Černá sanitka Derrena Browna

Dvě velmi pěkné knihy v jeden den... Jaký jen dát titulek článku, v němž píšu o obou?

Včera jsem byl na druhé akci, spojené s knihou Černá sanitka, a to na takovém "společenském večeru", takže jsem měl příležitost potkat se s autorem (sympatický mladý chlapík), povyprávět mu nové zaručeně pravdivé příběhy a společensky poklábosit s lidmi (třeba s redaktorem Mikrofóra). Čímžto ještě jednou děkuju za pozvání i za knížku a vám ostatním doporučuji koupit a přečíst.

V souvislosti s akcí jsem měl dilema: Vlak nebo auto? Nakonec rozhodlo to, že jsem jel sám, silnice nejsou nic moc, a vlak vyšel levněji. Vlakem jsem nejel už dlouho, takže jsem se ptal nejslavnějšího brněnského blogg... ehm, Egiho, který je známý vlakový dobrodruh, jak sobě počínati, kolik činí příplatek za první třídu a od kdy že se nesmí ve vlacích kouřit. Taky jsem si mu postěžoval na to, že mě čeká pět hodin v tomhle prostředku a co teda jako budu číst? Prý: "Na nádraží si kup knížku..."

Jenže když taková akce začíná v šest, to abych vstal brzo ráno, řekněme už před polednem, protože příhodný rychlík odjíždí před druhou a člověk je v Matceměst něco před pátou, což je ideální čas i s rezervou na zpoždění. Další rychlík má příjezd dle řádu v 17:40, a to by nebylo jaksi ono.

Takže jsem došel na nádraží a pamětliv rad zkušeného jsem si šel koupit knihu. Od McBaina měli akorát Nešpory, které jsem četl, navíc nebyly až tak pěkné, vynechal jsem křížovky i sudoku, vynechal jsem všechny Danielle Steelové a už jsem propadal zoufalství, že mi zůstane jen Reflex a příloha MFD, až jsem zahlédl knihu s tím veledebilním názvem: Derren Brown – Magie a manipulace mysli (Argo 2007). Já vím, vím, kopíruje to věrně název toho televizního seriálu, ale když už i tam bylo to jméno debilní... Rozhodně se mi originální Mind Control líbí víc. Ale co už, blbý název ještě neznamená blbou knihu, to bych si pak nekoupil ani Rostenův "Jidiš pro ještě větší radost". Zběžně jsem prolistoval, zjistil jsem že nejde o přepis scénářů toho seriálu, ulevilo se mi, přečetl jsem zkusmo pár vět a koupil.

A neprohloupil jsem. Cestou tam jsem přečetl Reflex a třetinu Browna, cestou zpátky jsem jej dočetl. Na jeden zátah a se zaujetím, nikoli z nudy. Totiž, oč jde: Ti z vás, kteří viděli některé Brownovy pořady vědí, že používá určitých psychologických atd. triků k tomu, aby ukázal věci, řekněme, ne zcela obvyklé. A v této knize popisuje právě principy těch psychologických fíglů, které používá. Jasně že tam není návod JAK PŘESNĚ to dělá, ale člověk získá určitou představu o tom, na čem jsou jeho pořady založeny.

Je to opravdu tak prosté jak by člověk, obeznámený se základy psychologie, čekal. Brown své kapitoly nazval Rozčarování (pojednává o skepticismu), Kouzla, Paměť, Hypnóza a sugestibilita, Bezděčná komunikace a Pavěda, pseudověda a špatné myšlení. V částech, kde popisuje principy triků, které dělá, či kde ukazuje čtenáři různé experimenty s pamětí, ideomotorickým pohybem apod. je roztomile arogantní ("nabízím vám pohled na metody a způsoby myšlení, díky nimž jsem se stal neslušně bohatým člověkem a současně tím nejlepším, co potkalo televizi od doby vynálezu krájeného chleba"), ale jakmile popisuje psychologické pozadí, je jeho sloh velmi věcný, přesný – a stále čtivý, a to i když popisuje způsoby, jak si zapamatovat různá fakta či jak uvádět lidi do hypnotického stavu.

Četl jsem tu knihu, chvílemi se smál nahlas, a od půlky jsem začal vybírat vhodné ukázky pro tenhle článek. Váhal jsem. Co vybrat? Nějaký psychologicko – matematický experiment? Nějaké hezké ukázky stylu, jímž je kniha psána?

Vzpomínám si na případ, který jsem zažil se svým kamarádem Davem (skupinu svých nejbližších přátel omezuji pouze na lidi s těmi nejnudnějšími anglosaskými jmény).

Nebo třeba něco z jeho skeptického pohledu na new age, křesťanství, zelené hnutí a další náboženství?

Oblíbený přírodní lék na nachlazení Echinacea byl nedávno podroben nestranným experimentům s cílem zjistit, zda působí jako placebo, nebo zda má nějaké skutečné účinky. Nemá. Uložte si to do svojí čakry a nějak se s tím srovnejte.

Nebo historku s médiem, co hovořilo se záhrobím (z kapitoly o studeném čtení)?

Médium: Cítím, že žijete sám, nebo snad s někým bydlíte?
Subjekt: Ehm...
Médium: Ano, určitě žijete sám, nebo s jinými lidmi!

A tak jsem si tak v duchu zatrhával vhodné citáty, až jsem došel na konec. A na konci celé knihy to bylo! Pravé vyvrcholení celého díla! Hned mi bylo jasné, co ocituju...

Ptáte se co tam bylo?

Dopisy a e-maily diváků!

V lednu 2002 jsem dostal e-mail od jistého muže, který velmi ostře protestoval proti jedné epizodě pořadu Mind Control, v níž jsem nějakému chlapíkovi pomohl vyhrát peníze na prohrávající los psích dostihů. Onen muž napsal stanici Channel 4 a kopii poslal mně. Nepostřehl skutečnost, že po vysílání jsme sázkové kanceláři nahradili škodu, a tvrdil: "Jestliže spáchal takový zločin v přítomnosti televizních kamer, co asi tak dělá, když u toho televize není? Používá svoje dovednosti k tomu, aby dostal do postele (možná bych měl spíše napsat znásilnil) ženy, aby rozbíjel vztahy? (...) Dovedete si představit, kdyby byli všichni jako pan Brown? Zločin, nepoctivost, podvádění kam se člověk podívá! Svět je dost hrozné místo k životu i bez takových lidí... Možná byste měli panu Brownovi navrhnout, aby si vydělával na živobytí poctivě a podílel se na životě společnosti úctyhodným způsobem, jako to děláme my, slušní a zákonů dbalí občané." Byl jsem natolik zmatený tím, co vůbec přiměje člověka psát takové dopisy, že jsem si to vzal k srdci.

Typ neinformovaného teoretického moralizování, které slýcháme od trvale naštvaných lidí, jejichž zábavou je čtení bulvárních plátků, je jedním z odpudivých a děsivých aspektů naší společnosti. Jestli se s něčím takovým ještě jednou setkám, bez váhání napíšu strohý dopis do rubriky Názory a v první rozhlasové telefonické debatě, na kterou narazím, řeknu všechno, co si myslím. Přesto ale pravidelně dostávám dopisy od nejrůznějších lidí, kteří mají vyhraněné názory na to, co dělám.

Věřte nebo ne, ten chlapík mi byl najednou takový... blízký... ;) Takže jsem se rozhodl, že si ukázku studeného čtení i psychotriků nechám na příště (pokud se nemůžete dočkat, tak si tu knihu kupte) a ocituju právě tyhle kousky, které mne tak zahřály.

Vážený pane Browne, jste chytrý, ale současně jste idiot. (...) Proč? Protože jste negativní depresivní člověk, který je natolik inteligentní, že takový být nemusí. Nevykazujete o nic více vědění než kterákoli z vašich zákeřně vybraných obětí. Děláte medvědí službu všem, sebe nevyjímaje, protože lidstvu nepřinášíte nic pozitivního. (...) Využijete lidi ke svému zisku a potom je odhodíte stranou. Děláte to pro svůj sobecký prospěch, a to je idiotské. Byla bych ráda, kdybyste se distancoval od své minulosti a dorostl v dospělého muže. Když to neuděláte, zůstanete v nevědomosti o své duševní zaostalosti. Hotový idiot. S úctou Molly Kapsářka.

A bylo to! Rázem do sebe vše zapadlo. Každému jeho Jaroše. Svět byl náhle takový, jaký má být.

S ulehčením a s přetrvávajícím příjemným pocitem ze zajímavé a čtivé knihy jsem vstal a oblékl se. Vlak právě přijížděl na českobudějovické nádraží.

Dne 30.11.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (emef - WWW) 30.11.2007, 14:34:21 [X] [D]
Velmi svérázný způsob, jak přijít do kontaktu s knihou. Jak by asi vypadal tento článek, kdyby místo Browna nastoupil do vlaku třeba Petr Novotný se svou kuchařkou..

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.11.2007, 14:48:05 [X] [D]
[1] Jak by vypadal tento článek, kdyby ho psala lesbická černoška letící letadlem?

[3] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 30.11.2007, 15:41:35 [X] [D]
No počkej! Tys úplně zapomněl pochválit České dráhy! Lidi většinou píšou něco jako "Zkurvenej vlak měla zase to svoje posraný zpoždění, ale naštěstí jsem si koupil knihu, tak mi to nějak příjemnějc uteklo."

Ale tak o tom přemýšlím... možná to, že sis NEZTĚŽOVAL, znamená, že samotná cesta vlakem proběhla v pořádku a to mě těší ;-). Zvlášť u člověka, který vlakem jet NEMUSEL a vlakem nejezdí nijak často.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.11.2007, 15:48:21 [X] [D]
[3] Mínus: Na cestě zpátky jsme měli půl hodiny zpoždění, protože kdesi za Táborem spadla trolej. Plus: Průvodčí mi to přišel oznámit a omluvit se.

Jinak coby cestující v první třídě jsem si nemohl na nic stěžovat - při obou cestách byl personál perfektní, kupé prázdné a sedačka pohodlná. Jenže jsem zmlsán, tak to považuji za samozřejmost, ergo se o tom nepotřebuji extra zmiňovat.

[5] (danaketh - Mail - WWW) 30.11.2007, 16:57:14 [X] [D]
[4] Hmm, o důvod víc rozšířit svou knihovničku o další kousek. Alespoň tam budu mít i jiné exempláře, než Kulhánka, Sapkowského a další.

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.11.2007, 17:34:56 [X] [D]
[5] Mé zážitky z vlaku jako důvod pro koupi knihy? ;)

[7] (pixy - Mail ) 30.11.2007, 18:13:00 [X] [D]
Sakra pes! Taky jsem se to mohl dozvědět dřív. Druhou Černou sanitku jsem si právě před chvilkou vyzvedl na poště - tak holt jdu dělat další objednávku... :)

Ale musím říct, že po těch ukázkách u mě Derren Brown stoupl v ceně ještě o fous. ;)

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.11.2007, 18:29:57 [X] [D]
[7] Tak že to sou voni, Pixy:

Kyvadlo je dokonalým příkladem ideomotorické sugesce. Pokud jste se s ním ještě nikdy nesetkali, měli byste to teď hned vyzkoušet. Okamžitě jděte a vyrobte si kyvadlo!

Doufám že máte chuť ponořit se do jedné nebo více oblastí, do nichž vás tato kniha zavede. Pokud ne, bude z ní výborná a laciná hračka do vany pro vaše nejméně oblíbené dítě.

Nemohu nezvratně dokázat, že kolem Země krouží čajová konvice, a nemusím to dělat jen proto, že někdo něco takového tvrdí. Jestliže jste o tom přesvědčeni a chcete,abych tomu věřil i já, je na vás, abyste mi to dokázali. Je velmi pravděpodobné, že budu chtít přesvědčivější důkaz než tvrzení: "Věřím tomu, protože moje srdce mi říká, že tam ta konvice je." (...) Představte si, že vás chci přesvědčit o tom, že ve vašem domě je velká zelená myš. Je na mně, abych ji našel a ukázal vám ji; není ve vašich silách dokázat, že tam není!

Otázka na ředitele Greenpeace, 1999: "Váš odpor vůči využití geneticky modifikovaných organismů je absolutní a konečný... nezávisí na dalším vývoji vědy?"
Odpověď: "Je to trvalý, konečný a naprostý odpor."

Lidé mají tendenci klást pouze takové otázky, které potvrzují jejich dojmy.

Když byly oznámeny výsledky, hlavní chiropraktik se ke mně obrátil a řekl: "Vidíte to, právě proto už neděláme dvojitě slepé testy. Nikdy nevyjdou!" (...) Protože "věděl", že kineziologie funguje, a protože nejlepší vědecká metoda ukázala, že tomu tak není, potom tedy podle jeho názoru musela být chyba ve vědecké metodě.

[9] (Radek Hulán - Mail - WWW) 30.11.2007, 19:45:42 [X] [D]
Ten vlak mě zajímá. Jak vypadá vlak v roce 2007? Stále zima, hnus a smrad? Já pamatuji na vlak ještě jako student, byla to hrůza, vždy nějaký dědek vedle vybalil okoralé řízky, začal to žrát, a po chvíli to smrdělo na celý vagón...

Od té doby jsem vlakem nejel, tedy rozhodně ne v zimě, když není možné otevřít okno.

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.11.2007, 19:50:12 [X] [D]
[9] No vidíš. Kdybys nebyl držgrešle, tak si koupíš lístek do první třídy, tam máš teplo, pohodlí a klid. Okna byla otvíratelná bez problémů...

[11] (Radek Hulán - Mail - WWW) 30.11.2007, 19:58:01 [X] [D]
[10] na první vlakovou třídu jsem jako student neměl, šetřil jsem na auto ;-) Takže to mám chápat tak, že jezdit vlakem může být i košer zážitek?

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.11.2007, 20:04:54 [X] [D]
[11] Světe div se... Nevím jestli košer, ale když to porovnám s eklhaft pantografem, který jsem zažíval v 90. letech na trati 231, tak je to opravdu nebe a dudy. ;)

[13] (danaketh - Mail - WWW) 30.11.2007, 20:05:14 [X] [D]
[6] Důvodem je článek jako doporučení samozřejmě :) Ačkoliv ty zážitky...

[14] (mike ) 30.11.2007, 21:08:34 [X] [D]
[12] Ona je dneska prvni trida i v novych pantografech :) A furt tam lezou cestujici, ktere neco takoveho ani nenapadne a chudak pruvodci je musi vyhazovat. Taky jsem tam jednou vlezl. Bylo to opravdu pekne, a tak jsem pruvodcimu navrhl, ze si klidne priplatim. Bohuzel se ukazalo, ze k me jizdence to z nejakych nesmyslnych duvodu nejde a musel bych si koupit celou novou i s priplatkem za koupi ve vlaku. Coz mi prislo natolik absurdni, ze jsem si radeji presednul do dvojky.

Jinak jednicka je v nekterych EC vlacich opravdu na urovni. Blbe je, ze zrovna z nich budou od 9.12. jen expresy a moc neverim tomu, ze by se komfort zachoval. Uvidime.

Na druhou stranu, v obycejnych rychlikach jezdi jako jednicka snad nejstarsi vozy, co CD maji. Pohodli minimalni, ale aspon ma obvykle clovek kupe sam pro sebe. Idealni volba pro sociopaty ;-)

[15] (Bzum - Mail ) 30.11.2007, 21:55:03 [X] [D]
Kdyz sla rec o tom ze neni co cist.. neudrzim se abych neudelal reklamu jedne knize kterou prave ctu...

jmeno: Jak jsme se stali lidmi od pana Uhlire

je to z takove te popularne vedecke edice... je to kniha ktera se moc ctive zabyva modernima teoriema vyvoje cloveka a potazmo hlavne jeho chovanim, kde se vzal asi v lidech soucit a altruismus, co mame porad jeste spolecneho s opy a co uz prave asi ne..

moc zajimave i kdyz uznavam ze vase psychologicka cetba kterou tu sem tam propagujete ma asi pro samovzdelani praktictejsi dopad ale kdyby jste nekdy zatouzil ne jen vedet jak to je ted ale jak tomu asi bylo pred nejakym ti milionem let :)

nerad delam takhle reklamu ale jsem ted v polovine knihy ktera me docela uchvatila a myslim ze si to zaslouzi :)

[16] (Medcin - Mail ) 03.12.2007, 08:57:48 [X] [D]
[8] "Když byly oznámeny výsledky, hlavní chiropraktik se ke mně obrátil a řekl: "Vidíte to, právě proto už neděláme dvojitě slepé testy. Nikdy nevyjdou!" (...)"

Do kamene tesat!!!

Naposledy jsem se tak pobavil s dvojitě slepými testy, když redaktoři Sterea-Videa porovnávali jednotlivá CD-R s ohledem na kvalitu hudby (něco jako TDK mají plechový zvuk a Verbatimky zní dutě). Požadavek dvojitě slepáho testu odmítli s tím, že je zbytečně komplikovaný a oni jsou přece svědomití a nezaujatí.