Právní povědomí

v ČR je velice nízké... Proto tu mám tip na jednu knihu.

Dneska jsem se pobavil u článku a diskuse na Aktuálně. Kdosi totiž pojal podezření, že mazání či blokování internetových diskusí je cenzůůůůra, a obrátil se s tím na ombudsmana.

Samosebou – není. Majitel serveru má právo smazat diskusní příspěvky jak uzná za vhodné, má právo diskusi zakázat, má právo podmínit účast v diskusi registrací; nic z toho není zásahem do svobody slova. Ale doporučuju přečíst si i tu diskusi... Ve čtvrtek odpoledne pobaví: "stat se snazi zlikvidovat vsechna mista kde mohou obcane diskutovat i to co je oficialne tabu a vy to vitate."

Nojo... Co naděláš, dětma nezatopíš...

Tuhle jsem jel z Ostravy v noci autem a poslouchal jsem Radiožurnál. Bylo před půlnocí a právě vysílali pořad Nad věcí – rozhovor Vladimíra Kroce (ehm?) s JUDr. Alešem Pejchalem (pro zájemce MP3 záznam). Část rozhovoru se týkala knihy Základní slova, kterou JUDr. Pejchal napsal spolu s Irenou Válovou (v záznamu zhruba od 2:50 do deváté minuty).

Názory JUDr. Pejchala mě velice zaujaly... Zákaz jako fenomén svobody (na rozdíl od příkazu) apod.

Můžete si přečíst ukázku z této knihy (pod informací z křtu) a pokud vás zaujme (mě zaujala), tak si ji můžete i objednat. Ať se vám líbí!

Na závěr ocituji ukázku z knihy (citace z výše odkazované stránky):

Právní jistotu mám tehdy, když bezpečně vím (aniž bych znal veškeré platné právní předpisy – to není možné u nikoho), že když se budu chovat určitým způsobem, tak nenarazím ani na zákazy ani na příkazy. Ten způsob chování musí být pokud možno co nejvolnější. Právní jistotu však mám také tehdy, když nějaký předpis poruším, tak o mé věci bude rozhodováno způsobem obdobným jako v případech srovnatelných, kde již rozhodováno bylo. Rovněž mám právní jistotu, pokud ve věci, kdy jsem nic neporušil, ale rozhodnutí potřebuji – například stavební povolení – vím, že bude rozhodováno obdobně o stavbě mé, stavbě mého souseda, či o stavbě Františka Nováka na druhém konci ulice.

Jakmile se přestaneme orientovat ve všech možných příkazech obsažených v právních předpisech, nedokážeme předvídat dovolené (nezakázané) chování a samozřejmě tím i dopad sankcí, v těchto předpisech obsažených, na nás. A přestaneme i předvídat rozhodnutí ve své věci, neboť se nedokážeme orientovat podle jakého předpisu a ve vztahu ke kterému druhu našeho chování bude rozhodováno.


 

Dne 14.02.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (rony [openID] - Mail - WWW) 14.02.2008, 15:23:34 [X] [D]
Toto nie je komentar :-) iba ma to napadlo ako odpoved majitela webu protestujucemu:

"pane, pokial mate pocit, ze cenzurujem komentare na svojich vlastnch strankach, mam podozrenie, ze porusujem vase ustavne prava a tymto podavam na seba staznost na Ustavny sud. Doporucujeme vam obratit sa na Svaz protifasistickych bojovniku, Chartu 77, sudny dvor v Haagu nakolko je podozrenie, ze tuto cinnost vykonavam na tisicoch svojich obeti a pravdepodobne pacham genocidu v niektorych pripadoch ide aj o holokaust."

[2] (Žába s velkou hubou - WWW) 14.02.2008, 16:49:48 [X] [D]
Tak já teda jako nevim, já jsem jenom blbej žába a spoustě cizích slov nerozumim, ale našel jsem si na těch internetech, že cenzura je "kontrola a omezování sdělování informací – ať už předávaných mluveným slovem, tiskem nebo dalšími formami vyjadřování".

Takže mazání či blokování internetových diskusí cenzura _samosebou_ je. (Samozřejmě to je cenzura, na kterou má podle mě majitel webu právo.)

[3] (danaketh - Mail - WWW) 14.02.2008, 17:25:58 [X] [D]
[2] Spíš bych to nazval úklidem, protože kolikrát mají příspěvky v diskuzích a mnohé komentáře pod články zhruba stejnou informační hodnotu, jako ho*no na chodníku. Jenže to naštěstí člověk kolikrát vidí/cítí už z dálky.

[4] (#13 - WWW) 14.02.2008, 21:22:31 [X] [D]
[2] Nemůžu si pomoct, ale cenzuru chápu i z té vaší definice, pouze jako omzeování sdělování informací ze strany státu. Když někomu smažu komentář, nijak jsem ho neomezil. Může si hlásat na webu KSČ dál, co chce.

[5] (ringo ) 15.02.2008, 08:52:48 [X] [D]
[2] A co weby, které vůbec nemají diskuse pod články, to je v tom případě cenzura vejvětšího ražení? Samozřejmě vám nikdo nebrání vyjádřit se na svých stránkách nebo se Švorcovou na Letné.

[6] (Roman - Mail - WWW) 15.02.2008, 10:24:04 [X] [D]
Toto je jedna z mojich oblubenych tem. Na hokejportal.sk sme stanovili pomerne jasnu liniu, ze budeme tvrdo presadzovat aby diskuteri boli voci sebe aj vseobecne slusni. Cuduj sa svete, prave vdaka tomu mame v diskusiach debaty na urovni a mnozstvo registrovanych navstevnikov prispievatelov. Ja osobne chrapunov na internete nemam rad, som na nich tvrdy. Dokonca nemam rad ani roznych "diskusnych expertov" ktori sa vyzivaju v tom ako skvele ovladaju umienie vytocit co najviac ludi a poslat diskusiu do kanala. Nemam rad ani diskuterov demokratov ktori maju plnu hubu toho ako ma spravne fungovat dobra diskusia. Uz sa opakujem ale moderator diskusii by mala byt na velkych portaloch platena a fulltime funkcia pretoze to čo sa pri všeobecne prťažlivých témach deje v diskusiách na mainstreamovych médiách v našich krajinach je totálna žumpa. Klamlivý pocit anonymity v ľudoch búra všetky zábrany ktoré v osobnom kontakte a výchovou nadobudli. Chcel by som vidieť tých hrdinov čo urážajú rôzne osobnosti v diskusiách a frflú na kadečo ako to isté hovoria dotyčným ľudom do očí. Na internete je všetko akési bezprostrednejšie, ale netreba ani tu zabúdať na zdravý rozum, prirodzenú slušnosť a takt. V prípade že na to zabúdame, treba nám to pripomínať či už prevenciou alebo výchovou. V medziľudských vzťahoch na to fungujú rôzne veci ako hanba, trapas, spoločenské znemožnenie sa, pár poriadnych po papuli, súdy, právo a podobne, ale na internete v podstate nič. Zmazaný príspevok nič nerieši. "oznámte tento príspevok adminovi?" detto.. Moderator by mala byt platena funkcia. Strazit poriadok treba aj na internete. ;-)

[7] (Solvina - Mail ) 15.02.2008, 23:15:27 [X] [D]
Ten úryvek z knížky vypadá zajímavě a důležitě. Vlastně je tam hezky popsaný to co mi, když to rozvedu, vadí na vztahu, který spolu já a český stát máme.
Možná to zkusím sehnat, dík za tip.