Ještě k mazání komentářů

Máte nepříjemný pocit, když mažete komentář? Cítíte v zádech ozvěnu pokřiku o cenzuře? Třeba vám trošičku pomohu, abyste se cítili líp. Jedna ze spamoveček Maxima Černého odpovídá na protesty...

Psal jsem tu o spammerské komentářové službě, kterou provozuje Maxim Černý. Včera mi velešikovná Hekko ukázala kouzelný nástroj na analýzu spamu, takže jsem měl komentáře páně Černého spamoveček (výslovnost: spam – oveček) jako na dlani i s jejich "k věci..."

Kecy.

Narazil jsem na jeden, kde spamovečka (výslovnost už znáte, teď význam: To je člověk najatý za účelem spamování) odpovídá bloggerovi, kterému se nelíbilo její počínání:

Pouze chci dodat závěrem, ať už je můj odkaz na stránku jakýkoliv (pomeňme, že by se mohlo jednat o komerční využití tvého blogu), čtu tvé příspěvky celé a snažím se reagovat jak uznám pro sebe za vhodné. ne nějakým štěkem ale pokud možno větou ucelenou a k tématu. jestliže tě moje odkazy prudí, pak není nic jednodušího než moje vzkazy smazat, avšak to by se jednalo o jistý druh cenzury, a to nevím nevím jak by se na tento počin dívali jiní blogeři. :-)

Chucpe? Chucpe! Spamovečka se normálně sprostě vysmívá. Slyším v tom: "Jestli smažeš můj komentář, tak tě ostatní bloggeři nazvou cenzorem a Hulánem a pes od tebe kůrku nevezme, takže si to moc dobře rozmysli... Uvědom si, že komentář je bůh a kdo se ho dotkne, je nedemokratický. Takže se holt budeš muset smířit s mými komentáři a s tím, že ti sem budu cpát odkaz na komerční stránky, díky za vaše SEO..."

Já vám to říkal: Demokracie (i "demokracie") je bezmocná ve chvíli, kdy se někdo rozhodne využít jejích dobrovolných omezení a úmyslně je překročit. Ve strachu z vlastní ostrakizace proti němu nebudete mít nástroje. Už nemůžete říct, že se někde servali Cikáni, už nemůžete říct, že nenávidíte islám, "politicko-korektní" omezení, která jste si sami uložili, vám v tom brání, protože se bojíte, že kdybyste to udělali, budete exkomunikováni ze společenství.

Tohle je totéž. Bojíte se smazat komentář a raději se necháte vydírat, než abyste riskovali, že o vás slušný lidi budou říkat, že cenzurujete... (Mimochodem, to slovo se stalo další prázdnou nádobou. Ve světě, kde je každý prd doslova šokem, tak je i každý smazaný spam cenzura a totalitní praktika, která není nic jiného než snaha o potlačení jiných názorů...)

Není TOHLE dobrý důvod změnit obecně přijímaný pohled na mazání komentářů?

...

No, já věděl že to neprojde. Já je mazat budu, vy mi můžete říkat, že odstraňuju nepohodlné názory a že neunesu jiné než souhlasné a že to není demokratické – a můžete se tím uklidňovat, až se budete třepat vzteky a bezmocí nad tím, že vás takhle vydírá kdejaká spamovečka, a ještě se vám u toho směje...

Dne 22.11.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Tomáš ) 22.11.2007, 15:19:44 [X] [D]
Není pořád podstata v tom, že bloger má na svým blogu absolutní právo na cokoliv, aniž by mu do toho mohl kdo jakkoliv blbě kecnout? Komu se to nelíbí, ať mi prdel políbí...vymazat.

[2] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 15:23:51 [X] [D]
[1] Kéž by byla. Obecně převládající názor je však jiný a "veřejné mínění" se rádo postará... Veřejné mínění totiž většinově zastává názor, že komentář je projevem demokracie a názorové plurality, a kdo jej smaže, ten tyto hodnoty popírá.

[3] (White Dog - WWW) 22.11.2007, 15:28:35 [X] [D]
Hele, tebe fakt zajímá, jak se v dnešní době, kdy se "blogerem" nazývá každý, kdo má do p****e díru (všechna čest zajímavým blogerům, které čtu a vážím si jich), budou někteří "blogeři" na tvé eventuální mazání komentářů dívat? Je mi jasné, že ti to bude jedno. A docela si myslím, že to bude jedno úplně každému,kdo má v hlavě funkční mozek.

[4] (Tomáš ) 22.11.2007, 15:32:29 [X] [D]
[2] Není tedy čas vyvést veřejné mínění z takového mínění nebojácným mazáním? Není to snad tím, že bloger komentáře k životu opravdu potřebuje a proto se bojí na sebe komentátory poštvat. Raději kvantitu než kvalitu. Pak rulez Maximu Černému :)

[5] (Radek Hulán - Mail - WWW) 22.11.2007, 15:33:44 [X] [D]
Já na to mám připravený následující email (tedy pokud někomu smažu na mém soukromém webu výkřik nenávisti, a on se poté ještě opováží nadávat v emailu).

Funguje to 100%, zatím se nikdo nikdy neozval se zpětnou reakcí a už nikdy poté nekomentuje :-)

--

Ty komunistickej ubožáku, ty chceš svobodu *tvého* slova (tedy beztrestně nadávat) na *mém soukromém* webu? Kde to jsi? Ke znárodnění (zatím) nedošlo, ale byl by z tebe dobrý aparátčík. Jak si můžeš osobovat rozhodovat o tom, co já budu dělat se svým soukromým majetkem??!

Zítra přijdu k tobě domů a budu říkat tvojí matce, že je to coura, a že ty jsi nemanželský spratek. Budeš tomu také říkat "svoboda slova" a blábolit "demokracii"?

Socky jsou tak blbé...

--

Ještě jednou zdůrazňuji, že toto je reakce na *vulgární* email od socky.

[6] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 15:44:00 [X] [D]
[3] Víš co dělá konformita, ne? K tomu být nonkonformní potřebuješ víc než jen "mít mozek v hlavě". Spousta lidí, a i docela inteligentních, nechce být konfrontována s pocitem "vyloučení ze skupiny", tak jsou raději konformní, i když jim rozum velí jinak. Viz http://neskodny.own.cz/index.php?item=151

[5] Ano ano, "svoboda mého slova na tvých stránkách" je i můj oblíbený obrat. Viz http://misantrop.eu/529840-perla-dne-tydne-mesice.html

[7] (Radek Hulán - Mail - WWW) 22.11.2007, 15:47:33 [X] [D]
Dnes jsem narazil na moc hezký SPAM. Jmenoval se "David PRG", nic nechtěl, jen požadoval autorizaci na Jabber, a až poté jsem pochopil...

Jako avatar měl velký blikající nápis LETAME.CZ :-)

[8] (http://xmppid.net/otaznik@otaznik.net - WWW) 22.11.2007, 15:57:42 [X] [D]
Podle mě moc negativních ohlasů nebude. Díky všem těm robotům sypajícím do různých fór a formulářů obecně spousty velevýživného spamu, už si lidé na promazávání komentářů prostě zvykli.
A že se dopouštím cenzury, mám dojem že ano. Problém s cenzurou je v tom, že si lidé neuvědomují ...(a jak to napsat) míru/závažnost cenzury. Ale to je na posouzení každého člověka, co ještě považuje za cenzuru dobrou a co už za tu ošklivou a zlou. Bohužel (se mi zdá že) část společnosti ovládá hysterie a v rámci ní věci ztrácejí barvy a stávají se černobílými, cenzura se v takovém pojetí stává jen černá, škoda, cenzura může být velice prospěšná.

[9] (duf [openID] ) 22.11.2007, 16:06:42 [X] [D]
trvam si na tom, ze nas SVEM webu si mohu delat co chci. jednu dobu jsem mel komentare vypnute uplne, asi 14 dni jsou sice otevrene, ale musi projit MYM moderovanim. lidska omezenost je nekonecna a lidska hloupost bezedna. co je moje, to je moje ... a jestli si chce nekdo stezovat, prosim, muze ... to je ale asi vse, co muze :-)

[10] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 16:09:45 [X] [D]
[8] Od starého Říma je censura (census, cenzor atd.) větršinou spojena se státem. Prapůvodně to bylo cosi jako "sčítání lidu a zjišťování majetkových poměrů za účelem posouzení a administrativního roztřídění". Slovo má původ od "censere", tedy "odhadovat, posuzovat, cenit" (určovat, přiřazovat cenu, nikoli cenit zuby). Censura je tedy "akt posouzení" a negativní konotace jsou dodány až od doby "státní censury tisku".

[11] (ringo ) 22.11.2007, 16:43:09 [X] [D]
Arthure, začínám v tom mít chaos. Kromě toho, že pejsci kůrky nejedí, takže si od tebe stejně nevezmou, ani to nezkoušej, tady najednou slyším o tvých totalitních, neřku-li "komoušských" praktikách, což je zase v opozici s pánem, co tyhle stránky počastoval modrým hnízdem.
V rámci vyváženosti (RGB) tu chybí ještě zelená.
Doufám, že komentáře před ostraněním třídíš a házíš do příslušných kontejnerů (určitě na to existuje i příslušné nařízení Evropské Komise), páč jinak se jimi otráví voda, půda i vzduch a za chvíli se tady všický udusíme.

[12] (Axxym ) 22.11.2007, 17:10:21 [X] [D]
Kdo jsi Ringo, že tvrdíš, že pejsci kůrky nejedí? Máš snad diplom z kinologie? Já jsem náhodou viděl pejska, který jedl i surový brambor! A k té vyváženosti, to sis asi spetl, diskuse o fotošopu je jinde. A mimochodem, zajděte si na stránky mého kůrkodárce, prepychovaegomasturbace.net
:)

[13] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 17:18:33 [X] [D]
[12] Náš pes si i kůrku vezme, ale vždy se předtím podívá, jestli nemažu. A když zjistí, že mažu, tak si radši vezme to namazané. Ohledně kinologie doporučuju obrátit se na trio Fuka, Baldýnský, Spáčilová. A surový brambor nekupujeme, my na ty jeho surovostě nejsme zvědavý.

[14] (dgx - WWW) 22.11.2007, 17:26:33 [X] [D]
Nejednodušší je mazání komentářů na někoho svést. Bloger se tváří, že on nic, že komentáře mu na blogu maže někdo jinej, prý nějakej Viktor Čistič, tak si laskavě stěžujte u něj. Třeba u mě na blogu komentáře maže Indiana Jones. Já za nic nemůžu. Já muzikant.

[15] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 17:28:46 [X] [D]
[14] Ano, navrhnu Hekko, aby dala do redakčního systému tlačítko "Bloguje mi smazalo komentář"! :)

[16] (dgx - WWW) 22.11.2007, 17:39:50 [X] [D]
> ...velešikovná (výslovnost: vele – šik - ovná) Hekko ukázala kouzelný nástroj na analýzu spamu...

My bysme také chtěli vidět kouzelné nástroje Hekko, nechceš o tom napsat víc?

[17] Smazaný komentář (Kdosi - Mail ) 22.11.2007, 17:45:12 [X] [D]
Komentář smazán autorem stránek

[18] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 17:53:10 [X] [D]
[16] Napiš si přímo jí... Má mnoho kouzelných nástrojů, od tlačítka "Vymazat" až po tlačítko "analyzovat" (neplést analýzu s anállizem!!!)

[17] Příště prosím podepsat.

[19] (Aleko ) 22.11.2007, 17:54:53 [X] [D]
Tak já jsem nikdy neměl problém smazat komentář, pokud se mi z jakéhokoliv důvodu nelíbil. Demokracie s tím nemá nic společného, stejně jako svoboda slova. Mám univerzální odpověď: Jestli se Ti nelíbí že jsem ti smazal komentář, založ si nový blog a natři mi to tam.

[20] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 18:08:49 [X] [D]
Našel jsem k věci cosi z prehistorie:
http://akabelog.blogspot.com/2004/12/svoboda-slova-cenzura-dojmy-pojmy.html
http://neskodny.own.cz/?item=1233

[21] (aTeo - WWW) 22.11.2007, 18:37:39 [X] [D]
Hele, nebylo by jednodušší přesměrovat všechny nežádoucí komentátory ke mně na Externí komentářovou službu? Tam se můžou vyřádit! :) No ale uznej, Arthure, když má někdo provokativní název blogu jako třeba Misantrop, La Trine nebo Chucpe, asi nemůže spravedlivě očekávat milosrdenství čtenářů. A taky se často setkávám s námitkou, že komentáře nejsou k tématu článku. Já ale často s podivem zjišťuju, že obsah autorova článku zcela neodpovídá ani nadpisu. Každý blogger má právo na slabou chvilku. Komentátoři rovněž. Blbé je, když mají jenom ty slabé chvilky. A tak mám ještě jeden návrh. Pořádání on-line komentátorských kurzů. Samozřejmě zdarma, jak jinak, že? :-/ Takoví diplomovaní komentátoři s certifikátem by jistě výrazně pozdvihli úroveň blogosféry. Nebo je podstata někde úplně jinde? ;)

[22] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 19:01:54 [X] [D]
[21] Tentokrát těsně vedle. :) Nejde o komentáře, ale o nezadatelné právo majitele stránek smazat je, když je na svých stránkách nechce, spolu s právem rozhodnout si o tom, co je to co nechci, aniž bych se ze svého rozhodnutí musel zodpovídat komusi, ať už je to "komunita" či nedejbůh "komise".

Zkrátka takové to: "Toto jsou moje stránky a komunita mi tu může se svým názorem políbit..." :)

[23] (pankreas - Mail - WWW) 22.11.2007, 19:13:18 [X] [D]
[5] "Ty komunistickej ubožáku, ty chceš svobodu *tvého* slova"

*sveho*, prosim moc... *sveho*...



[24] (aTeo - WWW) 22.11.2007, 19:23:03 [X] [D]
No jo, a v čem je tedy problém? O žádném obecně přijímaném názoru na mazání komentářů nevím. Tady holt platí návod k použití alchymisty Scotty: Co kdo snese. Já pořád vycházím z předpokladu, že blog není mým soukromým majetkem. Je přece ve veřejném prostoru, který mám v jakémsi pronájmu. A když mí čtenáři zkousnou moje bláboly, měl bych se s jejich reakcemi vyrovnat taky. O žádné regulaci uvažovat nehodlám. Když v budoucnu narazím ne něco, co nevydejchám, tak to bez ohledu na "veřejné mínění" smažu. Nástroje k tomu mám. Jenom bych je nerad použil. To je celé, s cenzurou či demokracií tohle nijak nesouvisí... ;)

[25] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 19:45:33 [X] [D]
[24] Ano, přesně tak. Zaznívají ale názory, že něco takového si dovolit, ale no fuj, pošlapání demokracie, cenzura apod. "Ty tu mažeš komentáře? Nesneseš cizí názor! Tak si tu nech jen ty pochvalné, cenzore, bolševiku..." atd. Mohu posloužit několika příklady z praxe (kdybych si dal tu práci a googlil). Nejlepší je ten s tím "novodobým Koniášem" :)

[26] (aTeo - WWW) 22.11.2007, 20:08:03 [X] [D]
Názory jsou přece od toho, aby se rozcházely... :)

[27] (Arthur Dent [openID] - WWW) 22.11.2007, 20:17:36 [X] [D]
[26] Někdy se sbližují. Je to patrné např. v manželství, kdy se postupem času názory, původně rozdílné, sbližují a sbližují, až ty její nabudou vrchu (Werich - pro ty, co neznají)

[28] (aTeo - WWW) 22.11.2007, 20:56:56 [X] [D]
[27] Je-li boj o dominanci výměnou názorů, pak ano...
Anebo takhle: http://ateo.cz/frame/phpgal/pict//2.686.jpg

[29] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 22.11.2007, 21:05:02 [X] [D]
[5] Pěkné psaní, můžu se tím nechat inspirovat pro případ budoucí potřeby? ;)

[11] Naše psice žere suchej chleba, když ho jíme my. Nejenom, že si vezme: nenechá ani drobeček a hned žebrá o přídavek.

[12][13] Ohledně kinologie doporučuji Pravidla českého pravopisu (http://pravidla.cz) a ohledně pejskoznalectví nějakého kynologa.

[15] Už se těším, trocha mentálního vzpírání (= snaha nepoklesnout intelektuálně na úroveň protivníka) mi jen prospěje. :)

[16] viz [18] ;)

[27] Škoda, že u nás doma jsem chlap já a ženská manžel, jinak by taky mohlo dojít na moje názory :)))

[30] (VíťaZ - Mail - WWW) 22.11.2007, 21:07:17 [X] [D]
[12] Kynologie, prosím s "y"! Z ní diplom náhodou mám a mohu potvrdit, že pejsci kůrky rozhodně jedí. Ale musí být ze starého vysušeného chleba, kvasnice v čerstvém těstě by jim neudělaly dobře. A staré kůrky dělají dobře jejich dásním.
Omlouvám se za OT!
Domnívám se, že mazaní Černého takykomentářů je pouhopouhé odstraňování spamu

[31] (ringo ) 22.11.2007, 21:31:52 [X] [D]
Už vidím ty psí oči, ztrápené svými pány a přežívající na skývkách chleba a surových bramborách. Srstku s Kubišovou na vás.
Diplom sice nemám, ale až na náves přijede kynematograf bří Čadíků, tak se jich hned zeptám, ti diplom určitě mají.

[32] (danaketh - Mail - WWW) 22.11.2007, 22:38:52 [X] [D]
Uklízet se musí... Ať kdo chce co chce říká, mazání komentářů je normální úklid. Přece si nebudu nechávat ho*na cizího psa na vlastní zahrádce. A některé komentáře nemají cenu ani toho psího exkrementu. S tím se dá po ránu alespoň pěkně naštvat soused.

[33] (aTeo - WWW) 22.11.2007, 23:10:48 [X] [D]
[32] Well, ale větší než malé množství blogů spíš než zahrádky připomíná smetiště slov. Tam by se nějakej ten exkrement klidně vstřebal... :) A ještě něco - je deprimující číst chytrej komentář pod blbým článkem... ale to už je na samostatnej spot. ;)

[34] (danaketh - Mail - WWW) 22.11.2007, 23:19:05 [X] [D]
[33] Proto jsem ještě stále svůj blog nespustil. Tak trochu mám obavy z toho, že budu psát neskutečné krávoviny. Na psaní nesmyslů jsem expert :)

[35] (aTeo - WWW) 22.11.2007, 23:28:52 [X] [D]
[34] Kdo se bojí, nesmí do blogosféry. A ber to tak, že nejmenší obavy mají největší blbci. Takže nejspíš blbec nebudeš... ;)

[36] (Arthur Dent [openID] - WWW) 23.11.2007, 01:14:26 [X] [D]
[35][34] Ano. Heslo dne je "Blbec nepochybuje!"

Denně čerstvé důkazy! :)

[37] (pan_kac ) 23.11.2007, 01:38:30 [X] [D]
Ono to s tou svobodou slova neni ani dnes tak horke, takze urcita cenzura je primo nutna. Napises nejaky clanek o jedne zname mensine, nic urazliveho, ale v komentarich se par "lidi" rozjede, nechas to tam, nejsi preci cenzor a svoboda slova je ti nade vse. Narazi na to nejaky investigativni novinar honici se za senzacemi a hned druhy den se ve zpravach dozvime jak misantropuv zapisnik podporuje neonacisty...

[38] (Lukee - Mail - WWW) 23.11.2007, 07:57:46 [X] [D]
"A ta cenzura v diskuzích je hanbou celého projektu! Od toho je snad internet, aby se lidstvo naučilo pohybu v absolutně svobodném prostoru, nebo ne?"
~ diskuse Novinky.cz ;-)

[39] (Pavel Jaroš - Mail ) 23.11.2007, 08:48:58 [X] [D]
Nikoli komentující, ale administrátor je bůh:

A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny SPAMERY, kteří se pokusí otrávit a zničit mé bratry. A když uvalím svou mstu na Tebe, seznáš, že jméno mé je Bůh!

[40] (Čelo ) 23.11.2007, 10:55:13 [X] [D]
Tak to dopadá, když si někdo plete "svobodu slova" a "anarchii" :)

[41] (danaketh - Mail - WWW) 23.11.2007, 10:58:16 [X] [D]
[36] Tak tohle si musím zapamatovat. Třeba až mi řekne šéf že o něčem nepochybuje :)

[39] Zrovna dneska ráno jsem si to pustil abych se donutil vstát a jít do práce :)

[42] (Honza ) 23.11.2007, 14:36:52 [X] [D]
Aby bylo necenzuře učiněno zadost - co ponechat "hodnotný" komentář a umazat u něj jen odkaz, případně odkazy v něm (pokud je drzost taková, že je nacpe přímo do příspěvku) elegantně poškrtat?

Pokud komentuje k tématu kvůli tématu, nebude cenzurován a pokud to dělá kvůli odkazu - tak má holt pech a může si stěžovat na lampárně ;-)

[43] (Arthur Dent [openID] - WWW) 23.11.2007, 17:22:18 [X] [D]
[42] Ano, to by bylo hezké, ale myslím, že se na to Hekko může tak akorát krajcvajc... ;)

[44] (danaketh - Mail - WWW) 23.11.2007, 17:58:19 [X] [D]
[43] Zakázal bych defaultně vkládání jakýchkoliv znaků kromě 0 a 1 :) Takové komentáře by bylo velmi zajímavé číst...

[45] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 23.11.2007, 19:31:55 [X] [D]
[43] U vkládaných komentářů to můžu udělat lupnutím prstů, ale proč? ;)
I když... ta představa, jak spamovečka přidá komentář, všechno proběhne OK a ta adresa tam pak prostě NENÍ! :)

[46] (Arthur Dent [openID] - WWW) 23.11.2007, 19:49:09 [X] [D]
[45] No tak jo! Tak pro tu představu! Kvalitní komentář zůstane, spam zmizí... :)

[47] (Šumavák ) 23.11.2007, 23:38:24 [X] [D]
Ahoj ! znáte to jak se cowboy Jimi oženil?A když vezl ženu na ranč kůň klopýtl. Jimmy povídá "To bylo poprvé!". Jedou dál a kůň klopýtl znova.Jimmy na to :"to bylo podruhé...".Vjíždějí do brány ranče, kůň klopýtl potřetí a Jimmy beze slova vytáhl kolt a zastřelil ho.Načež manželka začala křičet :"co to děláš?!? Takovej krásnej kůň! A chodivej !!!A..." Jimmy se na ni podívá a praví: " To bylo poprvé..."

No a tak já přistupuji ke spamerům a otravům.Zvláště dopouštějí-li se osobních urážek ostatních diskutujících.
Pravda, mám (na blacklistu)krásnou a dlouhou sbírku proxyserverů.....

[48] (Lokutus - WWW) 24.11.2007, 15:59:32 [X] [D]
Já to tak trochu nechápu. Jsem možná trochu pomalejší.
K čemu je mi veřejné mínění lidí, kteří mají dojem, že mohou spolurozhodovat o obsahu článků a komentářů na soukromém blogu? Proč bych se měl trápit tím, že mě nazývají cenzorem, nebo že to není demokratické...? Mně je názor takových lidí ukradený. A tak, jako bych umyl načmáranou pí.u na svých vchodových dveřích, umyji s klidným svědomím i své komentáře a je mi šumák, co o mě autor té pí.i všude rozhlašuje. Je potřeba takové magory naučit, že komentáře na soukromém webu nejsou věcí veřejnou. A čím dříve, tím lépe.
Má cenu se tím hlouběji zabývat a přemýšlet o demokracii? Má cenu s takovými lidmi polemizovat? S teroristy a spamery se nevyjednává.

[49] (Arthur Dent [openID] - WWW) 24.11.2007, 16:55:39 [X] [D]
[48] Všimni si v článku KDO tím argumentem operuje... Nějaká spamovečka! Je si jistá svým "bezpečím" a je si jistá tím, že kdyby její komentáře oběť smazala, tak že jí to ostatní bloggeři dají sežrat. Je potřeba, aby spamovečky zjistily, že jejich komentáře může oběť smazat bez toho, aby jí "někdo něco" dával sežrat. Je potřeba ukázat spamovečkám, že na mazání komentářů není nic odsouzeníhodného, a že tedy spoléhat na to, že oběť jejich dílo nesmaže, protože se bude bát nařknutí z "cenzůůůůůry", je krátkozraké.

[50] (Arthur Dent [openID] - WWW) 24.11.2007, 20:42:07 [X] [D]
Mimochodem, při prohlížení archivu jsem našel svou formulaci: http://neskodny.own.cz/index.php?item=1471

[51] (Roman - Mail - WWW) 26.11.2007, 19:44:22 [X] [D]
Myslim ze moderator by mala byt v kazdom lepsom internetovom denniku platena funkcia a mazanie komentarov by sa malo stat jeho kazdodennou pracovnou naplnou. Az kym sa blbost neobmedzi na rozumnu mieru. To sa vsak nikdy nestane kedze s kvalitnymi diskusiami a kvalitou servera stupa aj navsteva a blbosti bude vzdy dostatok.