Nejlepší hra vůbec...

To zas bude řečí o rozdílnosti vkusů a slintů typu Kdybys hrál XYZ, tak pochopíš, že TOHLE... – ale já vás přesvědčovat nebudu. Já jen napíšu, co za nejlepší hru považuju já. A dám i tip na nejlepší modifikace nejlepší hry ;)

Hry na PC hraju ve dvou případech... Buď se chci odreagovat od práce, nebo se chci odreagovat od lidí. V prvním případě hraju strategie, v druhém FPS (pro neznalce: First-Person Shooter) či cokoli jiného, kde mohu koukat na svět očima postavy.

Když mám práce po krk a pro samé ENDIFy zapomínám zalít psa a vyvenčit fíkus, tak nasazuju terapii strategiemi. Oblíbil jsem si hlavně dvě: Command & Conquer: Generals – Zero hour a Civilizaci. Po pravdě z C&C hraju hlavně General Challenge :)

Civilizace je klasika co nezklame. Tedy... Jednička byla geniální, dvojku jsem nehrál, trojka byla opět geniální a čtyřka je... no... trojku hraju radši, asi tak. Přesto patří na první místo mezi mými oblíbenci pro strategické chvilky, a to hlavně kvůli neskutečnému množství herních variant. Navíc jedna partie zabere až několik dní, to je ideální čas k odreagování se od algoritmů...

Mimochodem, Command and Conquer: Tiberium Wars je pro mne totéž co Civilizace 4 – "to předtím se mi líbilo víc, Radime..."

Na pomezí mezi strategiemi a střelbou do bezbraných lidí... ech, mutantů... ech, pixelů... je pro mne The Elder Scroll IV. Že neznáte? Vulgo Oblivion... Vystačil mi na několik dlouhých týdnů (až měsíců), a když jsem splnil hlavní úkoly a úkoly ve městech a stal jsem se šéfem všech cechů a pomalu jsem si říkal Sakra, co dál?, tak přišel první datadisk, a když jsem zmáknul ten, přišel druhý, a pak jsem taky našel nějaké zajímavé modifikace (viz odkaz), takže bylo o zábavu postaráno. Čas od času zapnu, začaruju si nějakou obludu, splním nějaký úkol a zase uložím.

Odbočím... Nechytly mne MMORPG. Snad proto, že jsem samotář a nebaví mne dohadovat se s lidmi o tom, kudy na draka. A když říkám nechytlo mě to, tak to je jako s Javou nebo Pratchettem. Viděl jsem, zkusil jsem, nevyhledávám to a nepotřebuju zkoumat proč mě to nechytlo, tak důležité to zas není.

Ovšem když mě někdo nebo něco nakrkne (třeba když mě někdo upozorní, že jsem porušil pravidla a zapomene dodat čím, takže si připadám jak ťuhýk, na kterého policajt spustí: Porušil jste vyhlášku, pane!, takže to nemá žádný výchovný ani výstražný efekt, ale jen a pouze buzerační, a není to od dotyčného poprvé – ale to sem nepatří, to jsem odbočil), nebo když se dozvím nějaké novinky z marketingového oddělení, nebo NEDEJBOŽE když se srazím s Gaussovou křivkou, tak sahám po zbrani.

Samosebou jen po té virtuální.

Kdysi jsem kosil hnusy v DOOMu. Pak se objevily Hexen, Heretic, Quake a další srajdy na jedno brdo, to mě nebavilo. Bavit mě zas začal Duke Nukem 3D, hlavně kvůli tomu, že měl určité možnosti interakce s prostředím. Ano, mám na mysli přesně to rozkopávání toaletních mís... :) Po něm dlouho, dlouho nic.

Pak jsem někde s nějakým časopisem dostal Delta Force Land Warrior a Delta Force Xtreme. Zkusil jsem a chytlo mě to. Stejně jako Commanche (to je ten vrtulník přeci...) Sice to bylo jen takové nějaké bezduché střílení, páni estéti, ale mělo to dvě věci, co dělají hru hrou...

Mělo to atmosféru a bylo to hratelné.

Hra nemusí mít supadupa grafiku a 3D efekty, ale musí vás vtáhnout a bavit. Musíte jí uvěřit. Pak je to opravdu Dobrá Hra.

Třeba Crysis. Crysis je velmi dobrá hra, až do té pasáže ve stavu beztíže. V tu chvíli to začne být otravné a otravné to zůstane... Děs. Nebýt téhle otravnosti, mohlo to být druhé, takhle je to až třetí. Grafika úžasná, hra perfektní – ale tu druhou půlku dělal nějaký debil, ne?

O stupínek výš je v mém žebříčku Stalker. Řadím ho sem, protože je to primárně FPS, i když s prvky nějakého toho RPG (vývoj postavy, předměty, úrovně atd.) Stalker mi vydržel na několik měsíců. No, po pravdě, teď mám uloženou pozici kdesi pod tím kolotočem v Pripjati a už jsem se tam dlouho nevrátil... Budu to muset napravit.

Stalkerovi jsem po prvním hraní moc šancí nedával. Každou chvíli mě něco zabilo, byl jsem poněkud zmatený, běhal jsem od čerta k ďáblu a nedávalo to nijaký smysl. Při druhém hraní mě zabíjel i nějaký duch... a při třetím mě pustili dovnitř. Pak mě to teprv chytlo. A řádně. Druhé místo.

A co že tedy mám na prvním místě? Prosím, slavnostní virbl...

HALF-LIFE 2

(děkuji)

Ačkoli nemá tak úžasnou grafiku a RPG prvky ani věrnou simulaci boje, tak je prostě... dokonalý. Vyvážený. Zábavný. Napínavý. Hratelný. Návykový.

Dohrál jsem ho mnohokrát a když si chci oddychnout, tak pouštím Steam a klikám na něj nebo na Episode One, Episode Two.

Ale na to, aby byl Half-Life 2 pro mne jednoznačně nejlepší hra bybylo tohle málo. Co z něj dělá Opravdu Výhodnou Investici jsou modifikace (mody). Modifikace buď rozšiřují a doplňují původní HL2, nebo z něj dělají úplně jinou hru (třeba takový crossover mezi HL2 a Command&Conquer s názvem HL2Wars)

Modifikací je spousta, od naprostých kravin, co zahodíte po pěti minutách, po oddechovky na pár desítek minut, až po rozsáhlé příběhy na několik (mnoho) hodin hraní.

Slušné mody jsou třeba Awakening, Cite14 nebo český (spíš moravský) Ravenholm. Ovšem mou hitparádu HL2 modifikací vede tato trojice:

Třetí je Metastasis/Minerva. Hlavně proto, že dodržuje logiku původního příběhu.

Druhá v pořadí je City 7 – Toronto Conflict. Relativně nová, poměrně rozsáhlá, inteligentně zakomponovaná do příběhu původního HL2 (Kde se Gordon flákal při tom prvním teleportu?) a přinášející některé zajímavé momenty (například ta pasáž, kdy má na sobě Combine oblek, mi dala zpočátku zabrat – nenapadlo mě, že by šlo se zklidnit a tvářit se nenápadně...)

Jedničkou, a tím pádem i nejlepší modifikací nejlepší hry je pro mne jednoznačně Coastline to Atmosphere. Navazuje na děj HL2 po výbuchu a nabízí propracovaný příběh, který svým rozsahem (15 map) a hrací dobou hravě strčí do kapsy obě oficiální Episody. Gordon se z malého ostrůvku probojuje na základnu dr. Breena (samosebou – použije i buginu a vznášedlo), kde zjistí, že se Breen teleportoval na svou kosmickou loď a následuje ho (až sem to je zhruba hrací doba obou Episodes dohromady, bez nudných vsuvek typu "převeď pět skupin občanů"). Na kosmické lodi následuje ale dalších sedm map, včetně jedné "halucinační" a jedné beze zbraně... K tomu nová muzika, logické hádanky zapeklité právě tak akorát, zkrátka Half-Life 2 takový, jaký ho máme rádi, na mnoho dalších hodin. Zadarmo...

Užijte si to.

K tomu pár screenshotů:

Coastline to Atmosphere

Coastline to Atmosphere

Coastline to Atmosphere

Coastline to Atmosphere

Coastline to Atmosphere

(A pokud je vám to málo, zkuste si od stejného autora (Leon Brinkman) najít Leon's Map. Další dvě hodinky hracího času...)

Dne 21.02.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Memphis ) 21.02.2008, 23:08:59 [X] [D]
Souhlas, zrovna teď hraju podruhé Episode Two a je to paráda. Half-Life má takové zvláštní kouzlo, cítím z té hry, že nad každým metrem mapy někdo přemýšlel a vymýšlel jak to udělat nejlépe a hlavně zábavně. Skvělá atmosféra a umělecká stylizace (ať už krásná rudá Citadela v EP1 nebo modrý portál v EP2). Opravdu věřím, že na někoho tohle nepůsobí, ale mě to bere.

[2] (Radek Hulán - Mail - WWW) 21.02.2008, 23:37:03 [X] [D]
Pro HL2, HL2 EP1 a HL2 EP2 bych doporučil i Cinematic Mod v6:
http://halflife2.filefront.com...25

Má to po rozbalení asi 15GB (to není překlep) a modifikuje to veškeré textury a vzhledy v této hře, takže vypadá ještě úžasněji. A Alyx je nastylovaná jako Adriana Lima ;)

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.02.2008, 23:42:46 [X] [D]
[2] Díky, kouknu, stáhnu, uvidím... Sice nevím, kdo je Adriana Lima, ale věřím, že je to ú-žas-né! :) Dík za tip.

[4] (Radek Hulán - Mail - WWW) 21.02.2008, 23:49:54 [X] [D]
[4] potřebuje to Vista x64 (a tedy x64 verzi HL2 engine), to jen tak na okraj (má to brutální paměťové nároky), abys těch 5GB nestahoval zbytečně..

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.02.2008, 23:52:46 [X] [D]
[2][3] Tak už to vím. :) Kouknul jsem se na screenshoty, grafika úžasná, ale po pravdě: Stará Alyx se mi líbí mnohem víc než ta ... ehm... nová kolagenka :)

[6] (dond ) 21.02.2008, 23:55:22 [X] [D]
Zdá se, že v poslední době jsem totálně out, ale musím tu veřejně blahořečit Johnnymu a jeho tréninkovému RC ovladači. To je nejlepší hra, co jsem kdy hrál - nejenže jsem ještě nezapomněl s lítat s letadlama (pravda, s vrtulníkem je to horší, to jsem v reálu nikdy nezkoušel), ale po pár hodinách hraní jsem si zapnul i normální vítr a nezkalibroval ovladač - a ono to lítá! Přistává se v tom emulátoru, pravda, blbě, to je v reálu mnohem jednodušší, ale i tak je to super gamesa - brm brmmmmmmm, brmmmmmmmmmm...

Johnny, díky! Opravdu nevím, jestli ten ovladač pošlu dál...

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.02.2008, 23:55:00 [X] [D]
[4] Neboj, requirements jsem si přečetl... :)

[8] (Radek Hulán - Mail - WWW) 21.02.2008, 23:56:50 [X] [D]
[5] můžeš tam mít klasickou Alyx (také ji preferuji), jen s výrazně lepšími texturami. Dodává se s tím "Character Pimper", kde si prostě přepínáš textury.. Pubescenti si asi zvolí model "Alyx jako Adriana Lima ve spodním prádle".

Opravdu působivé jsou ale textury celého světa, vypadá to fakt výrazně lépe než původní HL2, a přitom to nenarušuje atmosféru, ale prohlubuje..

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 00:00:38 [X] [D]
ještě ad [2] - pro ty co nemají x64: http://halflife2.filefront.com...68

[10] (Radek Hulán - Mail - WWW) 22.02.2008, 00:02:20 [X] [D]
Btw, "závody" tě neberou? Úžasná hra na odreagování po 10 hodinách programování je http://www.tm-united.com/eng/ a http://www.flatout2.cz/

[11] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 00:02:52 [X] [D]
[8] Jojo, textury vypadají opravdu... luxusně. :) Je tam i nějaká změna v příběhu, nebo je to jen nově otexturovaný klasický HL2?

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 00:08:29 [X] [D]
[10] čéče, neberou... Už od Spectra mě nebraly... Jeden čas jsem zkoušel nějaký auta (vidíš, už ani nevím jak se to jmenovalo, jo, Need for Speed) a - nic. Nejsem holt ten typ :)

[13] (Radek Hulán - Mail - WWW) 22.02.2008, 00:12:58 [X] [D]
[11] jsou to jen textury, něco jako Qarl's Pack III pro Oblivion. Nicméně, třeba ten QP3 je věc, která Oblivion drasticky zlepší, protože místo rozmazaných fleků pozadí tam člověk vidí reálné pozadí a "vtažení do hry" (immersion] je mnohem vyšší.

Pár tipů na Oblivion:
http://myego.cz...lnky-pro-tuto-hru

A screeny ze starší verze QP3 a srovnání na "vanilla" Oblivion:
http://myego.cz...rscrolls-oblivion

[14] (aTeo von Chucpe - WWW) 22.02.2008, 00:58:06 [X] [D]
No, "nejlepší hra vůbec" pro mě byla dětská hra "na doktora" se sousedkami. Začala s tím Ivanka a pak se přidala i její sestra a sestřenice.
Někdy dvě a někdy tři,
ale to sem nepatří... ;)

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 01:16:13 [X] [D]
[14] No, sice to má realistickou grafiku, ale nic moc zbraně. Mimochodem, do kterýho levelu jsi došel? ;)

[16] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 01:48:12 [X] [D]
Tak už vím, cos dělal v lednu :))))

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 01:50:38 [X] [D]
[16] Kdo? Já nebo Teo? Já dělal Teidu... :)

[18] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 02:12:11 [X] [D]
[17] Podřekl ses, pistolníku! ;)

[19] (kaja47 - WWW) 22.02.2008, 02:24:53 [X] [D]
Znáte Geometry wars? Jednoduší provedení nelze vymyslet, ale je to smrtelně návyková hra.

[20] (Pavel D. ) 22.02.2008, 08:42:35 [X] [D]
Arture a Zaklínače jsi zkoušel? Kdybych já měl odpovědět co je pro mě nejlepší hra, tak bych opravdu hodně dlouho musel přemýšlet jestli HL anebo Zaklínač. Demo se dá stáhnout zdarma a obsahuje skoro čtvrtinu celé hry.

[21] (Andre - Mail - WWW) 22.02.2008, 09:12:33 [X] [D]
Ach...Half-Life 2. Co dodat? Naprosto jedinečná, skvělá, bez konkurence.

[22] (networ ) 22.02.2008, 10:37:46 [X] [D]
Kdyz se potrebuji odreagovat tak si zahraji Runescape. Je to sice MMORPG a v jave ale da se to hrat kdekoliv a kdykoliv. Plnis ukoly i obchodujes na "burze". Kdyz nebojuji nebo neskiluji tak obchoduji ;)

[23] (duf [openID] - Mail ) 22.02.2008, 10:57:52 [X] [D]
[3] zda se mi to, nebo nekdo sledoval how i met your mother? :-)

[24] (danaketh - Mail - WWW) 22.02.2008, 11:10:18 [X] [D]
Tak pán je příznivcem Civilizace... Hmmm, jediná hra, kterou dokážu hrát pořád :) Přiznám se, že zůstávám u jedničky (na notebooku) a u trojky na desktopu. Ten zbytek mi nějak prošuměl kolem hlavy.

[20] Zaklínač zklamal a to tak že fest. Český dabing je hrůza děs a díky systému lokací se ze hry stává frustrující loadovací festival, který ke konci dostává ještě zdatného sekundanta v podobě slábnoucí hratelnosti. Doufám, že Extended verze přinese co slibují. Na začátku jsem se těšil, jak si to postupně projedu na všechny tři konce. Když jsem hru dohrával poprvé, tak jsem věděl, že podruhé to rozhodně hrát nebudu :)

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 12:10:41 [X] [D]
[23] Nezdá. Suit up! Viz http://misantrop.eu...jen.php

[26] (Ma - WWW) 22.02.2008, 14:39:16 [X] [D]
Každý má svou - ale nejlepší jsou Divoký kmeny.

[27] (Max - WWW) 22.02.2008, 16:06:23 [X] [D]
Strategie přímo miluji :) Ale potíž je v tom, že zabírají hafo času ...

Každopádně - když se chci v rychlosti odreagovat, tak hraji Paintball http://jdem.cz/abt82 je to hra zdarma, ale grafika není nijak úchvatná - je to postaveno na engine Quake II. Ale je u toho zábava a člověk se pobaví ;) (kdyby ji někdo chtěl - ať si stáhne i mapy pro rychlejší načítání)

O Half-Life 2 slyším jen slova chvály, takže bych si ji asi měl pořídit - ale nejdříve si koupím pořádnou grafiku, aby to "jelo" :)

[28] (Memphis ) 22.02.2008, 17:06:48 [X] [D]
Na HL2 jsou super hlavně ty atmosferické momenty - pamatujete na nasazení obleku na začátku HL2? Přesně to myslím... Skvěle pracuje s hudbou - žádná není a pak najednou je...:))

[29] (Stalker - WWW) 22.02.2008, 19:07:21 [X] [D]
No môj favorit je staručký Fallout 2. Ach tá atmosféra… ;) A keď FPS, tak pôvodný Unreal Tournament (multiplayer) alebo HL2 (singleplayer).
Čo ma však nedávno milo prekvapilo bol Portal (HL2 engine), ktorý korunujem na najvtipnejšiu logickú hru. Veď v ktorej inej vám guľometná vežička nežným (naozaj!) hláskom zahlási: „Oh, who are you? Would you please come here?“ A navyše dostanete koláčik! ;)

[30] (Tonda - Mail - WWW) 22.02.2008, 19:17:20 [X] [D]
Podle toho co píšeš mám pocit, že se po čertech často odreagováváš. Pracuješ vůbec někdy? :))

[31] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 22.02.2008, 22:43:27 [X] [D]
Pro mě jsou ty "nej" dvě hry:
Aliens vs. Predator. Jediná hra, která pro mě měla opravdovou atmosféru. Jediná, u které jsem se FAKT BÁL, ačkoliv jsem věděl, že je to jen hra. Nikdy před tím ani potom jsem tak silný pocit u hry necítil, přestože má spoustu nedostatků (jednička i dvojka jsou moc krátké a takové moc jasné - nedá se jít jinam, než autor chtěl a to mě u her vždycky míchne)

Apache vs. Havoc (koukám, že mám rád konfrontační hry...;-) )... Kdo mě zná, ví. Vrtulníky... Arthie, jestlis měl rád Comanche jako já a něco ti z toho zbylo, zkus to. Existuje i z mého pohledu nepříliš vydařené pokračování s názvem Comanche vs. Hokum, ale jak už to u spousty věcí bývá, jednička je lepší...

[32] (Memphis ) 24.02.2008, 15:41:52 [X] [D]
Málem bych zapomněl, HL2 je skvělý, ale pro mě je #1 stejně Mafia: The City of Lost Heaven - paráda...:)