Nemálo hustej kvedloň

Co dělal císař Nero ve Francii?

Jedna paní řešila rovnice a psala mi, jestli bych jí s tím neporadil, že neví, jak s nimi hnout, ánžto tam je, cituji, smradlavý zlomek. A když je v rovnici smradlavý zlomek, tak je pro ni rovnice hnusná. Doslova mi po ICQ napsala: "Hnusne rovnice!"

A mně vám v hlavě bliknul titulek jak z antického Blesku (FVLMEN ANTICA): "Hnus: Nero v Nice!"

Při známé mediální pověsti císaře Nera si dovedu ten HNUS představit, dokonce i v barvách. Jen doufám, že nešlo o Franca Nera a jeho bujarou oslavu při filmovém festivalu v nedalekém Cannes. To bych si totiž představit nedokázal!

Mé řešení rovnic bylo shledáno kvalitním, chytrým, důvtipným, zkrátka fikaným. Jenže já mezitím řešil jazykový problém antického císaře na cestách, takže jsem začal přemýšlet, kde se vlastně slovo "fikaný" vzalo. Nebylo mi to jasné. První, co mne napadlo, bylo to samé, co napadlo vás, tedy s fikáním (rychlým řezáním), nemluvě o různých předponách toho slova... Ale to mi nějak nesedělo s důvtipem. Snad jen velmi volně, určitou "rázností" fikaného řešení. Jenže fikané řešení nebývá často z rodu těch FIK! – a je to!

A když nevím, kouknu do knihy. V tomto případě do Etymologického slovníku. A tam jsem našel, že fikání je opravdu z německého Ficken... ehm... a že "fikané" (pro slovenské čtenáře: Prefíkané) má původ, opět cituji, nejasný. Přesto má v jazyce spoustu důvtipných příbuzných, takže se běžně stává, že filuta, co má filipa, vymyslí fikaný fígl... (Ale ta "-fikace", jako třeba kvalifikace nebo modifikace, souvisí s latinským "ficare", od "facere" – dělat.)

Když je něco velmi, ale velmi fikané, tak je to až vyfikané. Z toho předpokládám vzešla mírně vulgární "vyfikundace"...

Ve světě síťových technologií pak i wifikundace. Například takováhle:

Vyfikundace (i wifikundace) jsou leckdy tak fikané, že krom své obvyklé funkce nabízejí i různé fičury. Fičura ve slovníku nebyla, ale můžeme tvrdit, že pochází z anglického "feature".

Ostatně i takový fakan pochází bůhví odkud. Slovník o něm říká, že je původ nejasný a že toto slovo je pouze v češtině a slovenštině. Předpokládá vznik ze slova "fákati", což je prý "káleti"... No, já osobně budu používat svůj oblíbený výklad (přes podobné anglické slovo), který mi dovoluje tvrdit, že fakan je pak v podstatě prcek.

Pak už byl jen kousek k oblíbenému slovu mladých, kterým je "mrť". Tedy že něco je "mrtě dobrý", ve významu "velmi". Což je přesný opak toho významu, co si pamatuju já, tedy že "mrť" je cosi malinkatého, viz třeba "Do poslední mrtě". (Mrť je, kdyby vás to zajímalo, odumřelé tlející jehličí či listí). Ani mrť. No co, rezerva taky byla původně "zásoba navíc", dnes je to "nedostatek"... :)

A mrtě dobrej je i jeden týpek, ten je dokonce i nemálo hustej, možná i krutopřísnej ruler...

Totiž, jak jsem na něj narazil: V posledních dnech, když jsem opravdu unaven, hledám rozptýlení na stránkách iprotest cé zet. Dřív jsem se bavil u Egiho, teď má Egi nějak pauzu, asi stávka scénáristů či co, tak jsem šel hledat pobavení jinam. Iprotest se ukázal být výbornou náhradou – právní nihilismus se na těch stránkách mísí se svéráznými výklady zákona, leckteří přispěvatelé nerozlišují mezi Radiožurnálem a Českým rozhlasem, všechno obchází zvláštní atmosféra akčnosti, a mezi tím se vyskytuje celá škála lidí – od rozumných přes méně rozumné a šílené až ke Krtkovi.

Krtek je anarchista, kdybyste to chtěli vědět. Všechna ta slova od "aktivista" až po "zelený" v tom jsou. Z Krtka padají úžasné výroky, které jsou... no, zkrátka nemálo mrtě hustý:

Já bych chtěl takový Radiožurnál,který nebude vypadat jako soukromé rádio ODS nebo vlády,který nebude každým svým tónem a slovem propagovat globální kapitalismus,který nebude hrát impotentní recyklovaný pop,v kterém se nebude téměř ke všemu vyjadřovat ekonom z nějaké banky,který bude mít jakožto zpravodajská stanice minimálně desetiminutové zprávy v celou,bez ekonomických informací,které jsou normálnímu člověku k ničemu

Je jasné, že JEMU jsou ekonomické informace k ničemu. Normálním člověkem Krtek myslí totiž sebe. Sebe, cyberpunkera bez příjmu, antiglobalistického bojovníka za svět bez korporací či tak něco, takže je logické, že:

Já jsem měl na mysli celý programový složení a vyznění radiožurnálu,tzn. ekonomické informace (kolik lidí je potřebuje a proč místo nich nejsou třeba informace o houbách,rybách,kultuře,ekologii atd..)

Informace o houbách a rybách, toť pravé zpravodajství!

podezřele hodně zpráv je ekonomickýho charakteru a vyjadřují se k nim zpravidla ekonomové a analytici různých finančních ústavů. V těchto zprávách neexistuje objektivita,vyjádření druhé strany. Tohle všechno na mě působí,jako by peníze,akcie,trh byly to nejdůležitější v lidským životě.

Pravda, proč se k ekonomickým věcem nevěnuje třeba, řekněme, nějaký mladý radikál z INPEGu? V jeho podání bych si rád poslechnul zprávy o ceně ropy.

Chtěl bych (za otcovy peníze :) seriózní a nestranný zdroj informací,který mi bude dostupný na normální samohrajce třeba v práci...

Když jsem si v práci zapnul svoje old school rádio,nevěřil jsem vlastním krtčím uším! Náš veřejnoprávní rozhlas si klidně propagoval výstavbu dálnic a to přímo ve zprávách. Teda ne,že by to bylo poprvé,co jsem zhnusením z nevyvážených a neobjektivních zpráv rádio vypnul,ale tentokrát jsem užasnul nad alabastrovou čistotu zmíněné propagandy. Tohle téma se mě navíc osobně dotýká,protože těsně vedle naší vsi se už taky připravuje půda pro zalití asfaltem.Z této dálníce budu mít nulový užitek,protože auto nevlastním a v hypermarketech nakupuju jenom v krajní nouzi,takže kvůli mě nemusí nikdo vozit kamionem zboží z druhé polokoule.Zato mi bude až do smrti otravovat vzduch a prostor.

Mám rád takovéhle mladé radikály, co za otcovy peníze mění svět... Chvíli jsem se na Krtkův účet náramně bavil, ale jak jsem četl jeho příspěvky (a stránky) dál, tak mi došlo, že to nejsou jen obyčejné příspěvky...

A to poznání bylo úžasné, protože – ano, přátelé, nemýlím-li se, tak TOTO je ona příslovečná MRDKA Z KRTKA!

Hezký den všem.

PS: Následuje soukromé ekonomické zpravodajství na Digiwebu...

Dne 14.01.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (White Dog - WWW) 14.01.2008, 15:49:52 [X] [D]
Tak k tomu původu slov: věřte nebo ne, ale teprve asi před rokem jsem se dozvěděl, kde se tady (tedy v Čechách a na Moravě) vzalo slovo "píča", jak vzniklo a kdo ho sem importoval. Jak jsem celý svůj předlouhý život mohl vegetit bez této zásadní informace, to vážně netuším.
To slovo má být původem z francouzštiny (kočička - petit chat) a zatáhli ho sem (údajně) Napoleonovi vojáci za válek na začátku 19. století, kteří takto pokřikovali na místní lidské samičky.
Ale třeba to bylo úplně jinak...

[2] (pixy - Mail - WWW) 14.01.2008, 16:00:46 [X] [D]
Hehe, vidím, že máme stejnýho rejzka. ;)

A jinak "mrtě" je velmi mladý buzzword, nástupce "hustýho" (hustý už je pomalu out). "Mrť" coby podstatné jméno ("ani mrtě") je naopak archaismus, "mrtě" coby příslovce se naopak objevuje teprve posledních pár let (myšleno opravdu cca dva). Docela mě překvapilo, ale je to docela pěkný novotvar. Milý.

"Btw existuje na radiožurnálu nějaký ekologický pořad?" --- A existuje na Radiožurnálu nějaký sociologický, jaderněfyzikální, chemický, komparativnělingvistický, nanotechnologický nebo mikrobiologický pořad? Vědecké pořady mají své místo např. na Leonardu, kde jsou i pořady věnované ekologii (jestli jsou ekologické, nevím). Ale možná měl pan Krtek na mysli pořad ekologistický - pak zaplať pánbu, že tam takový není a bohdá nebude.

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 16:10:49 [X] [D]
[2] Volný čas mezi "hustý" a "mrtě" vyplňovalo "nemálo" či "krutě"... Herdek, verš... :)

Jo a s těmi pořady: Ano, nechtěl jsem to rozmazávat, ale jen málo lidí chápe, že "veřejnoprávní" je ČRo jako celek, nikoli každá jeho stanice sama za sebe.

"A nyní ozvěny dne: Houby."

[4] (pixy - Mail - WWW) 14.01.2008, 16:11:38 [X] [D]
[1] No Whitedogu, nevím, jestli by ten tvůj příspěvek měl patřit jen do OOOO (Opravník obecně oblíbených omylů) nebo rovnou do dalšího dílu Černé sanitky... Ono slovo je podstatně starší než i ten nejstarší Napoleonův voják a navíc není zdaleka jen české, podobné slovo má mnoho slovanských jazyků a základ na pi-, spojený s močením a příslušnými orgány, pak i spousta dalších jazyků (pinkeln, pee, piss, pizzle, piczka, piscia(re) etc.).

[5] ( #13 - WWW) 14.01.2008, 16:59:33 [X] [D]
[3] Ryby budou až zítra? :)

[4] Co na to Pipi Punčochatá? :)

[6] (erie ) 14.01.2008, 17:13:30 [X] [D]
Houby? a ryby?:o) ... Krtek je ultra mega hustej (holt jsem trochu uz old school, vsak na to mam vek!)! Jinak az to na iprotest prestane byt zabava, tak muzu vrele doporucit diskuse na radiotv.cz ... to je teprve poctenicko, a nezavisle na rocni dobe, aktualnich udalostech, cemkoliv!

[7] (pankreas - WWW) 14.01.2008, 17:31:40 [X] [D]
[3] To je přísný! Prostě maséřina!

[8] (Lokutus - WWW) 14.01.2008, 17:51:00 [X] [D]
Není to spíše MRŤKA Z KRTKA?

[9] (Liška - Mail - WWW) 14.01.2008, 18:55:29 [X] [D]
První půlku článku jsem se dost bavila, což se mi tu často nestává. Ale jak to začlo o iprotest ... nechápu, proč by se nějaký Krtek nemohl vyjádřit k čemukoli a jakkoli. Co na tom může vadit komukoli včetně Arthura Denta? Nechte krtkům, co krtků právo jest. Psát o tom na své stránky? Proč?

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 19:56:17 [X] [D]
[9] Proč sem chodíš? Aby ses mohla rozčilovat, jaká to jsem nechutná osoba, že se ti ze mne chce zvracet? ;)

Krtek ať se vyjadřuje k čemu chce, zrovna tak to dělám já. Třeba tady jsem se vyjádřil ke Krtkovi. Na tom, že se někdo k něčemu vyjadřuje, totiž nikomu nic nevadí a nikdo se nad tím nepozastavuje. Á, vlastně promiň: Kromě tebe. :)

[11] (FrozenDog ) 14.01.2008, 20:00:19 [X] [D]
[10] Krutoprísny ruler v praxi... :)

[12] (FrozenDog ) 14.01.2008, 20:10:35 [X] [D]
Inak, nechápem, kde chodíte na tie novotvary. Ja som k dotyčnému veku bližšie než vy, a nejako som si ich zatiaľ (našťastie) nevšimol. Buď sú slovenskí fakani jazykovo konzervatívnejší (čo som mal tú česť si vypočuť, tak zostávajú pri overenom štvorkombe Ko-Pi-Ku-Je) alebo ja nemám "šťastie" na tých lingvisticky progresívnych :)

Btw. - ak si dobre spomínam, tak "mrte" sa u nás používalo už aspoň pred piatimi-šiestimi rokmi... slovo ale vyzerá byť skôr české.

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 20:18:37 [X] [D]
[12] Ty brďo, fakt? - Ti vravím... - No ty koky!

[14] ( #13 - WWW) 14.01.2008, 20:29:23 [X] [D]
[9] Artur je totiž nemálo hustej maser. Proto ho taky čtem. Ale dost mi vadí, že nepíše o rybách.

[15] (Misha [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 20:47:00 [X] [D]
mě se líbí slovenské příslovce fasa. Chápu to trochu jako mrtě, ale víc hustý.

[16] (Axxym ) 14.01.2008, 20:48:24 [X] [D]
„Právě jsme dostali zprávu že Wimr dal gól.“

[17] (Liška - Mail - WWW) 14.01.2008, 20:48:46 [X] [D]
[10]
Jasně, ty nikdy, kdepák.
Já sem chodím, abych viděla, jaké komentáře smažeš a na jaké (jiné) smazané odkážeš.
... a stejně mám za to, že fikaný souvisí s fíkusem; fíkus má krásně latinskou koncovku :-) Nebo fiškusem? Fiškus - piece of fish! A [14] je také spokojen.

[18] (rony [openID] - Mail ) 14.01.2008, 21:07:48 [X] [D]
Nasledujúci text je slovensky: Krtko je fičúr

[19] (rony [openID] - Mail ) 14.01.2008, 21:12:31 [X] [D]
Misha: to slovenske FASA ma madarsky zaklad a opat patri medzi vulgarnejsie slova :-)

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 21:28:31 [X] [D]
[17] Hele Liško to musí být otravná činnost! Prokousávat se články, které tě nebaví, jen proto, abys mohla přidat komentář, sledovat jestli ho smažu a ještě se u toho pokoušet mi cosi o mně sdělit, i když víš, že to nepochopím, protože jsem arogantní hnusoň... ;)

PS: Příští článek bude o těch, co bojují za právo na vyjádření vlastního názoru, a bojují za něj tím, že se pozastavují nad skutečností, že někdo vyjádří jiný názor. A tuším, že ho věnuju tobě... Neboj, i na tolik oblíbený rozdíl mezi "právem na názor" a "povinností ostatních tento názor šířit" dojde!

[21] (MiKee - Mail ) 14.01.2008, 21:33:56 [X] [D]
[0], [11] Rád se poučím: V jakém oboru lidské činnosti se používá pravítko, které je bezcitné a zároveň nekompromisní?

[22] ( #13 - WWW) 14.01.2008, 21:55:05 [X] [D]
[17] Je moje nechutná vlastnost, že svůj drahocenný čas věnuju pouze a výhradně těm blogům, na kterých jsem spokojen.

[23] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 22:02:17 [X] [D]
[21] http://ftk.freetekno.cz...s1/06.jpg
a taky:
http://ftk.freetekno.cz...s1/05.jpg
nebo
http://ftk.freetekno.cz...s1/08.jpg

[24] (MiKee - Mail ) 14.01.2008, 22:14:47 [X] [D]
[23] Díky!!! Tak u toho jsem se fakt pobavil. Hlavně potom u paa/s2/32.jpg (bohužel nevím, jak se sem vkládají odkazy) - tam mě dostal na zem už název epizody...

[25] (Laco - WWW) 14.01.2008, 22:15:01 [X] [D]
[3] Ještě by se mohla na Radiožurnál vrátit veřejnoprávní předpověď počasí: okluzní fronta 356 42, 359 44, 360 30, teplá fronta 350 38, 345 34, 341 33, výška, tlak, teplota, rosný bod, 570, 954, 7,6, 3,6, 2760, 725, 9,9, -14!

[26] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 22:17:31 [X] [D]
[25] Jsem jedinej, komu se stýská po ranní rozhlasové rozcvičce? :)

[27] (Liška - Mail - WWW) 14.01.2008, 22:21:05 [X] [D]
[20]
Nečtu zdaleka všechno. A tvoje PS jsem vůbec nečetla :-) a vlastně vůbec neumím číst. Ani psát. Tak co tady!

[28] (dgx - WWW) 14.01.2008, 22:31:14 [X] [D]
[27] lidi kolem blogu lze rozdělit na tři disjunktní skupiny. Ty co je:

- píšou
- čtou
- komentujou

[29] (Misha [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 22:37:17 [X] [D]
[19] rony, poděl se, mě to moji slovenští spolužáci objasnit nedokázali :)

[30] (Laco - WWW) 14.01.2008, 22:38:47 [X] [D]
[26] Úplně by mi stačilo, kdyby se v teleshopingu objevila neodolatelná nabídka DVD Rytmické skupiny Antonína Švehly!

[31] (bukaJ - Mail - WWW) 14.01.2008, 22:51:22 [X] [D]
Fakan z "FUCK". Něco jako "madrfakr".

[32] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 14.01.2008, 23:37:26 [X] [D]
[31] "Madrfakr" má kouzelný český překlad: "Mátijeb" :)

[33] (Tomáš ) 15.01.2008, 00:42:37 [X] [D]
Fakan je spratek, dycky byl a dycky bude.

[34] (pankreas - Mail - WWW) 15.01.2008, 00:47:48 [X] [D]
[25] Wasserstand in den böhmischen Flüßen. Labe, Děčín: 41, 52. Ohře, Louny: 31, 21. Tlak vzduchu přepočítaný na hladinu moře: Tatry, Lomnický štít: 311 milibarů. Posloucháte Dobré jitro. Za tři minuty bude sedm hodin. Školáci, pozor! Je čas vyrážet do školy! Čekací doba na hraničních přechodech: Folmava, 31. Rozvadov, 23. Hlášení pro podnikové energetiky: Plyn: regulační stupeň číslo 2. Elektrická energie: regulační stupeň číslo 3. Hlášení platí pro příštích 24 hodin. Časové znamení ohlásí sedm hodin. Následuje Zápisník zahrnaničních zpravodajů.

[35] (dond ) 15.01.2008, 10:15:46 [X] [D]
[28] Znamená to, že ti, co mají nulový průnik se všemi třemi skupinami, nejsou lidi kolem blogu? Jsou uvnitř? Nebo nejsou lidi? A co JT?

[36] (ma-x - WWW) 15.01.2008, 15:21:49 [X] [D]
[29] Mischa, k tomu sa vztahuje celkom pekna veta: "Ty si fasa chlap, vacsieho fasa som este nevidel"

[37] (rony [openID] - Mail ) 15.01.2008, 20:39:55 [X] [D]
[26] jo, najlepsia poloha pre tuto relaciu bolo lezici a spici :-)

[38] (danaketh - Mail - WWW) 16.01.2008, 12:28:25 [X] [D]
Já jsem taky mladý radikál (punk's not dead). Ale svět měním za svoje těžce vydělané fufníky (kdybyste se náhodou nudil, tak můžete dohledat původ tohoto slova). Sice jsou mi ekonomické informace také k ničemu a popovou muziku bych vyměnil za nějaký kvalitní rock ovšem zmíněný Krtek asi nepochopil, že Radiožurnál má program zaměřený pro širokou veřejnost, ne pro jednu cílovou skupinu.

Teď nevím, jestli moje ignorace rádia a TV znamená úlevu nervům a mozku od zatěžování se podobně hloupými kauzami nebo naopak přicházím o spoustu srandy.