Mobilní telefon na míru?

Mobilní telefon zzzPhone, o němž informovaly známé deníky i technické servery, je pravděpodobně podvod...

Telefon zzzPhone, o němž informoval iDnes, Golias a další média (NY Times, mobilewhack, gizmodo či ComputerWorld) je s největší pravděpodobností scam (podvod). Na nesrovnalosti upozorňuje Steve Hughes a další (a další)

Po pravdě jsem byl příjemně překvapen tímhle nápadem a na základě článku na iDnes, CW a odkazu z New York Times jsem usoudil, že věc asi bude solidní, a o zzzPhone jsem napsal. V diskusi mne Martiner upozornil na možnost scamu. Rozhodl jsem se tuto možnost prověřit a článek jsem dočasně stáhl.

Zkusil jsem fiktivně nakoupit a objednávku jsem ukončil před placením. Za několik hodin se ozval jakýsi "Matt Hammond", podepsaný jako "zzzPhone Customer Service" z adresy zzzphonecom@gmail.com a upozorňoval mne, že jsem ještě nedokončil objednávku a že je třeba zaplatit... Po pravdě – ještě jsem neviděl, aby zákaznická podpora měla mail na gmail.com.

Doména zzzphone.com je registrována na člověka jménem Lawrence Horowitz z Las Vegas (přitom zzzPhone udává kontakt na adresu v Číně), kontaktní e-mail je mainc123@yahoo.com – firma by zaregistrovala doménu na sebe a rozhodně by neměla kontaktní mail na Yahoo. Tentýž člověk navíc podle informací vlastní několik dalších domén s přinejmenším podivným obsahem...

Kolem zzzPhone je několik dalších nesrovnalostí – některé prameny píší o Windows CE, jiné o vlastním OS – předpokládám, že otiskly různé tiskové zprávy bez bližšího zkoumání. Nikde jsem nenašel reakci spokojeného uživatele, nikde jsem nenašel jiné než zzzPhonem poskytnuté fotky – vypadá to tedy, že telefon nikdo v ruce nedržel.

zzzPhone je tedy podle všeho poněkud nesolidní podnik.

(Viz též ExperienceMobility nebo MobilitySite, které přímo říkají: zzzPhone is a scam!)

Zatím není jasné, jestli zákazníci nedostanou vůbec nic, nebo jen nějaký levný mobil s nejistými funkcemi.

(Omlouvám se všem, které jsem svým včerejším článkem nechtěně mystifikoval.)

Dne 26.02.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

Přidání komentáře...

Než napíšete komentář, ujistěte se, že znáte pravidla.

Pokud nejsem delší dobu u počítače, například když spím, tak zapínám moderování komentářů. Tak se nedivte, když se váš komentář neobjeví hned... Publikuji je dodatečně.