Nad dopisy čtenářů

Co mě při pondělku pobavilo...

Představte si, že píšete článek o hostingové firmě z České republiky. Dejme tomu firma XYZ. Napíšete do článku "používám český hosting XYZ" a o kus dál, že (například) "v porovnání se zahraničními hostingy má český hosting XYZ některé výhody" či tak něco. Na to se vám ozve zástupce společnosti, která provozuje český hosting s originálním názvem Český hosting a informuje vás, že mají registrovanou ochrannou známku český hosting, a že tedy když toto slovní spojení používáte, navíc ve spojení s konkurencí, tak to může vést k záměně a zmatení našich klientů a v důsledku dále k nežádoucím výsledkům ve vyhledávání fráze "český hosting".

Krása. Viz diskuse na Webtrhu. Pokud provozovateli opravdu leží na srdci blaho jeho OZ, tak bych do článku dopsal disclaimer: "Spojení český hosting je v článku použito jako geografické určení služby a nemá nic společného se stejnojmennou službou, poskytovanou společností THINline", čímž se záměna a zmatení nekoná.  Zbydou pak jen ty "nežádoucí výsledky vyhledávání", a to si rád počkám, jak je budou chtít právně pokrýt. 

To JINDE mají jiné starosti:

Dobrý den,

rádi bychom se zeptali na Váš názor? Připravili jsme internetový projekt www.ceskaklavesnice.cz jedná se o problematiku cz-en rozložení klávesnice. Vzhledem k tomu, že klávesnici dozajista můsíte často používat, zajímal by nás Váš osobní názor na tuto problematiku.

Rádi bychom, aby na našich stránkách vznikla kvalitní diskuse, proto bychom velmi uvítali, pokud Váš názor přidáte do naší diskuse na: http://www.ceskaklavesnice.cz/forum Nahledanou, za celý team Pavel Dvořák

Občanská iniciativa™ v praxi. Řeší Závažný Problém™, který je zbytku lidí takříkajíc u pr ukradený! O co jim jde? Jde jim o to, aby se používanějším rozložením stalo české QWERTY namísto QWERTZ a snaží se o ... chtějí... ééé, no, prostě aby se nově-se-učivší učili rovnou na QWERTY. Diskuse je proto velmi výživná, za mnohé vyjímám názor: "Díky možnostem přepínání jde o iniciativu, která mi připadá naprosto pitomá". Ano. Krásné jsou rovněž příspěvky ve stylu "Je to prkotina, která je mi ukradená, a vyjadřuju se jen proto, že jsem byl vyzván k tomu, abych se vyjádřil."

Prostě závažný problém, chybí už jen výzva parlamentu a řádný slogan. Třeba "Nechceme přepnout klávesnici".

No a když už jsme u těch Veselých Výzev, tak jsem si vzpomněl na Ataxo a jeho Oduševnělý Spam a podíval jsem se, jak si jejich projekt vede. No, nic moc, řeknu vám. Dokonce spíš nic, než moc.

Nakonec jsem si tedy formuloval empirické pravidlo, které tu teď předestřu:

Pokud nově vzniklý projekt cítí potřebu poslat lidem malé upozornění na vznik nové služby, o které by se jinak dozvěděli až se značným zpožděním, tak to bude stát za to!

PS: "Český hosting" je ochranná známka společnosti THINline. Pokud je v tomto článku uvedeno sousloví "český hosting", nevztahuje se na službu, poskytovanou touto společností, ale vyjadřuje geografické určení služby (hosting v ČR), není-li uvedeno jinak. Některá další slova či výrazy z tohoto článku mohou být rovněž registrovanými ochrannými známkami.

Dne 25.02.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (White Dog - WWW) 25.02.2008, 20:55:39 [X] [D]
Jen počkej, až přijde nějaká direktiva EU, podle které klávesnice prodávané v jednotlivých státech a oblastech obývaných nějakou menšinou musí splňovat kdovíjaké rozložení kláves, které respektuje kulturní a jazykové odlišnosti kdovíkoho. Dohlížet na to bude Úřad pro odstranění klávesnicové diskriminace v čele s Džamilou S.

[2] (VfB ) 25.02.2008, 20:59:46 [X] [D]
nejdříve jsem myslel, že to je recese, pak jsem si řekl, že je to tak blbý, že to bude pravda, tak jsem zadalo do prohližeče adresu a byla to pravda :)

[3] (karf [openID] - Mail ) 25.02.2008, 21:38:14 [X] [D]
[2] Zajímá mě, jaký že to zázračný prohlížeč dokáže takto jednoduše ověřovat pravdivost informací? ;) (zadal jsem tu ceskouklavesnicicezet do svýho prohlížeče a následně jsem i se židlí nadskočil asi půl metru do vzduchu - to vřeštění kolibříka ze zapnutých reproduktorů je na infarkt)

Takže když napíšu, že "žádný český hosting nestojí za nic", tak se to dle logiky ochranné známky nevztahuje na žádný český hosting kromě "Českého hostingu"? Zajímavé.

[4] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 25.02.2008, 21:45:39 [X] [D]
Pozor, Qwerty je geniální přezdívka jednoho výtečného (nejen) fotografa. (http://www.qwerty.cz...ata/main.php). Aby tě nežaloval za nactiutrhání nebo tak něco... Bejt tebou, přidám ještě jeden disklejmr.

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.02.2008, 21:53:41 [X] [D]
[3] Těžko říct, ale zkusíme to, zítra budu přesně na tohle téma psát článek :)

[6] (bukaJ - WWW) 26.02.2008, 00:30:29 [X] [D]
Neznám detailně tuto problematiku, ale nelze se odvolat na to, že spojení "Český hosting" je příliš obecné, než aby jeho použití bylo omezováno a podmiňováno? S názvem typu Czechia, nebo Forpsi by podobný problém nemohl vzniknout.

[7] (danaketh - Mail - WWW) 26.02.2008, 00:46:09 [X] [D]
Hlásím se jako podivín, používající od počátku svých PC věků klávesnici s rozložením QWERTY :)

[8] (dgx - Mail - WWW) 26.02.2008, 10:00:50 [X] [D]
Mám na (tedy měl jsem) na blogu rubriku "digitální svět". Cca loni mi dorazil takovy email:

> Obavam se, ze pouziti nazvu Digitalni svet na Vasich strankach neni mozne z duvodu ochranne znamky, kterou na nazev Digitalni svet vlastnime. Prosim o jeji odstraneni.


[9] (dgx - Mail - WWW) 26.02.2008, 10:01:36 [X] [D]
p.s. rubrika je na blogu furt, jen blog uz nemam ;)

[10] (carnero - WWW) 26.02.2008, 10:23:37 [X] [D]
Na jednu stranu je divné, že Český hosting takhle "vyhrožuje". Na druhou stranu, kdo se jim díví? Dva příklady: Český webhosting a Český hosting, vizuální stránka webů Českého hostingu a C4. Pokud by se někdo permanentně přiživoval na Vašem úspěchu a neustále se snažil všechny zmást, myslím že už byste z toho asi taky trochu vyšiloval :)

[11] (Laura ) 26.02.2008, 11:18:42 [X] [D]
To mi připomíná historku, jak firma Maggi chtěla z podobných důvodů žalovat Ústav pro jazyk český za to, že ve Slovníku spisovné češtiny uvedl heslo maggi s malým "m".

[12] (Roman - Mail - WWW) 26.02.2008, 12:34:09 [X] [D]
U nas si majitel azetu a pokecu Milan Dubec zaregistroval ochrannu znamku "zoznamka". Tiez sa ju snazi chranit.

[13] (danaketh - Mail - WWW) 26.02.2008, 14:43:24 [X] [D]
Možná by měl někdo z ouřadů zakročit. To si pomalu každej blb zaregistruje něco jako ochrannou známku. Začíná v tom být stejný bordel jako v případě patentů.

[14] (Český hosting - WWW) 26.02.2008, 17:15:34 [X] [D]
Za Český hosting:

Zbytečně se nenechte zburcovat. Autora jsme požádali (dopis nemá v diskuzi závěr) o reformulaci z několika konkrétních a transparentních důvodů - je zajímavé, že zrovna ochranné známky způsobují takovou senzaci. Bráníme se parazitování C4 na našem jméně, toť vše, nejsme nijak paranoidní.

Náš pohled jsme komentovali na Webtrhu (http://webtrh.cz...-recenze?p=36773).

Ale i tak díky za zajímavé komentáře.

PZ

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.02.2008, 17:21:59 [X] [D]
[14] Toto vysvětlení vypadá věrohodně a je pochopitelné. Děkuji za příspěvek do diskuse. Z původního příspěvku původního autora to vyznělo poněkud jinak. Jsem rád, že jsou věci uvedeny na pravou míru.

[16] (Bochi - WWW) 27.02.2008, 06:16:14 [X] [D]
Přijde mi trochu zvláštní, když si nějaká firma "vychytrale" (tím to nijak nekritizuji) zvolí tak obecný název, jako "Český hosting" a pak se diví, že dochází k "nežádoucím výsledkům ve vyhledávání fráze 'český hosting'".

Holt název to není špatný a určitě má své výhody, ale také nevýhody. Pokud s tím Č.H. nepočítal a teď se diví, pak je to bohužel jen jejich problém.

[17] (Medcin - Mail ) 27.02.2008, 09:29:54 [X] [D]
No, vzhledem k tomu, že slovo GOLF bylo v Česku několik let registrovanou obchodní známkou v oblasti sportu, mě už nic nepřekvapí. U nás by i Microsoftu uznali registraci 1/0.

[18] (meltin - Mail ) 05.03.2008, 14:57:22 [X] [D]
Jsem pro založení občanské společnosti bojující za to, aby se v celém světě používalo české rozložení klávesnice (QWERTZ)!!!