Neobsahuje názory Henryka Laholy

Sedmero příčin averze k blogům

Kdysi jsme chtěli s Adamem Javůrkem sepsat článek a shrnout v něm důvody, proč jsou blogy u některých lidí v opovržení. Po téměř třech letech jsem článek dopsal, když se Lokutus tak hezky zeptal...

Příčiny averze k blogům jsou podobně jako u české averze k cikánům či mojí averze k obyvatelům Brna dány především statisticky – tedy promítáním určitého znaku výrazné části skupiny na celou skupinu.

Formuloval jsem a sepsal několik příčin, které stojí u prapočátku averze určité části internetové veřejnosti k blogům a bloggerům. Zde jsou, tak subjektivní jak jen subjektivní být mohou. Vaše objektivita na moji škécu!

Příčina 1 – Dočekal: Dan Dočekal byl jedním z prvních a nejviditelnějších českých bloggerů, navíc začátky blogování jsou spojeny s jeho serverem pooh.cz. Dan je výrazná a kontroverzní osobnost, a proto mohli ti, kterým leží v žaludku, snadno udělat rovnici: "Bloggeři jsou debilové, protože blogger je Dočekal, a to je debil!" A šmytec, přes to nejede vlak.

Příčina 2 – Čermák: Nejen Miloš Č., ale i další lidi "vod péra a klávesnice", co neustále omílali své fantazie o nových svěžích větrech, o demokratizaci žurnalistiky atd. Stačilo, že nějaký duchaplný publicista napsal, že bloggeři jsou vlastně novináři nového typu, a hned druhý den byla k dispozici další kapka do averzní číše: "Bloggeři jsou nuly, co si o sobě myslí, že jsou novináři!" Co na tom, že v tomhle byli bloggeři nevinně. (Aspoň zpočátku. Budiž k jejich tíži přičteno, že se touhle myšlénkou začali mnozí vážně zabývat a někteří z nich dokonce onomu bludu podlehli...) Miloš Čermák je pro mne nejvýraznějším představitelem téhle kategorie medvědích služebníků, proto se příčina jmenuje po něm.

Příčina 3 – Kera: Blogozkoumačka, akademička a blogová teoretička Denisa Kera publikovala mnoho krásných myšlenek o blogování, z nichž vyplývalo, že blog je vlastně posvátná kráva, cosi nadpozemského či nadčasového, cosi, co nespadá do běžných zákonů času, prostoru a internetu, viz třeba její slavné tvrzení: "blog neni verejny stejnym zpusobem jako portal nebo ezine, je verejny pro komunitu, ktera se snazi vytvorit vlastni prostor pro diskusi". Denisa si vysnila komunitu bloggerů, která dělá Velkou Internetovou Revoluci – tato teorie se nedočkala valného přijetí, zejména ne u bloggerů, protože ti si nějaké revoluce většinou nebyli vědomi, stejně jako se necítili nějak duchovně spříznění s dalšími bloggery, zkrátka si JEN psali. Což Denisu velmi rozhněvalo a oznámila, že z komunity odchází. Přesto po ní (a nejen po ní) zůstalo mezi lidem přesvědčení, že "bloggeři si myslí, že psát blog je něco extra, něco výjimečného..." Děkujeme.

Příčina 4 – Mončičááák15: Naprostou většinu blogů tvoří blogííísky mladých slečen. Růžová srdíčka, Comic Sans písmo, texty zkopírované z nejrůznějších míst, fotky Billíšků, Tomíšků a dalších favoritů (a favoritek). Poznávací znamení: Jeden zápisek má až 170 cm na výšku. Zápisky odpovídající věku a mentalitě. Informační hodnota mizivá. Je snadné tváří v tvář tomuhle říct: Blogy jsou sračky a těch pár dobrých to nevytrhne! – navíc je to, statisticky vzato, pravda.

Příčina 5 – Odborník: Blog je ideální prostor pro teenagerské odborníky na cokoli, pro ty, kteří něco vědí, ale chybí jim zkušenosti a vyzrálost, které člověk získá jen věkem. Ono jim nic jiného než blog nezbývá, protože z novin by je rozumný šéfredaktor vlídně odsunul. Možná z nich jednou odborníci budou, zatím to jsou převážně jen informované děti (čest výjimkám!) a chovají se tak. Nedostatek zkušeností nahrazují přebytkem sebevědomí. Všichni jsme takoví byli, nelžeme si že ne, naštěstí jsme svá moudra nemohli šířit tak snadno, takže ostuda zůstala lokální.

Příčina 6 – Já, blogger: Existuje spousta blogů, na kterých je vidět, že jejich autor nebyl nic – a pak se stal bloggerem, na což je patřičně hrd a považuje to za významný osobnostní pokrok. Blog samotný pak používá především ke zvěstování tohoto úžasného faktu.

Příčina 7 – Samožer: V dřevních dobách se stávalo, že se v určitém sledovaném období až 76% zápisků na blozích týkalo blogování a blogů samotných. Cizích, někdy i vlastních. Tyhle zápisky zase jiní bloggeři zalinkovali a další zalinkovali ty zalinkovávače, takže to vypadalo, že blog má jako nejvyšší cíl popisovat sám sebe a svůj svět (skoro jako filosofie, že?) Známý měřič blogosféry Jirka Bureš ten výzkum sice nedělal, ale kdyby ho dělal, tak by mu to určitě tak nějak vyšlo. Pro zajímavost: Zbývajících 24% zápisků se týkalo XHTML a validního kódu.

A konečně ultimátní, všeshrnující příčina – Demokratický přístup: Blog může psát každý. Taky to podle toho vypadá.

---

Tady máš, Lokute, odpovědi na svou otázku, co mínil komentátor svým "Jo tak pán je blogger..." Chtěl tím říct, že jsi něco, ne-li všechno, z tohodle seznamu.

"Jo tak pán je blogger..." je výrok-klacek. Tím jsi praštěn po hlavě a dehonestován, aby si ten, kdo tě praštil, dodal pocitu převahy. Nevysvětluje to nic, ale dovoluje tomu, kdo jej použil, aby se dál nezabýval tím, co tvrdíš, protože s takovým loserem, co si myslí, že je něco extra, když si píše blog (atd. ad lib viz výše) netřeba nějak vážně počítat.

Uvědom si, že nikoho, kdo použije tenhle argument skupinou, nezajímá co píšeš ani jak píšeš. Máš cosi, co okolí nazve blogem, takže když tě chce někdo trefit, nazve tě "bloggerem", kteréžto označení má v sobě všechny ty nálepky popsané výše. Čímkoli z tohoto averzivního seznamu tě pak může kdokoli kdykoli veřejně dehonestovat a ty proti tomu nemáš obranu.

Ale já tě varoval! :)

PS: "Marie je inženýrkou ekonomie. Novinářkou se stala poté, co zjistila, že prodávat jogurty ji nebaví. Raději o tom píše." Dneska může být, jak vidno, novinářem, bloggerem a webdesignérem každý. Nejlépe pak všechny tři profese dohromady. (Maně vzpomínám na jednoho takového... Psal na Lupu...)

PPS: Víte o tom, že je mi váš názor na mne ukradený, že? Já jen pro pořádek... Aby třeba někoho nenapadlo mrhat mým časem a chytat mne za slovíčko či na švestkách ("Jé, a tenhle zápisek je o blogování, takže děláš to co sám kritizuješ, blábláblá..." – člověk s alespoň průměrnou inteligencí pochopí rozdíl mezi kritikou a konstatováním stavu, ale to je hráchnastěnu asi...)

Dne 21.12.2007

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (@Teo - WWW) 22.12.2007, 00:43:08 [X] [D]
Příčina 8: Intolerance.
Zahrnuje i nesebekritičnost. Téměř nikdo si nepřipustí, že píše blabla, avšak téměř každý připustí, že většina ostatních píše blabla. Intolerance není tedy pouze vnější příčinou averze k bloggerům, ale především vnitřní. Autoři soutěží o přízeň publika a jsou tedy konkurenty. Mnohdy tu rivalitu maskují předstíranou kooperativností. Mají odkazy na své rivaly a účastní se tzv. transakčních aktivit. Zanechávají si vzájemně obdivné komentáře. Kritické nic neřeší a jsou tudíž kontraproduktivní. My, co máme aroganci obsaženu už v názvu blogu (např. Misantrop, Chucpe apod. :), jsme opticky ve výhodě. Ale pořád je tady ono všepohlcující blogosférické blabla, jež jako hrouda nohy víže všem hrdobcům, bijícím o mříže... pokud takoví vůbec jsou. ;)

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 01:10:24 [X] [D]
[1] Nesebekritičnost je taknějak rozprostřena v bodech 3, 4, 5, 6 i 7... Já tu položím jinou otázku: "Je blogosférické blabla specifické pro blogy, či je to blabla univerzální, které se jen na blozích může víc (výrazněji) projevit?"

Nebo jinak: Je jednou z výhrad lidí, kteří argumentují slovy "Tak pán je blogger, to mnohé vysvětluje" to, že by bloggeři byly nesebekritičtí? Je toto výrazná "poznávací značka" bloggerstva?

Hmmmm... zamyslím se... ano, je, a je obsažena v bodě 3. :)

PS: Já jsem kupříkladu svůj návrat podepřel tím, že jsem začal důsledněji dodržovat premisu "Toto si myslím já a je mi jedno jestli vás to zajímá. Pokud ne, tamo je odkazů několikero, račte kliknout. PS: Mě zas nezajímá, co si myslíte vy." Pokud čtenář tuhle premisu přijme, tak se krásně doplňujeme a je to příjemné pro obě strany... :)

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 01:18:02 [X] [D]
Herdek, uťal jsem se v půlce myšlení... roztržitec... :) Myslím, že oba víme, že pohrdat "názorem davu" může být nazváno nesebekritičností... A zhusta tak je i nazýváno. Ale ať se na mne kdo chce zlobí, zkušenost hovoří jasně: Názor náhodného kolemjdoucího má v naprosté většině případů cenu děravé kožešiny z krtka a zabývat se jím nad míru je čistou ztrátou času.

Především pak je ztrátou času zabývat se těmi, co ti napíšou, co si o sobě vlastně myslíš...

Ale navenek to je totéž co intolerance a nedostatek sebekritičnosti. Leč to nevysvětlíš, tak je lépe to hrdě přijmout. A to taky víme oba. :)

[4] (kahi ) 22.12.2007, 04:56:03 [X] [D]
Předem dávám na vědomí: nejsem žádnej kolemjdoucí, ba ani hlas z davu!

1) Abychom si to ujasnili... toto je kritika anebo konstatování?

2) "Je blogosférické blabla specifické pro blogy, či je to blabla univerzální, které se jen na blozích může víc (výrazněji) projevit?" - Teď srovnáváš blabla textové-blogové a blabla textové-neblogové anebo blabla textové-blogové a blabla verbální-akustické?

3) Jinak moc pěkný článek.

[5] (Lokutus - WWW) 22.12.2007, 09:53:47 [X] [D]
Chceš říci, že jsme se (jako určitá skupina, uff), dostali na úroveň, ze které se jiné skupiny snaží (většinou marně) vypadnout? Tou úrovní jsou stereotypy. Máme gender stereotypy, etnické stereotypy, acojávímjaké stereotypy, tudíž my teď máme dejme tomu bloggerské stereotypy.

A já myslel, že tomu chlapovi nějaký blogger rozšlapal kyblíček a bábovičky a proto nemá rád bloggery. Nenapadlo by mě to, že už existuje stereotypní vnímání bloggerů.
Ale je fakt, že už před x lety se začalo nálepkovat i v běžných médiích. Do určité doby se psalo o "internetovém publicistovi" (třeba v článcích a rozhovorech s "IT odborníky", jako je Ondřej Neff apod.), a pak se začalo psát o bloggerovi... Což mi v kontextu s pomyslnou "kvalitou" blogů, která kolísá jako EKG člověka sekundu před smrtí, přijde naprosto zvrácené. V televizi, nebo novinách se někdo dozví "odborný názor" "uznávaného" bloggera, jde se mrknout na web, co je to vlastně blog a najde hromadu odkazů na růžové blogísky, blogy o blogách a blogy, kde blogger sebestředně zkoumá vlastní stolici. Tak potom je to jasné.

Takže já bych to viděl na nějaký státní zásah v této oblasti. Třeba zahrnout do povinné četby na základní škole několik kvalitních blogů, určit kvóty, kolik procent bloggerů musí být zaměstnáno v každé firmě, povinnou osvětu formou školení pro firmy a v neposlední řadě alespoň 4% bloggerů do politiky.
Škoda, že s tím Denisa sekla. Teď by se její zkušenosti a entuziazmus hodily.

[6] (Filip Rožánek - Mail - WWW) 22.12.2007, 10:31:33 [X] [D]
K tématu... "Kolegové mi neřeknou jinak než bloggere" - iDNES

[7] (Filip Rožánek - Mail - WWW) 22.12.2007, 10:32:15 [X] [D]
Ještě odkaz... http://technet.idnes.cz...ernet_pka

[8] (Egi ) 22.12.2007, 13:34:37 [X] [D]
Pamatuje ještě někdo tu epizodu, jak jacísi dva nebo tři lulani (rozuměj "velcí blblogeři") se vypravili do supermarketu? Aby tam zkusili fotografovat? Přes výslovný zákaz provozovatele?

Byli lapeni, zavřeni do díry a tuším, že dostali krapet na budku od ochranky, když se vzpouzeli.

Několik týdnů měla celá "blblogosféra" námět ála svoboda - svoboda "našeho" slova, "naše" svoboda ve vašem obchodě apod.

Ani tak nešlo o ty vlastní jelimany, na to má nárok každý - udělali pokus, který dopadl vcelku dle očekávání. Mohlo se jim to i nelíbit, ovšem šlo ryze o důsledek jejich nápadu. Když z nedostatku témat pro spisování zkoušeli adrenalinový zážitek, adrenalin jim byl nadělen. Spíš ten povyk kolem - od dalších vemen, jež se nezmotala na samostatnou produkci jakékoliv myšlenky, ale dokázala tuto cizí historku přežvykovat ze všech stran dobu patnáctkrát delší, než by bylo únosné.

Obzvláště odpudivý případ.

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 13:56:31 [X] [D]
[5] Ano ano, "stereotyp bloggera"... Byl ohavný už v roce 2003. Teď je to díky nedostatku fantazie ještě bezobsažnější slovo. Některá média začala nazývat "blogem" vše, co se dřív jmenovalo "fejeton" či "glosa"... viz moje nedávná polemika s Tomášem Bellou ohledně novinařiny a blogů. Mimochodem, na Slovensku dokonce slovo "blog" pro většinu lidí znamená zhruba totéž, co u nás "zápisek, blogpost, ..."

[8] A přesně takhle vznikají legendy, fámy a mýty... :) Pamatuju, a právě proto, že si pamatuju, tak i vím, že šlo o něco jinýho. Tedy, původně šlo "třem lulanům" o svobodu mého slova ve tvém krámě, provokaci či tak něco, ta vlna se zvedla ale z úplně jiného důvodu. Dovol rekonstrukci:

První šel, fotil, ochranka ho chytla a bouchla si. Můžeme polemizovat s tím, jestli je to adekvátní řešení při takovém provinění. Ale budiž, ochrankáři nebývají z nejbystřejších.

Druhý šel na informace a zeptal se, jestli může fotit. Když mu bylo řečeno že ne, tak se ptal, jestli mu to povolení někdo může vystavit - a bylo s ním naloženo podobně jako s tím prvním, byl kamsi zavřen atd.

Následný povyk kolem se netýkal svobody prostoru ani akce samotné, ta byla víceméně většinově hodnocena jako "***ovina", šlo spíš o to, zda je taková reakce adekvátní, protože "očekávání" byla všemožná, především pak různé varianty na "vyvedení z obchodu - smazání fotografií - zavolání policie", ale tohle bylo trochu silný kafe.

No a výsledek po třech letech je tento: "Tři blbci šli fotit tam kde to je zakázaný, LOGICKY (?!) dostali přes držku, honem to napsali do svých blogů a všichni ostatní bloggeři to honem honem rozmázli". Další kapka k té spoustě důvodů, proč považovat bloggery za bandu hysterických ješitů (ne že by nebyli). :)

Za deset let to bude moct dát PhDr. Janeček do sbírky moderního folkloru... :)

[10] (ringo ) 22.12.2007, 14:27:29 [X] [D]
[10] Arthure, klidně mě smázni, ale jen tak na okraj. Co má chatrná paměť udržela, tak DD pár dní před tím vyhlásil akci Flash mob, kdy největší pašáci mají pořídit co nejvíce fotografií kérfůru, kde je cha cha, zakázáno fotit. To jen k začátku akce.

[11] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 14:32:32 [X] [D]
[10] "původně šlo "třem lulanům" o svobodu mého slova ve tvém krámě, provokaci či tak něco" - myslím, že to, co píšeš, zapadá dostatečně do mé zkratky. :)

[12] (Irmiš - WWW) 22.12.2007, 14:33:15 [X] [D]
Osobně mně nejbližší definice blogu je: "Jednoduchá tvorba webu bez znalostí HTML". Pokud bylo to slovo v úvodu zamýšleno pro jiný význam, tak se to ale opravdu hodně zvrtlo!!! Taky občas jen nechápavě kroutím hlavou nad reakcemi okolí: "Já a založit si blog? Nikdy!! Takový exhibicionista nejsem!" :-)) Sakra, jaký exhibicionista? Vždyť je to jen "jednoduchá tvorba webu bez znalostí HTML". Co je na tomhle za exhibicionizmus???? :-))) Jinak článek moc pěkný, dost jsem si z něj - jako blogger, co nezažil začátky "blogosféry", odnesla. :-)))

Jo a mimochodem, ono se fakt nesmí v supermarketu fotit?? :-)))

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 14:47:47 [X] [D]
[12] Tak to je ú-žas-né!!! Tohle je definice, která mě ani ve snu nenapadla, a myslím, že ani spoustu dalších blogoteoretiků. Je naprosto nesmyslná a mimochodná, "tvůrci webu" z ní budou mít osypky - ale právě proto s ní bude potřeba počítat. ;)

Tomu říkám posun! Ještě aby to někdo řekl těm lidem, co dělají redakční systémy... :))

"Škoda 105 je místo, kam si lze sednout v klobouku. Co je na tom za řidičství, proboha?" ;)

[14] (Ťapinka ) 22.12.2007, 15:09:54 [X] [D]
[12]Tahle definice fakt poněkud pokulhává. Jednoduchý web jsem svého času bez znalosti HTML tvořila, ale blog to nebyl.

[15] (Irmiš - WWW) 22.12.2007, 15:16:57 [X] [D]
[13] Jestli se pletu, tak prosím o opravu...

Neplatí náhodou, že v pozadí blogu se skrývá "jednoduchý" redakční systém? A neplatí náhodou, že redakční systém na bloguje.cz (popř. blog.cz a dalších podobných) je pro normálního smrtelníka nejpřístupnější? :-)))
Takže pravda přiznávám, moje osobní definice je trochu převrácená. Nechtěla jsem tím říct, že je to jediný způsob, jak mít webové stránky bez znalosti HTML. V podstatě opravdu mluvím o tom redakčním systému v pozadí. Ale výsledek je výsledek, a registrační podmínky na blog systémech většinou neukládají žádná velká pravidla ohledně toho, o čem psát... Takže výsledek je výsledek. :-)

(Upozornění: Všechno tohle vychází z předpokladu(!), že všechny blogy na bloguje.cz jsou opravdu zároveň Blogy! :-) Pokud je tenhle předpoklad špatný, pak je to samozřejmě hovadina...)

[16] (Lokutus - WWW) 22.12.2007, 15:49:51 [X] [D]
[9] Nejen na Slovensku. Pokud se někdy mrkneš na blogy na Aktuálně, zvíš, že blogpostům se tam také říká blog.

"Vaše poslední dva blogy mě vytočily, ale tenhle mě potěšil..."

překlad:

"Vaše poslední dva články mě vytočily, ale tenhle mě potěšil..."

[12][15] IMHO říkat pořízení a užívání blogu "jednoduchá tvorba webu bez znalosti HTML" je jako říkat koupi a následnému řízení auta "jednoduchá tvorba dopravy bez znalosti principu točivého momentu motoru".
Ehm, možná má někdo lepší přirovnání, kdyžtak mě opravte.

[17] (Irmiš - WWW) 22.12.2007, 15:58:14 [X] [D]
[16] Na mě nemusíte chodit pomocí přirovnání :-)) Úplně blbá taky nejsem. :-))))) Mně stačí, když mi vyvrátite tu [15]...

[18] (#13 - WWW) 22.12.2007, 16:31:03 [X] [D]
[17] Tak snad uznáš, že blogovat můžeš i v čistym HTML, nebo snad blog, který za sebou nemá redakční systém, pro tebe není blog? Já mám WordPress a HTML jsem nucen používat dennodenně. A naopak. Stránku ve FrontPagi můžeš udělat bez znalosti HTML a vůbec to nemusí být blog. Myslím, že Arthur to řekl s tím kloboukem přesně.

[19] (ringo ) 22.12.2007, 16:34:04 [X] [D]
[11] Asi jo. Bohuželdík přišli jenom 3 ;).

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 16:37:36 [X] [D]
[16][17] OK: "Psaní deníčku je jednoduchý způsob jak tvořit literaturu".

[15] "Neplatí náhodou, že v pozadí blogu se skrývá "jednoduchý" redakční systém?" - ne vždy. Je to ale samosebou pohodlnější...

Blog je opravdu z definice "formát internetového publikování, tvořený zápisky, které jdou po sobě v chronbologickém pořadí." Šmytec. TO je blog. Ten formát. Jako je třeba definován "společenský magazín" nebo "deníček" nebo "novela". Blog je jen jedna z mnoha forem webového obsahu, když to chceš říct takto. Samosebou, pokud někomu TOHLE stačí jako webová stránka, tak může klást rovnítko.

Blog je jeden z nejjednodušších možných "formátů" webových stránek (osobní - zápisky - strukturováno dle času). Blogovací systémy (ne "blog" jako takový!) opravdu umožňují publikovat skoro každému, a to právě velmi jednoduchou formou "blogů". Ale udělat z toho zkratku "blog je jednoduchý způsob jak udělat webové stránky" mi připadá opravdu... ehm...

Ale já jsem starý zbrojnoš, můj názor na to co je blog je už pasé, protože obsah tomu dává právě ta masa.

[21] (Lokutus - WWW) 22.12.2007, 17:17:54 [X] [D]
[17] Podle mě nejde o to vyvrátit, nebo nevyvrátit. Nejprve je nutvo definovat veličiny, jako třeba web a pak z toho vyvádět závěry.
Pokud bereš web jako to, co si prohlídneš v prohlížeči typu IE, nebo FF, tak más svým způsobem pravdu. Zápisky v blogu tvoříš web bez znalosti HTML. Ale je to prostě kostrbatá, chlupatá a naprosto divná definice, protože web se dá tvořit i bez blogu a znalosti HTML.

Když pojmeš blog, jako normální deník, který si můžeš psát i na papír, když na to přijde, tak je to jak řekl Arthur, že to je "jednoduchá tvorba literatury, bez znalosti technologie výroby inkoustu a papíru." Máš sice svým způsobem pravdu, ale kroutí se mi přitom palce na nohou, jak to skřípe.
HTML je jen technologie, neboli prostředek.

[22] (lední brtník ) 22.12.2007, 17:19:39 [X] [D]
"lékař nám doporučil pohyb, tak se díváme jestli jsou sršni doma"

[23] (Egi ) 22.12.2007, 18:07:32 [X] [D]
[9] - moment, jenom abys mne špatně nepochopil ...

Mně tak nejde ani tak o ty tři iniciátory té laviny. Prosím, udělali pokus, získali téma na jakýsi zápisek, ačkoli předpokládám, že diametrálně odlišný od původního očekávání. Spíš bych pochopil, že člověk, který strká prsty do zásuvky, má ve své mysli špíše zaděláno na článek "Volty jsou pověra", než že se následně probere na ARO.

Ne každý pokus tak docela vyjde.

Jakkoli se na tento počin dívám úkosem, ještě až potud lze pochopit. Ledaskdo dostane vnitřní puzení k něčemu, o čem tuší, že později napíše údernou historku. Jsou tady, pravda, dva proudy - jedni absolvují zážitek a webový zápis o něm vznikne tak jaksi jako doplněk, ač předem tuší, že jej z toho vyždímají. Tohle je ten druhý "blogo"případ, kdy něco činí především kvůli následné ejakulaci. Ale ještě i toto lze pochopit.

Jestli dostali držkovou, může jich člověk i politovat. Pravda, normální smrtelník by takový scénář (jako jeden z možných) předpokládal.

To pravé "blblogopeklo" bylo poté to pozdvižení okolo a stádní hýkání o svobodách od kdejakých duševních lajdáčků.

[24] (Irmiš - WWW) 22.12.2007, 18:07:42 [X] [D]
[21] "protože web se dá tvořit i bez blogu a znalosti HTML" - vím. Psala jsem v [15] ("Nechtěla jsem tím říct, že je to jediný způsob, jak mít webové stránky bez znalosti HTML.")
Jestli jde o chytání za slovíčka, tj. jestli web je webová stránka... No tak tu se omlouvám, že jsem byla nepřesná. :-) I když myslím, že "slangově" se tyhle slova zaměňují celkem pravidelně. A myslím, že lze poznat, co tím člověk myslí... :-))

[20] Děkuji. Přesně tohle jsem potřebovala. :-))) Uznávám. Blogovací systém a blog jsem opravdu mylně považovala za neoddělitelné duo. Pokud to tak není, padá můj předpoklad a je možné si založit na bloguje.cz blogovacím systému třeba "magazín pro ženy" a tudíž webová stránka na bloguje není zároveň blogem...

Jenže jako já, pletou se i další (určitě :-)))... A tím se ty slova BLOG a BLOGGER (ať se nám to líbí, nebo ne :-DDD) vyvíjí. Bohužel i na základě těch sedmi příčin, které byly tak hezky popsány v hlavním článku... Ve výsledku "není tak důležité, co jste chtěli udělat. Důležité je to, co jste udělali." Ať žije Vendeta.. :-DD

Je trochu zvláštní kam se to od toho mého prvního příspěvku posunulo, protože sama jsem v [12] hlavně chtěla poukázat na to, že si lidé spojují blogy s jakýmsi exhibicionizmem... Jeho míra se ale nese s autorem, nikoli blogem samotným.... :-) A to je fakt, ať už ten význam toho slova je jakýkoli. ENDE :-)

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 18:53:22 [X] [D]
[24] Tak já navážu tam kde potřebuju, jo? :))

O všem z toho sedmera lze říct, že "míra závisí na konkrétní osobě". To je to, co mělo vyplynout jaksi mezi řádky v tom závěru, zároveň s neveselým konstatováním, že lidi "konkrétní osoba" nezajímá a mají tendenci, stejně jako všude jinde, generalizovat. Takže Ukrajinci jsou podřadní dělníci, feministky hysterické krávy a bloggeři exhibicionistické nuly... generalizace na základě často pozorovaných případů. (Poznámka: U "často pozorovaných případů" hodně záleží na tom, kam se díváš...)

K tomu exhibicionismu dodám třeba takového Ostravaka. To je vám exhibicionista jako cyp, akorát že nechce, aby ho lidi poznali... ("odjakživa toužil stát se exhibicionistou, ale nesnášel pozornost lidí!")

A dovol, abych tě upozornil na jednu drobnůstku: "Blogovací systém a blog jsem opravdu mylně považovala za neoddělitelné duo." - to je asi takové duo jako "muslim a terorista". Na blogovacích systémech jsou blogy, ale ne každý blog má "v pozadí" blogovací systém, to jsem tím chtěl říct (a řekl, ovšem nebyl pochopen).

[26] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 18:54:47 [X] [D]
[23] Řeknu to takhle: Bloggeři jsou jako komentátoři, ale mnohem víc. ;)

[27] (Irmiš - WWW) 22.12.2007, 19:05:24 [X] [D]
[25] Moje drobnůstka: "Na blogovacích systémech jsou blogy, ale ne každý blog má "v pozadí" blogovací systém, to jsem tím chtěl říct (a řekl, ovšem nebyl pochopen)."
To jsi skutečně řekl a BYL jsi pochopen! :-))

[28] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 19:17:12 [X] [D]
[27] Tak proč tam tedy je to MYLNĚ? Je to nerozlučitelné duo, asi jako televizní Silvestr a Menšík :) Jedno bez druhého není, ale druhé bez jednoho ano... :)

[29] (Irmiš - WWW) 22.12.2007, 19:32:26 [X] [D]
[28] No protože v [15] (tudíž v 15:16:57 :-)) jsem se ještě domnívala, že blog bez blogovacího systému je něco, co se nevyskytuje... Proto to MYLNĚ! :-))

[30] (ahoj ) 22.12.2007, 22:04:30 [X] [D]
tenhle (jinak uplne super) blog vypada na prohlizeci s nahodou nenainstalovanym adAware strasne zaspamovany reklamou... vyplati se to? opravdu nezamyslim flamovat, jen by me to zajimalo.

[31] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.12.2007, 22:26:56 [X] [D]
[30] Máš nějakou poruchu, která ti brání se podepsat?

[32] (petr - Mail ) 23.12.2007, 14:03:37 [X] [D]
[31] Ne. Promin.

[33] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.12.2007, 14:19:42 [X] [D]
[32] k [29] Samozřejmě že se to vyplatí. Mně tu nevadí a názor čtenářů je mi ukradený!

Ale kdyby ti fakt jako hodně vadila, jako že z principu, tak bych měl návrh: pošli mi pár dolarů na PayPal a já tu reklamu na odpovídající dobu vypnu... :)

[34] (r1 [openID] ) 23.12.2007, 15:20:19 [X] [D]
[33] Když je ti názor čtenářů ukradený, proč tu máš komentovací formulář? Myslím to vážně jako otázku, ne jako invektivum. Nebo je to jen v případě reklam?

[35] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.12.2007, 15:48:54 [X] [D]
[34] Odpovídal jsem na otázku týkající se reklamy: "Mně nevadí a názor čtenářů" - implicitně tedy na reklamu - "mi je ukradený". V tomto případě tedy na konkrétní věc.

Ale obecně je mi ukradený názor kohokoli na můj život, má osobní rozhodnutí, moje postoje či mou osobu vůbec. U ostatních věcí záleží na tom, KDO ten názor má, a setsakra si vybírám lidi, jejichž názorům nějakou váhu přičítám. Názory ostatních jsou pak jen bzučení mouchy - a čím víc je to irituje, tím raději jim to opakuju.

Jinak máš pravdu: Kdyby měly komentáře sloužit každému, komu se udělal názor na moje stránky, tak ho samosebou zruším. Ale ony slouží i jako místo, kde je možno mít připomínky k věci... ;)

[36] (r1 [openID] ) 23.12.2007, 16:04:39 [X] [D]
[35] OK :)
A propos: Není to "bzučení mouchy" ze Sinuheta? Je to jedna z frází, která se tma objevuje docela často ("Tvoje slova jsou jako bzučení mouchy v mých uších"). To už by se dalo napsat "Stříkám svou vodu na tvůj názor" :)
Je to skvělá kniha.

[37] (petr - Mail ) 23.12.2007, 17:42:44 [X] [D]
[33] OK. Jsem spokojen. Každý potřebujeme peníze.

[38] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.12.2007, 18:34:39 [X] [D]
[37] Božemůj, co to meleš? Jaký "potřebujeme peníze"? Peníze si vydělám jinak, těch pár stovek z AdSense mě opravdu nevytrhne. Ale zas nevidím důvod, proč tu možnost nevyužít... Mám ty stránky dotovat z vlastní kapsy jen proto, aby mí milí čtenáři měli "reklamou nerušený pohled"? Pchá! :)

Mimochodem, taky mě zajímalo, jak zareaguje člověk z davu, co má remcy proti reklamě, když po něm budu chtít ekvivalentní sumu... Platit, to zas ne, ale kecy proti "zaspamování reklamou" mít, to klidně, to nic nestojí, co? :)

[39] (danaketh - Mail - WWW) 24.12.2007, 15:24:12 [X] [D]
[38] Jééé, ona tady je reklama. Nějak jsem jí dodnes nepostřehl.

[40] (Šumavák - WWW) 25.12.2007, 17:49:22 [X] [D]
z naší zahrádky ale poznámečku....
příčina 8 :
To, jak se internetové deníky zaopatřily blogovacími systémy a nutí "V.I.P. osobnosti" aby u nich "blogovaly".A pro jistotu admin systému (ne autor blogu!) moderuje diskuzi.
Viz: Blogger Paroubek......
Hnus velebnosti !

ale ono se to vyvrbí.Vždyť blogům je teprve deset let :-))))
ad:
[15] "Neplatí náhodou, že v pozadí blogu se skrývá "jednoduchý" redakční systém?" - jak kde. Má-li být kvalitní, rozhodně není jednoduchý.

[41] (lik - Mail - WWW) 28.12.2007, 14:54:23 [X] [D]
hm, velmi se omlouvam, ale nechapu, v cem je problem.
ovsem, ze 90% lidi, kteri pisou sve nazory a pocity na net, jsou divne. to je logicke:). v idealnim pripade by kazdy, kdo psal neco na blog, psal by neotrele a chytre myslenky, ktere by zajimali vetsinu lidi. ale tak to neni. 90% lidi, ktere maji neotrele a chytre myslenky, nas psani blogu nemaji cas.pripadne si vyridi hosting:)

[42] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.12.2007, 16:13:38 [X] [D]
[41] No problém není nikde... Tedy - myslím že všichni víme, jak se to s blogama má. To jen někteří podlehli myšlenkám, které teď hezky shrnul Jan Handl: "Asi jsme od blogů očekávali víc..." ;)

Jinak ten závěr zas nechápu já... Jak souvisí blog s hostingem? Jako že ten, kdo má vlastní hosting, nemá blog? Nebo že ten, kdo nechce blog, musí mít hosting? Nebo jak je tam ten kontrapunkt mezi "blog" a "hosting"? "Hosting" je něco jako "neotřelý blog" či co tím básník Lik chtěl říct? :)

[43] (rony [openID] - Mail - WWW) 28.12.2007, 20:22:29 [X] [D]
[23] egi, kazdy v tom zrejme videl nieco ine. Co si ja pamatam, tak otazka "mojej slobody v tvojom dome" v tom bola len pre niektorych, ktori si ju z toho abstrahovali. Ja som z toho zasa abstrahoval umernost zasahu - tj. preco by mi mala ochranka dat na budku LEN pre to, ze FOTIM. Neporusovali zakony avsak aspon jeden z nich porusil PRAVIDLA domu, kde sa nachadzal - nad tym neexistovala ani neexistuje predsa ziadna polemika ani si nikto nenarokoval ZMENU tychto pravidiel.

egi, skor si myslim, ze si si vytiahol prave tento aspekt z dovodu jeho vseobecnej absurdnosti (kazdy predsa vie, ze v mojom dome platia moje pravidla a smitec) takze sa ti lahsie vynasaju jednoznacne sudy.

Lenze to nie je hodne diskusie (nie je o com) ale naproti tomu aspekt primeranosti postihu uz ano.

Rovnako vhodny namet na diskusiu je napriklad nasa nebetycna ohladuplnost voci zlodejom. Z nepochopitelnych pricin je trest pre nich prehnane mierny. Avsak pokial by niektory z ochrankarov supermarketu zlodejovi trebars polamal prsty na oboch rukach, zrejme by sa zdvihla rovnaka diskusia. Nikto by prilis neuvazoval nad moznostou, ze by kradnutie malo vstupit do inej urovne tolerancie v obchodaku, pretoze vseobecne je uz nezmenitelnym faktom, ze kradnutie je "zakazane". Avsak miera postihu je prave to, o com sa moze diskutovat omnoho dlhsie.

Najviac ma na tom zaraza pausalizovanie - svoj odpor k osobnosti prenesiem aj do hodnotenia niecoho, k comu nemozem mat rozdielny postoj z hladiska osobnostneho. Alebo inak - ma sa odlisne posudzovat ak kradne "profesionalny" zlodej a inak ak to robi "babicka od plotny"? Ma sa na to inak hladiet ak "postihnuty" sam medializuje svoj pocit neumernosti, ma to byt inak hodnotene ak sam uskutocni (jo z vlastnej blbosti) nieco "nepovolene" ale popritom dostane "na budku" trochu viac ako by sa vseobecne ocakavalo? Ma to byt inak hodnotene ako keby to trebars dokumentovala Nova?

Neviem. Ja som v tom videl najma nepomer - fotil napriek zakazu - vysledok bol telesny trest? Netusim co sa robi so zlodejmi avsak medzi fotenim a kradnutim isty rozdiel vidim :-) Takze ocakavam, ze sa v tom obchodaku zlodejom skutocne lamali prsty :-)

Snad som to obsirnejsie zdoraznil dostatocne :-)

[44] (On.ders - WWW) 29.12.2007, 00:16:12 [X] [D]
Tak to doufám, že jsem výjimka. :-D

[45] (Michal - WWW) 29.12.2007, 16:27:52 [X] [D]
Zajímavé typologické kategorie, no bohužel je to tak, že vlastně se všema souhlasím :-)

[46] (Petula - WWW) 17.02.2008, 14:27:45 [X] [D]
Ahojky hlasuj pro mě v souteži o nej blog (pokud se ti libi) na : http://sabushka13.blog.cz...asovani DĚKUJI!!!

[47] (Brigetio - Mail ) 14.04.2008, 23:28:37 [X] [D]
Tak dobre som sa už dávno nezasmial

Nedávno som písal k článku Historka, odvtedy som si z tohto blogu prečítal ďalších zopár článkov, všetky sú síce dobré, ale toto je priam čerešnička na torte. Pretože som v tomto svete internetu a blogov nováčikom, nemám ani šajnu, kto sú Dočekal, Čermák, Kera, no nič to, kopec súvislostí som si domyslel a bavil sa znamenite. I keď je možné, že niektoré veci som pochopil nesprávne, a smial som sa tak akosi nepatrične. Vadí?

Nevadí! V mojej celkom dobrej pamäti tie veci zostanú a keď sa s tými menami stretnem opäť a zistím, že som to vtedy (čiže teraz) pochopil zle, možno až dementne, tak sa zasmejem ešte raz, sám na sebe. Inak, možno je to svojím spôsobom deviácia, ale najradšej sa smejem práve sám na sebe, na svojich slabostiach, na svojej nevedomosti, zlej informovanosti. Okrem dobrej švandy, zdravého smiechu je mi to užitočné aj na to, že takto preosievaním rôznych informácií sa stávam múdrejším, sebavedomejším, ale zároveň aj pokornejším zároveň. Neviem, či som to napísal dostatočne zrozumiteľne, nerád by som, aby to vyzeralo tak, že tu len jalovo mudrujem...

Čo sa týka príčin č. 4 až 7, tak tie som mimo akýchkoľvek pochybností pochopil správne.

Príčina č. 4 je očarujúca, už som si niekoľko týchto pubišských tini-blogov prešiel, a je to presné – myšlienky skoro žiadne, slov málo, diakritiky ešte menej, pravopisných chýb veľa, ale predovšetkým: priblblé obrázočky ružových srdiečok, prasiatok so zakrútenými chvostíkmi a janeviemčoešte a hlavne a predovšetkým smajlíky, smajlíky a ešte raz smajlíky! Priam oceány smajlíkov: obyčajných, ružových, dúhových, blikajúcich, tancujúcich, vyskakovacích...

Ale ako top je pre mňa jednoznačne príčina č. 7: to som sa už nahlas rehotal a nešlo to zastaviť... (netušil som, že samoúčel sa dá nazvať aj ako samožer).

Inak nájsť v tej hlušine blogerského balastu dobré, kvalitné, srandovné je oveľa ľahšie, ako som čakal. Lebo stačí natrafiť len na jediného dobrého (je jedno, ktorého) a ten dá linky na iných kvalitných a tak vznikne pre netového nevedka (neználka) ako som ja hotový SVET dobrého čítania.

Záverom sa poberiem na druhý svet (neľakajte či netešte sa – ako kto – mám na mysli internetový druhý svet): milý autor, potěšil jste mě (insolitem), i já Vás potěším (járayem). Myslím si, že je to svojím spôsobom ešte väčší borec, než insolitus. Ak sa cítite fit a neviete, čo od dobroty, tak nech sa páči, krásne vyfarbičkovaný text sa už na Vás teší:
http://jaray.bigbloger.lidovky.cz...

Tak čo, kto je lepší? Járay či Insolitus?

P.S. Dofrasa, som strašne ukecaný, prepáčte.