Co je to Second Life?

Sob s Kolemjdoucím a Lokutem vyjádřili přání vědět, co to tedy ten Second Life JE, když už jsem napsal, co není... Tak tedy dobrá.

Second Life je, když...

S každou definicí Second Life to bude stejné jako s definicí internetu. Internet je "technicistně" definován jako "celosvětová počítačová síť". Říká to něco? Ano, něco málo... Něco o tom, že to je s počítačema a že to je na celém světě, a že nejspíš půjde o nějaké organizované spojování. Ale všichni cítíme, že technická definice nestačí. Chybí tomu mail. Chybí tomu webové prezentace. Chaty. Webové služby. Výměna souborů. Reklama. Spam. ICQ. VoIP. Video. Telekonference. Tohle všechno v té technické definici chybí.

Technická definice Second Life zní: "Je to virtuální internetový svět". To také říká o Second Life něco málo, a stejně jako u té definice internetu to podstatu spíš zamlžuje než osvětluje.

Problém s definicí Second Life je stejný jako problém s definicí internetu – a ostatně všeho, na čem se podílejí lidé. Internet sám, stejně jako Second Life, je jen nástroj, jen prostředí a rámec pro nějakou lidskou činnost, která s tím prostředím interaguje a mění ho. Jak internet, tak SL nelze omezit JEN na prostředí nebo JEN na činnost, a už vůbec ne jen na některou činnost. Říct o Second Life, že "je to hra pro geeky" je jako říct o internetu, že "internet jsou bložínky pubertálních slečen". Ano, to tvrzení je pro určitou část té věci pravdivé, ale není úplné.

Můžeme říct, že SL je "fenomén" (nikoli v tom smyslu, v jakém toto slovo používají média, ale v tom prapůvodním, tedy "Jev, úkaz, skutečnost"). Říct to můžeme, ale je to stejně prázdné akademické vyjádření, jako známý výrok "blogy jsou fenomén". Nicneříkající plk.

Kdybych ale opravdu neměl na vybranou a byl postaven před dilema: "Okamžitě řekni, co to je Second Life, jinak..." ("Jinak co?" – "Přesně tak!"), tak bych řekl něco takového:

Second Life je virtuální internetový svět (virtuální = "schopný chovat se jako reálně existující"), který má své grafické rozhraní v podobě počítačových klientů. Pomocí těchto klientů lze do světa SL vstupovat (asi jako lze prohlížečem vstupovat do světa WWW). Ve světě SL jsou jeho účastníci zobrazeni jako "postavičky", které se pohybují krajinou a setkávají se s dalšími postavičkami (které jsou ovládány jinými reálnými lidmi). Účastníci mají nástroje, jimiž mohou vstupovat do interakce s prostředím či dalšími účastníky: Chat, voice chat, IM zprávy či grafický modelovací nástroj. Pomocí posledního zmíněného lze ve světě SL vytvářet nové objekty (podobně jako v 3D modelovacích programech) – od domů či nábytku přes auta či lodě až k šperkům či věcem, které v reálném světě neexistují. Omezeni jste víceméně jen vlastní fantazií. Vámi vytvořené věci však ve světě SL existovat budou a mohou se chovat jako reálné předměty (gravitace, setrvačnost apod. platí). Předměty mohou navíc i fungovat (jejich chování lze naprogramovat pomocí skriptovacího jazyka), takže není problém vytvářet objekty, které mají nějakou funkčnost. Od lampiček, co lze zhasnout a rozsvítit až po rádia, co hrají reálné MP3 streamy nebo "televize", které dokáží přehrát videozáznam. Svět SL má i vlastní ekonomiku a vlastní peníze, které lze směnit za reálné dolary (děkuji Kalmirovi za upozornění, na fakt směnitelnosti jsem pozapomněl). Každý objekt má svého vlastníka a vlastník může dotyčný objekt prodat nebo věnovat někomu jinému.

Second Life je tedy nástroj, prostředí a souhrn všech možných aktivit a věcí, co v něm lze dělat. A protože možné aktivity a věci jsou omezeny jen fantazií lidí, kteří do SL vstupují, je každá definice, snažící se o zařazení do škatulky, už předem odsouzena k neúplnosti, stejně jako nelze úplně postihnout všechny možnosti internetu, blogů či čehokoli, co je založené na lidské tvořivosti.

Jasně, vaše figurka může trávit většinu času na diskotéce a balit holky (popř. být balena, jste-li v reálu šestnáctiletý kluk). Ale existenci lidí ve světě SL nelze omezit jen na bezduché a bezúčelné pobývání někde či tlachání. Záleží na každém člověku. Second Life je jen nástroj, je na vás, jak jej využijete. Druhý pól možností naznačují např. virtuální laboratoře NASA či knihovna kódů od IBM.

Takové blogovací systémy jsou taky jen nástroj a záleží na jejich uživatelích, jestli stráví svůj čas na nich hledáním co nejrůžovější růžové, nebo jestli s jeho pomocí budou něco tvořit. Nebo informovat. Nebo komunikovat. Nebo se bavit. Propagovat se. Nabízet služby. Vyprávět příběhy... Záleží na lidech. Lidé svou fantazií a tvořivostí dávno zbořili všechny tradiční definice, jako třeba "Blog je deníček". Ano, jistě, blog je I deníček – ale dávno to není JEN deníček. Stejně tak účastníci světa Second Life boří všechny jednoduché definice, jako "Je to hra" nebo "Je to grafický chat".

Takže jak to vlastně je? Je Second Life hra? Ano, je to I hra, stejně jako internet je I médium pro zábavu.

Je Second Life grafický chat? Ano, je to I grafický chat, stejně jako je internet I IRC.

Je Second Life náhražka reálné komunikace? Ano, stejně jako je jí mail, ICQ nebo SMS zprávy.

Je Second Life jen přehypovaná bublina? Ano, leckterá vyjádření jsou jen snahou o lacinou senzaci. Stejně jako tisíce výroků a novinových článků o "tom internetu", kterým se každý, kdo se na internetu pohybuje, musí smát. Ostatně, internet byl v roce 1995 pro spoustu lidí přehypovaná bublina (a pro spoustu lidí je jí dodnes). Stejně tak blogy byly v roce 2003 "jen bublina". Vzpomeňte si za pět let...

Tak co že to vlastně ten Second Life je? Je to hra, je to chat, je to nesmysl, je to bublina, je to virtuální svět, je to nástroj, jsou to lidé, jsou to možnosti, je to místo pro fantazii, místo pro obchod, místo pro vědu i výzkum, sociologický experiment, psychologický experiment, je to neomezená globální ekonomika, je to všechno z toho a ne jen tohle...

Jste z toho moudří?

Zkuste si to. Ale počítejte s tím, že to bude podobné, jako když jste se ocitli poprvé na internetu. První týden se budete nejspíš nutit, protože pravděpodobně nenajdete nic, co by vás zaujalo. Budete jen tak bezcílně bloumat a zkoušet kde co, asi jako když jste poprvé seděli před Seznamem. A časem třeba najdete lidi na popovídání (třeba hrajete na valchu, seznámíte se s dalšími valcheníky, založíte valchorchestr a budete vystupovat na virtuálním koncertu), nebo zjistíte, že vám jde vytváření objektů. Nebo se na týden ponoříte do manuálů ke skriptovacímu jazyku a zjistíte, že by se dala dělat spousta věcí. Anebo se prostě budete jen bavit.

Nebo vás to nezaujme. Narazíte na pitomce a budete otrávení. Přijde vám to zbytečná ztráta času (znám lidi, kteří totéž tvrdí o internetu). I to je možné a je to vaše volba. Second Life je možnost (spíš spousta možností) – ale nemusí být pro vás. Stejně jako třeba blogy. Neznamená to ale, že jsou špatné, zbytečné a ti, co svou možnost našli, že by byli hlupáci, na to prosím nezapomeňte.

Pokud vás Second Life zaujme, tak se někdy u mne stavte na kus řeči...

Dne 13.11.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Tomáš ) 13.11.2007, 15:41:03 [X] [D]
Metla lidstva, ten internet.

[2] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.11.2007, 15:48:22 [X] [D]
[1] Co dodat? Jedině http://gabina.kvalitne.cz/prohib.jpg

[3] (White Dog - WWW) 13.11.2007, 16:02:23 [X] [D]
A je možné tam vést války, vypálit sem tam nějaké to město a hnát před sebou zoufalé nepřátele? Narabovat si nějaký majetek na troskách zbořených obydlí? Pokud ano, jdu do toho! :-))

[4] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.11.2007, 16:08:18 [X] [D]
[3] Přímo takto ne, vypalování vesnic není podporováno a zbraně většinou nejsou tolerovány. Rabování a loupeže, co vím, také nejsou možné. Ale pokud máš tu potřebu, tak jsou místa, kde můžeš někoho beztrestně věznit, mučit či popravovat... A někdy ti za to i zaplatí :)

[5] (Tomáš ) 13.11.2007, 16:10:17 [X] [D]
[2] Tak já z toho například děsně hloupnu. Není potřeba si takřka cokoliv pamatovat, když to mám na dosah pár kliků. Nikdo nemáte obdobný pocit? Prostě se stávám závislým na internetu a jestli jednoho dne nedejbože internet padne, ani nebudu vědět, jakou rukou si mám vytřít...to ono.

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.11.2007, 16:17:55 [X] [D]
[5] Jsou věci, které si pamatovat musím, a jsou věci, které si pamatovat nemusím. Ty druhé najdu na internetu. Navíc hloupý člověk není ten, kdo si něco nepamatuje, ale ten, kdo je líný přemýšlet. Internet je v tomhle neutrální, ani dobrý ani špatný. Ten, kdo přemýšlet nechce, může snadno podlehnout dojmu, že "tam najde všechno", takže nemusí myslet. Ten, kdo přemýšlet chce, naopak může internet využít jako inspiraci.

(Místo "internet" lze dosadit třeba "knihy".)

[7] (dejv - Mail - WWW) 13.11.2007, 16:25:34 [X] [D]
V Second Life jde potencionalne delat hromada veci, ale zajimalo by me cim tam ten cas travis ty? Ja to zkousel, ale sledovani virtualnich stripterek omrzi, par dalsich zajimavosti po case taky a nejak jsem nenasel do ceho pichnout/

[8] ( #13 - WWW) 13.11.2007, 16:26:55 [X] [D]
Mně teda SL zamrzá tak brutálně, že musim vždycky natvrdo restartovat počítač :-/.

[9] (Tomáš ) 13.11.2007, 16:35:19 [X] [D]
Ale proč bych měl přemýšlet, když je tolik jiných a hlavně pohodlnějších lákadel, třeba Second Life, kde si můžu v bezpečí křesla částečně realizovat libovolné sny? To mě uspokojí sakra víc, než si mořit hlavu. :) Já sklony být líný mám a je to pro mě kalamita :) Doufám, že jsem jediný, jinak máme nakročeno k úpadku lidstva (zdvižený prst :))

[10] (Teri - WWW) 13.11.2007, 16:52:24 [X] [D]
Vypada to zajimave, diky za prohloubeni vedomosti. Behem cteni jsem si rikala, ze by nebylo mozna od veci to vyzkouset... ale usoudila jsem, ze to neni nejlepsi napad, k zabijeni casu mi bohate staci internet. Moc lehko podleham zavislostem, znam se. A druhej zivot? Mam pocit, ze bohate staci ten prvni...

[11] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.11.2007, 17:09:24 [X] [D]
[7] Jsem programátor... :) Takže skripty, skripty, skripty, SW služby, vývoj, zkouším audio/video streamy a přemýšlím, jak se to dá (či nedá) využít. Jo a občas tam potkám někoho známýho, takže pokecáme...

[8] Ano, klient je poněkud prasecky napsaný... Ale jeden tip: Zkusil jsi sledovat teplotu procesoru a grafiky?

[9] Na to si musíš odpovědět sám. Nevím, nedokážu na to cokoli říct. Mně osobně připadá otázka "proč přemýšlet?" stejně zcestná jako třeba "proč dýchat?", takže opravdu nerozumím. A to jsem velmi líný (a většinu přemýšlení vynakládám na to, jak si ulehčit práci).

[10] Jojo, přesně tak. Je asi 274 mnohem méně náročných způsobů, jak zabíjet čas, tenhle je docela hodně pohlcující.

[12] (Feainne - Mail ) 13.11.2007, 17:17:50 [X] [D]
Po precteni clanku si stale jeste nejsem jisty, cim SL je. Sam jsem ho jeste nestacil vyzkouset, a tak si dovolim polozit doplnujici otazku.

Je SL spise chatem realnych lidi nebo spise RPG hrou?

Tou zkratkou RPG myslim jeji puvodni a skutecny vyznam, tedy ponekud otrocky receno "hrani si na hrani roli".
Jak moc je uzivatel/hrac sam sebou a jak moc je postavou s odlisnym charakterem?

To o cem mluvim na trosku jinem priklade:
http://cs.wikipedia.org/wiki/LARP#V_roli_vs._mimo_roli

[13] (FrozenDog - Mail ) 13.11.2007, 17:30:48 [X] [D]
[12] - Je "First Life" skôr diskusný krúžok alebo divadlo?

[14] (petiar - WWW) 13.11.2007, 17:31:02 [X] [D]
Nie, dakujem. Pred par dnami som sa dal ukecat na Travian a uz teraz to lutujem... ;-)

[15] (Yxen [openID] ) 13.11.2007, 17:41:48 [X] [D]
A takovy koncert na analni chordafon je mozni i v SL? To bych o tom zacal uvazovat ;)

[16] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.11.2007, 17:50:34 [X] [D]
[12] Trošku jsem to naznačil na Digiwebu: http://digiweb.ihned.cz/c4-10074080-22396950-009000_d-o-druhych-zivotech

Záleží na tom, jak se k tomu člověk postaví. Oproti klasické hře, třeba RPG, kde je jasné, že člověk hraje roli, jeho postava má nějaký vývoj atd., tak k SL lze přistoupit i jako k chatu (či jiné společné činnosti) zcela reálných lidí (viz třeba ty IBM semináře nebo lekce angličtiny) a brát ho jako součást života, stejně jako třeba, řekněme, mailovou korespondenci.

V podstatě záleží na každém, kolik ze své reálné osobnosti do SL pustí - ať už ve smyslu "kolik toho o sobě řekne", tak i ve smyslu "jak velkou část sebe nechá přestoupit do SL". Většinově, jak pozoruji, jde o jakési "přeskoky", kdy v chatu lidé třeba píšou: "Půjdeme se projít po tom ostrově? V RL jsem byla na podobném ostrově...", kdy první část je in-game vyjádření (a následuje virtuální procházka ostrovem), a ta druhá informuje o off-role světě (RL = Real Life).

Ostatně každý z nás i v reálném životě více nebo méně "hraje svou roli". Na internetu taky. Každý blogger taky ví, že "blog" je tolik z jeho "já", kolik do něj pustí. Někdo je naprosto upřímný a otevřený, někdo je uzavřený a své soukromí si střeží, někdo se může stavět lepším (či horším) než je (s rizikem že se na "to" přijde) :)

Já osobně jsem se k SL postavil, z hlediska "role", jako k psaní scénáře, v němž píšu postavu a zároveň ovládám herce na jevišti v nějaké avantgardní hře, kde všichni hrají a jsou zároveň obecenstvem. Postavu jsem tvořil nikoli "proti typu", ale určil jsem jí charakter podobný svému. Navíc svému herci dovoluji občas "vystoupit z role" a být "za mne" - většinou při rozhovoru je postava víc "za mne" (a za reálný život), při "akcích" víc za postavu.

[17] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.11.2007, 17:51:48 [X] [D]
[15] Anální chordafon! Vida! Právě jsi našel místo na SL trhu! :)

[18] ( #13 - WWW) 13.11.2007, 18:15:58 [X] [D]
[10] Nezkoušel jsem nic vzhledem k tomu, že mi to zmrzne nejpozději do pěti minut :-/

[19] (Irmiš - WWW) 13.11.2007, 18:23:03 [X] [D]
Nikdy mě asi nepřestane fascinovat, kolik je ještě světů, o kterých já neměla ani tušení... Za tohle neuvěřitelné rozšíření obzoru děkuji. A moc! Jsem v šoku :) ale až bude trocha času - vyzkoušet se má všechno...

[20] (rony [openID] - WWW) 13.11.2007, 19:18:40 [X] [D]
a su tam blogy?

[21] (Arthur Dent [openID] - WWW) 13.11.2007, 19:20:04 [X] [D]
[18] Stávalo se mi totéž, po pěti až deseti minutách se celý systém zaseknul a pomohl jen RESET. Příčina: Přehřátí grafické karty. Přidal jsem chlazení a vše je OK.

[22] (kryska ) 13.11.2007, 19:52:54 [X] [D]
Kurňa proč to tu čtu, už cca 14 dní si opakuju, že na takový požírač času opravdu nemám v tuto chvíli volný fondy... a pak o tom začneš psát a já mám sto chutí se do toho pustit... A do toho ta vize análního chordafonu... :o)

[23] (suchosch - WWW) 13.11.2007, 20:13:28 [X] [D]
né, že bych tady chtěl dělat reklamu Leonardu jako... ale měli jsme o SL pořad - http://www.rozhlas.cz/_zprava/380876 :-)

[24] (Lokutus - WWW) 14.11.2007, 09:44:32 [X] [D]
Jeden svět nestačí.

Původně jsem se chtěl zeptat, když už tedy víme, co SL není a co SL je, co tam konkrétně děláš, ale někdo mě předběhnul. (btw tu odpověď jsem předpokládal).

Tak snad jen pár doplňujících informací.
Můžu tam provozovat sex? A bude se to dát chápat jako nevěra, když jsem v tomto životě ženatý? A co když za tím avatarem prsaté blondýnky bude tlustý, fousatý chlap? Budu pak tepley? Co bigamie? Můžu se tam oženit podruhé? Můžu beztrestně zabít tchýni, pokud bude moc prudit?
Jak je to tam vlastně se zákony, vládou a tak? Jsou tam také socani? Pokud jo, tak do toho nejdu. Ale zase kdyby tam sloužili jen jako živé terče, tak bych o tom přemýšlel.

A nakonec, co doporučuješ za hw konfiguraci, dle svých zkušeností. Četl jsem něco na jejich webu, ale z toho si prd vezmu.

[25] (Kalmir - WWW) 14.11.2007, 10:03:25 [X] [D]
Článek je to vcelku hezký, ale naprosto nechápu, jak může pomíjet (a dalších 24 komentářů) jednu jedinou zásadní skutečnost, která dělá SL vskutku revolučním.

Peníze, které vyděláváte nebo utrácíte v SL, jsou směnitelé za americké dolary.

Ve virtuálním světě, jako je SL, jsem se poprvé ocitl před řadou let, už ani nevím, jak se jmenoval. Určitě nabízí SL řadu vylepšení. Ale právě nebývalé propojení virtuálního světa se světem reálným z něj děla fascinující počin.

Směnitelnost SL peněz za skutečné peníze (tj. v SL něco vydělám a druhý den si za to koupím naproti v pekárně ve skutečném světě rohlík) je důvod, proč SL přitahuje takvou pozornost (a očekávání). A tato pozornost je zase důvod, proč Reuters mají v SL vlastního reportéra, proč tam estonské město Talin zřídilo informační kancelář.

(Zajímavý paradox: virtuální svět velmi nabyde na významu až propojením se světem skutečným.)

[26] ( - Mail ) 14.11.2007, 11:38:12 [X] [D]
Už jsem se bál, že tady nikdo nezmíní tu tolik podstatnou vě a to fakt, že peníze ze SL lze směnit za normální americké dolary. Zajímal by mě váš názor na tuhle skutečnost a jestli někdo náhodou nevyděláváte peníze pomocí SL :)

[27] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.11.2007, 12:12:26 [X] [D]
[24] Na tvé otázky je prostá odpověď... Nahraď si slovo "tam" slovy "v knize kterou píšu". Odpovědi jsou stejné. (Nápověda: První věc, kterou si uvědomíš, je: "Jsem to JÁ?") Oženit podruhé se můžeš, ale řekl bych, že to tvou reálnou ženu velmi rozčaruje, protože ženy obecně nemají pro takové hry pochopení. Tchyni beztrestně zabít můžeš, když ji vylákáš do oblasti, kde jsou povolené zbraně, a socani nejsou, protože nejsou sociální dávky (i když spoustu základního vybavení dostaneš zadarmo). Vláda a zákony jdou po majetnické linii - někomu patří ostrov a určí svá pravidla. Někomu na něm patří půda, ten určí svá pravidla. A ty jako návštěvník ta pravidla dodržuješ, jinak můžeš (a musíš) jít jinam, protože funguje instituce banu.

HW nároky netuším, já mám Core 2 Duo, 2GB paměti a 256MB grafickou kartu a nemám problém (krom té grafiky, co se ráda přehřívá. Už taky není nejmladší).

[25] Ano, to je pravda, to jsem nezmínil, protože jsem psal o něčem jiném, totiž o tom, "co to je" a polemizoval jsem s paušálními odsudky "je to jen hra", "hra - FUJ!" a "jen grafický chat". Ale mohl jsem to dodat, když jsem psal o vlastní ekonomice. Máte pravdu, děkuji, dopíšu to tam.

[26] Názor na tuhle skutečnost? No, bohatě mi stačí vědět, že socialistická EU je rudá vzteky, že zatím nepřišla na to, jak to celé zdanit. Navíc je to paraekonomický globélní systém, bez daní a bez kvót... ;)

[28] ( #13 - WWW) 14.11.2007, 17:25:17 [X] [D]
[27] A bez cel!

[29] (Roj - WWW) 14.11.2007, 22:02:01 [X] [D]
[27].4 To me na tom bavi nejvic, i kdyz to nehraju a hrat nehodlam :-)

[28] Jestli muzes postavit barak, muzes v nem zridit cel, kolik chces, popripade kolixe jich tam vejde :-) Aspon tak to z toho chapu ja :-)

[30] (Arthur Dent [openID] - WWW) 14.11.2007, 22:09:18 [X] [D]
[29] Přesně tak. Dokonce jsou i místa, kde si můžeš koupit cely hotové, už vybavené...

[31] (#13 - WWW) 15.11.2007, 10:57:15 [X] [D]
[29],[30] No vida, tak třeba to EU přece jenom vezme na milost :)

[32] (Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně - WWW) 16.11.2007, 03:06:07 [X] [D]
Tyhle hračičky každého jenom otravují. Já bych všechny ty Second Lify a počítače zakázala.

[33] (Arthur Dent [openID] - WWW) 16.11.2007, 03:41:20 [X] [D]
Tyhle ankety každého jen otravují. Já bych všechny ty názory a důchodkyně zakázala. (Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně)

[34] (TS - WWW) 16.11.2007, 20:25:50 [X] [D]
ostatně, doporučuji toto video:
http://media.bloguje.cz/619208-second-life.php

[35] (ditri - WWW) 18.11.2007, 04:31:35 [X] [D]
Jen doplnim. Pocitejte s tim ze jakkoliv je SL vec zcela umela a plna pixelu, jedina vec je tam opravdu realna a to jsou emoce. Jsou Xkrat silnejsi nez v realnem svete - pokud si uvsem SL pripustite k telu. Oproti PR tez myslim ze sance vydelat tam realne penize je pomerne minimalni a stoji velke mozstvi casu prosezeneho tupe pred monitorem. Ovsem je mozne a zrejme i pravdepodobne ze casem se dozijem velke miry propojeni obou svetu a pak se asi budem divit.

[36] (Lokutus - WWW) 19.11.2007, 13:17:55 [X] [D]
Chodíš na fotbal, Arthure?

http://aktualne.centrum.cz/video/?id=113998