Bleskem

Pár nesouvislých postřehů po a z dovolené...

Vrátil jsem se z dovolené a první zpráva, která mne zastihla po přistání v Mnichově, byla SMS od Filipa Rožánka. Než jsem dojel domů, stalo se přesně to, co jsem ironicky předvídal... Zkrátka pro některé lidi "potom" znamená "proto" – a basta fidli.

Druhá zpráva byla informace o volbě prezidenta. Nedůstojná kašpařina dosáhla dalšího vývojového stupně. K tomu jen re-citace: "Nejde jen o tajný postoj, nýbrž o obligatorní tajný postoj, který mu bere jeho moc. Poslanec nejen že smí, nýbrž musí hlasovací lístek odevzdat tajně, má-li demokratický systém plnit svůj účel. Musí mu být odepřena možnost ukázat, komu dal svůj hlas. To, co je mu tím odepřeno, není jen svoboda volby, kterou by mohl prodat; je připraven o možnost nechat se zastrašit. Je mu odebrána možnost, aby ustoupil vydírání. (...) Když volič nemá žádnou možnost, jak by dokázal, že uposlechl hrozby, vědí jak on tak ten, kdo by mu vyhrožoval, že nelze použít žádných represálií vůči jeho hlasování. Tím se hrozby míjejí účinkem a jsou neúčinné." (Schelling)

Dovolená byla fajn. Vzhledem k tomu, že vím, jak občas dokáží být lidé přejícní, tak bych napsal, že byla fajn, i kdyby nebyla. Ale ona fakt byla...  Jen ten let je opravdu dlouhý – dvanáct hodin v letadle a sedmihodinový časový posun udělají své.

Hned první večer jsme se po třetí tequile seznámili s manželským párem – čeští emigranti z Kanady. Bylo fajn pokecat o světě a nenechal jsem si to zkalit ani tím, že pán, náruživý čtenář serveru osud.cz, za vším viděl chemtrails, čipování, mimozemšťany, nanovlny, tajné armádní experimenty a spiknutí vůbec. Byl krystalickou ukázkou Horlivého Stoupence, který VÍ, že to je PRAVDA, protože tomu VĚŘÍ. Jeho teorie nelze falzifikovat, nelze najít způsob, jakým by byly vyvráceny, proto tedy musí být pravdivé. Inu, opět se mi ukázalo, že podobní lidé jsou ti, v nichž se snoubí nedostatek vědomostí s nedostatečným kritickým myšlením a výraznou touhou věřit něčemu, co člověka přesahuje. A je jedno, jestli jde o náboženského fanatika, greenpissistu, Osudistu či jiné aktivistické zviřátko.

Ale zpět na dovolenou. Chichén Itza je zajímavý. Není ohromující, není ani nádherný, je jen zajímavý. Intenzitou zážitku bych jej srovnal zhruba tak s athénskou Akropolí. Jen na Akropoli bylo míň prodavačů. A zklamala mne výslovnost: "Čičenica" mi evokuje spíš nějaké slovenské krajové jídlo (sekaná či tak něco).

Všude bylo plno leguánů a podobné havěti. Štír nespatřen. Odmítl jsem úžasnou nabídku "zaplavat si se želvami", hlavně proto, že to představovalo půl kilometru plácání v rozbouřeném moři a pak taky proto, že kdosi referoval, že "je tam spousta želv... a murény... asi tak metr osmdesát..." Nemusím mít všechno, tak jsem si jen zaplaval s delfínama. Milá zvířata, moc milá.

Při cestě do Tulumu jsme využili místní "meziměstskou hromadnou dopravu" zvanou "Colectivo". Je to mikrobus, co vás za dvacet pesos na osobu (2 dolary, tedy necelé čtyři pětky) odveze odněkud... někam... Ptal jsem se kde mají zastávku a kdy je odjezd. Prý si máme stoupnout na kraj silnice, on u nás zastaví, a že až přijede, tak tu bude. Stáli jsme ani ne tři minuty – a přijel. Klimatizovaný mikrobus tak pro deset lidí jede po silnici z Cancunu na jih a když někdo potřebuje někam svést, tak ho nabere a na místě určení zase zastaví a vysadí ho. Za dvacet pesos. Fajnová služba.

Z hotelu jsem probíral frontu komentářů ke schválení. Pustil jsem všechny kromě jednoho. Komentátor reagoval na můj článek o knize  Derrena Browna a bylo zjevně vidět, že nečetl ani nepochopil, jen zareagoval na klíčová slova. Co přesně psal už nevím, jen mi jasně utkvělo v hlavě, že komentář začal slovy: "Autor tohoto článku..." Všimli jste si toho, že když komentář začíná slovy "Autor tohoto článku..." (...by se měl, ...zjevně neví, ...je naprostý), tak že většinou následuje naprosto ukázkový exemplář hovadství? Proč tomu tak je nevím. Tipuju, že si komentátor chce podržet odstup, proto neoslovuje přímo autora, ale obrací se k anonymnímu publiku. Jako by stál k autorovi zády, ukazoval na něj prstem a hovořil o něm ve třetí osobě: Autor tohoto článku... Jako by komentující hovořil o autorovi v jeho nepřítomnosti, za jeho zády, či jako by chtěl naznačit, že autor i jeho článek je cosi mimo jeho svět. Nevím co je lichotivější.

Ne, nepamatuju se co přesně psal a ne, Bloguje nemá archiv smazaných komentářů. Já vím, blbá zpráva: Vy mi to nandáte, já to smažu, takže to nejen nikdo nevidí, ale co hůř: Ani já tím nejsem zasažen a k srdci si to neberu. Pokud tedy nepoužijete nějaký obzvlášť peprný obrat, to si ho pak zapíšu a bavím se jím.

K dovršení všech protivenství jsem diskutoval s Aktivistou. Nejdřív jsem se dozvěděl,  jak je hrozné kácení deštných pralesů, jak je hrozné kácení stromů kvůli kůrovci, jak jsou geneticky modifikované potraviny špatné a jak je vůbec hrozné, když člověk zasahuje do přírodních dějů, poněvadž to je všechno nepřirozené a člověk by měl jednat v souladu s přírodou. Pokýval jsem hlavou. Pak jsem se taky dozvěděl, jak je potřeba pomoct hladovějícím v Africe. Pokýval jsem hlavou a zeptal jsem se: Nevidíš v tom rozpor?

Prý v tom není rozpor. Řekl jsem: Horuješ pro jednání v souladu s přírodou. Člověk by prý neměl zasahovat do přirozených dějů. Dobře. Přirozené je, že slabí jedinci tam, kde není potrava, zahynou. Přirozené je, že slabá mláďata onemocní a uhynou. Tedy když děti v Africe umírají hlady, je to přirozený děj.

Prý je v tom velký rozdíl. Ptal jsem se jaký... Prý velký, že jde o Humanismus, že jde o Soulad S Přírodou. Ale přírodní řád není humanistický a humanismus není přírodní řád, odporoval jsem.

Prý se mnou nemá smysl diskutovat, když v tom svém mozečku nedokážu pochopit rozdíl mezi těmi dvěma případy, ON ho tam naprosto jasně vidí a jeho víra nemá vnitřních rozporů. Argumento finale (nausea vulpes).

Hezký zbytek týdne všem. Až budou fotky, dám vědět.

PS: Zítra ráno bude spuštěno Teidu. Můžete si z pilnosti spočítat kdy přesně. Upozorňuju, že ačkoli je Teidu mým dílem co do stránky ideové a programové, tak provozovatelem je někdo jiný. Případné připomínky a dotazy k čemukoli jinému než programování proto prosím směřujte na patřičná místa.

Dne 7.02.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (#13 - WWW) 07.02.2008, 18:28:33 [X] [D]
Murény? Co tam ty mrchy dělaly? Copak nevědí, že maj bejt někde v hlubinách a vykukovat z jeskyně? :)

[2] (P~O ) 07.02.2008, 18:46:04 [X] [D]
Autor tohoto článku je naprostý, neboť zjevně neví, že by se měl ukázat v Praze!!

[3] (aTeo von Chucpe - WWW) 07.02.2008, 18:57:10 [X] [D]
Autor tohoto komentáře blahopřeje k návratu do Kokotistánu. ;P

[4] (dond ) 08.02.2008, 09:57:47 [X] [D]
Let je opravdu dlouhej, obzvlášť pokud jste letěli se Španělama - zlatý jihoamerický linky, který lítaj s třicet let starejma letadlama, kde je tóóólik místa na nohy... Když pak člověk na dvanáctihodinovou cestu zpátky usedne do "moderního" lítadla... Škoda slov.

Autor tohoto článku je vítán zpět doma.

[5] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 09.02.2008, 00:36:16 [X] [D]
[2] S tím se nedá než souhlasit! :)

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 09.02.2008, 00:46:28 [X] [D]
[4] Letěli jsme s Germánama. LTU. Airbusem. A měli jsme sedačky u nouzového východu, tam je místa na nohy dost... Teda v Boeingu, u Airbusů rozhodli, že na dveře přidělaj takovou hroznou kravinu plastovou, takže ten, co sedí u okýnka, má u nouzového východu stejně málo místa jako ten co sedí kdekoli jinde.

[7] (danaketh - Mail - WWW) 11.02.2008, 12:18:19 [X] [D]
[6] Trošku závidím. Mexiko bych také rád navštívil. :) Dovolenou mám naplánovanou, jen zatím chybí vhodné datum - já bych ty murény klidně bral - plánuji dovolenou v Jižní Africe a potápění mezi žraloky (rád bych viděl hlavně velkého bílého), tak se s Vámi pak přijdu rozloučit než odletím ;)