Chudák Bukowski

na každém prstu má tisíce následovníků, blouznících o Opravdové Umělecké Výpovědi

Třicet let poté, co Jirouse soudili za vulgarity na pódiu, přišla na rebely těžká doba. Není slovo, co by šokovalo masy.

Sprosté slovo nešokuje. Sebeotevřenější popis čehokoli nešokuje. V literatuře se běžně defekuje a souloží – a nešokuje ani když probíhá obojí najednou...

Zmizelo kouzlo zakázaného slova či zakázaných témat. A je to dobře – aspoň je líp vidět, kdo chce být zajímavý a kdo je.

Zkuste si to sami. Vemte nic, zamotejte ho do ega a okořeňte obscénností. Vždycky se najdou nějací zpovykaní intelektuálové, co to ocení. Poznávací znamení: "Umělecká výpověď šokující svou otevřeností, která ukazuje život takový jaký je..." Ale devadesát devět takových otevřených výpovědí ze sta říká jen "Ach, já chci být zajímavý a kontroverzní..."

Když umíš hovno, chlapče, tak ti nepomůže, že ho napíšeš do každé druhé věty.

Dne 29.12.2007

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (lední brtník ) 30.12.2007, 00:18:02 [X] [D]
tys narazil na bložínek mzk? (mělo tu být i vyvážené sebehodnocení, ale xxx na to)
...
mi tu chybí nadpis, já chtěl fouknout ideu do nadpisu! je to fuk, jestli máš zrovna volno, tak si ho užij. co chtít od zeměkoule víc.

[2] (Elvis - Mail - WWW) 30.12.2007, 01:41:12 [X] [D]
Dobrý den,

kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii, mě strašně překvapilo, že Buroughs se narodil ve stejném roce jako moje prababička.

Jak by tedy mohlo ještě být něco _nového_ nebo _otevřenějšího_? Všechno už tu bylo :-(

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.12.2007, 01:46:09 [X] [D]
[2] Nesouhlasím. Nové věci přichází stále. Jen s rostoucí tolerancí (či lhostejností, jak kdo chce) klesá počet příležitostí, jak porušit tabu.

[4] (Elvis - Mail - WWW) 30.12.2007, 01:51:25 [X] [D]
[3] Ech, snad jsem se špatně vyjádřil. Věci se mění pořád, to je jasné. Ale to, jak je vnímáme, se mění daleko pomaleji, a bojím se, že nebudu daleko od pravdy, že valnou většinu relevantních úhlů pohledu stačili vyčerpat autoři v dobách mládí mé prababičky.

Je to takhle jasnější?

[5] (pankreas - Mail - WWW) 30.12.2007, 21:41:09 [X] [D]
Hm... Kdy byl nekdy Jirous na podiu?

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.12.2007, 21:50:11 [X] [D]
[5] Ehm, že by třeba při koncertech Plastiků, které uváděl?

[7] (pankreas - Mail - WWW) 30.12.2007, 23:50:33 [X] [D]
[6] Ja vim, ze ti to prijde jako malichernost: mne taky. Ja si jenom uvedomuju cim dal vic, jak nepresnost, pitoma drobnost, je _citovana_ a _vzata_ a ma dlouhej, dlouhej zivot. Cert vem jednotlivosti: Zacal jsem se proste hlidat. Prave v tomhle smeru - o 70., 80. i 90. letech se dneska pisou referaty. A ackoli jsme 70. nezazili a 80. jen lehoulince (diky sourozencum-ja), presto mame o vsem lepsi prehled diky svym kamaradum a znamym a znamym znamych - coz vidis mozna jako prirozeny, ale zel, neni tomu tak -- bezna praxe zjistovani informaci je jina nez pred lety, kdy hlavni byla ta OSOBNI zkusenost, jit se zeptat -- dnes je prece vse dosazitelne via GOOGLE.

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.12.2007, 00:13:43 [X] [D]
[7] Každá událost se stane svou vlastní legendou. Google na tom nic nezměnil - snad jen to, že si to líp uvědomíme.

K Magorovi: Při vystoupeních Plastiků jednak dělal konferenciéra (dochované jsou záznamy, jak "umravňuje" publikum) a jednak (to, pravda, později) četl některé své texty (Zprávu apod.) Souzen (a odsouzen) byl především za to, že je Jirous, ale protože takový trestný čin v zákoníku nebyl, tak obdržel "zástupné" paragrafy. Za mnohé si dovolím třeba tuhle citaci:

Okresní prokuratura Plzeň - jih
Okresnímu soudu Plzeň - jih
Pv 103/76-121

Obžaloba
Žaluji
1) Karla Havelku,
nar. 12. 7. 1950 v Plané u Mariánských Lázní, okr. Tachov, mistra n.p. Silnice, závod 02 Plzeň, bytem Komenského 97, Přeštice, okr. Plzeň - jih, t.č. ve vazbě okresního prokurátora pro Plzeň - jih, ve věznici Ministerstva spravedlnosti v Plzni - Borech,
2) Miroslava Skalického,
nar. 31. 8. 1952 v Praze, tesaře n.p. Vojenské stavby, závod Praha, výrobní správa Litoměřice, bytem Nad Týncem 39, Plzeň, přechodně bytem třída Rudé armády 807/34, Chomutov, t.č. ve věznici Ministerstva spravedlnosti v Plzni - Borech,
3) Františka Stárka,
nar. 1. 12. 1952 v Plzni, lesního dělníka Státních lesů, lesní závod Česká Lípa, polesí Mařenice, okr. Česká Lípa, bytem Lipová 51, Teplice, t.č. ve vazbě okresního prokurátora pro Plzeň - jih ve věznici Ministerstva spravedlnosti v Plzni - Borech,

že

na den 13. 12. 1975 v Přešticích, okr. Plzeň - jih, ve vzájemné dohodě a v dohodě s Ivanem Jirousem a dalšími osobami pod záminkou kulturní akce místní organizace SSM v Přešticích zorganizovali a umožnili veřejné vystoupení Ivanu Jirousovi a dalším osobám, při kterém byly přehrávány, zpívány a předneseny před větším počtem posluchačů vulgární a oplzlé texty,

tedy dopustili se veřejně hrubé neslušnosti a čin spáchali jako členové organizované skupiny,

čímž spáchali trestní čin výtržnictví...
(...)
Odůvodnění:
Dne 13. 12. 1975 byl v klubovně organizace SSM v hotelu Zemědělský dům v Přešticích, okr. Plzeň - jih, konán tzv. "Večer poezie a hudby". Večera se zúčastnilo asi 100 návštěvníků.
V programu vystoupil Ivan Jirous z Prahy s přednáškou nazvanou "Zpráva o třetím hudebním obrození", která byla doprovázena promítáním filmových záběrů z vystoupeních některých hudebních skupin s hudebními nahrávkami a dále zpěváci Karel Soukup a Svatopluk Karásek. Žádný z účinkujících neměl povolení k veřejnému vystupování. Text přednášky a některých skladeb obsahoval vulgární a oplzlé výroky, příčící se zásadám občanského soužití.
---

(Povolení k veřejnému vystupování... Absurdita doby v detailu.)