřednictvím internetu je cosi méněcenného, náhražkového, neplnohodnotného a i jinak prostě ubohého, kteréžto atributy šmahem převedou na onoho komunikujícího a na jeho vnitřní život, emoční složku či osobnost vůbec. Což jim obratem dává možnost připadat si jako opravdový (čti: Celistvý) člověk, ukotvený v sociálních vazbách, a svůj život, spočívající v dopoledním chození do práce, odpoledním sportem a večerním sezením v hospůdce, považovat rázem za něco lepšího než je život onoho kritizovaného.

Každopádně si tak mohou alespoň připadat, a já věřím, že PRO NĚ je to nejvhodnější ze všech možných světů. Mně osobně pomohl internet k seznámení s lidmi z celé republiky (a i dál), s nimiž mě pojí to, že si s nimi mám co říct, což jsem v tom tolik vychvalovaném reálném nenašel. Ne že bych nebyl schopen. Nenašel. Pravděpodobnost, že na někoho takového narazím ve městě, v restauraci, při sportovní aktivitě, je menší než pravděpodobnost, že uvidím Václava Klause v montérkách.

Předevčírem jsem četl diskusi o Second Life na Lupě, tam bylo několik výborných diskutujících. Jejich pozoruhodné výroky by se daly shrnout zhruba takto: Oni VÍ, že je to blbost, že je to JENOM HRA, tudíž pro zoufalce. Oni to nepotřebují, oni dokáže žít reálný život, on není žádný zoufalec... On se dokáže s kámošema pobavit normálně, v realitě, třeba zajdou na bowling, to je totiž mnohem hodnotnější. Všechny ty, kteří neznají skutečný život a marní svůj čas u podobných náhražek hluboce lituje... ne, to ne... vlastně jimi pohrdá...

Jak pravil Filip R.: "Chápu. Na koleji v Brně je život o něčem jiném!"

Vůbec ta diskuse byla veleúrodná. "Nejenže jde o hru, ale podle průměrného věku půjde zřejmě o jedince s docela závažnými sociálními problémy a podle všeho i s lehkými sexuálními deviacemi" (Nejenže jde o hru je úžasný paličský argument, FUJ! HRA! A to s těmi problémy a deviacemi... no... Jistě, jinak než v latexu a s pouty vás tam nepustí!)

A vrcholem byl v jiné diskusi zveřejněný názor kohosi, kdo kritizoval vstup Českého Rozhlasu do Second Life:

Jana "Janick" Infeldová si na svém Avatarovi nechala udělat výrazně větší prsa. Že by reklamní trik který bude ženy lákat do online světa? Jinak si myslím že Second Life je dotěrný hype který Linden Labs chytře procpali do médií. Dobře jsem si všímal jejich smyšlených historek o "virtuální nevěře", "virtuální detektivní kanceláři", "nahé demonstraci", a podobných kravinách, které napřed otiskly The Times v nedělní příloze a pak převzala i další média. V reále tam stejně potkáte jen pár pomatených geeku co se vydávají za Japonky s bujným manga poprsím

A na to odpověděla ta moderátorka a báječně ho setřela: Milý kritiku, věz,že svého avatara jsem nestvořila já osobně,byl mi vyroben a velikost poprsí mě též překvapila Cítím potřebu se proto ohradit a ujistit tě ,že moje prsa jsou ve skutečnosti sice menší ,ale velmi pěkná a nikdy jsem s nimi neměla nejmenší problém :)

Proč mám dojem, že pomateným geekem s manga poprsím byl zrovna ten kritik?

Velmi nápadně mi to připomíná podobné zasvěcené řeči o blogování. Možná i stejné obraty tam padaly, vzpomínáte? Grafomani, co nejsou schopni normálního kontaktu, píší své nesmysly které nikoho nezajímají, nejsou... jsou...  

Více o Second Life v dnešním sloupku na Digiwebu

Dne 12.11.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Sob ) 12.11.2007, 12:36:57 [X] [D]
Zajímavá dvojice článků o tom, co Second Life není, ale zatím jsem se nikde nedočetl, co tedy SL je (kromě nicneříkajících frází o virtuálním světě apod.) Co je na tom tedy zajímavého? Co jsi v tom po prvních pronuděných dnech našel?

[2] (Kojot - WWW) 12.11.2007, 13:01:01 [X] [D]
Zajímavé téma. Autoři zmíněných výroků by se mohli například hlouběji zamyslet, co doopravdy je skutečnost. Berou tak najak jako samozřejmé, že skutečnost je to, za co ji oni považují, a svůj vlastní pohled berou za jediný správný. Na druhou stranu je pravda, že virtuální život nenabízí tolik vstupů v oblasti smyslových vjemů, jako život "skutečný", tedy jako plná tělesná interakce s prostředím. To samo o sobě ale není odsouzeníhodné - každý má jiné potřeby a jiné způsoby, jak je uspokojit. Sám jsem ve virtuálním světě her (byť ne onlinových)strávil drahně času a nechci se k tomu vracet (viz: kojot.name/595898-kterak-si-kojot-u-pocitacove-hry-pracku-zmrzacil.php ), ale to mě neopravňuje soudit jiného, kterému je tam dobře...

[3] (ailyn - Mail - WWW) 12.11.2007, 14:12:30 [X] [D]
Arture, děkuju za článek :-) Mnoho ne-počítačových jedinců se diví, že v běžné komunikaci nemluvím bez diakritiky... Přes internet jsem poznala spoustu lidí, které bych neměla jinak vůbec šanci potkat. V mnoha případech jsou "trochu jiní" než většina těch "z reality", právě díky tomu, že jsme se potkali na specifických místech na internetu, kde se setkávají lidé podobného ražení. Což je právě ta výhoda internetu... Paradoxně lidi poznané přes net teď začleňuji do své "reality", setkáváme se... skoro spolu až žijeme :-)

[4] (kolemjdoucí ) 12.11.2007, 20:26:50 [X] [D]
[1] Připojuji se k Sobovi. Co tedy Second Life je?

[5] (Arthur Dent [openID] - WWW) 12.11.2007, 21:36:06 [X] [D]
[1][4] Chcete to podrobně nebo stručně? Stručně je definice SL asi taková jako definice internetu... Jednoduchá a nepřesná... Můžu říct: "Internet je počítačová síť vzájemně propojených blablabla..." - je to definice, ale neříká to nic o tom, CO TO JE. Totéž se SL: "Je to virtuální svět..." Definice tak nepřesná jak jednoduchá. Kdybych to měl říct jedním slovem, tak řeknu, že je to "jako internet" - nástroj! A má tolik využití, kolik nápadů mají jeho uživatelé.

Jestli chcete ale podrobnější odpověď, tak si počkejte na další článek... :)

[6] (Jiří Bureš - WWW) 12.11.2007, 21:41:46 [X] [D]
Sto bodov získava Jana Infeldová!

[7] (kryska ) 12.11.2007, 21:49:22 [X] [D]
Jj, taky mi ti rádoby celiství a tolik reální jedinci už sajou krev těmi slinty o "vadných,asociálních jedincích, neschopných teplého lidského slova, skrývajících se za hromadami smajlíků". Musím říct, že s velkou částí lidí, se kterými komunikuju na internetu, se znám osobně a asociální z nich není nikdo.
Kromě toho nebýt internetu, nevím, jak jinak bych udržovala krok s děním v čr - přece si nenechám posílat sem do Irska výběr denního tisku a nebudu nosit na poštu papírový dopisy pro kamarády!? A volat každýmu, tak to zavařím kabely!

BTW - tak jsem se taky chtěla mrknout na SL, jenže jsem si o tom přečetla pár článků, natěšila se a pak si spočítala, kolik mám času a kolik aktivit už vykonávám a hned mi sklaplo :o( Ale o to jsem zvědavější, jaký to teda vlastně je "na vlastní monitor"?

[8] (Pavel - Mail - WWW) 12.11.2007, 23:00:08 [X] [D]
Při čtení se mi vybavila se mi nějak vybavila úplně jiná diskuse o sl, kterou jsem s úžasem sledoval někdy ke konci letošního léta. Zvláštní na ní bylo, jak horlivě někteří zúčastnění řešili, jak nespravedlivé je, že celý sl není open source a že si vlastně Linden Labs uzurpují právo řídit celý virtuální svět sami (nebo něco v tom smyslu) a že by měl někdo zakročit. Třeba tím, že okopíruje jejich myšlenku, bude více osvícený a nabídne vše jako open source? Nebo že by měli Lindeni změnit obchodní model a nabídnout možnost provozovat sl-like virtuální svět každému a bez úplaty, protože jedině tak to k něčemu bude? Je to přeci ekonomika jako každá jiná a je tedy špatné, že o ní rozhoduje soukromá společnost, protože to není svoboda, to ví každý. :-)

Linden Labs jsou definitivně více restriktivní vládci, než např. exemplární příklad stoupenců čistého liberalismu, naši vládní představitelé. :-D

Celá myšlenka ohlodaná na kost: SL je špatný, protože patří Linden Labs, jeho autorům, a ti vědí, jak jej beze ztráty provozovat a já se chci účastnit, ale nechci jim za nic platit. (SL účet je možné založit a užívat zdarma, vlastnictví pozemků je zpoplatněno.) Také se mi nelíbí, že oni (Linden Labs) jsou ta autorita, která rozhoduje o tom, jak to bude fungovat, protože "globální inteligence" by to vymyslela líp. :-)

===

Lidi, kde na to chodíte? Na to celé je asi jenom jeden argument: Komu se to nelíbí ať... si udělá vlastní second life, pojmenuje si ho třeba third life a dělá si tam co chce.

Hmm, jak na to koukám, ona se ta má vzpomínka vlastně k problematice sociálních vztahů na internetu ani nevztahuje, zato však myslím docela dobře charakterizuje myšlení některých jejich účastníků. :-)

Už se mi bohužel nepodařilo dohledat odkaz na tuto plodnou diskusi. Četl jsem to někdy ke konci léta na webu secondlife.cz, který jsem objevil, když jsem se snažil zjistit, kolik čechů second life již postřehlo a zda jsem příliš nezaspal dobu. :-)

===
SL bych přiblížil asi jako virtuální prostředí simulující skutečný svět. V rámci tohoto prostředí je možné provádět v podstatě jakékoliv činnosti, které známe z reálného světa, plus spoustu dalších, které v reálném světě možné nejsou. Hlavní výhoda i nevýhoda tohoto vězí myslím už v samé podstatě věci a tedy že tento svět je virtuální a jako takový nemá hmotný základ, a tak činnosti jako třeba cestování, setkávání se s dalšími obyvateli a další, jsou záležitostí kliku myši. Jistě existuje spousta možných využití.

To je dost zjednodušující popis. Asi nejlepším zdrojem informací je přímo web secondlife.com (bohužel ne v čj)

[9] (Arthur Dent [openID] - WWW) 12.11.2007, 23:01:09 [X] [D]
[6] Jojo, Jana Infeldová smečovala naprosto perfektně.

[7] No co ti budu povídat... Hele: http://www.zive.cz/default.aspx?section=21&server=1&article=138895&forum

[10] (aTeo ) 12.11.2007, 23:04:41 [X] [D]
Second Life už je překonaný, terazky frčí dvaapůltý život: "Two and Half Life". Hlavně neustrnout!

[11] (Arthur Dent [openID] - WWW) 12.11.2007, 23:11:17 [X] [D]
[10] Ano, Second Half-life 2... :) Však jsem už o tom psal... :)

[12] (Radek Hulán - Mail - WWW) 12.11.2007, 23:22:07 [X] [D]
Televize (v klasickém pojetí ČT/NOVA/PRIMA) je staré tupé médium pro staré tupé lidi.

Tupý člověk ovšem nikdy nepochopí, že například virtuální svět poskytovaný moderní hrou je řádově rozmanitější a náročnější než sledovat "zábavnou" show Petra Novotného či Vyvolené prso. Rovněž vstup do virtuálního světa vyžaduje poněkud více investic (20-30t / počítač, 500 Kč / měsíc na internet) než jednorázová koupě televizní bedničky blikající na 50Hz.

Skoro by se dalo říci, že člověk odsuzující moderní počítačové hry, ať už single či multiplayer, je starý zapšklý chudý škaredý socialista.

PS: http://hulan.cz/temp/games.png

Hra je vlastně jako kniha. Někteří spisovatelé dokáží psát tak nádherně, že fantazie člověka pracuje na plné obrátky a ocitá se ve zcela jiném světě, kterého je součástí, představuje si místa a pocity, které prožívá hlavní hrdina. Není ale přesně o tomto i počítačová hra? Navíc s interakcí s reálnými lidmi (v případě multiplayer)? A tím nemyslím jen sniper do zad v Counter Strike ;)

Knihy nikdo neodsuzuje. Jsou staré, známé, lidé jim rozumí. Staří, škaredí a chudí ovšem nerozumí počítačovým hrám, a proto jsou pro ně zlo. Cokoliv lidé nechápou se pro ně stává zlem...

[13] (FrozenDog - Mail ) 13.11.2007, 11:10:14 [X] [D]
Ja som sa o SL dopočul až z knihy The Last Testament od Sama Bourne-a, v ktorej bol SL dosť zapletený do príbehu. Práve odtiaľ viem, že SL nie je len tá "hra", ktorú je vidieť na prvý pohľad, ale je to niečo hlbšie a omnoho komplexnejšie. Ako ten internet :). Jedna vec mi ale už na začiatku udrela do očí - nepripomína SL aj vám Metaverzum z knihy Sneh od Neila Stephensona? Som vážne zvedavý na budúci vývoj...

[14] (honza - WWW) 13.11.2007, 14:11:26 [X] [D]
[12] Televize samozřejmě není tupé médium pro tupé lidi. Jsou pouze tupé programy pro tupé lidi, médium jim jen jde většinou na ruku. I v tom vašem schematu se najdou programy pro lidi ostré, mladé a navíc i inteligentní ;)

[15] (Axxym ) 13.11.2007, 15:50:58 [X] [D]
Na hrách, především na RPG (MMORPG), je přitažlivá jedna věc. Je to svět, kde platí jasná kauzalita, kde činy mají své důsledky, je to svět černé a bílé. Pokud pochopíte pravidla hry a uděláte vše dobře, dostaví se úspěch. V reálném životě to tak ale nefunguje, přestože se můžete snažit sebevíc, výsledek se nemusí dostavit- existuje spousta nežádoucích vlivů, vesměs lidského charakteru (třeba šéf, ktery potopí váš projekt jen proto, že mu nejste po chuti). Proto takový World Of Warcraft láká miliony lidí- je to jednoduchý způsob, jak nasytit svou touho po úspěchu a to zábavnou formou. Skáčou vám levely, s trochou štěstí najdete dobrou výzbroj, podaří se vám porazit v duelu týpka, co má o 5 levelů více...

[16] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.11.2007, 16:00:08 [X] [D]
[15] Právě tento rozměr v Second Life chybí... Žádné levely nejsou, žádné "hraní na něco/něčeho" není potřeba a "úspěch"? Úspěch není definován a záleží na jednom každém člověku. Není tam žádný jasně definovaný "pokrok" - ostatně jako v životě. Proto píšu, že to není "jen" hra. Žádné úkoly, žádné cíle, nic není dané, záleží na každém z účastníků, jestli si je tam chce najít nebo ne.

[17] (as ) 02.12.2007, 12:08:22 [X] [D]
to neni ten kdo hraje hry neni ubožák je to jenom zába nesnáším toho kdo napsal tenhle článek!!!!!!!!!!

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.12.2007, 13:50:16 [X] [D]
[17] Jsi opravdu exemplární kus vola, bez ohledu na to jestli hraješ hry nebo ne. Četls ten článek, hovádko?