Zlatá slova...

aneb Kupónovka, jak na ni vzpomíná Jiří Hlavenka

Článek, s nímž se do puntíku ztotožňuji. Jenže seberozumnější výklad a rozbor nemůže konkurovat prostým heslům Klaus rozkradl republiku nebo Kupónovka je loupež tisíciletí. Jak tu před nedávnem kdosi napsal: Prostý lid chce slogan.

Jsou slogany proto, že je chce prostý lid, nebo je lid prostý proto, že naslouchá sloganům?

Dne 23.02.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Mikin - WWW) 23.02.2008, 00:33:21 [X] [D]
Tak nějak jsem si myslel, že to bylo. Ach jo. :-(

[2] (Pavel Kout - Mail - WWW) 23.02.2008, 01:46:26 [X] [D]
Když ty slogany se jim přece tak dobře pamatují… Vždyť už Werich přece říkával, že "blbí vědí, ty maj’ čas si pamatovat, chytrý musej’ vymejšlet". Jenže tak fajnové články, jako je ten pana Hlavenky, si ti první stěží přečtou.

[3] (Mecenaes - Mail - WWW) 23.02.2008, 11:51:11 [X] [D]
Svádět krach kupónovky na zchátralost hospodářství je alibismus. Ano, hospodářství bylo zchátralé, ale pak je tedy kupónová privatizace špatně zvoleným nástrojem. A nejen špatně zvoleným, ale i špatně navrženým a špatně řízeným. Jachty na Bahamách jsou už jen důsledky.

[4] (YAMATO - Mail - WWW) 23.02.2008, 11:54:38 [X] [D]
No jo, pro vohnouty je to moc dlouhé, moc složité...a hlavně: někdo za to přeci musí moct! A zní to přece tak krásně..."mámo, máme se špatně, protože nás vokradli, né že se v práci flákáme, né že se 40 let (respektive 50) stát brutálně devastoval, né...voni za to můžou". Vždycky za všechno můžou voni...

BTW...taky voni:-)) http://jdem.cz...elnypes.lidovky.cz

[5] (Radek Hulán - Mail - WWW) 23.02.2008, 13:19:43 [X] [D]
[3] "Svádět krach kupónovky" ---- jaký krach? Já jsem investoval 1:000 Kč a získal 35.000 Kč, což v roce 1993 nebylo vůbec málo peněz. Někteří lidé měli ještě lepší "čuch" na podniky a získali 70-100.000 Kč, nekteří třeba jen 10.000 Kč, ale i to je 10x více než investice.

Kupónovka bylo úžasné rozdání majetku občanům, a na tom nemůže být nic špatného (pokud občan není debil a neinvestuje 1000 Kč do podniku vyrábějícího rudé hvězdy, po nichž se po roce 1989 přece jenom snížila poptávka a hodnota akcií klesne na 10 Kč).

Kdo majetek tedy "rozkradl"? Jak se dá rozkrást majetek tím, že se rozdá lidem?

Socani jsou opravdu mimořádně tupé existence. Tento teroristický levicový směr měl být dávno klasifikován jako protiústavní a porušující základní práva a svobody člověka.

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.02.2008, 13:31:27 [X] [D]
[5] Nejvíc o zlodějině hovoří ti, co uvěřili "jistotě desetinásobku". A všichni do jednoho si bezpečně pamatují a na vlastní uši slyšeli, že jim to Klaus doporučoval.

[7] (aTeo von Chucpe - WWW) 23.02.2008, 13:31:52 [X] [D]
Žádná zlatá slova nemohou nahradit jednoduché "pravdy", hlásané slogany pro plebs. To platilo vždy. V Římském Impériu, ve Třetí Říši i v našem Kurvistánu.
Pokud jde o "kupónovku" já na ní docela slušně zarobil. Jako prostý "DIK". A tak říkám jenom "dík"... ;)

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.02.2008, 14:30:55 [X] [D]
[7] Jistě, jistě... "Špinavé peníze" a "utahování opasků". Chodil sem jeden takový, co se dušoval, že to na vlastní uši slyšel, jak to Klaus říkal! ;)

Stejně mám dojem, že "Může za to Klaus" je obměnou starého "Můžou za to Židi". Stejný slogan pro stejný druh lidí, jen nepřítel se mění dle situace...

[9] (aTeo von Chucpe - WWW) 23.02.2008, 14:48:25 [X] [D]
[8] "Nejsme jako oni! Kdo za to může?!" Už jsem poznamenal kdesi jinde, že za TO nemůže Klaus, nýbrž jistej Praotec Čech. Kdyby totiž nebyl línej jak vandrák a šel dál na západ, mohli jsme terazky mít toho mléka a strdí víc. ;P

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.02.2008, 15:21:22 [X] [D]
[9] Sem by se hodil ten Kantorkův kreslený vtip z Historických okamžiků, na němž "staršinové přemlouvají praotce Čecha, aby šli ještě o kus dál..."

A protože ho nemůžu najít, tak aspoň tenhle: http://rencin.jdem.cz

[11] (mecenaes - Mail - WWW) 23.02.2008, 15:37:36 [X] [D]
[5] Ano Radku, věřím že někteří vydělali, vím, že někteří HODNĚ vydělali. A zbylých 90% diků?

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.02.2008, 16:08:27 [X] [D]
[11] Prodělal jen ten, kdo prodal svou kupónovku bianco za přísliby "budoucích zisků". Ergo většinou ti, kteří o peníze přijdou i když si půjdou koupit kastról, protože naletí na sliby šejdířů.

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.02.2008, 16:10:27 [X] [D]
[11] ... a svalování viny za vlastní blbost tu na Klause, tu na kupónovku patří ke koloritu téhle skupiny lidí. Mimochodem, těch 90% by mě dost zajímalo, kde jste toto číslo objevil? Nebo to je nějaké "plácnuto od boku"?

[14] (nat - Mail - WWW) 23.02.2008, 16:54:31 [X] [D]
[11] Ale takhle to máte vždycky - někdo vydělá, někdo prodělá. Těch, kteří vydělají destinásobek, je jen pár procent, sand ani né deset.

Díky Supertrader.cz jsem si vyzkoušel jak je hraní na burze ošidné. Ani na dobrá jména se nedá spolehnout. Jediný, kdo mě v prosinci nezklamal, byl Apple ;-)

[15] (YAMATO - Mail - WWW) 23.02.2008, 18:12:23 [X] [D]
Arthur Dent napsal: !Stejně mám dojem, že "Může za to Klaus" je obměnou starého "Můžou za to Židi". Stejný slogan pro stejný druh lidí, jen nepřítel se mění dle situace..."

No to ne, Klaus přeci je žid, nezapomínejme na teorii o předcích Klause, Pružinských, haličských to židech...no a hned je to přece jasný :-))

Vohnout zůstane vohnoutem...a jak lehce je zneužitelný zmrdy.

[16] (#13 - WWW) 23.02.2008, 19:16:34 [X] [D]
[11] Krach patří ke kapitalismu stejně jako zisk. Takže vyčítat Klausovi (nebo komukoliv) vlastní špatnou investici, je směšné, socanské a tupé.

[17] (pankreas - Mail - WWW) 23.02.2008, 19:35:57 [X] [D]
1) Spolecenska poptavka po kuponovce nebyla. Nebyla ani po rychle privatizaci typu "udelejte s tim neco!", jak tvrdi Hlavenka. Nebyla totiz vubec po nicem, co se jako poptavka neutvorilo - doba kvasila, znalosti o fungovani standardnich trhu mezi lidmi nebyly. Ta doba byla mnohem slozitejsi, a poptavku tehdy de facto opravdu mela na haku politicko-ekonomicka subkutltura (vc. medii), ktery tenkrat lidi schrupli snad cokoliv.
2) Proto byl neodpustitelnou chybou populismus o "rodinnych stribrech", ktere se tahle subkultura (cili opinion leadri) dopoustela. Pripomenme si: Tenkrat na "pravici" prisahali snad vsichni a CSSD skoro neexistovala.
3) Hlavni byla rychlost. A ja nevycitam nikomu urcitou naivnost; nevycitam nikomu podceneneni koncentrace podniku v rukou nikoli primych vlastniku, ale vlastniku (pouze) kapitalu. Jen nechci poslouchat pohadky o tom, ze to tak bylo spravne a nejlip. Ne, bylo to rozhodnuti. A je dobre, ze padlo rychle; je dobre, ze padlo; a je spatne, ze pak garnitury trvaly na tom, ze pado i spravne a jedine mozne; a spolu s rostouci standardizaci politicky sceny u nas v podstate dopustily zabetonovani "vlastnickeho socialismu". Absurdni, ale platne.
4) Je irelevantni, kolik kdo vydelal nebo ne. Relevance nespravnosti kroku "kuponovka > ted je vse spravne (za vzniku financne-kapitalovych gigantu) > nic neresime" je prave to, co vrha na kuponovku spatny stin. Jinymi slovy: Kuponovka jako prvni krok mozna OK, ale ty dalsi kroky znamenaly spatny dusledek. Jeste jinymi slovy: "Krach" kuponovky nebyl v tom, ze DIKove o neco prisli, to ne; ale v tom, co nasledovalo s takto privatizovanym majetkem.
5) Hlavenkova argumentace obhajuje jen krok jmenem "kuponovka", ne celkovy vysledek. Paradoxne i za pouziti toho, ze nebyl dostatek kapitalu apod. Ale nejsou ty veci provazane uzeji, nez je ochoten pripustit?

Facit: Chybou kuponovky (mozna) nebyla samotna metoda kuponu, ale to, k cemu vedla a co bylo (mozna prave kuponovkou) umozneno. Aneb: Kdo si nepamatuje na hrde politicke vyhlasovani rovnitek mezi "privatni" a "uspesny", coz se kvuli nepruhlednym konglomeratum ukazalo jako ta povestna hlava v pisku realneho sveta?

[18] (Mecenaes - Mail - WWW) 23.02.2008, 20:01:03 [X] [D]
[16]Krach skutečně patří ke kapitalizmu, špatná investice je samozřejmě problém jen a jen investora. Tady ale jde o koncepci privatizace, která nedokázala zabránit vyvedení kapitálu. Neřeším případné ztráty jednotlivců, řeším koncepční díru. http://jdem.cz...blog.mecenaes.info

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.02.2008, 20:01:09 [X] [D]
[17] Ano, pamatuju si na odezdikezdismus... Nejdřív vše vlevo, pak vše vpravo, nejdřív vše centrální, pak vše "zdola"... Inu, jsme v Česku.

ad 3) Rozhodně to nebylo "správně a nejlíp", ale znáš to - kdybychom dneska věděli, jak bude za 15 let, tak uděláme věci úplně jinak, správně a nejlíp... ale i kdyby, tak to lidi nedopustí. :)

Že odbočuju: V souvislosti se stávkou ve Škodovce jsem slyšel jakéhosi ekonoma, co dával k lepšímu jedno empirické zjištění: Odbory v naprosté většině případů dávají přednost okamžitému zvýšení platů před budoucí zaměstnaností. ;)

ad 5) Mám za to, že obhajuje pouze krok zvaný "kupónovka" proto, že to (a jen to) bylo jeho úmyslem, a že tenhle úmysl pojal právě jako reakci na zjednodušená klišé o "kupónovce coby loupeži" - ale to se jen dohaduju.

Jen se mi pořád zdá, že transformaci v CZ není vyčítáno to co píšeš, že řekla A a B, ale už nedodala C, D, E, ..., ale jakési floskule o "spálené zemi", "vytunelované zemi", "projedeném národním bohatství" apod. Dokonce bych si i odvážil tvrdit, kdo toto zjednodušené vidění zavedl a lidu nabídl (a uspěl)... ;)

[20] (pankreas - Mail - WWW) 23.02.2008, 20:18:28 [X] [D]
"Dokonce bych si i odvážil tvrdit, kdo toto zjednodušené vidění zavedl a lidu nabídl (a uspěl)... ;)"

Ale jiste. Protoze ulohou opozicnich politiku je vzdycky rejzovat na pruseru, co uz JE.

Strasna chyba: Neni asi nikdo, kdo by z rad lidi skutecne znalych tohle obdobi dokazal nezaujate zhodnotit. Nebot lide skutecne znali se pochopitelne tam ci onam angazovali. A az budou? Po letech bude chybet vzpominka na ten esprit, co tu byl. A analyzou novin se ho nedozvis.

Mimochodem, mam zvlastni konicek: Obcas si ctu stary noviny. Otevri si ty z tech let 91-99 a zakricis...

Ja kricim taky. Ale vlastne blahem. Jak jsme cim dal vic v normalu: A divim, divim se sam sobe, jak jsem mohl jeste treba v roce 2001 rikat, ze jsme UPLNE STANDARDNI ZEME, a co kdo proti tomu ma. A v roce 1994, 1995, 1997... No, a az otevru dnesni noviny v roce 2015... Kdo vi?

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.02.2008, 20:23:22 [X] [D]
[18] Přečetl jsem si Váš článek. Můžete prosím udělat následný myšlenkový pokus:

- Jste v letech 1990-1992 předsedou vlády ČSxR. Máte ekonomiku, postavenou na státních podnicích; neexistuje trh, neexistuje bankovní sektor, neexistuje volná soutěž, neexistuje konkurence, lidé nejsou zvyklí na to, že se mají o sebe postarat sami

- máte socialistické zákony

- Den ode dne klesá ochota lidí nést následky tvrdých reforem

Navrhněte postup transformace. Vyjděte z toho, co víte dnes, zkuste namodelovat možný průběh věcí během dalších 10 let. Nezapomeňte vzít v úvahu místní reálie (přístup lidí k zákonům a pravidlům, deformace myšlení apod.)

Opravdu by mě to zajímalo.

[22] (pankreas - Mail - WWW) 23.02.2008, 20:27:44 [X] [D]
[21] Mam vybity baterky v nb, take ulrarychle: Byl tu treba model EZOP II, cili kuponovka, ale zamestnancum. Spravne? Spatne? Nevim.

[23] (Toony ) 24.02.2008, 08:57:35 [X] [D]
Ještě je zajímavé, kdo v té Vládě a v Parlamentu v letech 1990-1992 byl.
ČSFR - premiér Čalfa, pak např. ze známějších jmen místopředseda Rychetský, Dienstbier, Vacek, Dobrovský, Sacher, Dlouhý, Miller, Kořínková, ... - celkem měla vláda cca 20členů a Klaus měl v této vládě jeden hlas.
A materiál v Parlamentu (Federální shromáždění) asi taky nebyl nic moc, předseda Dubček, místopředsedou Jičínský a další např. Hrušínský, Kňažko, Kocáb, Lux, Komárek, Grebeníček, Kavan, Ransdorf, Mečiár, Slota, ... - ale hlavně tam bylo tolik stran, na které si dneska mnozí ani nevzpomenou - MORS, SNS, VPN (HZDS), HSD-SMS, KDU, KDS, KSČS/KSČM (SDL, LB), KDH, OF (ODS, OH, ODA), ES WMK (MKDH) - kdo dokáže všechny strany dešifrovat? ;)
Pak tady ještě byla Česká národní rada (budoucí poslanecká sněmovna) a Česká vláda s Pithartem v čele a Ježkem jako ministrem pro správu národního majetku a jeho privatizaci. A nad tím vším Havel, který v prvních letech v podstatě všechno musel "posvětit".
Tohle si prostě nějaké transformační náklady muselo odnést. Škoda je hlavně v tom, že zlodějny (drtivá většina) nebyla potrestaná - a za to taky velký díl nese ČSSD, která šla do voleb v 1998 s akcí "Čisté ruce", po které dokázali dostat za podivných okolností do krimu jen Šrejbra a Macha, ale za něco jiné než tunelování - za skutečné tunelování v krimu skončil jen ministr financí za ČSSD Svoboda za Libertu.

btw. nevíte o nějakém článku, kde by bylo rozepsáno, co se s těmi fondy vlastně stalo, nebo čím jsou dnes?
PPF (Kellner), Veletržní fondy BVV (J&T), ... dnešní názvy některých fondů: http://www.rmsystem.cz...?xjak=1047

[24] (pankreas - Mail - WWW) 24.02.2008, 19:13:21 [X] [D]
Ad [23] A nad tím vším Havel, který v prvních letech v podstatě všechno musel "posvětit".

To je mytus, ktery nevim, jak vzniknul. Muzeme ho brat jako realny do kvetna 1990; ale pak? Jak...?

[25] (Mecenaes - Mail - WWW) 24.02.2008, 22:38:23 [X] [D]
[21] Kdybych mohl sám navrhnout proces transformace ekonomiky, měl bych už dávno Nobelovu cenu. Jelikož ji nemám, sepsal jsem jen pár postřehů:
http://jdem.cz...blog.mecenaes.info

Snad jsem splnil zadání :-)