Antivir

Kladu prostou otázku a prosím o odpověď jen ty, co mají co odpovědět... UZAVŘENO

Chci antivir. Mám XP SP2. Požaduju nějaký AV balík, nejlépe takový, který má i firewall. Další funkce vítány, ale nejsou nutné (scanner pro mail, antispam apod.)

Po delším zkoumání mám dva kandidáty: NOD32 a Kaspersky.

Na NOD se mi nelíbí způsob nákupu (bože! Copak to nedokážou prodat online a přijmout platbu přes PayPal?), na Kasperskym to, že si přidává k souborům další streamy.

Jinak zásadní rozdíly na první pohled nevidím, proto se ptám na vaše zkušenosti.

Otázka: Máte některý z těhle dvou? Zkušenosti? Proč jste si ho vybrali? Co rozhodlo?

Máte jiný? Myslíte si že je lepší než jeden z těchto dvou? Doporučili byste mi ho?

Díky.

PS: Máte Linux a jste v pohodě? A Jan Tleskač?

Aktualizace: Děkuji za komentáře. Přidávání dalších je zakázáno.

Dne 7.02.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (sloper - Mail - WWW) 07.02.2008, 22:24:06 [X] [D]
Zásadné rozdiely sú dlhodobo v schopnosti detekcie, v prospech NOD32.

[2] (char_t - WWW) 07.02.2008, 22:29:02 [X] [D]
Mám zkušenosti s NOD32, a nemůžu si stěžovat, kvalita, aktualizace pravidelné, heuristika nejlepší na trhu, co víc si přát - podle většiny testů je mezi antiviry nejlepší... Navíc nedávno ESET vypustil NOD32 integrovanej s firewallem, antispamem a tak vůbec, a jak znám eset, bude to taky kvalitní...

Ale v poslední době jsem vsadil na software zdarma, a kombinace Avastu s ZoneAlarmem a Ad-Aware mi zatím taky stačila ;)

[3] (Martin Malina - WWW) 07.02.2008, 22:33:27 [X] [D]
Mám Mac a jsem v pohodě ;)

K věci: V práci, kde jsem strávil 2 roky (do konce roku 2007), jsme používali NOD32 na asi 8 počítačích s Win XP a byli jsme spokojeni. Líbí se mi, že NOD člověka moc neobtěžuje svojí přítomností, prakticky o něm nemusím vědět. Což u například Avastu jsem míval pocit opačný.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 07.02.2008, 22:39:53 [X] [D]
[2] Já na jednom PC vsadil taky na AVG + ZoneAlarm + Spyware Terminator - a před čtrnácti dny jsem čistil jakési svinstvo (napaden beep.sys; kromě toho si vytvořil cosi s názvem bolenja.exe a bolenjx.exe). Po ukrutném odpoledni a večeru, spojeném s mnoha veselostmi, se mi podařilo svinstvo lokalizovat a počítač odsvinit. Nalezené neřádstvo jsem si uložil do adresáře a pustil na něj AVG.

A výsledek - prý "v pořádku".

Brr.

Na virtuálních PC jsem pak zkusil tentýž adresář s neřádstvem projít Kasperskym i NODem, obojí hulákalo...

[5] (Lucienne - WWW) 07.02.2008, 23:10:39 [X] [D]
Mám NOD32 a XP - spokojenost. Všechno to dělá samo.

[6] (Turbo ) 07.02.2008, 23:27:07 [X] [D]
Já jsem hodně dlouho používal NOD32 a byl jsem maximálně spokojenej, je super rychlej a nikdy jsem nic nechytil :D na XP jsem měl k tomu ještě Jetico firewall, kterej byl zcela zadáčo. Ovšem nevím v které verzi a jestli stále ještě je. V této kombinaci to chodilo možná 2 roky a naprosto v pohodě. A to prolezu kdejakou špinavou díru :) Teď mám Visty a nechávám to na Defenderu...a až něco chytím, tak to budu řešit :D

[7] (Crempa - Mail ) 07.02.2008, 23:33:09 [X] [D]
Pouzivam uz nejaky ten mesic Smart Security od ESETu a maximalni spokojenost. Ma to NOD, firewall, antispyware a antispam.. all in one a to me vyhovuje, jednak je jistota ze se to mezi sebou nebude tlouct a pak je to takove to reseni, ktere se nainstaluje a pokud nechcete tak o nem uslysite jen kdyz se fakt neco stane...
Firewall co jsem mel pred tim byl mozna o tridu vejs (co se tyce nastaveni tak urcite), ale treba potvrzovat zvlast kazde aplikaci pristup ke klavesnici apod. me po tydnu prestalo bavit...
Pokud hledate reseni, pri kterem se nainstaluje jedna vec a pak uz se to vsechno samo aktualizuje a "proste funguje" tak ten Smart Security muzu doporucit.

[8] (Radek Hulán - Mail - WWW) 08.02.2008, 00:34:43 [X] [D]
[4] jen pro info (a prevenci), předpokládám, že to nebylo tvoje PC, ale "IT lamy", ne? IT vzdělaný člověk k viru nemůže přijít... Osobně jsem už řadu let (tak deset) žádný vir neviděl, na emailu je antivirus, antispam a antiphishing, atd., takže se k člověku nemá jak dostat.

Jinak k věci - opravdu dobrý je jak Kaspersky, tak NOD32, pokud potřebuješ i firewall (otázkou je proč, Windows firewall chrání 100%) poté je dobrá volba i ZoneAlarm w/ Antivirus. NOD32 moc zkušeností s firewallem nemá.

Co podpora češtiny, je nutná?

[9] (dgx - WWW) 08.02.2008, 00:36:26 [X] [D]
Existuje organizace, která už se poměrně dlouho věnuje testování antivirových programů - test se jmenuje Virus Bulletin 100.

Nejspíš to bude významná autorita, protože každý antivir, který v jejím testu uspěje, se tím chlubí na svých stránkách.

Test se dělá tuším každé dva měsíce.

- NOD32 od června 2002 uspěl v každém testu bez výjimky
- Symantec od listopadu 1999 uspěl v každém testu bez výjimky
- Kaspersky, AVG, Awast a další podobně čistý štít nemají

Takže asi tak.

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.02.2008, 01:02:15 [X] [D]
[9] Á, další takovej Brtník... :) Používáš něco z toho? Ano? Co? Používáš něco jiného? Proč? Máš s něčím dobrou / špatnou zkušenost? - Co je na tom, kurva, k nepochopení?

[8] Čeština není rozhodující. Důležitější je např. možnost nastavit FW až do úrovně "port/IP/aplikace". Apropo: Nešlo o virus, šlo o jakýsi rootkit, způsob infekce neznámý, ale "těsně předtím, než se to restartovalo, mi spadnul přehrávač" - "A co sis pouštěl?" - "No to co už několikrát, nic novýho". Takže čert ví co a proč, ale hnusný to bylo. Hlavně odolný...

Jinak dva tipy: 1. Když nejde spustit HijackThis.exe, zkuste ho přejmenovat třeba na "zjistovactrojanu.scr"

2. Bude se hodit SDFix: http://jdem.cz/aa237 - popis např. zde: http://www.viry.cz...ic.php?t=40395

[11] (Radek Hulán - Mail - WWW) 08.02.2008, 01:09:23 [X] [D]
[10] poté zkus právě ZoneAlarm Security Suite. Je to asi nejlepší firewall, co se dá pořídit pro XP, a velice dobrý antivirus (plus antispam, antispyware a další blbiny).

Osobně jsem to kdysi používal na pár PC (nikoliv mých osobních, ale staral jsem se o ně), a dal jsem to na počítač i 9leté dceři.

Ani po roce se ZoneAlarmem a mnoha návštěvách kamarádek a strkání do mechaniky různých pokoutně vypálených CD jej nezničila :-)

[12] (Radek Hulán - Mail - WWW) 08.02.2008, 01:10:54 [X] [D]
K tomu ZoneAlarm ještě - antivirus engine k němu dělá Kaspersky, takže máš v jednom balíku top firewall i top antivirus..

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.02.2008, 01:19:35 [X] [D]
[10] Díky, kouknu.

[14] (dgx - WWW) 08.02.2008, 01:23:59 [X] [D]
[10] Arthure, k nepochopení je tvůj článek :-) Ptát se lidí, jak jsou spokojeni s antivirem? Co si od toho slibuješ?

Každý je spokojený s tím, který právě má. Žádný virus mu v počítači nenašel (je tedy tak dobrý nebo tak špatný?). No a není spojený s tím, co měl předtím. Cosik tam blblo (jenže pravda je, že si ho jenom špatně cracknul).

Snažil jsem se dát jen objektivní vodítko, podle kterého jsem si antivirák před lety vybral sám (chladná kalkulace, žádné sympatie). Který myslíš, že jsem zvolil? Bylo to AVG?



[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.02.2008, 01:41:16 [X] [D]
[14] Boha jeho!

Otázka: Máte některý z těhle dvou? Zkušenosti? Proč jste si ho vybrali? Co rozhodlo? Máte jiný? Myslíte si že je lepší než jeden z těchto dvou? Doporučili byste mi ho?

Odpověď je třeba: Mám XYZ, vybral jsem si ho proto, že..., babičce jsem nainstaloval ***, je jednodušší, ale blabla

Netřeba udílet panské rady a la [9], to si schovej do svých článků, jako já. Stačí na prostou otázku prostě odpovědět - nebo mlčet.

Nebo ti odpověď "Mám Symantec, vybral jsem si ho, protože je dlouhodobě úspěšný v testech Virus Bulletin 100" přišla málo sexy?

BTW: Kde čteš, že se ptám lidí, jak jsou spokojeni s antivirem? Kurva, kde to čteš?

[16] (Radek Hulán - Mail - WWW) 08.02.2008, 02:07:08 [X] [D]
[15] kdyby ses ptal jen na antivirus, pak je nejlepší opravdu NOD32. Odhalí toho hodně (+/- nejvíce), ale na jednom uměle vyrobeném fiktivním bacilu v rozmezí 100.000 nezáleží, ale hlavně vyhledává zhruba 2-3x rychleji než konkurence. Pokud máš pomalejší PC, je NOD32 bez debaty nejlepší volba. Nezabije ti to PC vlastní prohledávací činností.

Druhý špičkový antivirus je Kaspersky. skvělá úspěšnnost, jen je trošku pomalejší (ve srovnání na NOD32 tak 2x).

Ale ty protože potřebuješ pár blbinek navíc, a to dokonce vysoce kvalitní firewall, bude nejlepší řešení ZoneAlarm Security Suite. O moc lepší firewall se nedělá /snad kdysi dávno TinyPF a pak Outpost/, a kvalitní je tam i antispam a ochrana IM konverzací. A jako antivirus je tam parádní (byť mírně pomalejší) Kaspersky.

Není to 100% dokonalá volba, ta by byla s ultrarychlým Kasperskym, ale je to stále dost slušný software na to, abych vytáhnul kreditku a nacvakal tam €39.95.

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.02.2008, 02:12:18 [X] [D]
[16] Ano, děkuji, takhle si představuji inteligentní odpověď... ;)

O existenci ZoneAlarm Security Suite jsem neměl tušení a dost možná jsem k němu pojal nedůvěru na základě úžasné zkušenosti s TrustPort Security cosi... :)

Přidání komentáře...

Než napíšete komentář, ujistěte se, že znáte pravidla.

Pokud nejsem delší dobu u počítače, například když spím, tak zapínám moderování komentářů. Tak se nedivte, když se váš komentář neobjeví hned... Publikuji je dodatečně.