Petice

za zachování statu quo...

Podílí se na ní několik mých známých, takže se jim chci nejprve touto cestou omluvit. Promiňte.

Je pochopitelné, že se petentům nelíbí nová podoba Radiožurnálu. Mně se taky nelíbí nová podoba českých televizních stanic. Chápu, že oni, na rozdíl ode mne, cítí potřebu k tomu něco říct. Chápu, že jsou spravedlivě rozhořčeni, ale neměli by zapomínat, že petice je právní dokument a mělo by z ní být jasné, co petenti požadují, po kom a proč.

Například by měla být adresována tomu státnímu orgánu, který má s věcí co do činění a může s ní něco udělat. Tedy například není rozumné posílat petici Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny PČR, když požaduju odstoupení vedení ČRo. Nebo posílat petici Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která může sankcionovat akorát prohřešky vůči vysílacímu zákonu... (Popřípadě si stěžovat na porušení licence, jak kdosi navrhoval, když ČRo vysílá ze zákona, nikoli podle licence. Atakdále.)

Pokud se petice odvolává na zákony a tvrdí, že jsou porušovány, měla by také uvést čím jsou porušovány. Například velmi populární paragraf 2 Zákona o Českém rozhlase, v petici zmíněný, hovoří o vysílání Českého rozhlasu jako celku, nikoli o jedné jeho celoplošné stanici. Ještě oblíbenější písmeno a) odstavce 2 tohoto paragrafu říká, že úkol ČRo je: "poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů". Celého Rozhlasu, nikoli jen a pouze Radiožurnálu – a změnou formy na jednom celoplošném kanálu není dotčeno nic z onoho paragrafu 2.

 Ještě jednou se omlouvám všem svým známým, co se na téhle Petici podílejí. Chápu, že budete mnozí naštvaní a budete mi chtít předhodit petici, na které jsem se kdysi podílel i já, ale než dáte průchod svým emocím, tak dovolte drobné srovnání: V naší petici bylo jasně řečeno s čím nejsme spokojeni, proč, co konkrétně požadujeme a po kom to konkrétně požadujeme.

... a s dovolením: Zdrželi jsme se jakéhokoli projevu, kde bychom označovali dotyčnou osobu za pohlavní orgán a sebevědomě oznamovali, že ji odněkud vyštípeme.

petice2.jpg

A ani jsme do zdrojového kódu podpisového archu nedali nic takového:

[meta name="keywords" content="radiožurnál, Tachecí, petice, Barbora, Kasík, radiobulvár, jekot, kráva, kečibaba" /] 

petice.jpg

Pokud by snad nestačily věcné výtky k obsahu či adresátům petice k tomu, aby ji řádně znevěrohodnily, tak tohle určitě.

Jistě pochopíte můj požadavek, aby byl z titulní stránky iprotest.cz (vpravo, kolonka Napsali o Radiožurnálu) odstraněn odkaz na můj článek, který navíc o Radiožurnálu není. Nepřeju si být spojován se stránkami takovéhoto kalibru. Děkuji vám za pochopení.

PS: Nepsal ty keywords tentýž člověk, který se před nedávnem na mých stránkách rozčiloval kvůli tomu, že jej někdo nazval hulvátem?

 

Dne 7.01.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (pixy - Mail - WWW) 07.01.2008, 12:40:01 [X] [D]
Už jsem si s Rojem vyříkal, že tohle jim přes veškerý odpor k současnému RŽ podepsat nemůžu. Ta "petice" je imho trochu mimochodná šílenost, kterou kdokoli rozcupuje s gustem jen na zástupných otázkách - porušení zákona, právo posluchače "chtít a požadovat", gramatické chyby, jazykové nedostatky atd. Jen o tomhle se můžou hádat měsíce, aniž by se dostalo na podstatu problému (který mezitím upadne v zapomnění).

Styl vysílání veřejnoprávní rozhlasové stanice a její personální obsazení není zákonem dáno a potažmo ani vymahatelné. Jen s velkou fantazií by se daly některé subjektivní reportáže a zaujaté plkání některých moderátorů na ten zákon napasovat, ale i tak by to stálo vratce na špičce a dalo se lehce sfouknout jedním souvětím průměrného právníka. Podle mě, má-li smysl něco podepisovat, tak to obecné (a slušné) Prohlášení na http://radiozurnal.kvalitne.cz, které už má slušnou medializaci a bylo zmíněno i v celostátních denících. Ono podle mě nemá význam dělat cokoli víc, než jednoduše ukázat "nelíbí se nám to a je nás hodně". Nějaké další kroky mohou být teprve následné - tzn. když se třeba ukáže, že ČRo vědomě ignoruje zájem majority svých posluchačů (což se taky prokázat nemusí, třeba jsme skutečně v menšině, mlčenlivé většině se to zalíbí a poslechovost RŽ do roka do dne stoupne i přes naše vypnutá a přeladěná rádia; kdo ví...).

[2] (r1 [openID] ) 07.01.2008, 13:41:42 [X] [D]
Co takhle petice k Ústavu pro jazyk český AV ČR za všeobecné zavedení invektiva "ty pohlavní orgáne"?

[3] (@Teo - WWW) 07.01.2008, 14:18:02 [X] [D]
Trvám na tom, že jediným kompetentním adresátem radiopetic a protestů je Ústřední lampárna Hlavního nádraží v Praze!
Čímž rozhodně netvrdím, že by mi výše jmenovaná dáma byla sympatická. Není. Ale s tím se snadno vyrovnám. Už proto, že žádné rádio k životu nepotřebuju. ;)

[4] (ringo ) 07.01.2008, 15:55:37 [X] [D]
[1] K poslední větě. Myslím, že pokles posluchačů lze v rozhlase okecat ze všeho nejsnáze. (Nejsme komerční rádio...) Ale kdyby poslechovost náhodou stoupla, tak je to samozřejmě úspěch. Česká televize takto úspěšně argumentuje už spousty let.

[5] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 07.01.2008, 16:15:39 [X] [D]
Není za co se omlouvat, když máš pravdu.

[6] (Lubomír Gombos ) 07.01.2008, 17:41:57 [X] [D]
Souhlasím se vším, co píšete Vy, i se Staníčkem/Doležalem, že bylo zbytečné rozjíždět další petici (podepsal jsem se pod Kratochvílovu), i s Rojem, že bez náležitostí je petice marná. Do pátku jsme se s Rojem neznali, vyměnili si maily, pak ještě s několika lidma, kteří reptali na diskusi na webu ČRo - a vznikla tato kampaň. V pátek jsem uvažoval, že založím doménu sos-radiozurnal.cz (neuvažoval jsem o petici, spíš o výzvě posílat vedení ČRo dopisy), ale Roj už měl připravenou doménu iprotest.cz, tak jsem se k němu přidal. O Kratochvílovi jsme v tomto okamžiku nevěděli a Kratochvíl nevěděl o nás (anebo věděl, nevím). Dle mého je ale nesprávně akce Nechceme přeladit! chápána: není to jen petice, ale pokus koordinovat naše úsílí. Z tohoto důvodu pouhá petice nestačí. Hlavním cílem je vrátit zpět původní vysílací schéma, vše ostatní je přídavek (mám své představy o Radiožurnálu, ale budu spokojený i za to). Koncepce i web vznikaly v rychlosti a chaosu, jehož důsledkem bylo i mechanické monitorování všech článků a blogspotů, které se kde o Radiožurnálu objevují. Odkaz na vás (šlo o text Nevěrohodná statistika?) z del.icio.us mažu, úmysl nebyl zlý. Reptat je tak snadné, nedělat nic též. Vše bude dobré.

[7] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 07.01.2008, 18:17:23 [X] [D]
Jen doplním:
1) keywords zůstaly omylem z pracovního souboru a byly jen v jednom souboru z několika, ze kterých se web skládá. Už byly opraveny.
2) pejorativní výrazy roje jsou roje a já osobně se od nich distancuji. Je nešťastně, že použil plurál, vyznívá to, jako by mluvil za všechny, kteří za webem iprotest.cz stojí.
3) jak už napsal Lubomír výše, nejedná se pouze o petici. A směřování petice má svoji logiku:
Rada ČRo je volena parlamentem. Tato Rada svým přijetím nové koncepce vysílání nese podle nás rovný díl s její autorkou, paní Tachecí a proto se obracíme na parlament jako na "zřizovatele" Rady ČRo. Kromě toho má Parlament petiční výbor, který se petice musí zabývat, na rozdíl od Rady ČRo, která může petici převzít, pokrčit rameny a říci (cituji): "Hm...".

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 07.01.2008, 18:38:07 [X] [D]
[6] Já s Vámi souhlasím; zlý úmysl jsem nepředpokládal. Jen dovolte přípodotek k "Reptat je tak snadné, nedělat nic též": Leckdy je lépe nedělat nic, než dělat věci zbrkle, protože zbrklý a neuvážený hrrrr-přístup může degradovat sebešlechetnější záměr.

Jak říkali, mnohem trefněji, staří Římané: "Quiquid agis, prudenter agas et respice finem."

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 07.01.2008, 21:19:12 [X] [D]
Nebo jak říkají jiní klasici: "Lorem ipsum, dolor sit amet"...

(Ano, Davide, přeložím to: "Quiquid agis..." znamená "Cokoli děláš, dělej s rozvahou a ber v úvahu konečný cíl")

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 07.01.2008, 21:40:14 [X] [D]
Metafór jen pro někoho:

wget http://lipsum.com | translator -vocabulary 0 -mode "TetaL" > novaknizkalatinskychcitatu.com

[11] (rony [openID] - Mail - WWW) 07.01.2008, 21:38:21 [X] [D]
Roji Roji...