Neobsahuje názory Henryka Laholy

Second Life na second monitoru...

Jak se stát černouškem snadno a rychle...

Jako ne že by moje předchozí grafická karta neměla... Měla! Ale nikdy mě to nenapadlo... Po pravdě mě to nenapadlo ani s tou novou. Jenže jak mi ta stará teď ležela na stole a já pořád koukal na ty její konektory, tak mi předevčírem dozrálo rozhodnutí. Došel jsem vedle, chvíli jsem šachoval s monitorama a nakonec jsem jeden vybral, postavil jsem ho vedle toho pracovního LCD, zapnul a – fungovalo!

Radost jsem měl jak malý parchantě... Na pracovním LCD vidím Eclipse, vedle mám schémata, dokumentaci či prostě to co potřebuju. No a k tomu jsem doinstaloval Dexpot. Čtyři plochy, každá přes dva monitory, to je o něco lepší kafe... Dělal jsem korektury titulků a opravdu – mít na jednom monitoru editor a na druhém originál je O DOST LEPŠÍ než mít "v jednom okně editor a v druhém okně originál". Kdo si nezkusil, neuvěří.

To pak člověk může mít na jednom monitoru Half-Life2 Episode Two a na druhém sledovat, jak se mu (ne)hřejí procesory a jak si grafická karta jen tak lehce pobrumlává... A navíc tam přesměrovat i všechny ty ICQ a internety, aby ho to nerušilo od souboje a Antlionem. Nebo může mít na jednom monitoru Bioshock a na druhém sledovat, že ta karta fakt udrží i tohle! Nebo může mít na jednom monitoru Second Life a na druhém Real Life... Nebo pendrek.

Second Life programuje, jak známo, banda mongoloidních zebu, přeškolených svými ošetřovateli na programátory. Jiné vysvětlení není. Totiž: Všechny hry, co jsem spustil (ano, i Solitaire) fungovaly bez problémů tak, že se otevřely na primárním monitoru a hrály jak o život. Ne tak Second Life – otevřelo se okno a v něm nic nebylo. Lépe řečeno – viděl jsem jen rámeček okna a v něm to, co bylo na pozadí. Hm.

Přetáhl jsem dementní aplikaci na sekundární monitor, tam se začala zobrazovat... Ovodamokra, omajngott, jak TOHLE dokázali? No nic, natočil jsem se trošku doleva a začal jsem působit. Za chvíli mi bylo něco divného... Teda, divné mi to začalo být ve chvíli, kdy jsem změnil oblečení z černého pláště s černou kapucou na cosi nečerného. Tuším rifle a košile. V ten mžik mi celý avatar zčernal. A to tak že úplně. Od vlasů po konečky prstů. Ať jsem na sebe vzal cokoli, byl jsem černý. Dokonce mě i lidé okolo viděli černého.

Ha, Linden Error, omluvte prosím potíže, známe... Jenže error přetrvával i druhý den. Vše ostatní bylo OK, jen můj avatar byl černý. Edit Appearance byl taky veselý: Černý. Nic. Zkoušel jsem kdeco, od reinstalu po smazání cache... Nic nic nic. Jiný klient – nic!

Hledal jsem odpověď ve fórech. Ano, to se prý stane, je to prý chyba renderování textur, pěti lidem za deset let... Co s tím nikdo nevěděl. Až Zuza, budiž pochválena, ruce jí pozlaceny, její práce do nebes vynešena, její jméno tesáno do kamení a třikrát hurá, mi řekla: Zkus Ctrl Alt R, jako že Rebake textures. Světe div se – místo latexového černocha jsem měl zase normálního avatara. 

Vrtá mi hlavou, jak tohle pitomé Rebake Textures způsobilo, že mě i ostatní začali vidět normálně... Ale co, hlavně že vím jak na to. Blahořečil jsem Zuze... pak jsem restartoval.

A zase jsem byl černej.

Metodou zvanou pokus – omyl – řev jsem zjistil, že zkrátka není jiné možnosti, než vypnout druhý monitor, spustit SL a po startu opět druhý monitor povolit. Pak vše funguje tak jak má, SL běží na primárním monitoru a všichni mají radost...

Dokáže TOHLE váš kečup?

Dne 13.12.2007

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Lokutus - WWW) 13.12.2007, 15:07:03 [X] [D]
Až si dostatečně užiješ druhého monitoru, začneš pošilhávat po třetím. Na prvním máš Eclipse, na druhém ti běží konzole serveru a na třetím ten ostatní balast. Třetí navíc oceníš, až si budeš chtít "Duplicate session" první konzole a budeš přemýšlet, kam s tou druhou.

A jednou ti přestanou stačit i ty tři monitory. Ale pak už máš smůlu, anebo si vedle rozjedeš další počítač se třemi monitory, nebo alespoň notebook. A pak přijde manželka, chvíli se na tebe bude koukat a pak zakroutí hlavou a zase odejde. :-D

[2] (Feri Macfričkins - Mail - WWW) 13.12.2007, 15:17:52 [X] [D]
Vďaka za odkaz na dexpot, hneď sa s tým windowsom dá o niečo lepšie robiť. Človeka tak naštve keď je zvyknutý z compizu stláčať kopu klávesových skratiek a potom mu vyskakujú v xp všelijaké somariny.

[3] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.12.2007, 15:17:50 [X] [D]
Jaké používáš ovladače pro grafiku (přesnou verzi) a jaké "dualview" nastavení? Jaký OS? Samozřejmě to je bug SL, ale třeba jde nějak obejít..

[4] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.12.2007, 15:19:33 [X] [D]
[2] Dexpot je hrozný. Podíval jsem se na jejich web, udělalo to BUM!!! a tak jsem šel pryč...

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 13.12.2007, 15:30:46 [X] [D]
[3] No, po pravdě řečeno: Pokud to se všemi dostupnými DX aplikacemi funguje bez problémů, a to včetně overlays, jen Lindeni NĚJAK dokázali tohle vše ojebat, tak si myslím, že nemá cenu crcat se s nějakým "řešením" a "obcházením". Považuju vypnutí druhého monitoru na dobu startu za postačující "obejití".

Ovladače mám nejnovější, systém mám aktualizovaný WXPSP2 (BTW, podle stesků lidí ze SL je kombinace Vista+SP1+SL ještě vražednější než nové LP Evy a Vaška). Podle všeho je problém v těch místech, kde si Second Life detekuje grafické hardware. Z nějakého záhadného důvodu např. usoudí, že rozlišení je 2560x1024 (a tak taky pořizuje screenshoty), při změně rozlišení v SL změní rozlišení na obou monitorech apod. Zkrátka bych řekl, že "nehraje korektně", používá nějaký hack a že to zkrátka prasí... Můj čas je ale drahý na to, abych tohle zkoumal. :-/

[6] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.12.2007, 15:45:02 [X] [D]
[5] nevím co máš za kartu, ale možnosti jsou dvě :-) Pokud NVIDIA, tak zkus prozkoumat profily aplikací, dá se tam na úroveň jedné aplikace (jména EXE souboru) nastavit chování ovladačů, a to včetně vícemonitorového chování. Bezvadná je na to i free utilitka http://nhancer.com/, která je více klikací a chápe ji i n00b.

Pokud máš ATI, tak máš smůlu...

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 13.12.2007, 16:19:05 [X] [D]
[6] Ano, tak jsem to vyřešil... Při spuštění aplikace se přepíná do "jednomonitorové" konfigurace, po startu přepínám ručně zpět do duálu. Ale stejně mám pocit, že tohle by měli řešit Lindeni, ne my... :)

[8] (mike ) 13.12.2007, 21:25:35 [X] [D]
[8] To meli, ale nejsou sami. Aplikaci, co s tim moc nepocitaji, je vic. Treba MS help viewer pro CHM soubory; bobviproc se mi porad otevira pres oba monitory. Spousta dalsich aplikaci zase nepozna, kdyz je druhy monitor vypnuty a to dokonce ani kdyz se vypne "Extend my Windows desktop...". Proste dal zobrazuji okna a dialogy na zapamatovanych a jiz neexistujicich pozicich. Ono se to totiz musi specialne osetrit a dokud programator sam vice monitoru nepouziva, tak mu to nedojde.

Jinak dva monitory pouzivam uz pres 10 let a nedovedu si bez toho praci predstavit. Secondary monitor obvykle pouzivam jako debug screen; bezi mi tam tracy od ladeneho softwaru.

[9] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 13.12.2007, 22:41:00 [X] [D]
Ha! To jsou ti, jejichž pracovní stůl vypadá jako velín elektrárny nebo elektronické stavědlo vlakových cest v železniční stanici ;-))

[10] (mike ) 13.12.2007, 22:57:15 [X] [D]
Jeden stul nestaci :) Mam 3, na nich 4 monitory. Klavesnice, mysi a ruzne bazmeky radeji nepocitam a jednou za rok travim odpoledne rozmotavanim kabelu a odstranovanim papirovych zaveji. Jak to cele vypada se neda popsat, ale jestli maji neco takoveho v Temeline, tak se jdu privazat k reaktoru ;-)

[11] (Radek Hulán - Mail - WWW) 13.12.2007, 23:12:44 [X] [D]
Mimochodem, jaký máš Arthure důvod pro více monitorů? Osobně jsem to zkoušel, ale vždy jsem nakonec zjistil, že než dva "obyčejně velké" /řekněme tomu 2x 20"/ monitory, tak je lepší "jeden pořádný" /tedy 24" či 30"/. Důvod je ten, že na jednom obrovském si mohu otevřít aplikaci na fullscreen, ale klidně i několik vedle sebe, ale v případě více malých jsem prostě s jednou aplikací omezen na jednu malou plochu (nepočítám možnost některé aplikace spustit tak, že přelázají monitor, a mám je rozpůlené rámečkem kolem monitoru). Také se na tom blbě hrají hry, protože zase mám jen tu jednu malou plochu namísto obrovské. Prostě v řadě případů mi více monitorů nepomůže... Zbývá ještě varianta "několik obrovských", ale už při 2x 30" by si člověk vykroutil krk...

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.12.2007, 00:58:31 [X] [D]
[11] No, to máš prosté:
- 2x20" má stále o něco větší plochu než 1x30" ;)
- 2x20" je stále výrazně lacinější než 1x30" (při poměru cena / plocha) ;)
- když nepotřebuju druhý monitor, tak ho vypnu
- druhý monitor jsem tu měl, velký bych musel kupovat, a k tomu nemám zatím důvod.

Na 2x20" mám otevřen na jednom monitoru editor a na druhém mám viditelný výsledek / referenční manuál / schéma toho na čem dělám (dle potřeby). Když se potřebuju kouknout, tak nemusím nikam přepínat, jen mrknu vlevo. Na "hlavním" monitoru pak mám zase JEN to, na čem pracuju, na plné ploše, nic mi nezabírá místo a nic mne tam nerozptyluje. O to mi jde především.

Jasně že bych si mohl otevřít víc oken na jedné ploše, ale ta okna:
- rozptylují
- když je zrovna nepotřebuju, tak darmo zabírají místo tomu důležitému.

Mám rád pracovní plochu prostou píčovinek a pouze s věcmi, které potřebuji k tomu, co zrovna dělám, aby mi nic nepodstatného neunavovalo oči a mozek.

Jsem zvyklý dělat s "velkými" aplikacemi (prohlížeč, editor, commander, mailklient) ve fullscreenu. Třeba při psaní kódu nepotřebuju mít na ploše otevřený prohlížeč, Mirandu, čtečku a další nesmysle, zato třeba uvítám, když mám na druhém monitoru databázi a rovnou vidím...

(Pro všechny flamery: Je to MŮJ SUBJEKTIVNÍ NÁZOR na to, co je PRO MNE OSOBNĚ pohodlné... Vy si používejte třeba monochromatickou televizi, já pouze odpovídám Radkovi na jeho otázku: Proč jsem JÁ zvolil DVA MONITORY místo JEDNOHO VELKÉHO)

[13] (Lokutus - WWW) 14.12.2007, 02:11:20 [X] [D]
[12] Já jako známý flamer odpovídám, že do puntíku souhlasím. Dříve jsem si myslel, že bych další monitor nevyužil. Teďka marně přemýšlím, jak jsem mohl kdy dělat jen s jedním. Kdo nevyzkouší, nepochopí.

[14] (Radek Hulán - Mail - WWW) 14.12.2007, 02:18:59 [X] [D]
[12] tak to spočítejme:
2x 20" = 1600x1200 = 3 840 000 bodů
1x 30" = 2560x1600 = 4 096 000 bodů

Jeden obří monitor má *více* prostoru než dva (relativně) malé. Je tu samozřejmě problém ceny, 30" se pod 30.000 Kč (s DPH) nepořídí :(

[15] (Radek Hulán - Mail - WWW) 14.12.2007, 02:22:56 [X] [D]
PS: jinak ty tvoje osobní důvody samozřejmě chápu, jen ty počty mi nějak nevycházeli. Ale až si pustíš na 30" nějaké video či hru, možná i ty osobní důvody se někam posunou. Před koncem roku je nakonec potřeba snižovat daně bezuzdným utrácením ;-)

[16] (Lokutus - WWW) 14.12.2007, 10:58:39 [X] [D]
3*20" (1600x1200) = 5 760 000 bodů. ;-)

Televize se IMO na práci moc nehodí. Ta se hodí maximálně tak na to video. Jenže na to má člověk běžně domácí kino.
Já bych to pohodlí více monitorů za neustálé přesouvání okýnek na jednom nevyměnil.

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.12.2007, 11:46:05 [X] [D]
[14] Ha, pravda, byl jsem línej to dopočítávat, bral jsem to od oka, takže se omlouvám... Což nic nemění na tom, že když si na 2560x1600 otevřeš okýnko pro práci, tak ti okolo zůstanou akorát nudle, které budou, ať do nich dáš co chceš, rušit.

[15] Radku, video si pouštím na 16:9 100cm 100Hz televizi, na počítači především pracuju. Hry jsem hrál i na 30", je to sice hezký, ale pro práci taknějak na hovno, takže dávat za to 30kKč je naprostý, naprostý, naprostý... samoúčelná pičovina :) Navíc i tři 20" pořídím za polovinu ceny jedné 30" krávy... Ale tak jdou přeci ceny v IT vždycky. Pamatuju se na dobu, kdy 15" stál X peněz, 17" stál X+10%, 19" stál 2xX peněz a 20" rovnou 3xX... Kupovat si tehdy 19" byl holý nerozum, pokud jsi ji OPRAVDU NEPOTŘEBOVAL, stejně jako je dneska holý nerozum kupovat 30", pokud nemáš fakt dobrý důvody. A video ani hra nejsou "fakt dobrý" důvody. Za ty peníze radši koupím... hmmm... cokoli jinýho ;)

[18] (Radek Hulán - Mail - WWW) 14.12.2007, 13:08:04 [X] [D]
[17] nejedná se jen o video, nicméně i to je občas na 30" LCD velice příjemné (sám mám vedle TV se 110cm úhlopříčkou), jedná se o možnost spustit aplikaci takto maximalizovaně, třeba Photoshop, editor zdrojáku či něco podobného. To na 2x20" prostě nejde.

[16] na 30" okýnka nepřesouváš, vždyť si na slušném operačním systému /Vista/ pamatují svoji pozici a velikost. IE7 (Pro) se mi otevírá vlevo na celou výšku, Live Messenger vpravo dole, Windows Media PLayer vpravo nahoře, UEStudio vpravo na výšku, Word 2007 se zadáním projektu uprostřed, atd. Stačí to jednou nastavit a je to ;-)

[19] (Radek Hulán - Mail - WWW) 14.12.2007, 13:17:01 [X] [D]
Hezká porovnání 2 malých monitorů versus jeden velký je na auta.

Mám možnost používat buď dvě miniaturní autíčka, každé s kufrem 1m3 nebo jedno velké auto s kufrem 2.5m3. Co bude flexibilnější? Velké auto samozřejmě, lépe jede na dálnici kvůli většímu rozvoru a rozchodu kol, více se do něj vydá, a naložím do něj i dlouhý žebřík, který v malém autíčku nejsem vůbec schopný převézt. Po všech stránkách je velké auto lepší volba než dvě miniaturní.

Až na jednu věc - cenu. Dvě miniautíčka mohou být někdy levnější než jedno velké, zvláště pokud už člověk jedno miniautíčko má (a nechce je prodat).

Tedy, osobně chápu jako argument cenu, ale zbytek prostě není pravda.

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.12.2007, 13:54:34 [X] [D]
[19] Neházej slovem PRAVDA tam, kde jde o osobní preference. ;) Stran osobních preferencí (někdo holky, jinej vdolky) neexistuje nic jako "objektivní pravda". Je jen tvoje pravda a moje pravda, a ta moje je, že se mi na 2x20" dělá líp než na 1x20" a že se mi na tom dělá i pohodlněji než na 1x30" (ano, měl jsem to "potěšení").

Proti tvému příkladu postavím tento: Co je flexibilnější při cestě letadlem? Čtyři malé tašky nebo jeden obrovský kufr? ;)

"jedná se o možnost spustit aplikaci takto maximalizovaně, třeba Photoshop, editor zdrojáku či něco podobného. To na 2x20" prostě nejde." - ano, ale já to tak ani nechci. Já chci mít DVĚ RŮZNÉ APLIKACE na srovnatelné ploše.

PS: Nedělám ve Photoshopu a nemám touhu si jej pouštět "ve velkém". Chci dvě různé aplikace na srovnatelné ploše, a chci je ze stejného důvodu, z jakého chci mít vedle klávesnice prostor na otevřenou knížku. ;)

[18] Kolik by byla úhlopříčka tvé TV, kdybych napsal, že mám 110? ;)

[21] (Radek Hulán - Mail - WWW) 14.12.2007, 15:21:21 [X] [D]
[18] stále 110cm, nemám ji nafukovací ;-)

[22] (Lokutus - WWW) 14.12.2007, 15:33:53 [X] [D]
[18] Já otevírám různý počet okýnek a i když si ve windows pamatují svou pozici, tak je mi to naprdlačku, protože dejme tomu 30 různých programů si může svou pozici pamatovat jak chtějí, ale fakt je, že v různých kombinacích se ta okénka překrývají. Když si třeba pustím 5x putty, tak bych se v tom na jednom monitoru nevyznal. Výpisy z logů jsou dlouhé jak týden před výplatou a tak se mi hodí 3 širokoúhlé monitory a konzole na fullscreen.

Když si pustím ten photoshop, tak si ho maximalizuji a ty lišty strčím na druhý monitor. Mám je tak po ruce a zároveň nepřekrývají editovaný obraz. To samé v Eclipse a vůbec v jakémkoliv editoru, který má polohovatelné lišty.

[0] Díky za skvělý tip na ten Dexpot. Stáhnul jsem to, ukázal v práci a šéf hned koupil pět licencí pro zájemce. Jenom nechápu, co je na virtuálních desktopech tak složitého, že to windows stále ještě nemají.

[23] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.12.2007, 16:15:09 [X] [D]
[22] Windows to mají, tedy WinXP... Je to v XP Power Toys, jmenuje se to Virtual Desktop blablabla a je to nanic. Jak Vista, to netuším, o Vistu se začnu zajímat až po odladěném SP1. ;)

[24] (mike ) 14.12.2007, 18:58:20 [X] [D]
[23] SP1 jeste odladeny neni. Akorat lata ty nejhorsi diry. Doporucoval bych pockat na SP2 nebo lepe, na Windows 7. Sude verze (NT4, XP) byvaji pouzitelne, liche nejsou a Vista je jeste vice licha, nez je obvykle ;-)

Se divim, ze jste mu to s tou plochou sezrali. Pri praci, hlavne s textem, prece nejde o pocet zobrazovanych bodu, ale o skutecnou plochu monitoru.

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.12.2007, 19:23:31 [X] [D]
[24] No nevím, sežrali nesežrali... Uvažujme monitor s poměrem stran 4:3.

Monitor s úhlopříčkou 30" má strany 18" a 24" a plochu tedy 432 palců čtverečních.

Monitor s úhlopříčkou 20" má strany 12" a 16", plocha je 192 palců čtverečních.

Dva monitory 20" mají plochu 384 palců čtverečních.

Ať počítám jak počítám, vychází mi to pořád takhle... ;) Nějaké další návrhy, jak to Radkovi "nesežrat"? ;)

[26] (Tomáš ) 14.12.2007, 19:58:38 [X] [D]
[20] S tou úhlopříčkou to byl vážně velmi vydařený fór :)

[27] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.12.2007, 20:18:44 [X] [D]
[26] Viz klasický článek: http://www.neskodny.own.cz...em=657

[28] (mike ) 14.12.2007, 20:30:15 [X] [D]
[25] Ze bych neumel pocitat? No jo. Neumim pocitat. V patek vecer a z hlavy nic prekvapiveho :) Beru zpet.

Zkusil jsem to propocitat a od jisteho pomeri stran ma 2*20" vetsi plochu, nez 1*30". V praxi se takovy pomer samozrejme nepouziva. Ale kdyz srovname 2 20" monitory s normalnim pomerem stran 4:3 a jeden 30" s nesmyslnym modnim pomerem 16:9, dostaneme se prekvapive temer na stejno.

[29] (Radek Hulán - Mail - WWW) 15.12.2007, 01:07:32 [X] [D]
[28] zase chyba, 30" mám poměr 16:10 ;-)

[30] (mike ) 15.12.2007, 02:22:34 [X] [D]
[29] Z ceho usuzujes, ze se ta poznamka tykala tveho monitoru? Ze mas 16:10 a tudiz o malicko vetsi plochu nez 2 normalni 20" jsem si spocital z tech bodu. Kdybys nemel, tak to napisu ;-)

Ale jinak jsem koukal, ze 16:9 je standard spis pro 40" a vyse. Pro 24" - 30" se vetsinou pouziva 16:10, coz je o neco malo lepsi. Pro muj typ prace ovsem porad nevyhovujici. Prilis malo prilis dlouhych radku textu. Vyrobci zrejme usuzuji, ze velke monitory maji jiny druh uzivatelu a podle tehle diskuse se zda, ze usuzuji spravne.

[31] (Radek Hulán - Mail - WWW) 15.12.2007, 11:44:53 [X] [D]
"30" se vetsinou pouziva 16:10" --- Všechny 30" LCD (určené pro PC) se dělají v rozlišení 2560x1600, tedy 16:10, ať už je to Dell, HP, Samsung či Apple.

http://www.czechcomputer.cz...30%22


"Prilis malo prilis dlouhych radku textu" --- 1600px na výšku u 30" je málo? Fakt? Takže ve 20", kde je výška 1200px či 1050px (typický 20" má 1600x1200 či 1680x1050) je výška větší? Ale není, 1050px opravdu není více než 1600px..

A nesnaž se argumentovat, že si monitor otočíš o 90 stupňů, pokud o tom něco víš, tak chápeš, že na toto LCD není dělané, a obraz drasticky ztratí na kvalitě, přestane fungovat Cleartype, atd.

Jak jsem psal, malé 20" monitory mají jedinou výhodu, a tou je cena. Ale "lepší" nejsou v ničem jiném. To jsou prokázaná fakta :)

[32] (lummox ) 15.12.2007, 12:56:12 [X] [D]
[31] Myslím, že mike se nesnažil tvrdit, že 20" je lepší než 30", pouze to, že by byl radši, kdyby těch třicet palců bylo jinak rozvržených. Více do výšky, méně do šířky.

[33] (Lokutus - WWW) 15.12.2007, 13:06:40 [X] [D]
[31] Radku, ty třicítky jsou vážně pěkné. Líbily by se mi. Ale jedna by mi pořád nestačila. Potřeboval bych (z hlediska ergonomie) zase minimálně dvě. ;-)

[34] (mike ) 17.12.2007, 17:12:07 [X] [D]
[31] Jeste ze jsou tu lidi, co odpovidaji za mne :) Viz [32]. Co se tyce prokazanych fakt, na to uz odpovedel Artur pred casem. Neni co prokazovat, jde o subjektivni dojem. Kazdemu vyhovuje neco jineho.

Krome toho ctes neco, co jsem nenapsal. Napsal jsem, ze 16:10 je nevyhovujici pro muj typ prace. Nic o 30". Mel jsem v ruce par 16:10 laptopu, ktere mely uhlopricku 15.4" a jeden snad 17". 16:10 mi dost vadilo prave z duvodu, ktere jsem psal.