Neobsahuje názory Henryka Laholy

Misantropův slovník: Patriot

Další heslo do slovníčku výrazů, co jsou už něčím jiným než bývaly.

Slovníková definice patriotismu zní prostě: Vlastenectví, láska k vlasti. Když přijmu tu jednoduchou zkratku, že "láska je mít rád", tak tomu rozumím. Patriot je ten, kdo má rád zemi, kde žije. Popřípadě město, ves kde žije.

Mít rád se těžko manifestuje. Lze to, ale není to vidět. Odhazuji sníh, neodhazuji odpadky a rád ukazuji návštěvám čtvercové náměstí. Běžné věci. Hezky patriotický je třeba Johnny, který má své město velmi rád a zaníceně o něm dokáže vyprávět. Je to příjemno poslouchat.

Některým lidem, a řekněme to rovnou: Určitému druhu lidí je takové mít rád málo. Nevidí žádná velká gesta, tak jim to připadá málo demonstrativní, málo viditelné, příliš obyčejné. Chtějí být vidět, jak moc mají svou ves, své město, svou zemi rádi. A když ne vidět, tak alespoň slyšet.

Mít rád se ukazuje velmi těžko. Mnohem lépe lze předvést Mít nerad. Někteří si neschopnost velkými gesty předvést mít rád své kompenzují tím, že velkými gesty předvádějí mít nerad vše ostatní.

Někteří jsou pak smutné postavy a své hlasité a viditelné Mít nerad ostatní vydávají za důkaz Mít rád to naše. A tací si právě velmi často své exhibice futrují slovem Patriotismus.

Člověk by pak pomalu mohl podlehnout dojmu, že projevem patriotismu je manifestovaná nenávist k cizímu. 

---

Patriotismus je tiché a radostné mít rád. Není v něm moc místo pro okázalou hrdost. Hrdost je slyšet v našich hlasech, když vyprávíme o tom, co máme rádi. Jsme hrdí, když to, co máme rádi, je pěkné... Jsme hrdi na to, co máme rádi. A ano, právem jsme hrdi, když tomu, co máme rádi, nějak prospějeme.

Zažiji patriotickou hrdost, když vidím, že někdo jiný chválí to moje mít rád.

Lidé, co sami nemají moc věcí, jimiž by se pyšnili, leckdy sáhnou k patriotismu. Připíší svému mít rád všemožné kladné vlastnosti a jsou hrdi na sebe, že oni patří k tomu, tak dobrému, mít rád. Jejich hrdost není hrdost na to, co mají rádi. Jsou hrdí na sebe a vše dobré, co vykazuje jejich mít rád, považují za své dobré. A nazývají to patriotismem.

---

Když slyším, coby patriot, o úspěších lidí ze stejného mít rád, těší mě to. Těší mne, že mé mít rád je opět o kousíček proslulejší. Ale vím, že úspěch člověka ze stejného města, ze stejné země není mým úspěchem. Nemohu očekávat, že na mne budou lidé přenášet část obdivu k ostatním slavným rodákům.

Lidé, kteří si nejsou jisti svou velikostí, si rádi pomáhají jinými velikými, s nimiž je pojí jedině ta shoda okolností, že sdílí jedno mít rád. I oni to nazývají patriotismem.

---

Mít rád je především dávat, sloužit a pomáhat k prospěchu. Mít rád nelze zpeněžit, nelze se tím chlubit, není to ničí přednost, natož zásluha, a už vůbec ne výsada. Patriot má rád, takže se stará o to, co má rád. Ten, kdo se stará o vlastní proslulost, hrdost či omluvu pro neschopnost, a vyplachuje si přitom ústa svým původem a mít rád, je přinejlepším lžipatriot.

---

Ostatně mi stále připadá, že úspěšní a světově proslulí lidé z České republiky (a Československa) dosáhli svého úspěchu a proslulosti více než u jiných národů nikoli díky svému původu, ale jemu navzdory. Jakási ex post patriotická národní hrdost na to, co dosáhli slavní rodáci mi pak připadá začasté jako obyčejná  nepatřičná chucpe.

Dne 1.12.2007

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (ringo ) 01.12.2007, 20:00:37 [X] [D]
Tak to asi nejsem patriot. Když se mě nějací znamí z ciziny zeptají v čem jsou Češi výjimeční, mám problém odpovědět. Zpravidla asi proto, že jsme hrdi na věci, na kterých nemáme za pětník zásluhy, ale o tom už se v článku píše.
Na to konto jsem minulý týden v hospodě slyšel, jak stůl se štamgasty vysvětloval dvěma Australanům lámanou čechoněmčinou - Jágr! Frštéhe? Hokej! Jágr! Čech! Nejlepší! Nechápali, ale byli zdvořilí.

Na druhou stranu si myslím, že nezanedbatelnou část patriotismu? tvoří právě hrdost na historii, či významné lidi, nebo se pletu?

Mimo záznam: Trochu mě mrzí, že skoro nikdo neví, kdo to byl Adalbert Lanna a co všechno dokázal... kromě toho, že díky němu turisté v Budějovicích pobíhají kolem prioru a hledají "tu lanovku," a když zjistí, že se jedná o Lannovku, na které se právě nacházejí, jsou trochu zklamaní.

[2] (Misha [openID] - Mail - WWW) 01.12.2007, 20:01:31 [X] [D]
"Když slyším, coby patriot, o úspěších lidí ze stejného mít rád, těší mě to. Těší mne, že mé mít rád je opět o kousíček proslulejší. Ale vím, že úspěch člověka ze stejného města, ze stejné země není mým úspěchem."

když já slyším o úspěších lidech ze stejného mít rád, vidím to jako velkou motivaci a ukázku cesty, že i ostatní, včetně mě, ze stejného mít rád, mohou najít cestu k úspěchu, přestože tomu třeba poměry toho mého mít rád moc nesvědčí.

[3] (Radek Hulán - Mail - WWW) 01.12.2007, 20:07:49 [X] [D]
Patriotismus? Já jsem hrdý na to, že nejsem Čech, ale Hulán.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.12.2007, 20:20:08 [X] [D]
[2] Nevidím v tom rozpor. Buď rád, že nepatříš mezi ty lidi, o nichž jsem psal, mezi takové, co si slavným rodákem podpoří vlastní hrdost a vycídí si jím medaili "Já jsem taky odsud!" na své teplákové soupravě.

[1] Dějiny a slavné historické osobnosti jsou taky věc ošidná. Doporučoval bych je spíš jako zdroj pocitu kontinuity než jako zdroj vlastní hrdosti na sounáležitost.

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.12.2007, 20:27:38 [X] [D]
[3] Nejsi Čech, nebo jsi to jen blbě formuloval? :)

[6] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 01.12.2007, 20:37:26 [X] [D]
Jsem asi ve třetině chtěla něco dodat, ale Arthur to tak nějak napsal všecko.

[3] Na cizince umíte moc hezky česky ;)

[7] (@Teo - WWW) 01.12.2007, 20:40:49 [X] [D]
No, hrdostí na Absurdistán opravdu, ale opravdu, netrpím. Pokud jde o město mého mládí, býval jsem cosi jako "patriot". Terazky by takový patriotismus byl opravdu, ale opravdu, chucpe. To město nese název Gubernie Karlovy Vary... :-/

[8] (ringo ) 01.12.2007, 20:42:29 [X] [D]
[2][4]ad[1]Souhlasím. Leč přiznávám, že se tomu někdy neubráním. Např. když mi cizinec usebe doma nadšeně ukázal, že objevil skvělého autora - jakéhosi Karla Capka, aniž by tušil jaké byl národnosti, tak přiznávám, že se ve mně rozlil velmi příjemný pocit jakési hrdosti, byť možná falešné.

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.12.2007, 21:05:01 [X] [D]
[8] A na co jsi byl hrdý? Byl jsi hrdý na Čapka, nebo na to, že TVŮJ oblíbený národ je ve světě slavný, nebo jsi byl hrdý na to, že jsi ze stejné země, ze které byl i Čapek? Žes TO dokázal? ;)

[10] (Radek Hulán - Mail - WWW) 02.12.2007, 02:52:45 [X] [D]
[5] formuloval jsem to 100% dobře, včetně velkých písmen na správných místech :))

[11] (ringo ) 02.12.2007, 09:31:14 [X] [D]
[9] Já to asi neumím dost dobře popsat. Samozřejmě na Čapka, ale hlavně mě asi potěšilo, že někdo objevil to, co je mi blízké. A možná i trochu to, že jsem ze stejné země ;). Ale kdyby mě začal zasvěcovat do kvalit třeba Barbory Nesvatbové, tak by se ten pocit nedostavil.

[12] (Roj - Mail - WWW) 02.12.2007, 11:50:06 [X] [D]
[3] Ja taky!!!!!!!!!!!!!!!

[13] (wake ) 02.12.2007, 11:57:19 [X] [D]
hm... a ja si vzdycky myslel, ze patriot je ta protiraketova raketa... mrkev v zime...

[14] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.12.2007, 14:04:37 [X] [D]
[11] Já tomu rozumím. S jednou výjimkou: Nějak nedokážu být hrdý na "svou zemi", když mi okamžitě naskočí, co - právě ve jménu hrdosti na totéž - třeba tomu Čapkovi udělali ti, co sami sebe nazývali patrioty. Stále se mi nedaří být hrdý na zemi, která dala světu Čapka a zároveň se postarala o to, aby mu úspěch řádně osladila...

Zasvěcování do kvalit Barbory Nesvadbové by nemuselo být tak zlé - pokud by nešlo o kvality literární... ;)

[15] (ringo ) 02.12.2007, 19:22:12 [X] [D]
[14] No to jsem si s tím zasvěcováním naběhl ;). Toto bych čekal spíše od análně-chordafonové sekce, než od misantropa ;).

Sice asi taky nejsem hrdý na to, že jsem Čech, nicméně to zatím necítím tak vyhroceně jako ty, abych, byť vnitřně, emigroval. Ani bych nevěděl kam. Mám pocit, že bych si lidi na podobné vlnové délce našel skoro všude a sráče a bonzáky taktéž. Respektive, ti by se nabrnkli sami - jako kouzelnou harfičkou.

[16] (otaznik - WWW) 02.12.2007, 20:31:43 [X] [D]
Opět velmi zdařilý článek.
Jen si říkám to by byla paráda mít přístroj, který by mi řekl jestli to co zrovna ?cítím? je pýcha, hrdost, radost, nebo nějaký jiný pocit. Když slyším cizince zajímající se o něco "našeho" (a může to být jenom úžas nad osvětleným Petřínem), myslím, že je to směsice všech předchozích. Ale ten přístroj (ona to asi může být i jenom rozvinutá rozpoznávací schopnost) nemám a tak to nedokážu říct jistě. Dokonce bych asi i těžko popisoval proč tu radost mám (pochopitelně z toho "WOW!" namířeného k Petřínu co jsem slyšel, ale proč z toho mám radost...já nevím, vědet nepotřebuji a kdyby mi důvod, proč z toho mám radost, měl radost zkazit, vědět bych asi ani nechtěl)
A patriot?..podle mě je to jeden z termínů, který je určen (výrazně vhodnější) k označování druhých. Pokud se tak někdo označuje sám, myslím že to dělá jen z nějakého jiného důvodu (uznejte, k čemu bude když vás začnu přesvědčovat o tom že jsem (popřípadě jak moc velký jsem) patriot? Možná tím dosáhnu toho, že mi vtisknete do rukou kyblík s lopatičkou a pustíte mi večerníček).
A tak ke konci, soudy nad skupinami (třeba "co" Česká republika udělala nebo ne) bývají nespravedlivé ke všem co "co" neudělali a občas vedou lidi k tomu, že se přestanou ke zmíněné skupině hlásit, přestože k ní stále patří, patřit budou a svým odhlášením (sebehlasitějším) na tom málo změní.

[17] (Roj - Mail - WWW) 02.12.2007, 21:46:58 [X] [D]
[15] sekce se hlasi k provedeni akce! :-)

[18] (Tomáš ) 02.12.2007, 23:37:16 [X] [D]
Dost dobře napsaný. Respekt.

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.12.2007, 23:41:35 [X] [D]
[18] Ne, Respekt nečtu! ;) Díky.

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 03.12.2007, 02:56:10 [X] [D]
[16] zajímavá otázka, že? Co je ten pocit a kde končí...

A k sebeodhlášení: Pokud ztratím vnitřní pocit sounáležitosti, nepotřebuju se sebeodhlašovat. Proč dělat veřejné gesto, navíc pro lidi, ke kterým se nechci hlásit? Aby mi to omlátili o hlavu, že STEJNĚ, STEJNĚ... ? Nechci, děkuji, již jsem si zažil.

[21] (jamesek ) 03.12.2007, 09:39:51 [X] [D]
Třeba je to tak, že ten dobrý pocit z osvětleného Petřína pramení z toho, že narozdíl od turistů mám to velké štěstí na něj koukat denně?
Že se můžu každý večer pokochat tím, za čím jezdí tisíce lidí statisíce kilometrů? A příště tento samý pocit dopřát všem sousedům Londýnského oka, až budu u něj stát a říkat "týjó" .. ;)